Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Antradienis, 1 liepos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis

Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis

Paulius Liškauskas
2025-04-17
Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
Velykų receptai

Velykų receptai

FacebookTwitterLinkedin

Per Velykas stalai paprastai lūžta nuo įvairiausių patiekalų – nuo tradicinių įdarytų kiaušinių, salotų iki išskirtinių mėsos patiekalų. Žuvies, jūros gėrybių receptus taip pat daugelis drąsiai įtraukia į vaišes, pastebi Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė. Jie neabejotinai paįvairina šventinius susibūrimus ir įneša daugiau lengvumo bei jūros gaivos į pavasarišką meniu. Velykos – puikus metas išbandyti naujus skonių derinius, kurie gali taip sužavėti, kad ilgam įsitvirtins šeimos meniu.

 

Tradicinėse lietuviškose Velykų vaišėse dominuoja kiaušiniai, kepta mėsa, spalvingos daržovės, mėsos ir kiaušinių užkandžiai bei saldūs pyragai. Rūkyta lašiša, tuno salotos, keptas karpis ar įvairiais būdais paruošta silkė taip pat daugeliui nuo seno yra neatsiejami nuo šventės.

Įdomupaskaityti

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Blynai su špinatais

Trys gardūs ir paprasti receptai su špinatais

2025-06-15

 

„Tačiau pardavimų statistika rodo, kad lietuviai į šventinį meniu vis dažniau įtraukia ir įvairesnius žuvies, jūros gėrybių patiekalus – vos trečiadienį šviežios žuvies skyriuje papildytose ledo lentynose šie produktai neužsiguli. Iki Velykų į jas ir toliau keliskart atkeliaus šviežia žuvis ir jūros gėrybės, nes artėjant šventei gyventojai dar aktyviau nei įprastai perka populiariąją lašišą, į krepšelius krauna karpius, krevetes, midijas, įdomesnes žuvies rūšis, tokias kaip juodasis paltusas, plekšnės. Prieš didžiąsias metų šventės parduotuvėse siūlomos šviežios austrės taip pat sulaukia didelio susidomėjimo – pirkėjai naudojasi proga neišleidžiant daug pinigų kartu su įprastais pirkiniais įsigyti šį tą ypač gurmaniško“, – sako G. Kitovė.

 

„Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška pasakoja, kad žuvis, jūros gėrybės yra ne tik itin skanus patiekalas ir elegantiškas šventinio stalo priedas. Jų paruošimui nebūtini įmantrūs ingredientai, gamyba neužima daug laiko – tad kūrybišką, skoniu pavergiantį užkandį ar pagrindinį patiekalą artimiesiems pavyks paruošti taupant ir pinigus, ir laiką.

 

„Vis dažniau namuose Velykų patiekalai ruošiami atsižvelgiant į sveiką mitybą, todėl nereikia pamiršti ir žuvies naudos sveikatai. Pavyzdžiui, lašiša nusipelno liaupsių dėl gausybės omega-3 riebalų rūgščių, vadinamų sveikaisiais riebalais. Be to, ši pirkėjų mėgstamiausia žuvis yra puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis. Tad patiekdami lašišą per šventinius pietus, svečius palepinsite ne tik išskirtiniu skoniu, bet ir pasiūlysite visavertį patiekalą, kuris yra sotus ir aprūpina organizmą būtinomis maistinėmis medžiagomis“, – pažymi maisto gamybos žinovė.

 

Naujos idėjos lašišai ar krevetėms – visai paprasta

 

Švelni, burnoje tirpstanti lašiša, vaišes į kitą lygį bemat pakeliančios krevetės, subtiliai paruoštas karpis – šie paprasti produktai, derinami su tinkamai parinktais priedais, taps tikra šventės puošmena. Sukurti įsimintiną skonių mozaiką nėra taip sunku, kaip gali pasirodyti, pabrėžia „Iki“ kulinarijos šefė.

 

„Jei nedrąsu išbandyti tai, ko nesate valgę, tiesiog jau pamėgtą žuvį ar jūros gėrybes patiekite šiek tiek kitaip. Pvz., karpis juk tinka ne tik drebučiams ar keptuvėje keptiems pjausniams – jį drąsiai galima kepti ir ant grilio. Krevetės gali virsti gaiviu tartaru. Daugelio numylėta lašiša skani visuomet, bet vietoj įprasto recepto ją galima įvynioti į tešlą ir sukurti spalvingą stalo puošmeną. Arba – įtikinti paragauti žuvies drebučiuose net ir tuos, kurie sako to nemėgstantys. Šviežios lašišos gabalėlius tiesiog išvirkite su prieskoniais, morkomis, žirneliais, sudėkite į indelius ir užpilkite želatinos sultiniu. Sustingus šaldytuve, klasikinis dar močiučių gamintas patiekalas atrodys kitaip“, – idėja dalijasi E. Semaška ir kviečia atnaujinti savo Velykų meniu receptais, kurie bus tradicijų ir modernumo derinys.

