Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Šeštadienis, 14 birželio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

Paulius Liškauskas
2025-05-23
Įdomu, Istorija, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Šaltibarščiai / Shutterstock nuotr.

Šaltibarščiai / Shutterstock nuotr.

FacebookTwitterLinkedin

Lietuviams nuo vaikystės pažįstama rožinė sriuba tampa vienu mėgstamiausių vasaros patiekalų. Kiekviena šeima ir kiekvienas šefas juos gamina šiek tiek kitaip, tad gegužės 31d. vyksiančiame trečiajame Vilniaus šaltibarščių festivalyje „Vilnius Pink Soup Fest“ bus galima paragauti ir tradicinių, ir itin modernių jų variacijų. Gastronominio paveldo tyrinėtojas, prof. Rimvydas Laužikas teigia, kad senovėje lapinės sriubos, vadintos barščiais arba batviniais turėjo sezonines versijas – karštą ir šaltą. Per šimtmečius toks mitybos stilius išliko iki mūsų dienų: atėjus vasarai šiltas sriubas nurungia visų mėgstami šaltibarščiai.

Šaltibarščiai pradėti valgyti vėliau už karštus barščius

Pasak prof. R. Laužiko, XVII-XVIII a. barščių ir šaltų barščių paminėjimai bei visokiausių lapienių, žalibarščių bei kluodnykų populiarumas etnografinėje kultūroje leidžia kalbėti, kad barščiai yra vienas seniausių žinomų patiekalų. Juos valgė visų socialinių sluoksnių žmonės: nuo neturtingų valstiečių iki diduomenės ir valdovų. Kokią valgio versiją – karštą ar šaltą – dėti ant stalo, lėmė metų laikas.

Įdomupaskaityti

Vietinis turizmas: lietuviai išlieka ištikimi savo šaliai, tačiau jaunimas formuoja naują kelionių kultūrą

Vietinis turizmas: lietuviai išlieka ištikimi savo šaliai, tačiau jaunimas formuoja naują kelionių kultūrą

2025-06-11
Daržovės

10 geriausių daržovių Jūsų sveikatai

2025-06-09

„XVII a. Radvilų virėjo užrašų knygelėje yra aprašyti pasninko barščiai, verdami iš laukinio augalo – lankinio barščio – lapų, tirštinami trupučiu miltų, balinami aguonų ar migdolų pienu. Bene pirmasis tikrai šaltos valgio versijos paminėjimas atkeliavo iš XVIII amžiaus: Kristijono Donelaičio poemoje „Metai“ minima „kuršolė“, kuri atitinka vokišką šalto valgio pavadinimą („Kaltschale“)“, – pasakoja prof. R. Laužikas.

Pasak mokslininko, seniausią išsamų šaltibarščių receptą užrašė Paskutiniojo Abiejų Tautų Respublikos valdovo Stanislovo Augusto Poniatovskio dvaro kuchmistras Paulis Tremo XVIII amžiaus pabaigoje. Jie vadinti lenkiškais žodžiais „chołodziec“, „chłodziec“, „chlodnik“ (šaltsriubė). Tokiems šaltibarščiams prireikdavo grietinės, raugintų agurkų rasalo, šviežių ir raugintų agurkų, svogūnų laiškų, krapų, virtų burokų lapkočių ir jų lapų (arba rūgštynių), citrinų sulčių, vėžių kaklelių, pjaustytos vištienos ar veršienos.

„Bene pirmasis „lietuviškų šaltibarščių“ pavadinimą lenkų kalba pavartojo A. Mickevičius poemoje „Ponas Tadas“. Na, o pirmosios gastronomijos knygos lietuvių kalba autorė Liudvika Didžiulienė-Žmona šiam patiekalui  sugalvojo lietuvišką šaltibarščių pavadinimą. Maždaug tuo pat metu Vincentos Zavadzkos ir Lazdynų Pelėdos populiarintas „šaldininko“ pavadinimas neprigijo“, – rožinės spalvos pavadinimo peripetijas atskleidžia prof. R. Laužikas.

