Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Šeštadienis, 13 rugsėjo
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » 2017 metų tendencijos virtuvėje. Ką valgysime Ugninio Gaidžio metais?

2017 metų tendencijos virtuvėje. Ką valgysime Ugninio Gaidžio metais?

Paulius Liškauskas
2017-02-16
Gyvenimas
Laikas: 4 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Ugninio Gaidžio metai skatina atneša naujas, dinamiškas tendencijas įvairiose srityse, kuriomis vadovaujasi visas pasaulis. Viena tų sričių – virtuvė, maisto gaminimo ir valgymo įpročių subtilybės, kurių tendencijas diktuoja garsiausi virtuvių šefai, mitybos ekspertai bei nuolat besikeičiantis žmonių gyvenimo būdas. Pagal senovės kinų kalendorių, Sausio 28 d. prasideda Naujieji Ugninio gaidžio metai. Jų sutikimas dažnai minimas ne tik Kinijoje, bet ir likusiame pasaulyje. Pagal kinų papročius, pasitinkant Gaidžio metus griežtai negalima valgyti paukštienos, tačiau ar tai galios ir likusius metus?  Trumpai pažvelkime, kokios nerašytos maisto kultūros taisyklės vyraus 2017-tais.

  1. Skirtingų kultūrų virtuvės – vienoje lėkštėje. Vis labiau pasaulyje populiarėja meksikietiški, japoniški bei indiški patiekalai. Negalite išsirinkti, kurie jums labiausiai patinka? Ne bėda – egzotiškiausias pasaulio virtuves šiemet siekiama sujungti į vieną. Meksikiečių burritos, įdarytos kinų gong bao jau neturėtų stebinti. Šias, iš pirmo žvilgsnio nesuderinamas, virtuves, vienija keli bendri ingredientai – visur plačiai naudojama vištiena, ryžiai bei čili pipirai.
  2. Blanksta vegetarizmo tendencija. Keletą praėjusių metų buvo labai populiaru atsisakyti mėsos, tai buvo tapę tarsi sveikos gyvensenos dalis. Tačiau šiandien apie šią idėją vis mažiau kalbama. Dažniau girdėsime, kaip svarbu maitintis subalansuotai, gauti reikalingas maistines medžiagas ne tik iš augalinės, bet ir iš gyvulinės kilmės produktų – mėsos. Tai siejama su pasauliniu sporto kultu ir sportinės mitybos niuansais, kuomet reikalingas didelis suvartojamų baltymų kiekis, kurį sunku gauti iš augalų. Pavyzdžiui, 100 g vištienos turi 21,3 g baltymų, o 100 g pupelių, laikomų vienu geriausių augalinės kilmės baltymų šaltiniu, vos 7 g.
  3. Populiariausia mėsa – vištiena. Šios paukštienos rūšies populiarumas neblanksta jau ilgą laiką. Taip yra dėl to, kad ši mėsa – universaliausia. Iš jos galima gaminti ir užkandžius, ir pagrindinius patiekalus, ir pusryčius, ir vakarienes. Vištieną nesudėtinga paruošti, tai nereikalauja daug laiko ir pastangų, ji yra pigesnė nei kitos mėsos rūšys, bet skoniu tikrai nei vienai nenusileidžia. Negana to, vištiena turi didelį žmogui gyvybiškai reikalingų baltymų kiekį – 100g jų yra 20-23. Sveikatai labai naudingos vištų kepenėlės, jose randama folio rūgšties, vitaminų A, B1, B2, B6.
  4. Globalinio atšilimo proceso prevencija. Žmonės jau seniai skatinami rūšiuoti atliekas, rinktis lengvai suyrančias pakuotes, naftos savo sudėtyje neturinčius produktus. Šiais metais, vis didėjant klimato kaitos pavojui, bus populiarūs ir aplinkai draugiški maisto produktai. Ar kada pagalvojote, kad, pavyzdžiui, vištienos pasirinkimas gali išgelbėti pasaulį? Būtent taip teigiama National Geographic dokumentiniame filme „Before the Flood“. Galvijai į atmosferą išskiria nemažą kiekį metano dujų, sukeliančių šiltnamio efektą. Vos viena molekulė šių dujų prilygsta 23 anglies dioksido molekulėms, taigi globalinio atšilimo rizika dar labiau padidėja. Dėl šios priežasties svarbu valgyti mažiau galvijų mėsos ir taip sumažinti jų auginimo mastus. Dažniau rinkimės vištieną – ji nedaro jokio žalos mūsų planetai.
