Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Sekmadienis, 21 gruodžio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Laisvalaikis » Vištiena ant žarijų – greita ir pigu, o įtiks visiems skoniams: 5 marinatai vištienai, kad daugiau niekada nebereikėtų ieškoti

Vištiena ant žarijų – greita ir pigu, o įtiks visiems skoniams: 5 marinatai vištienai, kad daugiau niekada nebereikėtų ieškoti

Paulius Liškauskas
2024-07-29
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Grilinta marinuota vištiena / freepik

Grilinta marinuota vištiena / freepik

FacebookTwitterLinkedin

Nebrangi ir lengvai paruošiama, vištiena yra tarsi drobė dailininkui – pasitelkus fantaziją, kaskart ji gali nudžiuginti vis kitaip. Vasarą ypač populiaru ruošti vištienos iešmelius ar šašlykus – tai greitas, paprastas ir ekonomiškas būdas pamaitinti visą šeimą ar draugų kompaniją. O svarbiausia – net ir juos kepant kiekvieną dieną, galima sukurti įvairiausius naujus skonių derinius. „Iki“ mėsos ir kulinarijos technologai dalijasi patarimais, kaip išsirinkti, kaip lengviau supjaustyti ir kiek laiko marinuoti vištieną bei kokius prieskonius naudoti, kad jos iešmeliai įtiktų net išrankiausiems.

Vištiena vis populiarėja

Kiaulienos patiekalai – klasika Lietuvos virtuvėje. Tačiau prekybininkų duomenys rodo, kad mėsos skyriuje kiaulieną vis dažniau nurungia lietuviška vištiena. Ji ypač mėgstama atšilus orams, kai norisi maitintis lengviau, sveikiau, negaišti daug laiko maisto ruošoje.

„Populiarėjančios sveikos mitybos tendencijos skatina lietuvius dažniau į savo racioną įtraukti paukštieną, kuri vertinama dėl mažesnio riebalų kiekio ir naudingų medžiagų gausos. Šiemet pirkėjų paklausėme, ką jie labiau mėgsta grilinti – kiaulieną ar vištieną, ir pastaroji surinko 57 proc. balsų“, – sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Pirkėjų elgsenos pokyčius skatina ir tai, kad jie patys įsitikina aukšta lietuviškos vištienos kokybe, sako pašnekovė. Kartą išbandę, klientai įvertina iš Lietuvos ūkių pristatomos be antibiotikų užaugintos vištienos šviežumą bei skonines ir maistines savybes. Tą žymi ir Lietuvos gyventojų apklausą atlikusi Šveicarijos sertifikavimo agentūra ICERTIAS, šiemet prekybos tinklui „Iki“ įteikusi visą eilę prestižinių QUDAL apdovanojimų, tarp jų – ir už aukščiausios kokybės šalyje šviežios mėsos skyrių.

Kokią vištieną rinktis iešmeliams?

Pirmas žingsnis sėkmingam vištienos patiekalui – ne receptas ir ne kepimo technika, o tinkamai parinkta mėsa, įsitikinęs „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas. Kurią vištienos dalį rinktis – daugiau skonio klausimas. Vištienos krūtinėlė tinkamiausia tiems, kurie skaičiuoja kalorijas. Tuo tarpu šlaunelių mėsą paprasčiau iškepti, reikia mažiau dėmesio, kad ji neišsausėtų.

„Kad ir ką pasirinksite, svarbiausia žiūrėti į kokybę ir šviežumą. Šviežia vištiena neturi turėti kvapo, dėmių, ji neatrodys išdžiūvusi. Taip pat kokybę parodys ir informacija, ar ji buvo užauginta be antibiotikų. Tokia paukštiena yra sveikatai palankesnė, nes tai reiškia, kad pats paukštis buvo sveikas, nesirgo. Be to, tokia vištiena be antibiotikų, kuri sudaro visą reguliarų asortimentą sveriamose vitrinose „Iki“, turi natūralesnį skonį ir aromatą, išlaiko daugiau naudingų medžiagų“, – pažymi G. Bačkovas.

