Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Sekmadienis, 16 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Naujienos » Slyvų sezonas prasideda: kulinarijos technologė pasidalijo netikėtais pigiais jų panaudojimo būdais virtuvėje (receptas)

Slyvų sezonas prasideda: kulinarijos technologė pasidalijo netikėtais pigiais jų panaudojimo būdais virtuvėje (receptas)

Paulius Liškauskas
2024-08-23
Naujienos
Laikas: 3 min skaitymo
Slyvos

Slyvos | Freepik

FacebookTwitterLinkedin

Geltonos, raudonos, žalios, violetinės, purpurinės ar juodos slyvos pasižymi maloniai kontrastuojančiu saldžiarūgščiu skoniu, jaučiamos šiek tiek pikantiškos natos. Atėjus šių vaisių sezonui, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja apie jų naudą žmogaus organizmui: jose randama kalio, kalcio, magnio, nedaug vario ir cinko, taip pat visa eilė A, B, C grupės vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų.

Rekomenduoja džiovintas slyvas vartoti saikingai

Kaip teigia „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, slyvų šeima yra labai plati, o pačios slyvos skiriasi dydžiu, spalva bei skoniu. Priklausomai nuo spalvos atsiranda papildomų naudingųjų medžiagų.

„Slyvos yra labai maistingos ir naudingos sveikatai. Jose yra daug vitaminų ir mineralų, taip pat skaidulų ir antioksidantų, kurie gali padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką. Slyvas galima valgyti šviežias arba džiovintas. Šiuose kaulavaisiuose randama kalio, kalcio, magnio, nedaug vario ir cinko, taip pat visa eilė A, B, C grupės vitaminų, folatų, karotinoidų ir fenolio junginių. Tiesa, lyginant su kitomis uogomis, slyvos yra šiek tiek kaloringesnės: 100 gramų jų yra apie 57 kalorijos, 14 gramų angliavandenių ir 2 gramai skaidulų“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Pastebima, jog dažnai bijoma valgyti slyvas dėl jų laisvinamojo poveikio. Tačiau dr. E. Gavelienė sako, jog pagrindinis laisvinamasis poveikis yra nuo džiovintų slyvų, nes jose yra tam tikros medžiagos – sorbitolio, taip pat daugiau (lyginant su nedžiovintomis slyvomis) tirpių ir netirpių skaidulų, kurios skatina žarnyno motoriką: „Džiovintas slyvas patariama vartoti tiems, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas. Slyvų dienos norma neturėtų viršyti 7–8 vaisių per dieną.“

Pasak gydytojos dietologės, slyvas galima valgyti tiek vienas, tiek kartu su kitais vaisiais ar uogomis, iš jų plakti kokteilius ar spausti sultis. Slyvas galima maišyti ir į įvairias vasariškai gaivias salotas. Tiesa, dr. E. Gavelienė rekomenduoja į sveikatai palankią kasdieninę mitybą įtraukti ir kitas uogas bei vaisius, tik taip mityba bus visavertė.

Tinka net ir prie mėsos patiekalų

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene atstovės Eglės Krasauskienės, slyvos yra labai universalus, pigus vaisius, kurį mėgsta pirkėjai. Jas galima valgyti karštas arba šaltas, šviežias arba džiovintas. Slyvos puikiai naudojamos tiek saldiems, tiek pikantiškiems patiekalams gaminti.

„Puikios būklės slyvos išlieka ne ilgiau kaip 3–4 dienas. Dėl šios priežasties patartina pirkti tik tokį kiekį, kuris bus iš karto vartojamas. Tačiau jei sode ar darže užderėjo daug slyvų, jas nuplaukite, nusausinkite, nulupkite ir išskobkite, o vėliau supjaustykite mažesniais gabalėliais, sudėkite ant padėklo vienu sluoksniu ir greitai užšaldykite. Tada perkelkite į sandarų indą ir vėliau naudokite uogienėms, įdarams ar padažams gaminti“, – pataria E. Krasauskienė.

Anot prekybos tinklo atstovės, tiek šviežios, tiek džiovintos slyvos – dar viena įdomi originalių patiekalų alternatyva, nes tinka prie žvėrienos, paukštienos ar kiaulienos patiekalų. Iš slyvų taip pat galima paruošti gardžius saldžiarūgščius padažus. Jos labai tinka konservams, kompotams, uogienėms, drebučiams, želė ar kepiniams, pavyzdžiui, pyragams gaminti.

Nepelnytai užmirštos

Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė sako, kad labiausiai slyvos perkamos vasaros mėnesiais, nors parduotuvėse jomis prekiaujama visus metus: „Europoje slyvų sezonas prasideda liepos pradžioje, o pats pardavimų pikas – rugpjūtis. Būtent tuo metu jų galima įsigyti pigiau. Slyvos mūsų parduotuvių lentynas pasiekia iš Ispanijos, Italijos, Moldovos, Makedonijos, Pietų Afrikos, Čilės bei kitų šalių.“

Specialistė rekomenduoja perkant slyvas rinktis kiek kietesnes, jei planuojate jas valgyti ne iš karto. Beje, jų skonis priklauso ne nuo kietumo, o nuo veislės. E. Krasauskienė pastebi, jog šio sezono pirkėjų mėgstamiausios yra „Lepotica“ veislės slyvos.

