Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Trečiadienis, 5 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Naujienos » Tarptautinės kruasanų dienos proga – rageliai nuo ryto iki vakaro: išbandykite ir originalų desertą (receptas)

Tarptautinės kruasanų dienos proga – rageliai nuo ryto iki vakaro: išbandykite ir originalų desertą (receptas)

Paulius Liškauskas
2025-01-30
Naujienos, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Kruasanai / freepik nuotr.

Kruasanai / freepik nuotr.

FacebookTwitterLinkedin

Vieni prie kavos juos mėgsta paprastus sviestinius, kiti – su įvairiausiais įdarais ir dar aplietus šokoladu. Kruasanai – įnoringas kepinys net prancūzams, kuriems purus ir traškus ragelis su rytine kava pranašauja puikią dienos pradžią. Kruasanai yra tapę kontinentinių pusryčių dalimi daugumoje šalių, mėgstami jie ir lietuvių. 

 

Nenukrypstama nuo senųjų tradicijų

 

Garbę būti kruasanų šalimi savinasi ne tik prancūzai, bet ir austrai. Teigiama, kad kruasanų pusmėnulio forma nusižiūrėta nuo austriškų mielinių ragelių „Kipferl“ – jie kepti ten jau nuo XIII a. ir ilgai valgyti kaip desertas, kol išpopuliarėjo kaip pusryčių patiekalas. Prancūzijoje panašūs rageliai pradėti gaminti XVIII amžiuje.

 

Pasak iš Prancūzijos į Lietuvą gyventi atvykusio „Rimi“ vyr. kepinių technologo Mahmoudo Idiro, anksčiau Prancūzijoje rageliai buvo kepami be mielių, o kiek vėliau jiems pradėta naudoti sluoksniuota tešla su sviestu ir mielėmis. „Šiuolaikinio kruasano pradininkais laikomi prancūzų kulinaro Silvano Klaudijaus Gojo kepiniai – 1915 metais jis išleido šių sviestinių ragelių receptą iš tešlos su mielėmis. Kad kepiniai įgautų purumo ir švelnaus skonio, reikia nepagailėti sviesto – jeigu kruasane jo nėra bent jau 25 proc., jis oficialiai net negali taip vadintis. Taip pat griežtai reglamentuojamas ir cukraus kiekis.“

 

Pasak kepinių technologo, kruasanų gamyba yra pakankamai sudėtingas ir specifinės technikos reikalaujantis procesas: „Ypač svarbios mielės ir fermentacija. Be to, viena iš burnoje tirpstančių kruasanų paslapčių yra miltų bei sviesto kokybė. Svarbu ir tai, kaip ir kiek kartų lenkiama tešla, kokia jos temperatūra. Tad šių kepinių gamybai reikia daug praktikos.“

/ freepik nuotr.

Konditerijos naujokams – jau paruošta tešla

 

Norint patiems namuose pasigaminti kruasanų M. Idiras pataria naudoti jau paruoštą tešlą ir bandyti juos suformuoti patiems: „Kiekvienas kruasanas yra tarsi meno kūrinys, kuriame slypi autentiškumas ir meilė maistui. Nors tobuli kruasanai iš pačių pasigamintos tešlos ne visada pavyksta ir patyrusiems konditeriams, visada rekomenduoju nenuleisti rankų ir bandyti vėl ir vėl. Gal iš pirmo karto jie nepavyks visiškai tobuli, bet svarbu praktikuotis toliau – tai konditerijos menas, reikalaujantis kantrybės.“

 

Nesiryžtantiems patiems ruošti kruasanų tešlos, jis pataria sviestinius ragelius formuoti iš nusipirktos jau pagamintos tešlos, naudojant pačius įvairiausius įdarus. „Pravartu šaldiklyje turėti ir šaldytų kruasanų – pasimėgaukite savaitgalių rytais po namus pasklidusiu šviežių kepinių aromatu ir su visa šeima skanaukite purius ragelius pusryčiams, pagamintus vos per keletą minučių“, – pataria ekspertas.

/ freepik nuotr.

Siūlome pasigaminti pyragą su kruasanais – jo kepti nereikės, tad spėsite pasiruošti labai greitai.

 

Nekeptas pyragas su kruasanais

 

RECEPTAS

Įdomupaskaityti

cigaretės

Pareigūnai užkardė nelegalią cigarečių prekybą Mažeikiuose

2025-11-04
Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų

Per Vėlinės nepamirškime pagerbti ir Lietuvos Laisvės kovotojų

2025-10-31

 Patiekalui reikės:

  • 4 kruasanų su mėgstamu įdaru;
  • 120 g sausainių su šokoladu (tinka „Oreo“ tipo);
  • 150 g šokoladinių vaflių;
  • 500 ml riebios grietinėlės;
  • 120 g šokolado kepiniams;
  • 50 g sviesto.

