Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 28 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Naujienos » Tarptautinės kruasanų dienos proga – rageliai nuo ryto iki vakaro: išbandykite ir originalų desertą (receptas)

Tarptautinės kruasanų dienos proga – rageliai nuo ryto iki vakaro: išbandykite ir originalų desertą (receptas)

Paulius Liškauskas
2025-01-30
Naujienos, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Kruasanai / freepik nuotr.

Kruasanai / freepik nuotr.

FacebookTwitterLinkedin

Vieni prie kavos juos mėgsta paprastus sviestinius, kiti – su įvairiausiais įdarais ir dar aplietus šokoladu. Kruasanai – įnoringas kepinys net prancūzams, kuriems purus ir traškus ragelis su rytine kava pranašauja puikią dienos pradžią. Kruasanai yra tapę kontinentinių pusryčių dalimi daugumoje šalių, mėgstami jie ir lietuvių. 

 

Nenukrypstama nuo senųjų tradicijų

 

Garbę būti kruasanų šalimi savinasi ne tik prancūzai, bet ir austrai. Teigiama, kad kruasanų pusmėnulio forma nusižiūrėta nuo austriškų mielinių ragelių „Kipferl“ – jie kepti ten jau nuo XIII a. ir ilgai valgyti kaip desertas, kol išpopuliarėjo kaip pusryčių patiekalas. Prancūzijoje panašūs rageliai pradėti gaminti XVIII amžiuje.

 

Pasak iš Prancūzijos į Lietuvą gyventi atvykusio „Rimi“ vyr. kepinių technologo Mahmoudo Idiro, anksčiau Prancūzijoje rageliai buvo kepami be mielių, o kiek vėliau jiems pradėta naudoti sluoksniuota tešla su sviestu ir mielėmis. „Šiuolaikinio kruasano pradininkais laikomi prancūzų kulinaro Silvano Klaudijaus Gojo kepiniai – 1915 metais jis išleido šių sviestinių ragelių receptą iš tešlos su mielėmis. Kad kepiniai įgautų purumo ir švelnaus skonio, reikia nepagailėti sviesto – jeigu kruasane jo nėra bent jau 25 proc., jis oficialiai net negali taip vadintis. Taip pat griežtai reglamentuojamas ir cukraus kiekis.“

 

Įdomupaskaityti

Kviečia dalyvauti 2025 metų geriausiųjų Plungės rajono sportininkų ir sportinių žaidimų komandų rinkimuose

Kviečia dalyvauti 2025 metų geriausiųjų Plungės rajono sportininkų ir sportinių žaidimų komandų rinkimuose

2025-11-26
Klaipėdos rajone svečiavosi Tauragės rajono savivaldybės atstovai

Klaipėdos rajone svečiavosi Tauragės rajono savivaldybės atstovai

2025-11-26

Pasak kepinių technologo, kruasanų gamyba yra pakankamai sudėtingas ir specifinės technikos reikalaujantis procesas: „Ypač svarbios mielės ir fermentacija. Be to, viena iš burnoje tirpstančių kruasanų paslapčių yra miltų bei sviesto kokybė. Svarbu ir tai, kaip ir kiek kartų lenkiama tešla, kokia jos temperatūra. Tad šių kepinių gamybai reikia daug praktikos.“

/ freepik nuotr.

Konditerijos naujokams – jau paruošta tešla

 

Norint patiems namuose pasigaminti kruasanų M. Idiras pataria naudoti jau paruoštą tešlą ir bandyti juos suformuoti patiems: „Kiekvienas kruasanas yra tarsi meno kūrinys, kuriame slypi autentiškumas ir meilė maistui. Nors tobuli kruasanai iš pačių pasigamintos tešlos ne visada pavyksta ir patyrusiems konditeriams, visada rekomenduoju nenuleisti rankų ir bandyti vėl ir vėl. Gal iš pirmo karto jie nepavyks visiškai tobuli, bet svarbu praktikuotis toliau – tai konditerijos menas, reikalaujantis kantrybės.“

 

Nesiryžtantiems patiems ruošti kruasanų tešlos, jis pataria sviestinius ragelius formuoti iš nusipirktos jau pagamintos tešlos, naudojant pačius įvairiausius įdarus. „Pravartu šaldiklyje turėti ir šaldytų kruasanų – pasimėgaukite savaitgalių rytais po namus pasklidusiu šviežių kepinių aromatu ir su visa šeima skanaukite purius ragelius pusryčiams, pagamintus vos per keletą minučių“, – pataria ekspertas.

/ freepik nuotr.

Siūlome pasigaminti pyragą su kruasanais – jo kepti nereikės, tad spėsite pasiruošti labai greitai.

 

Nekeptas pyragas su kruasanais

 

RECEPTAS

 Patiekalui reikės:

  • 4 kruasanų su mėgstamu įdaru;
  • 120 g sausainių su šokoladu (tinka „Oreo“ tipo);
  • 150 g šokoladinių vaflių;
  • 500 ml riebios grietinėlės;
  • 120 g šokolado kepiniams;
  • 50 g sviesto.