Triukas, kaip vištieną supjaustyti paprasčiau

Svarbiausia taisyklė pjaustant mėsą – pasistengti, kad visi gabalėliai būtų maždaug vienodo dydžio. Tuomet jie keps tolygiai, išvengsite nemalonios situacijos, kad kol didesniems gabalėliams dar reikia laiko grilyje, mažesni jau ims sausėti dėl perkepimo.

„Jeigu nepasitikite savo pjaustymo sugebėjimais, galite išbandyti ir gudrybę – prieš pjaustymą vištieną trumpam įdėkite į šaldiklį. Ji bus tvirtesnė, todėl bus lengviau pjaustyti. O kol marinuosis, ji visiškai atšils ir bus paruošta grilinimui“, – pataria „Iki“ mėsos technologas.

Įdomupaskaityti

„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

2025-12-12
Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymas – jau gruodžio 19-ąją

Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymas – jau gruodžio 19-ąją

2025-12-09

Dar prieš pasirenkant marinatą vištienai, dažnam iškyla ir klausimas – kiek laiko numatyti jos marinavimuisi, kad ši būtų minkšta ir sultinga? „Vištienos mėsa – delikatesnė ir greičiau sugerianti skonius, todėl jos marinuoti pernelyg ilgai nereikėtų. Griežtai nerekomenduojama jos palikti marinate ilgiau nei 24 valandoms. Geriausia, jeigu vištieną marinuosite 2-3 valandas. Jeigu skubate, duokite jai bent 20-30 minučių – jau tiek laiko marinate pagerins galutinį rezultatą“, – sako G. Bačkovas.

5 marinatai vištienai: nuo aštraus iki saldaus

Kiek šeimoj narių – tiek nuomonių, kokia vištiena skaniausia. Galite skirtingomis dienomis eksperimentuoti su skirtingais skoniais, arba iškart paruošti kelis skirtingus iešmelių variantus. Marinatams nereikės nei daug, nei įmantrių ingredientų, tad pietūs ar vakarienė bus taupūs, tačiau be galo skanūs. „Iki“ kulinarijos technologė dalijasi 5 vištienos marinato idėjomis:

Medaus ir garstyčių marinatas. „Tai klasikinis derinys, kuris visada pasiteisina. Sumaišykite medų, dižono garstyčias, obuolių actą, alyvuogių aliejų, druską ir pipirus. Marinatu aptepkite vištieną ir leiskite jai marinuotis bent 30 minučių. Kepdami iešmelius, dažnai juos apverskite ir patepkite likusiu marinatu. Vištiena bus maloniai salstelinti ir labai švelniai aštri, o tokia patiks tiek vaikams, tiek suaugusiems“, – pasakoja G. Urbonavičiūtė.

Aštrus čili ir žaliosios citrinos marinatas. Jei mėgstate aštresnius skonius, aitriųjų paprikų ir žaliosios citrinos marinatas yra būtent tai, ko jums reikia. Sumaišykite čili miltelius, šviežiai spaustas laimo sultis, alyvuogių aliejų, česnaką, druską ir pipirus. Norėdami dar intensyvesnio skonio, pridėkite šiek tiek smulkintų šviežių aitriųjų arba Chalapos paprikų. Šis marinatas suteikia vištienai pikantišką ir gaivų skonį, puikiai tinkantį šiltoms vasaros dienoms.

Citrinų ir žolelių marinatas. „Jei norite šviežio ir lengvo skonio, citrinų ir žolelių marinatas yra puikus pasirinkimas. Sumaišykite citrinos sultis, alyvuogių aliejų, smulkintą česnaką, šviežias žoleles (pvz., rozmariną, čiobrelius ir petražoles), druską bei pipirus. Toks marinatas vištieną praturtins subtiliu citrinos poskoniu ir gaiviu aromatu“, – rekomenduoja G. Urbonavičiūtė.