 

Glajui reikės:

  • 80 g šokolado;
  • 50 g sviesto;
  • plaktos grietinėlės papuošimui.

 

Kaip gaminti: 

  1. Supjaustykite kruasanus, sausainius, vaflius gabaliukais ir sudėkite juos į gilesnį dubenį.
  2. Pašildykite grietinėlę, sudėkite 120 g šokolado ir sviesto, maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps. Karštą grietinėlę supilkite ant susmulkinto kruasanų, sausainių ir vafliukų mišinio, gerai išmaišykite. Tada supilkite į formą, išlyginkite, atvėsinkite ir kelioms valandoms ar per naktį padėkite į šaldytuvą, kad masė sukietėtų. Prieš užpilant glajų, pyragą apverskite ant serviravimo lėkštės.
  3. Ištirpinkite šokoladą su sviestu. Tolygiai paskirstykite ant pyrago ir palikite atvėsti, tada papuoškite plakta grietinėle.

 

Skanaus!

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Pasaulio turizmo organizacijos apdovanojimas – į plateliškių rankas
Naujienos

Pasaulio turizmo organizacijos apdovanojimas – į plateliškių rankas

2025-10-31
Policijos keturatis
Mažeikiai

Mažeikių rajono policijos komisariatui – naujas keturratis

2025-10-31
Kelmės rajone aptikti neteisėtai laikomi šaunamieji ginklai ir sprogmenys
Kriminalai

Kelmės rajone aptikti neteisėtai laikomi šaunamieji ginklai ir sprogmenys

2025-10-31
Sporto inventorius
Naujienos

Neringa kviečia sporto bendruomenę teikti paraiškas 2026 metų projektų finansavimui

2025-10-30
Vagystė
Akmenė

Akmenės rajono policijos pareigūnai išaiškino įsilaužimą į laikinai negyvenamą namą ir sulaikė asmenį, įtariamą šio nusikaltimo padarymu

2025-10-29
Žaidimų aikštelė Laižuvoje
Aplinka

Laižuvoje – naujas žaidimų ir veiklos kompleksas

2025-10-29
Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas
Grožis

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

2025-10-28
Kelių priežiūros klausimai aptarti su Lietuvos savivaldybių seniūnais
Aktualijos

Kelių priežiūros klausimai aptarti su Lietuvos savivaldybių seniūnais

2025-10-27
Laukai
Finansai

Žemės mokesčio terminas – lapkričio 17 diena

2025-10-27

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje
Kultūra

Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

2025-10-28
Sukčiai
Klaipėda

Sukčiai, prisistatę policijos ir banko darbuotojais, apgaulės būdu išviliojo apie 20 000 eurų

2025-10-30
Fejerverkai
Aktualijos

2025-ųjų fejerverkų politika Lietuvoje: ką realiai pakeitė įstatymo pataisos ir savivaldybių sprendimai

2025-09-26
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė kviečia prisijungti prie tradicija tapusios kalėdinių žaisliukų kūrimo akcijos

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė kviečia prisijungti prie tradicija tapusios kalėdinių žaisliukų kūrimo akcijos

2025-11-05
Atgimęs Klaipėdos Pilies bokštas kviečia į statybų užbaigimo simbolinį vakarą

Atgimęs Klaipėdos Pilies bokštas kviečia į statybų užbaigimo simbolinį vakarą

2025-11-05
Kretingos bažnyčios šventoriuje aptikta iki šiol nežinota kripta

Kretingos bažnyčios šventoriuje aptikta iki šiol nežinota kripta

2025-11-04
Šiauliečiai pritaria Lieporių parko atnaujinimui

Šiauliečiai pritaria Lieporių parko atnaujinimui

2025-11-03
Iš dviženklio deficito išlipę šiauliečiai įspūdingu ketvirtuoju kėliniu parbloškė „Neptūną“

Aštuntasis šiauliečių laimėjimas tarpusavio mačuose su Klaipėdos „Neptūnu“

2025-11-03
Žvakės

Artėjant Vėlinėms aplankyti išėjusių Palangos savivaldybės tarybos narių, miesto garbės piliečių kapai

2025-11-03

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

2025-10-28

Naujausi

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė kviečia prisijungti prie tradicija tapusios kalėdinių žaisliukų kūrimo akcijos

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė kviečia prisijungti prie tradicija tapusios kalėdinių žaisliukų kūrimo akcijos

2025-11-05
Atgimęs Klaipėdos Pilies bokštas kviečia į statybų užbaigimo simbolinį vakarą

Atgimęs Klaipėdos Pilies bokštas kviečia į statybų užbaigimo simbolinį vakarą

2025-11-05
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.