Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Sekmadienis, 17 rugpjūčio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Receptai » Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Paulius Liškauskas
2025-07-01
Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Lašišos salotos

Lašišos salotos

FacebookTwitterLinkedin

Pagaliau Lietuvoje prasideda tikroji vasara – ir šią karštą savaitę tikrai nesinorės ilgai suktis virtuvėje. Kai organizmas šaukiasi gaivumo, gamta pati ateina į pagalbą su sočiais, sultingais ir aromatingais vaisiais – kaulavaisiais. Dėl savo kainos ir universalumo jie vasarą lietuvių yra be galo pamėgti, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė – juk yra ne tik skanus užkandis, bet tinka ir maistingoms salotoms, ir sočiam skrebučiui, ir net šaltai sriubai.

 

„Šiltuoju metų laiku lietuviai ieško gaivesnio ir šviežesnio maisto. Daugeliui pirkėjų kaulavaisiai jau tapę neatsiejama vasaros raciono dalimi, o per akcijas jų perka dar dažniau ir gausiau. Jų populiarumą skatina ir vis atrandami nauji receptai su šiais vaisiais – pavyzdžiui, nemažai gyventojų jau patys yra įsitikinę, kaip skanu persikus ar nektarinus pagrilinti. Taip jie tampa dar skanesni, tinka ir salotose, ir desertui“, – pasakoja G. Kitovė.

 

Įdomupaskaityti

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

2025-08-13

Jau prasidėjo slyvų sezonas: 3 lengvi receptai, dėl kurių jas valgyti norėsis kasdien

2025-08-11

Sultingasis kvartetas: pažinkite savo gelbėtojus nuo karščio

 

Tinklo atstovė atskleidžia, kad pagal pardavimus populiariausiųjų titulas tenka nektarinams. Tiesa, stebima ir nauja tendencija – ryškiai auga plokščiųjų persikų „Paraguayo“ populiarumas, kuriuos ypač mėgsta vaikai. Tad ką rinktis stabtelėjus prie šviežių vaisių lentynos? „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė įvardija esminius populiariausių kaulavaisių skirtumus.

 

„Persikai ir nektarinai yra artimai susiję, pagrindinis skirtumas yra tas, kad persikai turi pūkuotą odelę, o nektarinai – lygią. Tiek persikai, tiek nektarinai turi vertingų savybių, naudingų sveikatai. Skonis jų panašus, nors dažniausiai laikoma, kad persikai yra kiek saldesni, o nektarinai – gaivesni. Tuo tarpu abrikosai, nors irgi kaulavaisiai, yra atskira rūšis, mažesni už persikus ir nektarinus, jie pasižymi didesniu rūgštumu ir nėra tokie sultingi kaip jų „pusbroliai“, – pažymi J. Sabaitienė.

 

O madinguosius plokščiuosius persikus ypač mėgsta šeimos su vaikais, sako ji. Šie neįprastos formos vaisiai ne tik patrauklūs savo išvaizda, skanūs, bet juos ir patogu kąsti. Be to, plokštieji persikai yra dar saldesni už tradicinius, todėl mėgstami smaližių.

 

„Reikia paminėti, kad kaulavaisių skonis ir tekstūra skiriasi ne tik priklausomai nuo veislės, bet ir nuo prinokimo laipsnio. Švieži, prinokę vaisiai turi intensyviausią skonį bei aromatą – ko ir norisi jais mėgaujantis. Šie vaisiai – ne tik skonio bomba, bet ir tikra atgaiva. Jų sudėtyje – iki 90 proc. vandens, tad juos valgydami ne tik nudžiuginsit gomurį, bet ir padėsite organizmui palaikyti skysčių pusiausvyrą. Tai ypač svarbu prasidėjus karštoms dienoms“, – primena „Iki“ vaisių žinovė.

 

Nuo salotų – iki sriubų

 

„Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė pasakoja, kad kaulavaisius žmonės dažniausiai renkasi kaip skanų užkandį, bet iš jų galima gaminti įvairius skanumynus – gaivinančius kokteilius, kepti pyragus, tortus, gaminti uogienes, iš jų paruoštą salsą derinti net prie mėsos, paukštienos patiekalų. Jie puikiai dera su jogurtu, sūriu, riešutais, ledais – galimybės beribės.

