Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 9 gegužės
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Skonių įvairove turtinga Turkijos nacionalinė virtuvė

Skonių įvairove turtinga Turkijos nacionalinė virtuvė

Paulius Liškauskas
2017-09-18
Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Turkija yra viena iš septynių pasaulio šalių, kurios gamtoje užauginama tiek maisto produktų, jog jais galima išmaitinti visus šalies gyventojus, taigi nenuostabu, jog tradicinės turkiškos virtuvės išskirtinumas – vietiniai, itin švieži produktai bei vyraujanti plati patiekalų įvairovė, kuri kinta, priklausomai nuo šalies regiono ar metų laikų. Pavyzdžiui, turkai gali didžiuotis daugiau nei 360 skirtingų sriubų rūšių – tai beveik kasdien vis kitas sriubos receptas ir taip visus metus! Turkiškos nacionalinės virtuvės raidai daugiau nei 1300 metų, o jos kulinarinės tradicijos istoriškai remiasi Osmanų imperijos paveldu bei jungia Vidurio Rytų, Vidurinės Azijos ir Balkanų virtuvės akcentus.  Svarbiausias krašto ūkis nuo seno buvo gyvulininkystė, o tai, jog Turkijos ir aplinkinių vietovių klimatas itin tinkamas būtent avininkystei, lėmė, jog aviena ar net avių pienas iki šiol vaidina ypatingai svarbų vaidmenį tradicinėje turkų virtuvėje. Ėriuko mėsa yra populiariausių turkiškų patiekalų pagrindas, pavyzdžiui tradicinio „köfte“ – grilyje keptos mėsos kukuliai, pateikiami su pomidorų salotomis, gardintomis pipirais (turk. „ezme“). Dauguma, turbūt, esame ragavę Turkijos nacionalinio patiekalo – kebabų, tačiau, ar, žinojote, jog Turkijoje jų taip pat yra daugiau nei 300 rūšių, o skoniai gali smarkiai skirtis nuo mums pažįstamų, randamų vietinėse greito maisto užkandinėse, tai gali būti ir į pitos paplotėlį įvyniotos ėrienos kepenėlės, pagardintos pomidorų pasta ir svogūnais.

Turkiški patiekalai pasakoja skonių istorijas, kurios šimtmečiais formavosi ir iki šių dienų atkeliavo patobulėjusios, pasipildžiusios moderniais akcentais. Ogmijos miestelyje įsikūrusio autentiškos, tradicinės Viduržemio jūros virtuvės skoniais viliojančio restorano „Meze“ šefas, graikų kilmės Christosas Georgogiannopoulos pasakojo apie vieną iš čia siūlomų pagrindinių patiekalų ir jo istoriją: „Mūsų restorane visi patiekalai ne tik yra serviruojami tradiciniuose induose, tačiau ir išlaikant autentišką jų patiekimo būdą. „Kleftiko“ – lėtai kepta aviena ant stalo yra patiekiama kepimo popieriuje, kuris primena ryšulėlį. Mėsos skoniui pagerinti ji būdavo apdengiama įvairiais lapais ir, tuomet, duobutė su besitroškinančia mėsa būdavo užpilama žeme 4-5 valandoms. Šiais laikais „Kleftiko“ gaminimo būdai yra pakitę, tačiau aviena, pagardinta įvairiais prieskoniais bei daržovėmis, išlaikė savo išskirtinį skonį bei dėl lėto kepimo yra ypatingai minkšta, tiesiog burnoje tirpstanti.“

Priešingai dažnai vyraujančiai nuomonei – turkiška virtuvė nėra labai aštri, joje naudojami lengvi prieskoniai ir padažai, kurių pagrindinis tikslas yra išryškinti natūralų maisto skonį, o ne jįužgožti. Populiariausi naudojami prieskoniai:  krapai, mėtos, petražolės, cinamonas, česnakai, kmynai ir žagarėliai, su mėsos ir daržovių patiekalais dažnai pateikiamas jogurtas.Turkiškos virtuvės pagrindą sudaro ryžiai, kviečiai ir daržovės, o be avienos čia taip pat dažnai sutinkami paukštienos patiekalai ir jūros gėrybės.

Įdomupaskaityti

Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai

Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai

2025-05-05
Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?

Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?

2025-04-29

Turkijoje prie pietų ar vakarienės stalo šeima, giminės ar draugai, verslo partneriai sėda ilgam, vaišės gali trukti dvi ar net tris valandas, tad čia nieko nestebina „meze“ (liet. užkandžių) gausa dar prieš pagrindines vaišes. Užkandžiams pateikiamos lėkštės su skirtingais karštais, šaltais  patiekalais – sriubomis, salotomis, ant grilio keptomis daržovėmis bei mėsa. Vienas įdomesnių užkandžių – pikantiški sūrio pyragėliai „Feta Me Meli“ su medumi ir sezamo sėklomis, juose susipinančių skonių gama – nuo sūraus iki saldaus – sužadina skonio receptorius atkeliaujantiems pagrindiniams patiekalams.

