Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Pirmadienis, 15 gruodžio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » Kaip iš iškylos neparsivežti žarnyno infekcijų

Kaip iš iškylos neparsivežti žarnyno infekcijų

Paulius Liškauskas
2016-06-18
Gyvenimas, Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Atidarius vasaros sezoną, pirkėjų krepšeliuose garbingą vietą išsikovoja lauko kepsniams ruošti skirta mėsa, įvairūs jos priedai ir užkandžiai. Nors dažniausiai didysis apsipirkimo procesas vyksta prieš pat išvyką į gamtą, laiko tarpas, per kurį nupirkta mėsa pradeda čirkšti ant grilio, gali trukti nuo pusvalandžio iki kelių valandų, kol pasiekiama mėgstama pikniko vieta. Anot maisto technologų, karštuoju metų laiku pirkinius ilgiau nešiojant ar vežiojant automobilyje, poilsiavietę gamtoje jie gali pasiekti ne pačios geriausios būklės, o nekreipus dėmesio į pagedusio produkto ženklus, mėsą vis tiek iškepus ir suvalgius, – gresia nemalonios infekcijos.

„Mėsa – greitai gendantis produktas, todėl laikant ją netinkamoje temperatūroje ar labai ilgai gabenant iš parduotuvės namo, jos galiojimo laikas sutrumpėja arba produktas gali ir išvis sugesti. Dažniausiai taip nutinka vasaros sezono metu, pavyzdžiui, kai prikaitusiame automobilyje toli važiuojama iki pikniko vietos, – pastebi VšĮ „Sveikatai palankus“ maisto technologė Raminta Bogušienė. – Geriausias būdas mėsai ir kitiems greitai gendantiems produktams apsaugoti – vežti juos šaltkrepšyje, tada, norint išvengti nemalonių susirgimų, beliks mėsą tinkamai apdoroti.“

Netinkamas maisto termiškas apdorojimas – viena dažniausiai pasitaikančių apsinuodijimo maistu priežasčių. Anot maisto technologės, ypatingo atsargumo imtis reikėtų maistą ruošiant vaikams ir tiems, kurių imuninė sistema yra silpnesnė, pvz., sveikatos sutrikimų turintiems ligoniams – būtent jie dažniausiai užsikrečia viena dažnesnių karštojo sezono infekcijų – salmonelioze, kurios galima nesunkiai išvengti. Kadangi vaikai dažniausiai užsikrečia nuo blogai termiškai apdorotos mėsos bei higienos normų nesilaikymo, pavyzdžiui, – nešvarių rankų, tereikia mėsą tinkamai apdoroti ir, prieš valgymą, atidžiau įvertinti vaiko higieną, ypač, iškylaujant gamtoje.

Įdomupaskaityti

Betliejaus taikos ugnis pasiekė Neringą

Betliejaus taikos ugnis pasiekė Neringą

2025-12-10
Mažeikiškių laimėjimai XIV Žemaitijos regiono konkurse „Skaitīmā žemaitėškā“

Radijo stotyje „Mažeikių aidas“ – pirmasis atviras pokalbis

2025-12-10

R. Bogušienė pataria, į ką reikėtų atidžiau atsižvelgti ir kokių atsargumo priemonių imtis, norint, kad vasariškos išvykos nesugadintų nemalonios pasekmės.

  • Mėsą reikėtų įsigyti tik iš legalių prekyviečių, aiškiai žinant tikslią mėsos kilmės vietą. Dažnai galvojama, kad turguje ūkininko parduodama mėsa bus geresnė, sveikesnė, tačiau neretai pasitaiko atvejų, kai mėsa ten laikoma pažeidžiant maisto saugos ir kokybės reikalavimus, o nusižengimų ypač padaugėja vasaros sezono metu, per didelius karščius.
  • Iš pakuotės išėmę mėsą, būtinai ją apžiūrėkite – įvertinkite konsistenciją, kvapą bei spalvą. Gamintojai ant pakuotės visada nurodo tinkamas laikymo sąlygas, tačiau pirkėjai dažnai jų nepaiso. Taigi, jei mėsos gleivės išsiskyrusios, ji sukietėjusi, aiškiai juntamas nemalonus kvapas, produktas žalsvos, pilkšvos ar kitos neįprastos spalvos, – tikėtina, kad produktas jau nebetinkamas vartoti.
  • Rankas būtina plauti ne tik tada, kai jos yra vizualiai nešvarios, bet ir pasinaudojus tualetu, prieš valgį ir po valgio gaminimo. Ne tik mėsa, bet ir higienos laikymasis ją ruošiant turi įtakos maisto saugai. Būtina atskirti šviežius maisto produktus nuo termiškai apdorotų, nes pastarieji gali būti užteršti kryžminės taršos būdu.
  • Prieš apdorojant mėsą, ją būtina nuplauti, o prieš ir po gaminimo reikia tinkamai išplauti ir jai skirtus indus, pjaustymo lenteles, įrankius.
  • Bakterijos dauginasi žalios mėsos paviršiuje, todėl kepsnius galima valgyti tik tada, kai mėsos viduje pasiekiama ir 10 min. išlaikoma apie 80 °C temperatūra, jos paviršius atrodo gerai iškepęs.
  • Jei po vakarėlio iškeptos mėsos liko – ją reikėtų laikyti tik šaldytuve, atskiriant nuo šviežių ir neapdorotų produktų, kad būtų išvengta kryžminės taršos. Nors visada rekomenduojama maistą geriau valgyti šviežią, turint likučių, nereikėtų jų šildyti daugiau nei vieną kartą.