 

Šventiškas lašišos pyragas su špinatais

 

Reikės: 400 g šviežios lašišos (be odos), 300 g mažųjų špinatų, 1 didelio lakšto sluoksniuotos tešlos, 2 šaukštų tepamo kreminio sūrio, 1 didelės skiltelės česnako, 1 šaukšto sviesto, druskos ir šviežiai maltų pipirų pagal skonį, 1 kiaušinio, juodųjų sezamų sėklų.

Gaminame:

  1. Lašišos filė pabarstykite druska ir šviežiai maltais pipirais.
  2. Svieste neilgai pakepinkite išspaustą česnaką, sudėkite špinatus ir maišydami patroškinkite, tada atvėsinkite. Atvėsusius špinatus gerai nuspauskite, kad pasišalintų skysčio perteklius, sudėkite kreminį sūrį, pagardinkite druska, pipirais ir gerai išmaišykite.
  3. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos išvyniokite sluoksniuotos tešlos lakštą. Ant jos per vidurį dėkite lašišą (galite ją padalyti į mažesnius gabalėlius, kad suformuotumėte norimą formą), tada ant viršaus špinatus su sūriu. Tešlą iš abiejų pusių įstrižai kampu supjaustykite, kad gautųsi nedidelės juostelės. Pakaitomis jomis apvyniokite lašišą per visą ilgį.
  4. Tešlą aptepkite plaktu kiaušiniu ir viršų apibarstykite sezamo sėklomis. Kepkite iki 190 °C įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.
  5. Paruoštą lašišos pyragą pjaustykite gabalėliais ir patiekite su mėgstamu padažu. Puikiai tiks jogurtas arba česnakinis padažas.

 

Ant grotelių keptas karpis su krapais

 

Reikės: 1 šviežio, skrosto karpio, ryšulėlio šviežių krapų, 1 šaukštelio sviesto, 2 šaukštelių žuvies prieskonių, 2 šaukštelių druskos, 1 šaukštelio maltos paprikos, ¼ šaukštelio čiobrelių, 1 šaukštelio svogūnų miltelių, 1,5 šaukštelio sodos, spalvotųjų pipirų.

Gaminame:

  1. Nuskuskite karpio žvynus, tada nuplauti po šaltu vandeniu. Į didelį puodą arba dubenį (tokį, kad tilptų žuvis) įpilkite šalto vandens, įberkite sodos ir 1,5 arbatinio šaukštelio druskos, išmaišykite. Sudėkite žuvį į vandenį, palikite ją šiame tirpale per naktį šaldytuve. Taip iš žuvies pašalinsite purvo skonį.
  2. Likus 2 val. iki planuojamo kepimo ant grotelių, išimkite žuvį iš vandens, šiek tiek nusausinkite ir nupjaukite galvą bei uodegą. Sumaišykite žuvies prieskonius su 0,5 šaukštelio druskos, malta paprika, džiovintais čiobreliais, svogūnų milteliais ir gausiu kiekiu šviežiai maltų pipirų. Įtrinkite karpį tiek iš vidaus, tiek iš išorės šiuo mišiniu.
  3. Smulkiai supjaustykite krapus ir viską sudėkite į žuvies vidų, taip pat į vidų įdėkite sviesto.
  4. Žuvį patepkite aliejumi ir suvyniokite į aliuminio lakštą. Karpį kepkite apie 25-30 minučių ant vidutinės kaitros (įpusėjus kepimui apverskite).

 

Karštai rūkytos skumbrės užtepėle įdaryti kiaušiniai

 

Reikės: 8 kiaušinių, 1 rūkytos skumbrės, 1 didelio raudonojo svogūno, 4 šaukštų majonezo, druskos ir pipirų pagal skonį, laiškinių česnakų arba jaunų svogūnų laiškų papuošimui.

