Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Trečiadienis, 17 rugsėjo
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Šventiškiems Motinos dienos pietums: nei lašišos, nei krevečių dar taip nevalgėte

Paulius Liškauskas
2025-05-02
Gyvenimas, Laisvalaikis
Laikas: 4 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Artėjant Motinos dienai, norisi nustebinti mamas kažkuo išskirtiniu, tačiau visai nebūtina tam išleisti didelę pinigų sumą ar praleisti kiaurą dieną virtuvėje. Verčiau šį laiką skirti mamai, o palepinti ją skaniais pietumis užteks kelių netikėtų ingredientų derinių, kad įprastiems produktams suteiktumėte šventinį rūbą. Būtent to parduotuvėse dairosi daugelis, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

 

„Motinos diena lietuviams – svarbi šventė, o šventes mes visi mėgstame palydėti skanėstais. Todėl pirkinių krepšeliuose šalia tulpių, rožių, orchidėjų ar bijūnų atsiduria ir nemažai skanumynų. Tortų kasmet šia proga nuperkama tūkstančiai – pagal tai Motinos dieną galima lyginti net su Velykomis. Gyventojai ieško ne tik saldėsių, bet ir dairosi akcijų ypatingesnių, šventiškesnių patiekalų produktams – nuo populiariosios karališkosios lašišos iki jūros gėrybių, nuo gurmaniškų sūrių iki įvairių užtepėlių ir kitų skanumynų“, – sako G. Kitovė.

 

Daugelis jau įpratę šventę papuošti šviežiomis uogomis – tai ne tik nebrangus, bet ir sveikas bei iškart daugiau spalvų stalui suteikiantis būdas.  J. Tamoševičienė pasakoja, kad jas naudoti galima toli gražu ne tik salotoms ar desertams.

 

„Žinoma, šviežios uogos skanios tiesiog vienos, daugelis įpratę jomis skaninti saldžius patiekalus – nuo ledų iki pyragėlių ir pyragų, nuo derinio su plakta grietinėle iki pačių įvairiausių tortų. Jau tikrai nemažai atradę, kad sauja uogų gali pagyvinti ir įprastas salotas, jos mėgstamos kokteiliuose. Tačiau uogos taps puikiu sąjungininku ir ruošiant pikantiškus užkandžius, pagrindinius patiekalus“, – sako šefė.

 

Uogos tiks ir prie kiaulienos – ir šventiškiems ledukams

 

Mėgstantiems eksperimentuoti virtuvėje, gamybos žinovė siūlo išbandyti aviečių ir raudonojo vyno padažą prie paukštienos – tai klasikinis prancūziškas derinys, kuris nustebins net išrankiausius gurmanus. Arba dar vienas išskirtinis derinys – kepta kiaulienos sprandinė su vynuogių ir gervuogių salsa. Vaisių rūgštumas puikiai atsveria riebumą ir suteikia patiekalui gaivumo.

 

Tokiai salsai sumaišykite perpjautas raudonąsias vynuoges ir gervuoges, įberkite smulkintų petražolių, raudonojo svogūno, įspauskite citrinos sulčių, įdėkite medaus, alyvuogių aliejaus ir paskaninkite druska bei pipirais. Jei mėgstate aštriau, galima įdėti šiek tiek aitriosios paprikos. Viską švelniai išmaišykite, kad nesutraiškytumėte uogų, ir leiskite pastovėti 15-20 minučių, kad skoniai susijungtų – ir viskas.

 

„Šviežios uogos gali tapti ir netikėtai skaniu priedu prie sūrių lentos. Šilauogės, braškės ar avietės greta brandintų sūrių – tai akimirksniu suteiks naujų skonių bet kuriam užkandžių stalui. Pamėginkite dažyti braškes ar kitas uogas į balzaminį actą – kontrastas tarp saldaus ir rūgštaus skonio tiesiog užburia“, – idėjomis dalijasi J. Tamoševičienė.

 

Ne mažiau įdomūs ir šviežių uogų panaudojimo būdai gėrimuose. „Uogos tinka ne tik limonadui ar kompotui. Šviežiomis uogomis galima papuošti taurę arba jas panaudoti ledukums – užšaldykite uogas su vandeniu, ir jūsų gėrimas ne tik ilgiau išliks šaltas, bet ir laipsniškai įgaus subtilių uogų poskonį“, – pataria „Iki“ kulinarijos šefė.

