Atšilus orams padidėja noras laiką leisti gamtoje, geriausių draugų ar artimųjų būryje. O koks laikas gamtoje įsivaizduojamas be sultingo, ant laužo kepto maisto? Parkuose ar namuose dažnai dar galima pamatyti nežinia iš kur ir kokių laikų atklydusias klasikines šašlykines. Tačiau modernūs laikai reikalauja ir modernių kulinarinių sprendimų, kurie visada garantuoja ne tik gardų maistą, bet ir gaminimo procesas tampa tikras malonumas. Taigi ką pasirinkti, klasikines šašlykines ar naujoviškas kepsnines?
Naudojimas
Dauguma žmonių šiais laikais renkasi kuo paprastesnį maisto gaminimo būdą. Ne išimtis ir maisto ruošimas ant laužo. Atsižvelgiama ir į pasiruošimą ir į sutvarkymą (apie tai bus aptarta vėliau). Kas liečia laužavietės pasiruošimą svarbu tai kas naudojama užkūrimui ir kiek laiko ir pastangų tai reikalauja. Klasikinės laužavietės gali būti užkuriamos anglimis arba mediena. Dėl šilumos nesulaikymo ir netolygaus oro cirkuliavimo šašlykinės įkaitinimas trunka pusvalandį ir ilgiau, tai priklauso nuo ruošiamo maisto kiekio ir kiek ilgam planuojama naudotis ten esančia šiluma. Taip pat, dėl šašlykinės formos šiluma neišsilaiko ilgai, reikiama temperatūra laikosi iki 45 min., todėl esant poreikiui pakartoti kepimą dažniausiai reikia kūrenimą pakartoti, kas reikalauja papildomų pastangų bei laiko. Priešingai nei šašlykinės, kepsninės įkūrenamos vos per 15 min., o šiluma gali išsilaikyti net iki 12 val., todėl kepsninės puikus pasirinkimas ilgiems pasisėdėjimams arba netikėtam žmonių pagausėjimui. Dėl unikalios kepsninės formos ugnies kūrimui reikalinga mažiau anglių, kas sutaupo ir pinigų ir nereikalauja papildomų pastangų.
Galimybės
Bėgant laikui viskas keičiasi. Keičiasi ir žmonių poreikiai ir valgymo ypatumai. Visa laimė, kad dabar yra galimybė įtikti bet kokiems norams. Kas liečia senąsias šašlykines, tai ant jų gaminamo maisto asortimentas gan ribotas, nes jos pritaikytos maisto gaminimui ant iešmų. Tačiau ne bet kokį maistą galima sutalpinti ant iešmo, todėl ilgą laiką dažniausias kepamas maistas būdavo mėsos vėrinukai. Čia į pagalbą atvyksta kamado kepsninės. Jos pasižymi ne tik išskirtinia kiaušinio forma, bet ir funkcionalumu. Šiuose kepsninėse dėl puikaus temperatūros pasiskirstymo galima kepti ne tik mažus mėsos gabaliukus, bet ir didesnius nebijant, kad mėsa padegs iš išorės, o viduje liks termiškai neapdorota. Dėl reguliuojamų aukščių ir papildomų priedų kepti galima ir ne ant tiesioginių liepsnų, kas garantuoja mėsos tobulą skonį, sultingumą ir traškią plutelę aplink. Taip pat kamado kepsninės pritaikytos daržovių, maltos mėsos ir net bandelių kepimui, todėl tai puikus pasirinkimas mėsainių ar dešrainių mėgėjams bei vegetarams. Priedų gausa leidžia naudoti kepsnines ir kitiems poreikiams. Dėl unikalios formos kepsninėse galima kepti net ir picas. Jos gausis tarsi ką tik ištrauktos iš specialios krosnies, su traškia plutele bei sultingomis gėrybėmis, o ir skonis neprilygstamas. Išsiilgusiems rūkyto maisto, kamado kepsninės siūlo priedus ir mėsos ar žuvies rūkymui.
Priežiūra
Turbūt visiems žmonėms mažiausiai patinkantis gaminimo procesas – valymas. Žmonėms svarbiausia, kad po pasibuvimo gamtoje jiems netektų dar ilgą laiką viską šveisti ir tvarkyti, todėl renkasi kuo paprastesnius būdus to išvengti. Šiuo aspektu turbūt laimi klasikinės šašlykinės, kurios nereikalauja didelių valymo pastangų. Darbas apsiriboja ties iešmų plovimu ir pelenų surinkimu. Tuo tarpu kepsnines dėl funkcijų įvairovės patartina išvalyti kruopščiau ir atsakingiau. Atidus valymas gali garantuoti produkto ilgaamžiškumą bei garantiją, kad sekantis naudojimas būtų toks pat lengvas ir smagus, o ir maisto skonis bus toks pat nepriekaištingas kaip visuomet. Dėl nuostabaus maisto skonio ir sultingumo verta pasistengti, juk svarbu kokį maistą valgome ir kaip tai gali atsiliepti mūsų sveikatai.
Taigi renkantis kepsninės svarbu žinoti ko iš jos tikimasi. Jei svarbu išsikepti tik paprasčiausius mėsos vėrinukus tai jums tinka ir klasikinė šašlykinė. Tačiau žmonėms kuriems pabodo mėsos vėrinukai ir nori pagyvinti laiką gamtoje įvairiausias patiekalais rekomenduojama įsigyti naujesnes ir modernesnias kepsnines, turinčias daugybę funkcijų ir galimybių. Apie tai plačiau galima paskaityti čia.