Gaminame:

  1. Kiaušinius kietai išvirkite pasūdytame vandenyje. Atvėsinkite ir nulupkite. Perpjaukite per pusę, atsargiai išimkite trynius ir juos perkelkite į dubenį.
  2. Išvalykite rūkytą skumbrę nuo kaulų, nulupkite. Smulkiais kubeliais supjaustykite svogūną. Abu ingredientus sumaišykite su tryniais. Įdėkite majonezo, pagardinkite druska, pipirais ir išmaišykite. Mišiniu įdarykite baltymus, papuoškite smulkintais šviežiais žalumynais.

 

Austrės, kurios patiks visiems – su kiaušinių padažu vos iš kelių ingredientų

 

Reikės: 24 šviežių austrių, 2 kietai virtų kiaušinių, 10 g kaparėlių, laiškinių česnakų arba jaunų svogūnų laiškų, 10 ml obuolių sidro acto, alyvuogių aliejaus, druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

  1. Kiaušinius smulkiai sukapokite. Kaparėlius stambiai pasmulkinkite, Laiškinius česnakus arba svogūnų laiškus susmulkinkite. Visus ingredientus sumaišykite ir patiekite šalia šviežių austrių.

 

Krevečių tartaras su avokadu ir putpelių kiaušiniais

 

Reikės: 800 g virtų ir nuluptų krevečių, 15 putpelių kiaušinių, 8 avokadų, 1 žaliosios citrinos sulčių, 2 raudonųjų svogūnų, 1 šaukštelio Tabasco padažo, 50 g kaparėlių, 15 putpelių kiaušinių, 100 ml šviežių kalendrų arba petražolių, papuošimui – ridikėlių daigų, ikrų.

Gaminame:

  1. Supjaustykite avokadus ir apie 600 g krevečių. Švelniai sumaišykite jas su žaliosios citrinos sultimis, kapotomis kalendromis arba petražolėmis, kaparėliais ir smulkintais raudonaisiais svogūnais. Pagardinkite Tabasco, druska ir pipirais.
  2. Putpelių kiaušinius virkite 3 minutes, tada nulupkite ir perpjaukite per pusę.
  3. Lėkštėje iš krevečių mišinio suformuokite storą bokštą (patogiausia naudoti metalinį žiedą, jeigu neturite – naudokite stiklinę). Papuoškite likusiomis nepjaustytomis krevetėmis, putpelių kiaušiniais, ikrais ir ridikėlių daigais.

Skanaus!

Žymos: Velykos
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23
Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų
Įdomu

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18
Laisvalaikis

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13
Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?
Laisvalaikis

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
A lygos turo anonsas – ar bus sustabdyta pakilusi „Banga“
Sportas

Po penkerių „TOPsport A lygos“ 18-ojo turo rungtynių finišuos antrasis pirmenybių ratas

2025-06-29
Lemtingas išvažiavimas į priešpriešinę juostą Kelmės rajone: žuvo „Opel“ vairuotoja
Kelmė

Lemtingas išvažiavimas į priešpriešinę juostą Kelmės rajone: žuvo „Opel“ vairuotoja

2025-06-20
Telšių apskrities policijos paros įvykių suvestinė

Telšių apskrities policijos paros įvykių suvestinė

2025-03-08

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Žalia šviesa pėsčiųjų ir dviračių takui Tauragėje, Purienų gatvėje

Pajūryje bus nutiesta 4,3 km pėsčiųjų ir dviračių takų – poilsiautojai jais naudosis jau kitą vasarą

2025-06-30
Moksleiviai

Dėl socialinės paramos Palangos mokiniams

2025-06-30
Tauragės apskr. antradienio įvykiai

Skaudus nuostolis Neringos verslui: sukčiai iš banko sąskaitos pasisavino beveik 15 tūkst. eurų

2025-06-30
Baigtas Biržos tilto remontas

Baigtas Biržos tilto remontas

2025-06-30
Palangos kazino atidaryme: Atlantos šou, svečių tarpe – Oksana Pikul ir Laurynas Suodaitis

Palangos kazino atidaryme: Atlantos šou, svečių tarpe – Oksana Pikul ir Laurynas Suodaitis

2025-06-30
Jurbarkiečiai išsaugojo dar vieną puolėją kitam sezonui

Jurbarkiečiai išsaugojo dar vieną puolėją kitam sezonui

2025-06-30

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Žalia šviesa pėsčiųjų ir dviračių takui Tauragėje, Purienų gatvėje

Pajūryje bus nutiesta 4,3 km pėsčiųjų ir dviračių takų – poilsiautojai jais naudosis jau kitą vasarą

2025-06-30
Moksleiviai

Dėl socialinės paramos Palangos mokiniams

2025-06-30
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.