Įdomupaskaityti

Šiltnamis

Geros žinios draudžiantiems augalus ir pasėlius

2025-11-14
Plungės savivaldybėje lankėsi Kanados ambasadorė

Plungės savivaldybėje lankėsi Kanados ambasadorė

2025-11-13

Ji taip pat primena, kad šią savaitę (iki rugpjūčio 26 d.) „Rimi“ tamsiosios slyvos kainuoja ženkliai pigiau : 1 kg jų bus galima įsigyti su 50 proc. nuolaida, už 0,99 Eur, perkant su „Mano Rimi“ kortele. „Be to, įsigyti slyvų ir kitų vaisių pigiau padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei  papildomas nuolaidas.“

„Rimi“ kviečia pasigaminti gardų žaliųjų citrinų ir džiovintų slyvų džemo.

 

RECEPTAS

Žaliųjų citrinų ir džiovintų slyvų džemas

Džemui reikės:

500 g slyvų;

100 g džiovintų slyvų;

3 vnt. žaliųjų citrinų;

1 žiupsnelio grūstų juodųjų pipirų;

150 ml vandens;

0.5 šaukštelio maltos vanilės;

cukraus pagal poreikį.

Gaminimo eiga:

  1. Slyvas nuplaukite, nusausinkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus.
  2. Į puodą sudėkite slyvas, džiovintas slyvas ir kitus produktus, įpilkite truputį vandens, kad produktai nepriliptų prie puodo dugno.
  3. Slyvas virkite, kol visiškai suminkštės.
  4. Nukelkite nuo kaitros. Pasverkite slyvų tyrę. Atsverkite cukraus lygiai tiek, kiek turite tyrės.
  5. Nutarkuokite nuo citrinų žievelę ir išspauskite sultis.
  6. Supilkite slyvų tyrę, citrinų sultis, žieveles ir cukrų į puodą, kaitinkite ant mažos kaitros apie 30 minučių, kol džemas sutirštės.
  7. Paruoštą slyvų džemas supilkite į stiklainį.

Skanaus!

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Autobusas
Klaipėda

Klaipėdos rajone – pokyčiai viešojo transporto maršrutuose

2025-11-11
Mokslininkai apie horoskopus: neturi nieko bendro su realybe
Naujienos

Mokslininkai apie horoskopus: neturi nieko bendro su realybe

2025-11-10
Klimato derybos Brazilijoje: kieno balsas lems planetos ateitį?
Aplinka

Klimato derybos Brazilijoje: kieno balsas lems planetos ateitį?

2025-11-10
Apleisti nameliai Lietuvoje atgimsta keliautojams
Lietuva

Apleisti nameliai Lietuvoje atgimsta keliautojams

2025-11-08
Gargžduose – tautinių šokių ir teatrinių grupių šventė – Klaipėdos rajono savivaldybės administracija
Klaipėda

Klaipėdos rajono savivaldybė – konkurso „Visa mokykla šoka“ nugalėtoja

2025-11-07
Telšiai
Aplinka

Gera žinia telšiškiams: kitąmet prasidės S. Daukanto ir K. Mindaugo gatvių remontas

2025-11-05
Plungės autobusų stoties informacija
Naujienos

Plungiškių, keliaujančiųjų autobusais į Klaipėdą, dėmesiui

2025-11-05
Neringos savivaldybė perdavė humanitarinę paramą Ukrainai
Naujienos

Neringos savivaldybė perdavė humanitarinę paramą Ukrainai

2025-11-05
cigaretės
Kriminalai

Pareigūnai užkardė nelegalią cigarečių prekybą Mažeikiuose

2025-11-04
Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų
Lietuva

Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų

2025-10-31

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų
Naujienos

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

2025-05-16
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitinge Tauragė – šeštoje vietoje
Aktualijos

Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitinge Tauragė – šeštoje vietoje

2025-11-11
Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo
Grožis

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

2025-05-15

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Solidus startas ir finišas leido „Rytui-2“ triumfuoti pajūryje

Solidus startas ir finišas leido „Rytui-2“ triumfuoti pajūryje

2025-11-16
Klaipėdos „Neptūnas“ palaužė Utenos „Juventus“

Klaipėdos „Neptūnas“ palaužė Utenos „Juventus“

2025-11-16
Išretėjusioje „Neptūno“ įguloje spindintis D. Tarolis nepraranda kovinės dvasios: „Turime išgyventi ir nepasiduoti“

Išretėjusioje „Neptūno“ įguloje spindintis D. Tarolis nepraranda kovinės dvasios

2025-11-16
Išretėjusių telšiškių pergalių seriją sustabdė po krepšiais karaliavusi „Sūduva-Mantinga“

Išretėjusių telšiškių pergalių seriją sustabdė po krepšiais karaliavusi „Sūduva-Mantinga“

2025-11-16
Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ nusileido kėdainiškiams

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ nusileido kėdainiškiams

2025-11-16
Atkakli Jurbarko ekipos kova  prieš Ukmergės „Steką“

Atkakli Jurbarko ekipos kova prieš Ukmergės „Steką“

2025-11-16

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

2025-05-16

Naujausi

Solidus startas ir finišas leido „Rytui-2“ triumfuoti pajūryje

Solidus startas ir finišas leido „Rytui-2“ triumfuoti pajūryje

2025-11-16
Klaipėdos „Neptūnas“ palaužė Utenos „Juventus“

Klaipėdos „Neptūnas“ palaužė Utenos „Juventus“

2025-11-16
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.