 

Šįkart J. Tamoševičienė siūlo pailsėti nuo ilgo stovėjimo prie puodų ar orkaitės jungimo. Iš kaulavaisių akimirksniu paruošite ir dienos pietus, ir nustebinsite namiškius netikėtais sprendimais.

 

Dar skanesni avokadų skrebučiai su persikais 

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės:

  • 3 prinokusių persikų,
  • 4 riekių mėgstamos duonos,
  • 2 avokadų,
  • druskos, pipirų,
  • čili dribsnių,
  • 1 šaukštelio alyvuogių aliejaus,
  • 1 žaliosios citrinos,
  • šiek tiek cukraus,
  • 2 šaukštų sviesto arba aliejaus,
  • saujelės gražgarsčių,
  • 1 buratos arba mocarelos.

Gaminame:

  1. Duoną pakepinkite skrudintuvėje, keptuvėje arba ant grotelių.
  2. Nulupkite avokadą, sutrinkite šakute, pagardinkite druska, pipirais, žiupsneliu čili dribsnių, šaukšteliu alyvuogių aliejaus ir šaukšteliu žaliosios citrinos sulčių.
  3. Persikus supjaustykite ketvirčiais, išimkite kauliukus. Patepkite ištirpintu sviestu ar aliejumi ir dėkite ant grotelių virš vidutinio karščio ugnies. Kepkite kelias minutes, kol atsiras grotelių žymės ir persikai pradės minkštėti. Tuomet apverskite, pabarstykite cukrumi ir pakepkite dar kelias minutes, kol cukrus išsilydys.
  4. Ant skrudintos duonos užtepkite avokado, pridėkite gražgarsčių, persikų ir suplėšytos buratos ar mocarelos. Pabarstykite šviežiai maltais pipirais ir čili dribsniais.

 

Abrikosų ir pomidorų gaspačas – šalta sriuba

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės:

  • 500 g abrikosų,
  • 100 g saliero lapkočių,
  • pusės stiklinės vandens,
  • 4 pomidorų,
  • 1 raudonosios arba oranžinės paprikos,
  • 1 raudonojo svogūno,
  • 1 česnako skiltelės,
  • šviežių čiobrelių (apie 4 šakelių),
  • 4 šaukštų balzamiko acto,
  • 1 šaukštelio druskos, žiupsnelio pipirų.

Papuošimui:

  • 1 šaukšto balzamiko acto,
  • šviežių čiobrelių,
  • alyvuogių aliejaus,
  • 1 abrikoso,
  • čili dribsnių.

Gaminame:

  1. Abrikosus perpjaukite ir išimkite kauliukus. Raudonąjį svogūną nulupkite, iš paprikos išimkite sėklas, juos ir pomidorus supjaustykite ketvirčiais. Pusę saliero supjaustykite plonomis riekelėmis ir atidėkite. Likusį pasmulkinkite ir sudėkite į trintuvą. Ten pat dėkite abrikosus, daržoves visus kitus ingredientus ir gerai sutrinkite ir sumalkite. Viską gerai sumaišykite, uždenkite ir atšaldykite maždaug 1 valandą šaldytuve.
  2. Prieš patiekiant gaspačą gerai išmaišykite, supilkite į lėkštes. Sumaišykite atidėtą salierą su balzamiko actu, čiobreliais ir aliejumi, šio mišinio užpilkite ant kiekvieno lėkštės. Pabarstykite čili dribsniais ir uždėkite kelias plonas abrikoso riekeles.

 

Maistingos ir spalvingos salotos su nektarinais ir lašiša

Porcijos: 2

Gaminimo laikas: 5 min.

Reikės:

  • 4 nektarinų,
  • mėgstamų salotų,
  • saujelės šviežio baziliko,
  • 2 mocarelų,
  • 150 g rūkytos lašišos,
  • 1 nedidelio svogūno,
  • druskos, pipirų,
  • žaliosios citrinos sulčių,
  • alyvuogių aliejaus.

Gaminame:

  1. Nulupkite svogūną ir supjaustykite plonais griežinėliais. Nuplaukite nektarinus, perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus ir supjaustykite plonais griežinėliais. Nusausinkite mocarelą ir supjaustykite griežinėliais. Nuplaukite salotas, baziliką, nusausinkite ir nuskinkite lapelius.
  2. Salotas išdėliokite lėkštėje, ant jų – nektarinus, mocarelą. Pagardinkite druska ir pipirais, apšlakstykite citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi. Sudėkite suplėšytus lašišos gabalėlius, pabarstykite svogūno žiedais ir baziliko lapeliais. Patiekite su prancūziško batono riekele.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių
Receptai

Šis desertas – pigus, gardus ir greitas: pasigaminkite bananų sušių

2025-08-08
Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai
Receptai

Konservuoti pomidorai per 10 minučių – šitaip paruošti jie bus suvalgyti dar neatėjus žiemai

2025-08-06
Grybai |
Įdomu

Baravykai ant Jūsų stalo – geriausi receptai!

