Kartais net keista, kiek daug dėmesio prieš šventes skiriama maisto gaminimui. Artėjant šventėms, žiniasklaidoje nuolat būna straipsnių apie tai, kaip nepersivalgyti. Bet juk persivalgymas nėra privalomas šventės atributas, – šventę turėtume suvokti plačiau, ne tik kaip sėdėjimą prie gausiai nukrauto šventinio stalo.
Bet ką daryti, jei, beragaudami visų patiekalų, pamiršote žodį „saikas”? Gydytojai pataria, ramiai pagulėti. Bent 3-4 valandas, kol maistas iškeliaus iš skrandžio. Persivalgius jokiu būdu nepulkite sportuoti, nes tuo metu daugiau kraujo susitelkia žarnyne, o mažiau – kituose organuose. Gali įvykti kraujagyslių ir širdies sistemos komplikacijų, gal net miokardo infarktas. Kitos dvi dienos tegul tampa iškrovos dienomis. Iškrovos dienomis badauti negalima. Jų metu valgomas vienos rūšies, neriebus, mažai kaloringas maistas ir geriama daug skysčių.
Štai keletas maitinimosi iškrovos dienomis pavyzdžių:
- per dieną suvalgykite iki 1 kilogramo daržovių, bet be majonezo, aliejaus ar užpilų; būtinai išgerkite 2 litrus skysčių, geriausiai tinka paprastas vanduo;
- išgerkite iki 2 litrų kefyro, tada papildomai skysčių nereikia;
- suvalgykite iki 600 gramų liesos varškės ir išgerkite 2 litrus skysčių.
Paprasti patarimai, kaip išvengti persivalgymo:
- pagrindinė taisyklė – neprisikrauti per daug maisto į lėkštę, o visko paragauti po truputį, riboti patiekalų kiekį, valgyti neskubant, mėgaujantis;
- švenčių metu siūloma ne valgyti, o ragauti;
- atsisėdus prie stalo, pirmiausia patartina valgyti vaisius ir daržoves, kad skrandyje nebūtų sukeltas rūgimo procesas;
- reikėtų stengtis valgyti nedidelėmis porcijomis ir ilgai kramtant; kiekvieną kąsnį sukramtyti apie 20–30 kartų;
- valgant skirtingus patiekalus, patartina daryti 20 min. pertraukas;
- sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis turėtų vengti silkių, nes nuo didelio kiekio druskos padidėja kraujo spaudimas;
- reikėtų stengtis „nesluoksniuoti“ maisto: sūru – saldu – sūru – saldu;
- rekomenduojama kartu su maistu negerti daug skysčių.
VSB inf.