Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Šeštadienis, 6 gruodžio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Naujienos » Šio rudens derinys – moliūgas ir makaronai: 2 receptai, kurie bus suteiks komfortą

Šio rudens derinys – moliūgas ir makaronai: 2 receptai, kurie bus suteiks komfortą

Paulius Liškauskas
2025-10-22
Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
Moliūgų lazanija / Freepik nuotr.

Moliūgų lazanija / Freepik nuotr.

FacebookTwitterLinkedin

Kaip spalį peizažą nudažo gelstantys lapai, taip lietuvių namus – oranžiniai gražuoliai moliūgai. Artėjant ir Lietuvoje vis labiau populiarėjančiam Helovinui, kilogramas jų tekainuoja keliasdešimt centų, tad moliūgais gyventojai ne tik puošia namus, bet ir skanauja jų iki soties, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Nors trinta moliūgų sriuba – amžina rudens klasika, ši pigi ir naudinga daržovė virtuvėje gali žymiai daugiau.

 

„Sezoniškumas – raktas į visavertę mitybą be didelių išlaidų. Daugelis dėliojant savo šeimos valgiaraštį vadovaujasi nuo seno žinoma tiesa – būtent sezoninės kokybiškos šviežios gėrybės būna naudingiausios. Derliaus piko metu jos ne tik pasižymi geriausiomis skoninėmis savybėmis, turi daugiausiai sveikatai naudingų medžiagų, bet jų ir kaina būna geriausia, skelbiamos įvairios akcijos. Todėl, pavyzdžiui, vasarą topuose karaliauja arbūzai, o rudenį pirkėjų krepšeliuose žymiai dažniau pūpso maišelis obuolių, slyvų ar vienas iš moliūgų. Jų turime įvairių – ir tinkančių skaniausiems patiekalams, ir dekoratyvių, kurie akimirksniu namams suteiks rudeniško žavesio“, – sako G. Kitovė.

 

Moliūgai lietuvių vis labiau mėgstami ir dėl to, kad ši daržovė labai tinkama eksperimentams. Kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė pasakoja, kad iš jo galima virti sriubą, gaminti troškinius, karius, kepti blynus ar apkepus, dėti į salotas, įdaryti ar ruošti kvapnius pyragus.

 

Įdomupaskaityti

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04

„Didelis privalumas tai, kad moliūgas yra švelnaus skonio, todėl nesipyks su kitais ingredientais, galima prisigalvoti įvairių derinių – tiek saldžių, tiek pikantiškų. Tik verta nepamiršti prieskonių, nes pats savaime jo skonis nėra pats išraiškingiausias“, – pataria tinklo maisto žinovė.

 

Ji turi ir patarimą tiems, kurie mėgsta užkandžius. Dažniausiai, kai moliūgą skaptuojame ar jį pjaustome patiekalams, jo sėklos keliauja tiesiai į šiukšlių dėžę. Tai – klaida, sako J. Tamoševičienė.

 

„Moliūgų sėklose ne tik gausu tokių mineralų kaip cinkas, siera, kalis, magnis ir kalcis, bet jas labai lengva paruošti kaip sveiką užkandį, prie kurio bus sunku nepriprasti. Atskyrus sėklas nuo minkštimo, jas nuplaukite, gerai nudžiovinkite, tuomet apšlakstykite aliejumi ir pagardinkite mėgstamais prieskoniais, pavyzdžiui, malta paprika, česnakų milteliais, čili ar cinamonu. Kepkite sėklas iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-30 minučių, retkarčiais pamaišant. Jos taps auksinės spalvos, traškios ir nepaprastai gardžios“, – idėja dalijasi šefė.

 

O norint sočiau, J. Tamoševičienė siūlo prisiminti, kad šią savaitę minima Makaronų diena – tačiau makaronai su moliūgu bus tokie skanūs, kad tokiu deriniu neabejotinai mėgautis norėsis ir be progos. Įsibėgėjusiam rudeniui, kai už lango darosi vis vėsiau, ji siūlo du ypač jaukius, pigius ir lengvai paruošiamus patiekalus – ne tik moliūgų, bet ir įvairių kitų daržovių kupiną lazaniją bei amerikietišką klasiką – pagerintus žymiuosius „Mac & cheese“ makaronus su sūriu.

