Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Ketvirtadienis, 18 gruodžio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Naujienos » Tarptautinės kruasanų dienos proga – rageliai nuo ryto iki vakaro: išbandykite ir originalų desertą (receptas)

Tarptautinės kruasanų dienos proga – rageliai nuo ryto iki vakaro: išbandykite ir originalų desertą (receptas)

Paulius Liškauskas
2025-01-30
Naujienos, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Kruasanai / freepik nuotr.

Kruasanai / freepik nuotr.

FacebookTwitterLinkedin

Vieni prie kavos juos mėgsta paprastus sviestinius, kiti – su įvairiausiais įdarais ir dar aplietus šokoladu. Kruasanai – įnoringas kepinys net prancūzams, kuriems purus ir traškus ragelis su rytine kava pranašauja puikią dienos pradžią. Kruasanai yra tapę kontinentinių pusryčių dalimi daugumoje šalių, mėgstami jie ir lietuvių. 

 

Nenukrypstama nuo senųjų tradicijų

 

Garbę būti kruasanų šalimi savinasi ne tik prancūzai, bet ir austrai. Teigiama, kad kruasanų pusmėnulio forma nusižiūrėta nuo austriškų mielinių ragelių „Kipferl“ – jie kepti ten jau nuo XIII a. ir ilgai valgyti kaip desertas, kol išpopuliarėjo kaip pusryčių patiekalas. Prancūzijoje panašūs rageliai pradėti gaminti XVIII amžiuje.

 

Pasak iš Prancūzijos į Lietuvą gyventi atvykusio „Rimi“ vyr. kepinių technologo Mahmoudo Idiro, anksčiau Prancūzijoje rageliai buvo kepami be mielių, o kiek vėliau jiems pradėta naudoti sluoksniuota tešla su sviestu ir mielėmis. „Šiuolaikinio kruasano pradininkais laikomi prancūzų kulinaro Silvano Klaudijaus Gojo kepiniai – 1915 metais jis išleido šių sviestinių ragelių receptą iš tešlos su mielėmis. Kad kepiniai įgautų purumo ir švelnaus skonio, reikia nepagailėti sviesto – jeigu kruasane jo nėra bent jau 25 proc., jis oficialiai net negali taip vadintis. Taip pat griežtai reglamentuojamas ir cukraus kiekis.“

 

Pasak kepinių technologo, kruasanų gamyba yra pakankamai sudėtingas ir specifinės technikos reikalaujantis procesas: „Ypač svarbios mielės ir fermentacija. Be to, viena iš burnoje tirpstančių kruasanų paslapčių yra miltų bei sviesto kokybė. Svarbu ir tai, kaip ir kiek kartų lenkiama tešla, kokia jos temperatūra. Tad šių kepinių gamybai reikia daug praktikos.“

/ freepik nuotr.

Konditerijos naujokams – jau paruošta tešla

 

Įdomupaskaityti

Kultūros ministrės vizitas Telšiuose

Kultūros ministrės vizitas Telšiuose

2025-12-17
Erasmus+ projekto dalyvių patirtis ,,ChatGPT and Basic AI Tools“ kursuose, Atėnuose

Erasmus+ projekto dalyvių patirtis ,,ChatGPT and Basic AI Tools“ kursuose, Atėnuose

2025-12-17

Norint patiems namuose pasigaminti kruasanų M. Idiras pataria naudoti jau paruoštą tešlą ir bandyti juos suformuoti patiems: „Kiekvienas kruasanas yra tarsi meno kūrinys, kuriame slypi autentiškumas ir meilė maistui. Nors tobuli kruasanai iš pačių pasigamintos tešlos ne visada pavyksta ir patyrusiems konditeriams, visada rekomenduoju nenuleisti rankų ir bandyti vėl ir vėl. Gal iš pirmo karto jie nepavyks visiškai tobuli, bet svarbu praktikuotis toliau – tai konditerijos menas, reikalaujantis kantrybės.“

 

Nesiryžtantiems patiems ruošti kruasanų tešlos, jis pataria sviestinius ragelius formuoti iš nusipirktos jau pagamintos tešlos, naudojant pačius įvairiausius įdarus. „Pravartu šaldiklyje turėti ir šaldytų kruasanų – pasimėgaukite savaitgalių rytais po namus pasklidusiu šviežių kepinių aromatu ir su visa šeima skanaukite purius ragelius pusryčiams, pagamintus vos per keletą minučių“, – pataria ekspertas.

/ freepik nuotr.

Siūlome pasigaminti pyragą su kruasanais – jo kepti nereikės, tad spėsite pasiruošti labai greitai.

 

Nekeptas pyragas su kruasanais

 

RECEPTAS

 Patiekalui reikės:

  • 4 kruasanų su mėgstamu įdaru;
  • 120 g sausainių su šokoladu (tinka „Oreo“ tipo);
  • 150 g šokoladinių vaflių;
  • 500 ml riebios grietinėlės;
  • 120 g šokolado kepiniams;
  • 50 g sviesto.