 

Glajui reikės:

  • 80 g šokolado;
  • 50 g sviesto;
  • plaktos grietinėlės papuošimui.

 

Kaip gaminti: 

  1. Supjaustykite kruasanus, sausainius, vaflius gabaliukais ir sudėkite juos į gilesnį dubenį.
  2. Pašildykite grietinėlę, sudėkite 120 g šokolado ir sviesto, maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps. Karštą grietinėlę supilkite ant susmulkinto kruasanų, sausainių ir vafliukų mišinio, gerai išmaišykite. Tada supilkite į formą, išlyginkite, atvėsinkite ir kelioms valandoms ar per naktį padėkite į šaldytuvą, kad masė sukietėtų. Prieš užpilant glajų, pyragą apverskite ant serviravimo lėkštės.
  3. Ištirpinkite šokoladą su sviestu. Tolygiai paskirstykite ant pyrago ir palikite atvėsti, tada papuoškite plakta grietinėle.

 

Skanaus!

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Laisvalaikis

Telšių rajono jaunimo forumas „Tu patriotas ar…?“ su Gabrieliumi Liaudansku

2025-11-25
Tęsiama Klaipėdos rajono parama Lymanui: miestą pasiekė humanitarinės pagalbos siunta
Klaipėda

Tęsiama Klaipėdos rajono parama Lymanui: miestą pasiekė humanitarinės pagalbos siunta

2025-11-19
Kelmėje viešėjo delegacija iš Novovolynsko
Kelmė

Kelmėje viešėjo delegacija iš Novovolynsko

2025-11-19
Gydytojas
Lietuva

Lietuvoje nustatytas įvežtinis difterijos atvejis

2025-11-19
Šiandienos „Cloudflare“ sutrikimai: Kas nutiko ir kodėl pusė interneto „lūžo“?
Aktualijos

Šiandienos „Cloudflare“ sutrikimai: Kas nutiko ir kodėl pusė interneto „lūžo“?

2025-11-18
Klaipėdos rajonas kuria naujas socialines paslaugas
Aktualijos

Klaipėdos rajonas kuria naujas socialines paslaugas

2025-11-18
Elektroninė komercija
Naujienos

Kodėl AI SEO tampa kritiniu verslo ginklu: ateities klientai renka rekomendacijas iš AI, o ne reklamos

2025-11-17
Iš Dubajaus grįžęs lenktynininkas Rokas Baciuška: „Adrenalinas – mano gyvenimo dalis“
Lietuva

Iš Dubajaus grįžęs lenktynininkas Rokas Baciuška: „Adrenalinas – mano gyvenimo dalis“

2025-11-17
Šiltnamis
Lietuva

Geros žinios draudžiantiems augalus ir pasėlius

2025-11-14
Plungės savivaldybėje lankėsi Kanados ambasadorė
Aktualijos

Plungės savivaldybėje lankėsi Kanados ambasadorė

2025-11-13

Skaitomiausia

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti
Gyvenimas

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

2016-10-21
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?
Receptai

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Per Lietuvą slenka sniego ciklonas – pietiniuose rajonuose sniego storis siekia 20 cm ir daugiau
Aktualijos

Per Lietuvą slenka sniego ciklonas – pietiniuose rajonuose sniego storis siekia 20 cm ir daugiau

2025-11-26

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Jaukus ir vienijantis Padėkos Palangos savanoriams vakaras

Jaukus ir vienijantis Padėkos Palangos savanoriams vakaras

2025-11-28
Šakių „Vyčio-VDU“ nepaliko vilčių Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ jaunimui

Šakių „Vyčio-VDU“ nepaliko vilčių Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ jaunimui

2025-11-28
Rezultatyvių veteranų kaktomušoje – jurbarkiečių pergalė Kauno rajone

Rezultatyvių veteranų kaktomušoje – jurbarkiečių pergalė Kauno rajone

2025-11-28
Šešiese likę „Telšiai“ įsirašė trečiąją pergalę iš eilės

Šešiese likę „Telšiai“ įsirašė trečiąją pergalę iš eilės

2025-11-28
Prieš buvusią komandą dominavęs J. Kazakauskas įrašė pergalę kretingiškiams

Prieš buvusią komandą dominavęs J. Kazakauskas įrašė pergalę kretingiškiams

2025-11-28
Šeštadienį su eglutės įžiebimu Klaipėda pradės Kalėdų laukimą

Šeštadienį su eglutės įžiebimu Klaipėda pradės Kalėdų laukimą

2025-11-27

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

2016-10-21
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Jaukus ir vienijantis Padėkos Palangos savanoriams vakaras

Jaukus ir vienijantis Padėkos Palangos savanoriams vakaras

2025-11-28
Šakių „Vyčio-VDU“ nepaliko vilčių Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ jaunimui

Šakių „Vyčio-VDU“ nepaliko vilčių Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ jaunimui

2025-11-28
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.