Turkiška virtuvė yra išties vertas atrasti kulinarinis pasaulis ne vien dėl čia sutinkamos turtingos skonių įvairovės, tačiau ir atstovaujamos geriausiai pasaulyje subalansuotos Viduržemio jūros virtuvės, kurioje telpa visa sveikos mitybos piramidė!

 

1 2
- +

Meze restorano informacija 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą
Gyvenimas

Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą

2025-04-28
Rygoje vyko didžiausia Baltijos šalyse motociklų paroda: stebino dalyviai iš Lietuvos
Įdomu

Rygoje vyko didžiausia Baltijos šalyse motociklų paroda: stebino dalyviai iš Lietuvos

2025-04-18
Kavos ūkiuose Hondūre pluša ir bitės – kuo ypatingas toks medus?
Įdomu

Kavos ūkiuose Hondūre pluša ir bitės – kuo ypatingas toks medus?

2025-04-17
Įspūdingi žali kiaušiniai: nudažysit natūraliai, o bus gražūs kaip pavasario žolė
Įdomu

Įspūdingi žali kiaušiniai: nudažysit natūraliai, o bus gražūs kaip pavasario žolė

2025-04-15
Garsus Ispanijos parfumeris atskleidė, kuo kvepia Lietuva
Įdomu

Garsus Ispanijos parfumeris atskleidė, kuo kvepia Lietuva

2025-04-11
Itališka virtuvė – šaulių rankose: išvirė 800 porcijų makaronų ir vaišino limonadu
Įdomu

Itališka virtuvė – šaulių rankose: išvirė 800 porcijų makaronų ir vaišino limonadu

2025-04-08
Lietuviški šaltibarščiai – tarp įspūdingiausių patiekalų „EXPO 2025“ Japonijoje
Įdomu

Lietuviški šaltibarščiai – tarp įspūdingiausių patiekalų „EXPO 2025“ Japonijoje

2025-03-28
Lietuvos jūrų muziejus pasitinka pirmuosius ruoniukus ir kviečia siūlyti vardus mažyliams
Įdomu

Lietuvos jūrų muziejus pasitinka pirmuosius ruoniukus ir kviečia siūlyti vardus mažyliams

2025-03-27
Lietuvos „Rekordų knyga 2025“: apie įgyvendintas svajones, tapusias Lietuvos ir Gineso rekordais
Įdomu

Lietuvos „Rekordų knyga 2025“: apie įgyvendintas svajones, tapusias Lietuvos ir Gineso rekordais

2025-03-25
Įdomu

Tikėjimo fenomenas: kokių stebuklų piligrimai ieško ir patiria Maltoje

2025-03-25

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini
Aktualijos

Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini

2025-05-05
rūgštynių nauda sveikatai
Grožis

Rūgštynių nauda sveikatai

2020-10-28
Traktorius
Naujienos

Traktorių bei jų priekabų techninių apžiūrų 2025 m. gegužės mėnesį Plungės rajono savivaldybėje grafikas

2025-04-28
Traktorius
Naujienos

Traktorių bei jų priekabų techninių apžiūrų 2025 m. balandžio – gegužės mėnesiais Plungės rajono savivaldybėje grafikas

2025-03-27

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Dar vienas žingsnis dėl Girulių miško išsaugojimo

Neringos savivaldybėje išdegė 30 arų miško paklotės

2025-05-08
Šiauliuose rasti 32 sprogmenys

Šiauliuose rasti 32 sprogmenys

2025-05-08
Raseinių seniūnijose – aktyvus ir darbingas balandis

Raseinių seniūnijose – aktyvus ir darbingas balandis

2025-05-08
Raseiniškė – tarp raštingiausių Nacionalinio diktanto dalyvių

Raseiniškė – tarp raštingiausių Nacionalinio diktanto dalyvių

2025-05-07
Lietuvos gimnazijų reitingas: lyderiauja Vilniaus ir Klaipėdos licėjai

Lietuvos gimnazijų reitingas: lyderiauja Vilniaus ir Klaipėdos licėjai

2025-05-07
Šilalės rajono gyventojų iniciatyvų nugalėtojai: poilsio zona su lieptu Didkiemyje ir interaktyvios pramogos Žvingiuose

Šilalės rajono gyventojų iniciatyvų nugalėtojai: poilsio zona su lieptu Didkiemyje ir interaktyvios pramogos Žvingiuose

2025-05-06

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini

Telšių mero akcija davė vaisių: prastos būklės gatvės sulauks remonto, tačiau sprendimai – laikini

2025-05-05

Naujausi

Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

Popiežiumi išrinktas amerikietis R. F. Prevostas pasirinko Leono XIV vardą

2025-05-09
Plungėje planuojama nutiesti beveik 5 km dviračių takų

Plungėje planuojama nutiesti beveik 5 km dviračių takų

2025-05-09
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.