2025-07-29
Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas
Receptai

Ir vėl lyja? Mėgautis grilio patiekalais galima ir be grilio – keli naudingi patarimai ir superinis A. Šimulyno receptas

2025-07-29
Receptai

Česnakinis sviestas – išbandykite receptus, kurie renka milijonus patiktukų internete

2025-07-28
Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas
Receptai

Kepti ledai – nauji skonio potyriai ir nesudėtingas receptas

2025-07-26
3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis
Receptai

3 skanūs ir nebrangūs būdai, kaip voveraites patiekti su šviežiomis bulvėmis

2025-07-25
Jūros šventė namuose – lengva ir kūnui, ir piniginei: 3 jūra kvepiantys receptai
Receptai

Jūros šventė namuose – lengva ir kūnui, ir piniginei: 3 jūra kvepiantys receptai

2025-07-24
Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus
Receptai

Vasariška vakarienė už eurą: šie dešrainiai sužavės visus

2025-07-23
Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį
Receptai

Desertas lyg iš filmo: 5 gudrybės, kaip namuose pasigaminti skaniausią ledų kokteilį

2025-07-21

Skaitomiausia

Sukčiai tampa gudresni, o aukos – vis dar tyli: kas ketvirtas nukentėjęs lietuvis jaustų gėdą
Aktualijos

Sukčiai tampa gudresni, o aukos – vis dar tyli: kas ketvirtas nukentėjęs lietuvis jaustų gėdą

2025-08-11
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Plungės rajono savivaldybės maudyklos: maudytis saugu
Aplinka

Plungės rajono savivaldybės maudyklos: maudytis saugu

2025-05-27
„Telia“ stato naują bazinio ryšio stotį Palangoje – „Meldas“
Aktualijos

„Telia“ stato naują bazinio ryšio stotį Palangoje – „Meldas“

2025-08-10
Startuoja trečioji Nacionalinė teisinių žinių olimpiada!
Įdomu

Startuoja trečioji Nacionalinė teisinių žinių olimpiada!

2018-03-22

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Nauja iniciatyva stiprins priešgaisrinę saugą Raseinių ir Seinų krašte

Nauja iniciatyva stiprins priešgaisrinę saugą Raseinių ir Seinų krašte

2025-08-16
Klaipėdos rajone atsiras pirmieji grupinio gyvenimo namai

Klaipėdos rajone atsiras pirmieji grupinio gyvenimo namai

2025-08-15
Krepšinio čempionato sidabro medalio laimėtoja Gėla Kačinskaitė

Krepšinio čempionato sidabro medalio laimėtoja Gėla Kačinskaitė

2025-08-15
Klaipėdos uostas imasi vystyti Jurbarko uostą

Klaipėdos uostas imasi vystyti Jurbarko uostą

2025-08-15
„Litesko“ pradėjo reikšmingą Kelmės šilumos tinklų atnaujinimo projektą

„Litesko“ pradėjo reikšmingą Kelmės šilumos tinklų atnaujinimo projektą

2025-08-14
Nuo rugpjūčio 18-osios uždaroma Tilto gatvė Gargžduose

Nuo rugpjūčio 18-osios uždaroma Tilto gatvė Gargžduose

2025-08-14

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Sukčiai tampa gudresni, o aukos – vis dar tyli: kas ketvirtas nukentėjęs lietuvis jaustų gėdą

Sukčiai tampa gudresni, o aukos – vis dar tyli: kas ketvirtas nukentėjęs lietuvis jaustų gėdą

2025-08-11
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Nauja iniciatyva stiprins priešgaisrinę saugą Raseinių ir Seinų krašte

Nauja iniciatyva stiprins priešgaisrinę saugą Raseinių ir Seinų krašte

2025-08-16
Prasitęs intensyvi „Kauno Žalgirio“ atkarpa

Prasitęs intensyvi „Kauno Žalgirio“ atkarpa

2025-08-16
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.