Subalansuota mityba, kurioje gausu daržovių, yra būtina norint palaikyti gerą sveikatą. Daržovės yra pagrindinis vitaminų, mineralų, skaidulų ir antioksidantų šaltinis. Pristatome dešimt daržovių, kurias ypač verta įtraukti į savo mitybos racioną.

1. Špinatai
Šie tamsiai žali lapai yra tikra maistinių medžiagų bomba. Juose gausu vitaminų A, C, K, taip pat geležies, kalcio ir folio rūgšties. Špinatai stiprina imuninę sistemą, yra naudingi kaulams ir padeda palaikyti gerą regėjimą. Dėl didelio antioksidantų kiekio jie padeda kovoti su laisvaisiais radikalais.

2. Brokoliai
Brokoliai priklauso kryžmažiedžių daržovių šeimai ir yra žinomi dėl savo priešvėžinių savybių. Juose gausu vitamino C (vienoje porcijoje jo yra daugiau nei apelsine), vitamino K ir skaidulų. Brokoliuose esantis junginys sulforafanas padeda mažinti uždegiminius procesus organizme.

3. Morkos
Morkos yra puikus beta karoteno šaltinis, kurį organizmas paverčia vitaminu A. Šis vitaminas yra gyvybiškai svarbus geram regėjimui, imuninės sistemos funkcijai ir odos sveikatai. Morkose taip pat yra skaidulų, kurios gerina virškinimą.

4. Česnakai
Nors dažnai naudojami kaip prieskonis, česnakai pasižymi galingomis gydomosiomis savybėmis. Pagrindinė veiklioji medžiaga – alicinas – turi antibakterinių ir antivirusinių savybių. Reguliarus česnakų vartojimas gali padėti sumažinti kraujo spaudimą, cholesterolio kiekį ir sustiprinti širdies sveikatą.

5. Pomidorai
Techniškai uogos, bet kulinarijoje laikomi daržovėmis, pomidorai yra geriausias likopeno šaltinis. Tai stiprus antioksidantas, siejamas su mažesne rizika sirgti tam tikrų rūšių vėžiu, ypač prostatos. Pomidoruose taip pat gausu vitamino C, kalio ir folio rūgšties.

6. Saldžiosios paprikos
Įvairiaspalvės paprikos yra ne tik gražios, bet ir labai maistingos. Jose itin gausu vitamino C (ypač raudonosiose), taip pat vitamino A ir antioksidantų. Paprikos padeda stiprinti imuninę sistemą ir yra naudingos odos bei akių sveikatai.

7. Burokėliai
Šios šakninės daržovės yra unikalus maistinių medžiagų šaltinis. Burokėliuose gausu folio rūgšties, mangano ir kalio. Juose esantys nitratai gali padėti pagerinti kraujotaką ir sumažinti kraujo spaudimą. Taip pat jie naudingi sportuojantiems, nes gali padidinti ištvermę.

8. Lapiniai kopūstai
Lapiniai kopūstai yra viena maistingiausių daržovių planetoje. Juose gausu vitaminų A, C ir K, taip pat kalcio ir antioksidantų. Dėl didelio skaidulų kiekio jie padeda palaikyti sveiką virškinimo sistemą ir mažinti cholesterolio kiekį.

9. Briuselio kopūstai
Šie maži kopūstėliai yra gausūs skaidulų, vitaminų K ir C. Kaip ir brokoliai, jie priklauso kryžmažiedžių šeimai ir turi junginių, galinčių padėti apsisaugoti nuo vėžio. Jie taip pat yra geras omega-3 riebalų rūgščių šaltinis.

10. Svogūnai
Svogūnai yra neatsiejama daugelio patiekalų dalis. Juose yra kvercetino – galingo antioksidanto, kuris pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis. Svogūnai taip pat naudingi širdies sveikatai, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje ir stiprina kaulus.