Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Šeštadienis, 27 gruodžio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Naujienos » Šauktinių mitybos racionas: ko galime pasimokyti?

Šauktinių mitybos racionas: ko galime pasimokyti?

Žemaitijos gidas
2015-09-14
Naujienos
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Nei vienas iš šauktinių šįmet neliks alkanas – jiems paruošti valgiaraščiai pasižymi tokiu kalorijų kiekiu, kuris beveik perpus viršija jaunam vyrui rekomenduojamą dienos normą. Kone kiekvieniems pusryčiams, pietums ir vakarienei kariai valgo mėsą. Jų mitybos racione gausu ne tik košių, riešutų bei daržovių, bet ir baltos duonos, saldintų gėrimų.

Kokiais kriterijais remiantis sudaromi valgiaraščiai kariams ir ar jų mitybos principus įmanoma pritaikyti sportuojančiam arba eiliniam žmogui? Kalbamės su kapitonu Daugirdu Antuliu, Lietuvos kariuomenės Logistikos valdybos viešųjų ryšių karininku, ir treneriu, kultūristu bei bestselerio „Tobulas kūnas“ autoriumi Andriumi Pauliukevičiumi.

Iš viso šiemet į 9 mėn. nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą planuojama priimti 3 tūkst. karių. Šiuo metu jau tarnauja beveik 500 jų, kurie pirmieji tarnybą pradėjo Klaipėdoje, Dragūnų batalione. Pasak kapitono D. Antulio, per dieną karys vidutiniškai suvartoja apie 3900 kcal. Tiesa, mitybos racionas didžia dalimi priklauso nuo veiklos rūšies bei metų laiko. Šiltuoju metu karių valgiaraščiuose yra daugiau šviežių vaisių ir daržovių bei jų patiekalų, o šaltuoju laikotarpiu – daugiau konservuotų daržovių ir jų patiekalų.

Trenerio A. Pauliukevičiaus teigimu, 3900 kcal per dieną – tai dviejų vidutinių vyrų suvartojamas kalorijų kiekis.

Įdomupaskaityti

Startuoja mobilioji programėlė „Mažeikietis“

Startuoja mobilioji programėlė „Mažeikietis“

2025-12-18
Sveikinimai Plungėje sportinių šokių pasaulio čempionui

Plungėje pasveikintas sportinių šokių pasaulio čempionas

2025-12-17

„Toks aukštas kalorijų skaičius gali būti surinktas tik valgant daug angliavandenių ir riebalų, tačiau dvigubai daugiau, nei įprasta, suvartojantis karys atlieka mažiausiai 2 kartus daugiau fizinio darbo nei statistinis dirbantis vyras. 4000 kcal yra mano – šiek tiek virš 100 kg sveriančio ir profesionaliai sportuojančio asmens – valgiaraščio kaloringumas. Todėl galima teigti, kad karys valgo tiek, kiek profesionalus sportininkas“, – palygino žinomas kultūristas.
Valgiaraščiai, kai kariai kasdien maitinasi stacionariose valgyklose ir pratybų bei mokymų metu lauko sąlygomis – skiriasi. Pratybų ir mokymų metu karių mityba pasižymi didesniu kaloringumu. Tuo tarpu esant lauke, pasigaminti galima anaiptol ne visus patiekalus – dėl to skiriami sausi daviniai.

„Sausų davinių sudėtyje esantis maistas jau būna paruoštas vartojimui arba reikalauja minimalaus greito paruošimo, pašildžius ar užpylus karštu vandeniu, kurį karys gali atlikti individualiai“, – pasakojo kariuomenės Logistikos valdybos viešųjų ryšių karininkas.

Sausą davinį paprastai sudaro mėsos konservai su garnyru, traški duonelė, lazdynų arba migdolų riešutai, natūralus medus arba džemas, tirpus gėrimas (natūralių sulčių koncentratas), šokoladas ir gėrimai (arbata, tirpi kava). Visų valgiaraščių – taip pat ir sauso davinio – paros energinė vertė (kaloringumas) sudaromi atsižvelgiant į patvirtintas karių mitybos fiziologines normas.

„Sausuose daviniuose naudojama neriebi mėsa, o bet kurios ten esančios kruopos ir daržovės yra ne tik kad visiškai tinkamos paprastam žmogui – tai būtų optimalus mitybos racionas. Tiesa, kad pastarajame netrūktų augalinės kilmės riebalų, reikėtų jį praturtinti augaliniu aliejumi, avokadu, riešutais arba riešutų ir džiovintų vaisių mišiniais, kaip, pavyzdžiui, „Studentų maistas“, – patarė treneris A. Pauliukevičius.

Kalbant apie vegetarų mitybą, kariuomenės logistikos padalinio vadovas teigė, jog iki šių metų karių, pageidaujančių maitintis vegetariškai, nebuvo. Tačiau šiuo metu yra rengiami, o iki metų pabaigos bus parengti ir įteisinti valgiaraščiai, skirti vegetarams.

Treneris A. Pauliukevičius pastebi, kad su kiekvienu valgymu kariai valgo šviežias daržoves arba daržovių salotas. Daržovės – tai vertingiausias vitaminų ir mineralų šaltinis, kurį rekomenduojama įtraukti į kasdieninį kiekvieno žmogaus racioną.
„Su kiekvienu valgymu kariai taip pat gauna mėsos arba mėsos gaminį. Tai jų bei kitų, sunkų fizinį darbą dirbančių asmenų, atveju yra visiškai teisinga, – neabejojo kultūristas. – Karių racione taip pat yra žuvies. O ypač riebesnė žuvis – geras riebiųjų rūgščių šaltinis“.