Kodėl skiriasi šaltibarščių ingredientai

Anot gastronominio paveldo tyrinėtojo, nė vienas patiekalas istorijoje neegzistavo vienu tipiniu pavidalu. Gaminant barščių ir šaltibarščių „protėvius“ buvo laikomasi tik bazinės sudėties: „Tai, ko gero, būtų rūgštokas valgis, gaminamas iš laukinių augalų ar burokų lapų, verdant juos tų pačių raugintų lapų skystyje, giroje ar specialiai pasigamintame rauge ir balinant grietine. O toliau – jau  virėjo kūryba, kuri susijusi su valgytojų poreikiais ir turimų ingredientų pasirinkimo galimybėmis. Jei buvo norima rūgštesnių barščių, į juos dėta daugiau rūgštynių ar pilama acto, citrinos sulčių ar sauso vyno.

Jei sotesnio valgio – įpjaustoma kiaušinių, mėsos, žuvies ar vėžių, įberiama kruopų. Jei norima daugiau daržovių, tiko agurkai, šparagai, žiediniai kopūstai“.

Be to, kadaise ne šaltibarščiai valgyti su bulvėmis, bet bulvės su šaltibarščiais. „Istorinėje virtuvėje daugumos mažiau turtingų žmonių namuose mitybos pagrindas buvo iš grūdų pagaminti valgiai (košės, blynai, duona). Siekiant išvengti bado, nuo XVIII amžiaus pabaigos pas mus buvo populiarinamos bulvės, kurios sunkiai prigijo. Bet tiek duoną, tiek bulves kramtyti „sausai“, be nieko, nėra skanu. Tad gelbėdavo rūgpienis, barščiai ar šaltibarščiai. Taip valgant ir šaltibarščių reikia mažiau, ir bulvės nesprangios“, – pastebi gastronominio paveldo tyrinėtojas.

Jis priduria, kad ir XX amžiaus pirmojoje pusėje lietuvių kaimo kultūroje rastume kelias dešimtis skirtingų šaltibarščių receptų. Ir dalis jų tikrai nebuvo rožiniai. Tai priklausė ne tik nuo atskirų šeimų skonio, bet ir nuo žemės derlingumo: „Ten, kur žemės buvo mažiau derlingos, daržai atsirado vėliau, o ir daržovių įvairovė – mažesnė. Tad, tikėtina, kad tokiuose regionuose (pietryčių Lietuvoje) dažniau buvo naudojami baltųjų (mes vadiname juos pašariniais) burokų lapai, o ne raudonieji burokėliai. Be to, iš miestų ir dvarų plito naujovės: pavyzdžiui, Vilniaus apylinkėse šaltibarščiai gardinti vėžiais, mėsa. Pažymėtinas ir gretimų šalių poveikis: Šiaurės Lietuvoje, greičiausia dėl Livonijos įtakos, rasime į šaltibarščius dedamos silkės“.

Rožinė sriuba – kasdienybei ir šventėms

Pirmą kartą 2023 metais surengtas Vilniaus šaltibarščių festivalis pritraukė apie 15 tūkst. žmonių, o jau pernai jį aplankė daugiau nei 42 tūkst. pramogų pasiilgusių Lietuvos gyventojų ir užsienio svečių.

Trečiojo Vilniaus šaltibarščių festivalio dieną, gegužės 31-ąją, šeštadienį, siūloma nepraeiti pro pačioje senamiesčio širdyje – Pilies g. – įsikūrusią „Rimi“ parduotuvę. Čia bus galima įsiamžinti šaltibarščių tematika išpuoštose parduotuvės prieigose, nuo 12–13val. lankytojų lauks Laimės ratas su Dovile Filmanavičiūte – bus galima laimėti rožinių dovanėlių ir nuo 13 iki 15 val. suskubti pasidaryti žaismingą purškiamą tatuiruotę šaltibarščių tematika.

Prof. R. Laužikas norintiems paįvairinti tradicinius šaltibarščius, rekomenduoja pasigaminti jų pagal XIX a. Vilniaus kuchmistro Jano Szyttlerio receptą iš leidinio Jan Szyttler, „Skrzętną gospodyni…“, Vilnius, 1846)  – kalba netaisyta.

Šaltibarščiai iš rūgštynių ir batvinių (burokų lapų ir stiebų)  

„Visuotinai žinoma, kokios naudingos ir skanios yra šaltsriubės (chłodniki), o ypač vasarą per karščius, kai jos būna gaivinančiu ir nepakeičiamu valgiu. Yra žmonių, kurie jas aistringai mėgsta, tačiau tik be kai kurių ingredientų. Ir dėl to ant stalo, prie kurio sėdi keliolika ar daugiau žmonių, kad svečiams geriau įtiktume, geriausia yra atskirai, dubenėliuose sudėti daugumą ingredientų: kubeliais supjaustyti švieži agurkai; nuo kiautų nuvalyti vėžių kakleliai raudona puse sudėti į viršų; kietai virti kiaušiniai supjaustyti į keturias dalis; supjaustyti šparagai ir kalafiorai. Tuomet kiekvienas, pagal savo skonį, galės patenkinti savo apetitą“.