 

Spalvinga moliūgų ir kitų daržovių lazanija

Moliūgų lazanija / Freepik nuotr.

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 20 min. ruošti ir apie 1 val. kepti

Reikės: lazanijos lakštų; moliūgų sluoksniui – 1 kg moliūgo, 2 didelių morkų, 200 g žiedinių kopūstų, 1 svogūno, 2 česnako skiltelių, druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus, 120 g varškės arba rikotos, 2 kiaušinių, 100 g tarkuoto kietojo sūrio; špinatų sluoksniui: 300 g špinatų, 50 g sviesto arba alyvuogių aliejaus, 1 svogūno, 1 česnako skiltelės, 100 g fetos; pomidorų sluoksniui – 400 g smulkintų konservuotų pomidorų, 1 šaukšto džiovinto raudonėlio.

 

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (su vėjo pūtimu).
  2. Moliūgą, morkas, svogūną, česnaką nulupkite ir supjaustykite gabalėliais. Į kepimo skardą sudėkite moliūgą, morkas, žiedinių kopūstų žiedynus, svogūną, česnaką, apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska, pipirais ir viską sumaišykite. Kepkite apie 30 minučių arba kol daržovės suminkštės.
  3. Kol daržovės kepa, paruoškite špinatų sluoksnį: keptuvėje su trupučiu sviesto arba aliejaus ant mažos ugnies pakepinkite smulkintus svogūnus ir česnaką, kol jie suminkštės (bet neparuduos). Įdėkite špinatus ir kepinkite keletą minučių, kol špinatai suminkštės. Nuimkite nuo ugnies ir sudėkite į maisto smulkintuvą (įskaitant ir vandenį, kuris susidarė nuo špinatų) su feta sūriu ir gerai sumalkite. Atidėkite į šalį.
  4. Kai daržovės iškeps, leiskite joms šiek tiek atvėsti, tada sutrinkite maisto smulkintuvu su varške arba rikota, kiaušiniais, puse kietojo sūrio ir, jei reikia, daugiau prieskonių. Konsistencija turėtų būti pakankamai skysta, kad lazanija nebūtų per sausa, nes makaronai kepant sugeria drėgmę. Jei ji yra labai tiršta, įpilkite šiek tiek vandens ir vėl sutrinkite.
  5. Raudonėlį sumaišykite su pomidorais.
  6. Ištepkite kepimo indą riebalais ir sudėliokite sluoksniais makaronų lakštus, po to trečdalį moliūgo mišinio, makaronus, pusę špinatų ir pakartokite. Baikite su paskutinio trečdaliu moliūgo tyrės sluoksniu, po to sudėliokite visus pomidorus ir pabarstykite likusiu kietuoju sūriu.
  7. Kepkite apie 30–40 minučių arba kol viršus parus ir makaronai iškeps. Patiekite ir skanaukite!

 

Neatsivalgomi makaronai su sūriu ir moliūgu „Mac & cheese“

Moliūgų ir sūrio makaronai / Freepik nuotr.

Porcijos: 6

Gaminimo laikas: 1 val.