 

Glajui reikės:

  • 80 g šokolado;
  • 50 g sviesto;
  • plaktos grietinėlės papuošimui.

 

Kaip gaminti: 

  1. Supjaustykite kruasanus, sausainius, vaflius gabaliukais ir sudėkite juos į gilesnį dubenį.
  2. Pašildykite grietinėlę, sudėkite 120 g šokolado ir sviesto, maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps. Karštą grietinėlę supilkite ant susmulkinto kruasanų, sausainių ir vafliukų mišinio, gerai išmaišykite. Tada supilkite į formą, išlyginkite, atvėsinkite ir kelioms valandoms ar per naktį padėkite į šaldytuvą, kad masė sukietėtų. Prieš užpilant glajų, pyragą apverskite ant serviravimo lėkštės.
  3. Ištirpinkite šokoladą su sviestu. Tolygiai paskirstykite ant pyrago ir palikite atvėsti, tada papuoškite plakta grietinėle.

 

Skanaus!

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

TV laida „Labas iš Kelmės“ – nuo šiol Kelmės kultūros centro „YouTube“ kanale
Aktualijos

TV laida „Labas iš Kelmės“ – nuo šiol Kelmės kultūros centro „YouTube“ kanale

2025-12-17
Iki Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymo tik kelios dienos
Mažeikiai

Iki Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymo tik kelios dienos

2025-12-15
2026 metais Tirkšliams suteikiamas Mažosios Lietuvos kultūros sostinės vardas
Įdomu

2026 metais Tirkšliams suteikiamas Mažosios Lietuvos kultūros sostinės vardas

2025-12-15
Keisis vietinė rinkliava už atliekų tvarkymą
Mažeikiai

Keisis vietinė rinkliava už atliekų tvarkymą

2025-12-15
Klaipėda išsirinko 2025 metų Kalėdinę eglutę
Aplinka

Kalėdų tradicija tęsiasi: miškininkai nemokamai dalins eglių ir pušų šakas

2025-12-15
Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai
Receptai

Kūčių stalas lengvai pagal tinklaraštininkę „Ant medinės lentelės“: įtiks visai šeimai

2025-12-15
Kalėdinis apsipirkimas
Naujienos

Kaip pasiruošti Kalėdoms be skausmo piniginei

2025-12-15
Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje
Receptai

Kūčių stalo karalienė žuvis: du lengvi receptai orkaitėje

2025-12-14
Žemaitijos kadetų gimnazija Alsėdžiuose džiaugiasi naujovėmis
Investicijos

Žemaitijos kadetų gimnazija Alsėdžiuose džiaugiasi naujovėmis

2025-12-11
Sukčiavimo schemos tobulėja – būkite budrūs!
Kriminalai

Sukčiavimo schemos tobulėja – būkite budrūs!

2025-12-10

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymas – jau gruodžio 19-ąją
Laisvalaikis

Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymas – jau gruodžio 19-ąją

2025-12-09
Pagerbti iškiliausi palangiškiai – įteikti Palangos miesto garbės ženklai ir premijos
Palanga

Pagerbti iškiliausi palangiškiai – įteikti Palangos miesto garbės ženklai ir premijos

2025-12-15
„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą
Įdomu

„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

2025-12-12

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Tauragėje diegiama pažangi vaizdo stebėjimo sistema

Tauragėje diegiama pažangi vaizdo stebėjimo sistema

2025-12-17
Ugnis | Freepik asoc. nuotrauka

Klaipėdos apskrities antradienio įvykių suvestinė

2025-12-17
Palangos kavinėje kalėdinė socialinė akcija „Caffè sospeso – kava draugui“!

Palangos kavinėje kalėdinė socialinė akcija „Caffè sospeso – kava draugui“!

2025-12-17
„Jurbarkas-Karys-Manesta“laimėjo prieš išretėjusius „Alytaus“ krepšininkus

„Jurbarkas-Karys-Manesta“laimėjo prieš išretėjusius „Alytaus“ krepšininkus

2025-12-17
Sukčiai

Pirmadienio Klaipėdos apskrities įvykių suvestinė – gyventojai kentėjo nuo sukčių SMS

2025-12-16
Raseinių atviras jaunimo centras apdovanotas prestižiniu Europos jaunimo informavimo kokybės ženklu

Raseinių atviras jaunimo centras apdovanotas prestižiniu Europos jaunimo informavimo kokybės ženklu

2025-12-16

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Sveikinimai Plungėje sportinių šokių pasaulio čempionui

Plungėje pasveikintas sportinių šokių pasaulio čempionas

2025-12-17
Tauragėje diegiama pažangi vaizdo stebėjimo sistema

Tauragėje diegiama pažangi vaizdo stebėjimo sistema

2025-12-17
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.