Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Šeštadienis, 18 spalio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Laisvalaikis » Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

Paulius Liškauskas
2025-09-03
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Vynuogių tartaletė / Freepik nuotr.

Vynuogių tartaletė / Freepik nuotr.

FacebookTwitterLinkedin

Rugsėjį prasideda šviežio vynuogių derliaus sezonas, kai Pietų Europos šalyse sunokusios sultingos uogos atskleidžia geriausias savo skonines savybes. Vienos saldžios kaip cukraus vata, kitos su mangų poskoniu, ypač kvapnios ar saldžiarūgštės. Lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ kviečia susipažinti su 15 šių uogų veislių šią savaitę vykstančiose teminėse vynuogių dienose bei sužinoti, kuo kiekviena jų išsiskiria, kokią saldumo skalę siekia bei kurios – pačios mėgstamiausios tautiečių. Tuo pačiu kulinarijos meistrai siūlo vynuogėmis pagardinti ir desertą, kuriam paruošti neprireikės nė pusvalandžio.

„Savo pirkėjams reguliariai rengiame temines vaisių, daržovių bei uogų dienas kviesdami patirti naujų skonių įvairovę bei susipažinti su iki šiol dar galbūt neragautomis skirtingų gėrybių veislėmis bei rūšimis. Šią savaitę, startavus rudeniui ir užderėjus gausiam vynuogių derliui, pirkėjus kviečiame išbandyti 15 skirtingų jų veislių, atkeliavusių iš Italijos bei Ispanijos ūkių. Šiame, tik šią savaitę išplėstame asortimente, neabejoju, kad kiekvienas ras sau patinkantį skonį, mat dalis vynuogių veislių išsiskiria ypatingumu saldumu, kitos – sultingumu, traškumu bei, žinoma, net ir saldžiarūgščių poskoniu. Tikimės, kad šios dienos patiks vynuogių mėgėjams, nes tai puiki galimybė ne tik pažinti naujus skonius, bet ir įsigyti jų itin patraukliomis kainomis“, – sako Julija Butkevič, „Maximos“ Vaisių ir daržovių pirkimų skyriaus vadovė.

Vynuogės – vienos perkamiausių uogų, pirkėjų pirkinių krepšeliuose atsiduriančių dažnai šalia pirmojo būtinumo maisto produktų. „Maximos“ duomenys rodo, kad pirkėjų mėgstamiausios – žaliosios besėklės vynuogės, išsiskiriančios savo saldumu. Vis tik, šią savaitę pagausėjus vynuogių asortimentui, pirkėjų nuostabai, tinklo parduotuvėse bus galima rasti ir kur kas saldesnių šių uogų veislių. Įdomu, kad šiai savybei įvertinti – naudojami specialūs matavimo įrankiai.

Vynuogių saldumą matuoja specialus įrankis – refraktometras

„Saldumas nėra subjektyvi nuomonė – jis yra moksliškai pamatuojamas ir vertinamas pagal BRIX rodiklį, kuris parodo, kiek gramų cukraus yra 100 g vaisiaus ar uogos sulčių. Vynuogių sulčių BRIX dažniausiai matuojamas refraktometru – lašelį sulčių užlašinus ant prietaiso lęšio, galima greitai nustatyti cukraus koncentraciją“, – paaiškina J. Butkevič.

Jeigu vynuogių BRIX rodiklis yra 14–15, tai reiškia, kad tiek gramų cukraus nustatyta 100 g sulčių. Tokios vynuogės laikomos pusiau saldžiomis ir dažniausiai naudojamos kulinarijoje. Tautiečių pamėgtose žaliosiose besėklėse vynuogėse BRIX rodiklis siekia 16–18 ir įtvirtina, kad tai – išties saldžios uogos.

„Minėtas rodiklis leidžia nustatyti vynuogių sunokimo lygį, o kartu yra ir viena iš veislės ypatybių. Šią savaitę išplėstame asortimente mūsų pirkėjai galės paragauti uogų, kurių BRIX rodiklis svyruoja tarp 18–22. Tai itin saldžios vynuogės, apie kurias byloja ir jų veislių pavadinimai: „Sweet Saphire“ (angl. saldusis safyras) „Cotton Candy“ (angl. cukraus vata), „Sweet Celebration“ (angl. saldi šventė). Šviežiai sunokusių šių veislių vynuogių parsivežti pavyksta nedažnai, todėl džiaugiamės pasitaikiusia proga pristatyti jas mūsų pirkėjams dar ir išties patraukliomis kainomis“, – kalba „Maximos“ Vaisių ir daržovių pirkimo skyriaus vadovė.

Butkevič pažymi, kad beveik visas teminių vynuogių dienų asortimentas – tai saldžių bei itin saldžių veislių vynuogės, tačiau saldumas nėra vienintelė jų savybė. Kai kurios vynuogių veislės pasižymi ypatingu traškumu arba išsiskiria kvapnumu, net mango vaisių poskoniu.

Įdomupaskaityti

Miuziklas „Mažasis princas“ vėl scenoje: kultūros bendruomenės palaikymui skambėjo M. K. Čiurlionio „Jūra“

Miuziklas „Mažasis princas“ vėl scenoje: kultūros bendruomenės palaikymui skambėjo M. K. Čiurlionio „Jūra“

2025-10-07
„Polifonija“ Turkijoje: Lietuviškos muzikos sklaida ir dalyvavimas tarptautinėje TENSO konferencijoje

„Polifonija“ Turkijoje: Lietuviškos muzikos sklaida ir dalyvavimas tarptautinėje TENSO konferencijoje

2025-10-06

„Neabejoju, kad pirkėjų laukia atradimų savaitė. O kad nereikėtų vargintis galvojant apie BRIX rodiklį, mūsų kassavaitiniame kainų leidinyje galima rasti aprašymus, kur bus įvardintos pagrindinės kiekvienos veislės vynuogių skoninės savybės“, – priduria J. Butkevič.