Reikės: 500 g moliūgo, 450 g trumpų mėgstamų makaronų (pvz., penne), 50 g sviesto, 30 g miltų, 2 česnako skiltelių, 3 puodelių pieno, 1/2 puodelio vandens, 1 šaukštelio svogūnų miltelių, 1/8 šaukštelio muskato, 150 g goudos sūrio, 100 g čederio, druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Moliūgą nulupkite, supjaustykite mažais gabalėliais ir išvirkite, kol suminkštės. Nusausinkite, tada vėl sudėkite į puodą ir kelias minutes pakaitinkite, kad išgaruotų drėgmė. Tuomet sutrinkite trintuvu, kad gautumėte tyrę ir atidėkite.
  2. Puodą maždaug iki pusės pripilkite vandens, gerai pasūdykite ir užvirinkite. Įdėkite makaronus ir virkite pagal instrukcijas ant pakuotės, kol jie bus al dente. Nusausinkite ir atidėkite, palikdami 1 puodelį makaronų vandens.
  3. Tuo tarpu atskirame dideliame puode ant vidutinės ugnies išlydykite sviestą, tada įdėkite miltus ir gerai išmaišykite. Toliau maišykite ir kepkite apie 1 minutę. Įdėkite smulkintą česnaką ir gerai maišykite 30–60 sekundžių.
  4. Sumaišykite pieną ir vandenį, tada labai lėtai, nuolat maišydami, supilkite į miltų mišinį. Maišykite, kol gausite vientisą pastą.
  5. Kai pieno mišinys pradės burbuliuoti ir šiek tiek sutirštės, įpilkite moliūgų tyrės, paskaninkite svogūnų milteliais ir muskato riešuto. Išmaišykite. Leiskite mišiniui užvirti ir šiek tiek sutirštėti, tada sumažinkite ugnį iki mažiausios.
  6. Suberkite tarkuotus sūrius ir nuolat maišykite šaukštu, kol jie visiškai išsilydys ir gausite tirštą, vientisą sūrio padažą. Paragaukite ir pagardinkite druska bei pipirais pagal skonį.
  7. Sudėkite virtus makaronus ir gerai išmaišykite. Jei padažas per tirštas, įpilkite šiek tiek makaronų virimo vandens, kad gautumėte pageidaujamą konsistenciją.

Skanaus!

 

Pranešimas žiniasklaidai

Žymos: Derlius
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti
Receptai

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

2025-10-21
Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu
Laisvalaikis

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

2025-09-07
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos
Laisvalaikis

Žolinės stalas – visų skoniams: kaip naujai marinuoti šašlykus, kepti lašišą ir ką pasiūlyti nevalgantiems mėsos

2025-08-15

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?
Receptai

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti
Gyvenimas

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

2016-10-21
Tris su puse kėlinio atsilikinėję suvalkiečiai nugalėjo „Telšius“
Sportas

Tris su puse kėlinio atsilikinėję suvalkiečiai nugalėjo „Telšius“

2025-12-05

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Nuskambėjo „Dainų dainelė“ Kelmės rajone

Nuskambėjo „Dainų dainelė“ Kelmės rajone

2025-12-06
Mažeikių nakvynės namų bendruomenei – sensorinis kambarys

Mažeikių nakvynės namų bendruomenei – sensorinis kambarys

2025-12-06
Marijampoliečiai įveikė „Jurbarko-Kario-Manvesta“ krepšininkus

Marijampoliečiai įveikė „Jurbarko-Kario-Manvesta“ krepšininkus

2025-12-05
Tritaškius lieję Plungės „Olimpo“ krepšininkai iškovojo triuškinamą pergalę

Tritaškius lieję Plungės „Olimpo“ krepšininkai iškovojo triuškinamą pergalę

2025-12-05
„Jurbarkas-Karys-Manvesta“ po pratęsimo nugalėjo Vilkaviškio „Perlas Go“

„Jurbarkas-Karys-Manvesta“ po pratęsimo nugalėjo Vilkaviškio „Perlas Go“

2025-12-05
„Telšiai“ atlaikė kretingiškių šturmą ir įsirašė aštuntąją pergalę „URBO-NKL“

„Telšiai“ atlaikė kretingiškių šturmą ir įsirašė aštuntąją pergalę „URBO-NKL“

2025-12-05

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Nuskambėjo „Dainų dainelė“ Kelmės rajone

Nuskambėjo „Dainų dainelė“ Kelmės rajone

2025-12-06
Mažeikių nakvynės namų bendruomenei – sensorinis kambarys

Mažeikių nakvynės namų bendruomenei – sensorinis kambarys

2025-12-06
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.