 

Su šventiškais patiekalais jau savaime siejasi gurmaniškoji lašiša arba daugelio dievinamos krevetės. Šiuos ingredientus paruošti labai lengva, nereikia nei daug laiko, nei įmantrių įgūdžių. Tik kartais galbūt pritrūksta idėjų, kaip tą padaryti nekasdieniškai.

 

„Išeitis – derinti pamėgtus produktus su uogomis. Šviežios uogos įneša daugiau gaivos, spalvų ir patiekalą pakylėja į kitą lygį, suteikia naujų kulinarinių patirčių. Pavyzdžiui, ši Motinos diena gali būti ta diena, kai pirmą kartą paragausite ant grilio keptų braškių.”, – žada J. Tamoševičienė ir siūlo du greitus, bet ypatingus receptus.

 

Šilauogėmis glazūruota lašiša

Porcijos: 4

Įdomupaskaityti

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?

Kad kristų lapai, o ne jūs – kokie pavojai tyko sode rudenį ir kaip nuo jų apsisaugoti?

2025-09-14
Prasideda tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“

Prasideda tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“

2025-09-12

Gaminimo laikas: iki 30 min.

Reikės:

  • 4 šviežios lašišos pjausnių,
  • 100 g šviežių šilauogių,
  • 5-6 čiobrelio šakelių,
  • 1 šaukšto cukraus,
  • 1 šaukšto balzaminio acto,
  • 2 šaukštelių šviežiai spaustų citrinos sulčių,
  • druskos, pipirų.

Gaminame:

  1. Į nedidelį puodą sudėkite šilauoges, čiobrelius, cukrų, balzaminį actą, citrinos sultis ir ¼ arbatinio šaukštelio druskos. Pastatykite ant vidutinės ugnies ir virkite 15 minučių, kartais pamaišant. Uogos išleis sultis, ir padažas palaipsniui sutirštės.
  2. Lašišos pjausnius nusausinkite popieriniais rankšluosčiais. Abi žuvies puses pabarstykite žiupsneliu druskos ir pipirų.
  3. Vieną lašišos kepsnių 1 pusę gausiai patepkite puse glazūros. Dėkite ant kepsninės glazūruota puse į apačią. Kepkite ant grotelių apie 3-4 minutes. Tuomet viršutinę lašišos kepsnių pusę patepkite glazūra, apverskite ir kepkite dar 4-5 minutes, kol žuvis iškeps. Tikslus laikas priklausys nuo pjausnių dydžio.
  4. Iškepusią žuvį dar galite patepti glazūra ir patiekite su mėgstamomis daržovėmis, salotomis ir kuskusu arba ryžiais.

 

Krevečių ir braškių iešmeliai

Porcijos: 10 iešmelių

Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės:

  • 30 virtų, nuluptų krevečių,
  • 20 šviežių braškių,
  • 10 bambukinių iešmelių, prieš tai bent 30 min. pamirkytų vandenyje.

Padažui:

  • 2 šaukštų acto,
  • 2 šaukštų balzaminio acto,
  • 4 šaukštų skysto medaus,
  • 1 nedidelio smulkinto svogūno,
  • 3 česnako skiltelių,
  • druskos, pipirų,
  • ½ puodelio alyvuogių aliejaus,
  • šviežių mėtų.

Gaminame:

  1. Dubenyje sumaišykite actą, balzaminį actą, medų, įmaišykite smulkinto svogūno, išspaustą česnaką, pagardinkite druska ir pipirais.  Iš lėto pilkite alyvuogių aliejų ir gerai išmaišykite.
  2. Ant kiekvieno iešmelio suverkite po 3 krevetes ir 2 sveikas braškes. Iš abiejų pusių lengvai patepkite paruoštu padažu ir dėkite jas ant įkaitintų grilio grotelių. Po 2 minučių apverskite iešmelius ir dar kartą aptepkite padažu. Kepkite, kol krevetės taps rausvos, o vidus nebeperšviečiamas, dar apie 2 minutes.
  3. Patiekite su mėgstamomis salotomis ir/arba keptais smidrais.