  5. Siekdama mažinti išmetamo maisto kiekį. Ekologiško gyvenimo būdo filosofija šiemet „įsiprašo“ ir į mūsų virtuves kitu aspektu. Populiarėja įvairios sriubos troškiniai, į kuriuos galima sudėti maisto likučius, kuriuos, greičiausiai, išmestume. Kasmet pasaulyje išmetama apie 1.3 milijardus tonų maisto, kai tuo tarpu net 20 visų Afrikos gyventojų kenčia nuo bado.
  6. Jūros gėrybės. Dviračio antrą kartą neišrasi, tačiau virtuvėje nuolat ieškoma kažko naujo, dar neatrasto. Šiais metais populiarės jūrinės daržovės. Jūros dumbliai, jūržolė, laminarija – tai tik keletas skirtingų pavadinimų apibūdinančių mums lyg ir žinomus jūros kopūstus. Bet ar tikrai žinome, kokie jie naudingi ir kaip juos paruošti? Skirtingų šalių virtuvėse įprastos daržovės keičiamos jūrinėmis dėl jų maistinių savybių ir skonio. Lyginant su paprastais kopūstais, šiuose yra 11 kartų daugiau magnio, 16 kartų daugiau geležies, 40 kartų daugiau natrio ir dvigubai daugiau fosforo. Jūros kopūstai tinkami ruošti įvairius mėsos, ypač vištienos, patiekalus, salotas ar sriubas.
  7. Neįprastos mėsos rūšys. Siūloma išbandyti ne visai įprastas mėsos rūšis, pavyzdžiui, gaidžio mėsą. Ši mėsa reikalauja kruopštaus paruošimo, bet turi ypatingų savybių – tai vienas gausiausių baltymų šaltinių. Gaidžio mėsa populiari Prancūzijos virtuvėje, vienas tradicinių jos patiekalų – coq au vin. Tai receptas, kai mėsa ilgai troškinama burgundiškame vyne su daug česnako, grybais ir lašinukais. Lyginant su vištiena, gaidžio mėsa turi daug mažiau riebalų ir daug daugiau baltymų.
  8. Nesveikas maistas gaminamas sveikiau. Populiarėja alternatyvos negalintiems atsisakyti nesveiko, greito maisto. Restoranų meniu vis dažniau papildo sveikuoliški mėsainiai, pavyzdžiui, gaminami su pilno grūdo bandele ar grilyje kepta vištiena. Arba ledai iš lieso ar auglinio pieno, nekepti pyragai iš vaisių.
  9. Metų atradimas – portugalų virtuvė. Sveika, derinanti, rodos, nesuderinamus ingredientus ir nepaprastai paprasta. Garsėjanti saldumynais ir mėsos patiekalais. Portugalijoje labai populiarios dešrelės, priklausomai nuo regiono, gaminamos iš kalakutienos, vištienos, antienos, kurapkų ar net karvelių mėsos. Su jomis verdama kasdienė nacionalinė sriuba – caldo verde. Šioje šalyje mėgstamas aštrus maistas, ypač populiarus piri-piri vištienos marinatas.
  10. Maistas – komunikacijos dalis. Remiantis 2016 m. BBC atlikta visuomenės apklausa, net 40 interneto vartotojų yra publikavę maisto nuotraukas savo asmeninėse socialinių tinklų paskyrose. Populiaru patiekalus ruošti kuo gražesnius, įmantriai juos dekoruoti tam, kad būtų traukiantys akį, o jų nuotraukos susilauktų kuo didesnio populiarumo.

2017 metais ir toliau akcentuojama sveika gyvensena, o kartu vis labiau atsižvelgiama į tai, kad maisto gavimo ir vartojimo procesai būtų kuo ekologiškesni. Visus ateinančius metus būsime lydimi Ugninio Gaidžio, ir atsakymas į klausimą, ar paukštieną valgyti šiemet nėra nuodėmė, vienareikšmiškai yra ne. Dar senovės Graikijoje gaidį žmonės laikė stiprybės simboliu, manė, kad jis yra stipresnis už liūtą, o jo mėsos valgymas suteikia ypatingų jėgų. Vištiena daugelį amžių laikoma viena geriausių mėsos rūšių, tai atsispindi ir didžiosiose pasaulio religijose. Krikščionybė, judaizmas ir net islamas, kuriame su maistu susiję religiniai įsitikimai yra itin kategoriški, leidžia valgyti vištieną.

