Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Antradienis, 13 gegužės
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Žiemą ant stalo karaliauja vištiena

Žiemą ant stalo karaliauja vištiena

Paulius Liškauskas
2016-02-14
Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Su malonumu prisimename šiltą vasarą ir iškylas gamtoje, kurios neatsiejamos nuo skanių ant grilio keptų patiekalų. Tačiau kepti ant grilio populiaru ne tik vasarą: skanią traškią mėsytę net ir žiemos metu galime pasigaminti namuose, naudodami orkaites, specialiai pritaikytas keptuves ar stalo grilius, o esant šiltesniam orui – mielai sukamės prie kepsninės lauke.

Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas pasakoja, kad lietuviai ne tik dažniau kepa ant grilio, pamažu formuojasi ir kepimo ant grilio tradicijos mūsų šalyje. Vis daugiau žmonių domisi, kokius produktus, kaip teisingai ir įdomiau iškepti.

„Maisto gaminimo tendencijos rodo, kad kepti ant grilio populiaru visus metus: pažvelkite į įvairius žiemos renginius ar šventes, juose visuomet rasite maisto, kepto ant laužo ar kepsninės, na, o vis šiltėjantis oras žiemą neretai išvilioja mus į lauką ir savaitgaliais praleisti laiką gamtoje ar sodyboje bei pasimėgauti grilio patiekalais,“ – pasakoja jau dešimtmetį Lietuvoje veikiančios asociacijos prezidentas.

Įdomupaskaityti

Platelių ežeras

Žemaitijos vasaros perliukai: TOP 10 lankytinų vietų

2025-05-06
Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai

Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai

2025-05-05

Grilio meistras, kalbėdamas apie įvairius kepimo būdus, pasakoja, kad jei vasarą dažnai kepame ant kepsninių naudodami iešmus ar groteles, tai žiemą pasirinkimas iš tiesų įvairus: išlieka visi įprasti kepimo ant grilio būdai lauke, o namuose mėsą grilinti galima ir ant specialios keptuvės su rifliuotu paviršiumi, taip pat orkaitėje įjungus specialų grilio režimą ar stalo griliuose. Anot J.Kaminsko, naudojamos ir specialios plokštumos, skirtos orkaitėms ar elektrinėms viryklėms, arba elektrinės kepimo plokštumos, pastatomos bet kur. Tačiau stalo griliai – vis dar naujovė Lietuvoje, mat mūsų šalies gyventojams vis dar trūksta informacijos apie tai, kaip juos naudoti ir ką juose galima kepti.

Kad kepti ant grilio vis populiariau, parodė ir AB Vilniaus paukštynas užsakymu atlikta Lietuvos gyventojų apklausa, per kurią paaiškėjo, kad vasaros sezonu kas penktas Lietuvos gyventojas bent kartą per savaitę maistą kepa ant ugnies (grilio, grotelių, šašlykinės ir pan.), ketvirtadalis – kartą per dvi savaites.

Vasaros metu dažniausiai kepama kiauliena – ją kepa net 89 proc. bent kartą per mėnesį kepančių ant ugnies respondentų. Tačiau žiemą kiauliena užleidžia vietą vištienai – ją šaltuoju metų laiku kepa 84 proc. bent kartą per mėnesį kepančių mėsą respondentų, kiaulieną – rečiau. Šaltuoju sezonu mėsa dažniausiai kepama orkaitėje – taip atsakė 49 proc. kepančių mėsą šaltuoju metų laiku bent kartą per mėnesį respondentų, arba keptuvėje – 41 proc., o stalo grilį renkasi vos 1 proc.

Įvairius vištienos produktus gaminančios AB Vilniaus paukštynas generalinis direktorius Gintaras Martinkus teigia, kad marinuotų vištienos pusgaminių pardavimai jau keletą metų auga.

„Paskutinius trejus metus marinuotų vištienos pusgaminių pardavimai auga apie trečdalį kasmet. Nors visai neseniai kepti ant grilio buvo populiaru tik vasarą, dabar tiek vasarą, tiek žiemą griliui paruošti produktai tiesiog šluojami: jei vasarą populiaresni vištienos šašlykai, įvairios viščiuko dalys (sparneliai, blauzdelės), žiemą vis dar mėgiamas visas marinuotas viščiukas, taip pat šviežios dešrelės iš faršo bei specialiame įpakavime orkaitei skirti marinuoti produktai“,– teigia G.Martinkus.

Paukštyno vadovas tikina, kad tiek Vakarų šalyse, tiek Skandinavijoje grilis namuose – įprastas kepimo būdas, o jei oras leidžia – grilinama lauke. Kai kuriose šalyse žiemos metu net galima pamatyti iš balkonų ar terasų kylantį dūmelį – gaminama skani vakarienė ant grilio.

„Kai spūsteli šaltukas, prie grilio norisi praleisti kuo mažiau laiko. Vištiena iškepa pakankamai greitai, todėl žiemą ji dažniau ir kepama, antra – ji yra liesesnė mėsa, todėl galvojantys apie svorį ir sveikumą, dažniau renkasi šią mėsą, trečia – ją galima labai įvairiai paruošti, ji priima įvairiausių skonių marinatus ir prie jos dera įvairūs garnyrai, – dalinasi grilio meistras Juozas Kaminskas, – Kepdami ant grilio žiemą tiek lauke, tiek namuose nebijokite eksperimentuoti: tiesiog kepkite, ieškokite naujų būdų, skonių, juk vasaros sezoną galima pratęsti ir grilinti visus metus“.