Skanaus!

Žymos: Motinos diena
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Šiluvoje tęsiasi Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidai
Gyvenimas

Šiluvoje tęsiasi Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidai

2025-09-12
Kaip paskatinti vaiką skaityti knygas?
Gyvenimas

Kaip paskatinti vaiką skaityti knygas?

2025-09-11
Įspūdžių kupina diena Nidoje – aviacinė šventė „Aero Nida 2025“
Laisvalaikis

Įspūdžių kupina diena Nidoje – aviacinė šventė „Aero Nida 2025“

2025-09-11
Baltų vienybės diena Šventojoje
Laisvalaikis

Baltų vienybės diena Šventojoje

2025-09-11
Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!
Kriminalai

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

2025-09-10
Psichologai: vaikai žino eismo taisykles, tačiau jų nesilaiko – kaip paaiškinti tokį elgesį?
Aktualijos

Psichologai: vaikai žino eismo taisykles, tačiau jų nesilaiko – kaip paaiškinti tokį elgesį?

2025-09-09
Šiaulių regiono savivaldybių darbuotojų sporto žaidynės
Kelmė

Šiaulių regiono savivaldybių darbuotojų sporto žaidynės

2025-09-09
Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu
Laisvalaikis

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

2025-09-07
Lietuviai rudenį sėdėti namuose neketina – pilni lėktuvai toliau kils į Turkiją, Graikiją, Ispaniją, Italiją, Egiptą
Gyvenimas

Lietuviai rudenį sėdėti namuose neketina – pilni lėktuvai toliau kils į Turkiją, Graikiją, Ispaniją, Italiją, Egiptą

2025-09-04
Lėlininkė Monika Mikalauskaitė-Baužienė: būti šalia
Klaipėda

Lėlininkė Monika Mikalauskaitė-Baužienė: būti šalia

2025-09-03

Skaitomiausia

Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone
Aktualijos

Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone

2025-09-13
Čiurlionio diena tampa kultūros švente
Kultūra

Čiurlionio diena tampa kultūros švente

2025-09-10
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Akmenėje – itin moderni gamykla
Akmenė

Akmenėje – itin moderni gamykla

2025-09-14
Mažesnės sąskaitos ir švaresnė aplinka
Aktualijos

Mažesnės sąskaitos ir švaresnė aplinka

2025-09-13

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Sporto ir laisvalaikio erdvės prie Sendvario „Saulės“ mokyklos – ir bendruomenės poreikiams

Sporto ir laisvalaikio erdvė Klaipėdos rajone prie Sendvario „Saulės“ mokyklos

2025-09-16
Klaipėdoje rudenį intensyvinamas gatvių valymas

Klaipėdoje rudenį intensyvinamas gatvių valymas

2025-09-16
VIII tarptautinis Nidos forumas: kokia demokratijos ateitis Europoje?

VIII tarptautinis Nidos forumas

2025-09-16
Nuo rugsėjo 16 d. iki gegužės 15 d. keičiasi rinkliava už automobilių statymą Palangoje

Nuo rugsėjo 16 d. iki gegužės 15 d. keičiasi rinkliava už automobilių statymą Palangoje

2025-09-16
Projektas „Fizinė veikla ir emocinis atsparumas per aktyvias veiklas”

Projektas „Fizinė veikla ir emocinis atsparumas per aktyvias veiklas”

2025-09-16
Tirkšliuose – pasiruošimas Mažosios Lietuvos kultūros sostinės renginiams

Tirkšliuose – pasiruošimas Mažosios Lietuvos kultūros sostinės renginiams

2025-09-16

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

2025-09-10
Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone

Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone

2025-09-13

Naujausi

Sporto ir laisvalaikio erdvės prie Sendvario „Saulės“ mokyklos – ir bendruomenės poreikiams

Sporto ir laisvalaikio erdvė Klaipėdos rajone prie Sendvario „Saulės“ mokyklos

2025-09-16
Klaipėdoje rudenį intensyvinamas gatvių valymas

Klaipėdoje rudenį intensyvinamas gatvių valymas

2025-09-16
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.