Saldžiarūgštis terijaki marinatas. Azijos virtuvės gerbėjams patiks saldžiarūgštis terijaki marinatas. Jeigu neturite jau paruošto padažo, G. Urbonavičiūtė dalijasi, kaip jį paprastai paruošti namuose: sumaišykite sojos padažą, medų, česnaką, imbierą ir šiek tiek sezamų aliejaus. Norėdami dar labiau paryškinti skonį, pridėkite smulkintų svogūnų laiškų ir sezamų sėklų.

Jogurto ir kario marinatas. Šis pasirinkimas suteiks vištienai nepakartojamą kremiškumą ir aromatingumą. Sumaišykite natūralų jogurtą, kario miltelius, česnaką, imbierą, citrinos sultis, druską ir pipirus. Marinatu aptepkite vištieną ir leiskite jai marinuotis bent valandą. Kepant jogurtas suminkština vištieną ir suteikia jai ypač malonų skonį bei tekstūrą.

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Palangos orkestras kviečia pažinti pučiamuosius instrumentus pačiu smagiausiu būdu
Kultūra

Palangos orkestras kviečia pažinti pučiamuosius instrumentus pačiu smagiausiu būdu

2025-12-02
Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius
Receptai

Sotu, skanu ir pigu: pupelių troškiniai, kurie pranoks lūkesčius

2025-11-30
Laisvalaikis

Telšių rajono jaunimo forumas „Tu patriotas ar…?“ su Gabrieliumi Liaudansku

2025-11-25
Paaiškino, kodėl „viral“ turinys traukia it magnetas: veikia stipriau, nei manome
Įdomu

Paaiškino, kodėl „viral“ turinys traukia it magnetas: veikia stipriau, nei manome

2025-11-24
Lapkričio 23 d. Palangoje bus minima Lietuvos kariuomenės diena
Laisvalaikis

Lapkričio 23 d. Palangoje bus minima Lietuvos kariuomenės diena

2025-11-12
Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Receptai

Šio rudens derinys – moliūgas ir makaronai: 2 receptai, kurie bus suteiks komfortą

2025-10-22

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje
Kriminalai

8 kg aukso ir virš milijono eurų – krūva įtariamųjų Žemės ūkio ministerijoje

2025-12-17
Iki Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymo tik kelios dienos
Mažeikiai

Iki Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymo tik kelios dienos

2025-12-15
Susitikimas Mažeikiuose  su naujuoju „ORLEN Lietuva“ vadovu
Aktualijos

Susitikimas Mažeikiuose su naujuoju „ORLEN Lietuva“ vadovu

2025-12-18

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Modernizuojamas Raseinių rajono šilumos ūkis

Modernizuojamas Raseinių rajono šilumos ūkis

2025-12-21
Artėjama prie Raseinių rajono kultūros centro atidarymo

Artėjama prie Raseinių rajono kultūros centro atidarymo

2025-12-21
Šaltakraujiškas „Telšių“ revanšas finalo pakartojime

Šaltakraujiškas „Telšių“ revanšas finalo pakartojime

2025-12-21
Palangos „Olimpas“ nusileido Šakių komandai

Palangos „Olimpas“ nusileido Šakių komandai

2025-12-21
Šiaulių savivaldybės ir ligoninės bendradarbiavimo stiprinimas

Šiaulių savivaldybės ir ligoninės bendradarbiavimo stiprinimas

2025-12-20
Akmenėje pirmąkart pasidalyta Betliejaus taikos ugnimi

Akmenėje pirmąkart pasidalyta Betliejaus taikos ugnimi

2025-12-20

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

Kūčiukai ir panetonė: lietuvių kalėdų stalo hitai

2025-12-21
Modernizuojamas Raseinių rajono šilumos ūkis

Modernizuojamas Raseinių rajono šilumos ūkis

2025-12-21
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.