Apklausą apie lietuvių grilinimo įpročius atliko rinkos tyrimų bendrovė UAB „Spinter tyrimai“. Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa Omnibus metodu atlikta 2015 m. spalio mėn., apklausta per 1000 respondentų iš visos Lietuvos, kurių amžius – 18-75 metų.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?
Gyvenimas

Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?

2025-04-29
Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą
Gyvenimas

Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą

2025-04-28
Rygoje vyko didžiausia Baltijos šalyse motociklų paroda: stebino dalyviai iš Lietuvos
Įdomu

Rygoje vyko didžiausia Baltijos šalyse motociklų paroda: stebino dalyviai iš Lietuvos

2025-04-18
Kavos ūkiuose Hondūre pluša ir bitės – kuo ypatingas toks medus?
Įdomu

Kavos ūkiuose Hondūre pluša ir bitės – kuo ypatingas toks medus?

2025-04-17
Įspūdingi žali kiaušiniai: nudažysit natūraliai, o bus gražūs kaip pavasario žolė
Įdomu

Įspūdingi žali kiaušiniai: nudažysit natūraliai, o bus gražūs kaip pavasario žolė

2025-04-15
Garsus Ispanijos parfumeris atskleidė, kuo kvepia Lietuva
Įdomu

Garsus Ispanijos parfumeris atskleidė, kuo kvepia Lietuva

2025-04-11
Itališka virtuvė – šaulių rankose: išvirė 800 porcijų makaronų ir vaišino limonadu
Įdomu

Itališka virtuvė – šaulių rankose: išvirė 800 porcijų makaronų ir vaišino limonadu

2025-04-08
Lietuviški šaltibarščiai – tarp įspūdingiausių patiekalų „EXPO 2025“ Japonijoje
Įdomu

Lietuviški šaltibarščiai – tarp įspūdingiausių patiekalų „EXPO 2025“ Japonijoje

2025-03-28
Lietuvos jūrų muziejus pasitinka pirmuosius ruoniukus ir kviečia siūlyti vardus mažyliams
Įdomu

Lietuvos jūrų muziejus pasitinka pirmuosius ruoniukus ir kviečia siūlyti vardus mažyliams

2025-03-27
Lietuvos „Rekordų knyga 2025“: apie įgyvendintas svajones, tapusias Lietuvos ir Gineso rekordais
Įdomu

Lietuvos „Rekordų knyga 2025“: apie įgyvendintas svajones, tapusias Lietuvos ir Gineso rekordais

2025-03-25

Skaitomiausia

Kai pilvas tarsi balionas: ko imtis, kad sumažintume dujų kaupimąsi?
Sveikata

Kai pilvas tarsi balionas: ko imtis, kad sumažintume dujų kaupimąsi?

2025-05-06
Šiltnamis
Naujienos

Kaip kovoti su piktžolėmis šiltnamyje?

2025-05-08
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai
Finansai

Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

2025-05-07
rūgštynių nauda sveikatai
Grožis

Rūgštynių nauda sveikatai

2020-10-28

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Nuo poilsio namų iki SPA ir restorano: pristatoma pastato Nidoje rekonstrukcijos vizija

Nuo poilsio namų iki SPA ir restorano: pristatoma pastato Nidoje rekonstrukcijos vizija

2025-05-12
Šviesesni vakarai ir nauji takai: Naujosios Akmenės stadione prasidėjo atnaujinimo darbai

Šviesesni vakarai ir nauji takai: Naujosios Akmenės stadione prasidėjo atnaujinimo darbai

2025-05-12
Darbėnų gimnazijos kieme atidengta skulptūra garsiam kraštiečiui atminti

Darbėnų gimnazijos kieme atidengta skulptūra garsiam kraštiečiui atminti

2025-05-12
Mažosios Lietuvos istorijos muziejus gegužės 17-ąją kviečia panaktinėti

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus gegužės 17-ąją kviečia panaktinėti

2025-05-12
Tauragėje šurmuliavo pėsčiųjų žygis „KODAS: ŽALIA“

Tauragėje šurmuliavo pėsčiųjų žygis „KODAS: ŽALIA“

2025-05-12
Danės gatvės laukia pokyčiai: gatvė bus rekonstruota ir pratęsta

Danės gatvės laukia pokyčiai: gatvė bus rekonstruota ir pratęsta

2025-05-12

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Kai pilvas tarsi balionas: ko imtis, kad sumažintume dujų kaupimąsi?

Kai pilvas tarsi balionas: ko imtis, kad sumažintume dujų kaupimąsi?

2025-05-06
Platelių ežeras

Žemaitijos vasaros perliukai: TOP 10 lankytinų vietų

2025-05-06

Naujausi

Kaip technologijos keičia mūsų bendravimą ir ko tikėtis ateityje?

Kaip technologijos keičia mūsų bendravimą ir ko tikėtis ateityje?

2025-05-12
Nuo poilsio namų iki SPA ir restorano: pristatoma pastato Nidoje rekonstrukcijos vizija

Nuo poilsio namų iki SPA ir restorano: pristatoma pastato Nidoje rekonstrukcijos vizija

2025-05-12
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.