Paukštienos patiekalai bus populiarūs visose kultūrose. Skirtingi jų paruošimo būdai ir receptų variacijos užkariauja pasaulio virtuves.

Laima Staknytė-Patinskienė
„KG Group“ Vyr. ryšių su visuomene specialistė

 

Įdomupaskaityti

Psichologai: vaikai žino eismo taisykles, tačiau jų nesilaiko – kaip paaiškinti tokį elgesį?

Psichologai: vaikai žino eismo taisykles, tačiau jų nesilaiko – kaip paaiškinti tokį elgesį?

2025-09-09
Lietuviai rudenį sėdėti namuose neketina – pilni lėktuvai toliau kils į Turkiją, Graikiją, Ispaniją, Italiją, Egiptą

Lietuviai rudenį sėdėti namuose neketina – pilni lėktuvai toliau kils į Turkiją, Graikiją, Ispaniją, Italiją, Egiptą

2025-09-04
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Dakarui besiruošiantis Rokas Baciuška: mano kasdienybė apsivertė aukštyn kojomis
Gyvenimas

Dakarui besiruošiantis Rokas Baciuška: mano kasdienybė apsivertė aukštyn kojomis

2025-09-02
Kaip pasiruošti pirmai savarankiškai vaiko kelionei į ar iš mokyklos?
Gyvenimas

Kaip pasiruošti pirmai savarankiškai vaiko kelionei į ar iš mokyklos?

2025-09-02
Jaunas darbuotojas
Gyvenimas

Po atostogų – į „smegenų rūką“: kaip lengviau sugrįžti į darbo ritmą?

2025-09-02
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Diena naktis romanetės – šviesos ir privatumo balansas kiekvienam kambariui
Gyvenimas

Diena naktis romanetės – šviesos ir privatumo balansas kiekvienam kambariui

2025-08-28
Savaitė pilna atradimų ir įspūdžių Ukrainos vaikams Raseiniuose
Gyvenimas

Savaitė pilna atradimų ir įspūdžių Ukrainos vaikams Raseiniuose

2025-08-26
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Lietingos vasaros padariniai kiemams: pareikalavo neplanuotų išlaidų
Finansai

Lietingos vasaros padariniai kiemams: pareikalavo neplanuotų išlaidų

2025-08-21
Jaunas darbuotojas
Gyvenimas

Gydytoja patarė, kaip po atostogų į gyvenimo ritmą įsilieti lengviau ir be streso

2025-08-21
Jaučiate nemalonius simptomus? Gali būti, kad dėl to kaltas sėdimas darbas
Gyvenimas

Jaučiate nemalonius simptomus? Gali būti, kad dėl to kaltas sėdimas darbas

2025-08-20

Skaitomiausia

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!
Kriminalai

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

2025-09-10
Čiurlionio diena tampa kultūros švente
Kultūra

Čiurlionio diena tampa kultūros švente

2025-09-10
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Žaliojo kurso link Tauragėje
Investicijos

Žaliojo kurso link Tauragėje

2025-09-10
Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų
Naujienos

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

2025-05-16

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Prasideda tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“

Prasideda tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“

2025-09-12
Klaipėdos rajono jaunimo įpročiai: kur slypi priklausomybių rizika?

Klaipėdos rajono jaunimo įpročiai: kur slypi priklausomybių rizika?

2025-09-12
Spalio 10-ąją – penktoji nacionalinė akcija „Žalia šviesa gyvenimui“

Spalio 10-ąją – penktoji nacionalinė akcija „Žalia šviesa gyvenimui“

2025-09-12
Telšiuose – keturioliktą sezoną žaisiantis gynėjas ir „Olimpo“ lyderis

Telšiuose – keturioliktą sezoną žaisiantis gynėjas ir „Olimpo“ lyderis

2025-09-12
„Telšiai“ išsaugojo čempionišką ketvertą

„Telšiai“ išsaugojo čempionišką ketvertą

2025-09-12
Rekomendacijos, kaip elgtis pamačius bepilotį orlaivį (droną)

Rekomendacijos, kaip elgtis pamačius bepilotį orlaivį (droną)

2025-09-12

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

2025-09-10
Čiurlionio diena tampa kultūros švente

Čiurlionio diena tampa kultūros švente

2025-09-10

Naujausi

Prasideda tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“

Prasideda tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“

2025-09-12
Šiluvoje tęsiasi Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidai

Šiluvoje tęsiasi Švč. Mergelės Marijos Gimimo atlaidai

2025-09-12
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.