Bazinis receptas: 

„Paimti šviežios, rūgščios grietinės. Žalius supjaustytus krapus ištrinti su druska, kas duoda ypatingą skonį ir kvapą. Nuvalytas, supjaustytas ir vandenyje išvirtas rūgštynes nuspausti, kad neliktų vandens ir praskiesti su peletrūnais virintu actu tiek, kiek norisi rūgštumo. Jaunus batvinių stiebus (bet ne lapus) supjaustyti smulkiai, išvirti ir nuvarvinti, kad neliktų skysčio. Visą tai sumaišyti, supilti į sriubinę, įdėti lieso, kubeliais pjaustyto virto jautienos kumpio ar veršienos kepsnio, saikingai pasūdyti ir patiekti ant stalo“.

Skanaus!

Žymos: Šaltibraščiai
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Neringa įamžinta pašto ženkle
Įdomu

Neringa įamžinta pašto ženkle

2025-06-06
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Iš mokytojo – į partizanus. Ko mokina A. Ramanausko-Vanago pasirinkimas?
Istorija

Iš mokytojo – į partizanus. Ko mokina A. Ramanausko-Vanago pasirinkimas?

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Nuo žygio iki šviesų projekcijos – atminimo diena Raseinių rajone
Istorija

Nuo žygio iki šviesų projekcijos – atminimo diena Raseinių rajone

2025-05-20
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Iš Raseinių – Į Everestą: Vlado Vitkausko Žygdarbis prieš 32 metus
Įdomu

Iš Raseinių – Į Everestą: Vlado Vitkausko Žygdarbis prieš 32 metus

2025-05-17
Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo
Grožis

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

2025-05-15

Skaitomiausia

Vasara Šiauliuose: laukia naujos patirtys ir atradimai
Laisvalaikis

Vasara Šiauliuose: laukia naujos patirtys ir atradimai

2025-06-04
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Šiaulių jaunimą išjudino festivalis „Šiauliai gyvai“ – iki sutemų šėlo alternatyvios muzikos koncerte
Laisvalaikis

Šiaulių jaunimą išjudino festivalis „Šiauliai gyvai“ – iki sutemų šėlo alternatyvios muzikos koncerte

2025-06-13
Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų
Naujienos

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

2025-05-16
rūgštynių nauda sveikatai
Grožis

Rūgštynių nauda sveikatai

2020-10-28

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Paplūdimiai parengti vasarai – laukiama tik daugiau saulės ir šilumos

Paplūdimiai parengti vasarai – laukiama tik daugiau saulės ir šilumos

2025-06-13
Gargždų ateitis – gyventojų rankose: pradedamas keisti miesto bendrasis planas, laukiama pasiūlymų

Gargždų ateitis – gyventojų rankose: pradedamas keisti miesto bendrasis planas, laukiama pasiūlymų

2025-06-13
Tauragės rajoną sukrėtė įtariama žmogžudystė: vyras mirtinai sumušė senolį

Tauragės rajoną sukrėtė įtariama žmogžudystė: vyras mirtinai sumušė senolį

2025-06-13
Mažeikiuose atnaujinamas pėsčiųjų takas

Mažeikių rajono savivaldybei – kone 2 mln. eurų

2025-06-13
Pajūrio ekspresas. Kelionė į atostogų jausmą

Pajūrio ekspresas. Kelionė į atostogų jausmą

2025-06-13
Pagerbtas gydytojo kardiologo, Kelmės rajono Garbės piliečio Algimanto Petrovo atminimas

Pagerbtas gydytojo kardiologo, Kelmės rajono Garbės piliečio Algimanto Petrovo atminimas

2025-06-13

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Vasara Šiauliuose: laukia naujos patirtys ir atradimai

Vasara Šiauliuose: laukia naujos patirtys ir atradimai

2025-06-04
Daržovės

10 geriausių daržovių Jūsų sveikatai

2025-06-09

Naujausi

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Paplūdimiai parengti vasarai – laukiama tik daugiau saulės ir šilumos

Paplūdimiai parengti vasarai – laukiama tik daugiau saulės ir šilumos

2025-06-13
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.