Vynuogių tartaletė

Pasinaudoti proga ir nepraleisti galimybes išbandyti dar neragautų veislių vynuogių ragina ir  kulinarijos meistrai. Jie kviečia jau išragavus ir išsirinkus savo mėgstamiausius skonius, pasigaminti vynuogių tartaletę – gaivų, vasaros malonumų pamiršti neleidžiantį desertą. Jam paruošti reikės:

  • 3 puodelių besėklių vynuogių;
  • 3 puodelių žaliųjų arba raudonųjų vynuogių;
  • 1 puodelio miltų;
  • 1/2 puodelio sviesto (šalto, supjaustyto gabalėliais);
  • 1/2 puodelio avižų;
  • plaktos grietinėlės;
  • cukraus pudros;
  • 3 v. š. cukraus;
  • 1/2 a. š. druskos;
  • šalto vandens.

Gaminimas. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską. Sudėkite sviestą. Viską maišykite toliau, kol konsistencija taps rupi, grublėta. Į masę įpilkite 2 šaukštus šalto vandens. Maišykite, kol masė paspausta sulips (jei reikia, įpilkite daugiau vandens). Sudėkite avižas ir viską maišykite toliau iki kol masė taps vientisa.

Sudėkite tešlą į 23 cm skersmens pyrago kepimo indą. Išsklaidykite, šiek tiek užkeldami kraštelius į viršų. Kepkite, kol paauksuos, apie 25 minutes. Iškepus ištraukite, atvėsinkite. Suplakite grietinėlę, tolygiai paskirstykite ją ant iškepto tartaletės pagrindo, ant viršaus sudėliokite vynuoges. Palikite atvėsti nuo 2 val. iki paros. Prieš patiekdami, pabarstykite cukraus pudra, o tada – mėgaukitės!

Skanaus!

Žymos: Daržas ir sodasDerlius
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Vokiečių kultūros savaitgalis Neringoje: panirkite į tradicijas, istoriją ir kūrybą
Laisvalaikis

Vokiečių kultūros savaitgalis Neringoje

2025-09-24
Jau šį savaitgalį - festivalis „Sveika, Neringa!“
Laisvalaikis

Jau šį savaitgalį – festivalis „Sveika, Neringa!“

2025-09-19
Baltų vienybės diena Šventojoje
Laisvalaikis

Baltų vienybės diena Šventojoje

2025-09-19
Plungės turizmo informacijos centras kviečia į žygį M. K. Čiurlionio keliais ir takeliais
Laisvalaikis

Plungės turizmo informacijos centras kviečia į žygį M. K. Čiurlionio keliais ir takeliais

2025-09-18
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šiauliai kviečia šokti su visa Lietuva
Laisvalaikis

Šiauliai kviečia šokti su visa Lietuva

2025-09-17
„Švyturių ralis ir Jaunimo festivalis“
Klaipėda

„Švyturių ralis ir Jaunimo festivalis“

2025-09-15
Beatos Nicholson knygos „21 taisyklė geram gyvenimui“ pristatymas
Laisvalaikis

Beatos Nicholson knygos „21 taisyklė geram gyvenimui“ pristatymas

2025-09-15
Prasideda tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“
Laisvalaikis

Prasideda tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“

2025-09-12

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?
Receptai

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Laukai
Naujienos

Pradėtos mokėti avansinės išmokos, susijusios su plotu ir ūkiniais gyvūnais

2025-10-17
R. Lomažas – apie Europos čempionatą, patirtį Eurolygoje ir malonų jausmą atvykti į Klaipėdą
Klaipėda

R. Lomažas – apie Europos čempionatą, patirtį Eurolygoje ir malonų jausmą atvykti į Klaipėdą

2025-10-16
Pinigai
Kriminalai

Pareikšti įtarimai Akmenės rajono Seimo nariui Tomui Martinaičiui

2025-10-17

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Prasideda Ispanijos kultūros dienos Klaipėdoje

Prasideda Ispanijos kultūros dienos Klaipėdoje

2025-10-18
Netrukus atvers duris paliatyviosios pagalbos dienos centras vaikams Klaipėdoje

Netrukus atvers duris paliatyviosios pagalbos dienos centras vaikams Klaipėdoje

2025-10-18
Elektrostatinio filtro diegimo projektas Palangoje – investicija į švaresnį orą ir tvaresnę šilumos gamybą

Elektrostatinio filtro diegimo projektas Palangoje – investicija į švaresnį orą ir tvaresnę šilumos gamybą

2025-10-18
Danų dvarų tyrinėtojai Kretingos muziejuje aptiko paveikslus, pretenduojančius į sensaciją

Danų dvarų tyrinėtojai Kretingos muziejuje aptiko paveikslus, pretenduojančius į sensaciją

2025-10-17
Žemaitijos derbyje vietos „Telšiai“ dramatiškai pratęsė pergalių seriją

Žemaitijos derbyje vietos „Telšiai“ dramatiškai pratęsė pergalių seriją

2025-10-17
„Tarp sienų, tarp kūnų“ Patyriminis šokio spektaklis

Tarptautinis Mažeikių meno festivalis: dar vienas renginys – šokio spektaklis

2025-10-17

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22

Naujausi

Prasideda Ispanijos kultūros dienos Klaipėdoje

Prasideda Ispanijos kultūros dienos Klaipėdoje

2025-10-18
Netrukus atvers duris paliatyviosios pagalbos dienos centras vaikams Klaipėdoje

Netrukus atvers duris paliatyviosios pagalbos dienos centras vaikams Klaipėdoje

2025-10-18
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.