Maisto technologė primena, kad užsikrėsti galima ne tik su maistu: reikia stengtis maudytis kuo švaresniuose vandens telkiniuose, kuo dažniau plauti rankas ir nepamiršti, kad bakterijas savyje gali nešioti įvairūs naminiai gyvūnai: kiaulės, raguočiai, graužikai, šunys, katės ir kt. Paglosčius bet kokį gyvūną, po to būtina plauti rankas.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kviečia Gerumo mugė Palangoje  – padėkite sukurti kalėdinį stebuklą mažajai Lėjai
Gyvenimas

Kviečia Gerumo mugė Palangoje – padėkite sukurti kalėdinį stebuklą mažajai Lėjai

2025-12-08
Būstas lietuviams gali tapti dar labiau neprieinamas: įperkamumas jau siekia Stokholmo, Londono ir Paryžiaus lygį
Finansai

Būstas lietuviams gali tapti dar labiau neprieinamas: įperkamumas jau siekia Stokholmo, Londono ir Paryžiaus lygį

2025-12-08
Nuskambėjo „Dainų dainelė“ Kelmės rajone
Įdomu

Nuskambėjo „Dainų dainelė“ Kelmės rajone

2025-12-06
Mažiesiems keliautojams – spalvinimo knygelė apie Kretingą
Įdomu

Mažiesiems keliautojams – spalvinimo knygelė apie Kretingą

2025-12-04
Artėja „Kalėdinis žąsų turgus Mažojoje Lietuvoje“
Įdomu

Artėja „Kalėdinis žąsų turgus Mažojoje Lietuvoje“

2025-12-04
Spindinčios Kalėdos Palangoje – kurortas žada daug stebuklų po žvaigždėtu dangumi
Įdomu

Spindinčios Kalėdos Palangoje – kurortas žada daug stebuklų po žvaigždėtu dangumi

2025-12-03
„Žvaigždėtos Kalėdos“ Šilutėje
Įdomu

„Žvaigždėtos Kalėdos“ Šilutėje

2025-12-02
Jaukus ir vienijantis Padėkos Palangos savanoriams vakaras
Įdomu

Jaukus ir vienijantis Padėkos Palangos savanoriams vakaras

2025-11-28
Skudurinė lėlytė-talismanas Ukrainos kariams!
Įdomu

Skudurinė lėlytė-talismanas Ukrainos kariams!

2025-11-27
Telšiai prisipildys šventinio šurmulio: švęs miesto gimtadienį bei įžiebs Kalėdų eglę
Grožis

Telšiai prisipildys šventinio šurmulio: švęs miesto gimtadienį bei įžiebs Kalėdų eglę

2025-11-26

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Pėsčiąją autostradoje kliudė ir mirtinai sužalojo net trys automobiliai
Klaipėda

Pėsčiąją autostradoje kliudė ir mirtinai sužalojo net trys automobiliai

2025-12-10
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymas – jau gruodžio 19-ąją
Laisvalaikis

Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymas – jau gruodžio 19-ąją

2025-12-09
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?
Receptai

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Vagystė

Sekmadienio Klaipėdos apskrities įvykių suvestinė

2025-12-15
Atidarytas naujas elektromobilių įkrovimo parkas šalia magistralės Vilnius–Klaipėda

Atidarytas naujas elektromobilių įkrovimo parkas šalia magistralės Vilnius–Klaipėda

2025-12-15
Palangos „Olimpo“ pergalė prieš iš nesėkmių ruožo neišlipantį Plungės „Olimpą“

Palangos „Olimpo“ pergalė prieš iš nesėkmių ruožo neišlipantį Plungės „Olimpą“

2025-12-14
Galinga jurbarkiečių pergalė nepaliko šansų „Šilutei“

Galinga jurbarkiečių pergalė nepaliko šansų „Šilutei“

2025-12-14
Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ po pratęsimo nusileido Ukmergės „Stekui“

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ po pratęsimo nusileido Ukmergės „Stekui“

2025-12-14
Tauragės rajone numatytra kurti gyvūnų prieglaudą

Tauragės rajone numatytra kurti gyvūnų prieglaudą

2025-12-13

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Pėsčiąją autostradoje kliudė ir mirtinai sužalojo net trys automobiliai

Pėsčiąją autostradoje kliudė ir mirtinai sužalojo net trys automobiliai

2025-12-10

Naujausi

Vagystė

Sekmadienio Klaipėdos apskrities įvykių suvestinė

2025-12-15
Klaipėda išsirinko 2025 metų Kalėdinę eglutę

Kalėdų tradicija tęsiasi: miškininkai nemokamai dalins eglių ir pušų šakas

2025-12-15
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.