Sveiki iš maisto gauti riebalai leidžia organizmui deginti savo paties riebalus. Kariai naudoja visus gamtoje esančius baltymų šaltinius: kiaušinius, mėsą, žuvį, lieso pieno produktus.

Anot kultūristo, dar vienas sveikintinas šauktinių raciono ypatumas – tai, jog kiekvieną dieną valgomi vaisiai. Vaisiai mūsų organizmui suteikia būtinus vitaminus bei energiją. Patartina valgyti tiek šviežius, tiek džiovintus vaisius. Pagrindinis patarimas, siekiant gauti maksimalią naudą, vartoti juos kaip užkandį tarp pagrindinių valgymų.

„Daugelis besilaikančių dietos taip suspaudžia savo raciono kaloringumą, kad kūnas būna priverstas lėtinti medžiagų apykaitą ir taupyti riebalus. Tada ir valgoma mažai, o ir riebalai nedega. Kariai vartoja tikrai didelį kalorijų skaičių – intensyviai sportuojant iš jų būtų galima imti puikų pavyzdį“, – sakė A. Pauliukevičius.

 

1 Iš 5
- +
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Skiepų nuo erkinio encefalito ir pneumokokinės infekcijos naujovės
Lietuva

Skiepų nuo erkinio encefalito ir pneumokokinės infekcijos naujovės

2025-12-17
Kultūros ministrės vizitas Telšiuose
Naujienos

Kultūros ministrės vizitas Telšiuose

2025-12-17
Erasmus+ projekto dalyvių patirtis ,,ChatGPT and Basic AI Tools“ kursuose, Atėnuose
Mokslas ir studijos

Erasmus+ projekto dalyvių patirtis ,,ChatGPT and Basic AI Tools“ kursuose, Atėnuose

2025-12-17
TV laida „Labas iš Kelmės“ – nuo šiol Kelmės kultūros centro „YouTube“ kanale
Aktualijos

TV laida „Labas iš Kelmės“ – nuo šiol Kelmės kultūros centro „YouTube“ kanale

2025-12-17
Iki Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymo tik kelios dienos
Mažeikiai

Iki Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymo tik kelios dienos

2025-12-15
2026 metais Tirkšliams suteikiamas Mažosios Lietuvos kultūros sostinės vardas
Įdomu

2026 metais Tirkšliams suteikiamas Mažosios Lietuvos kultūros sostinės vardas

2025-12-15
Keisis vietinė rinkliava už atliekų tvarkymą
Mažeikiai

Keisis vietinė rinkliava už atliekų tvarkymą

2025-12-15
Klaipėda išsirinko 2025 metų Kalėdinę eglutę
Aplinka

Kalėdų tradicija tęsiasi: miškininkai nemokamai dalins eglių ir pušų šakas

2025-12-15
Kalėdinis apsipirkimas
Naujienos

Kaip pasiruošti Kalėdoms be skausmo piniginei

2025-12-15
Žemaitijos kadetų gimnazija Alsėdžiuose džiaugiasi naujovėmis
Investicijos

Žemaitijos kadetų gimnazija Alsėdžiuose džiaugiasi naujovėmis

2025-12-11

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Modernizuojamas Raseinių rajono šilumos ūkis
Investicijos

Modernizuojamas Raseinių rajono šilumos ūkis

2025-12-21
Grybai |
Įdomu

Baravykai ant Jūsų stalo – geriausi receptai!

2025-07-29
8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje
Kriminalai

8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje

2025-12-17

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Kalėdų dieną  šventinis laimės ratas „Atvirų horizontų“ programėlėje – laukia šaunūs prizai!

Kalėdų dieną šventinis laimės ratas „Atvirų horizontų“ programėlėje – laukia šaunūs prizai!

2025-12-24
Klaipėdos „Neptūnas“ pergale startavo Citadele Karaliaus Mindaugo taurės varžybose

Klaipėdos „Neptūnas“ pergale startavo Citadele Karaliaus Mindaugo taurės varžybose

2025-12-24
Augaliniai narkotikai

Pirmadienio Klaipėdos apskrities įvykių suvestinė

2025-12-23
Naujovė Mažeikiuose – pastatyti išmanieji suoliukai

Naujovė Mažeikiuose – pastatyti išmanieji suoliukai

2025-12-23
Tarptautiniam Mažeikių meno festivaliui skirtas dalinis finansavimas

Tarptautiniam Mažeikių meno festivaliui skirtas dalinis finansavimas

2025-12-23
Naujasis „Vaivorykštės“ aikštynas Gargžduose jau kviečia išbandyti jėgas

Naujasis „Vaivorykštės“ aikštynas Gargžduose jau kviečia išbandyti jėgas

2025-12-23

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Pasitikrinkite, ką žinote apie lietuviškas Kalėdų tradicijas

Pasitikrinkite, ką žinote apie lietuviškas Kalėdų tradicijas

2025-12-25
Kaip paruošti automobilį, kad žiema neužkluptų netikėtai

Kaip paruošti automobilį, kad žiema neužkluptų netikėtai

2025-12-25
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.