Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Ketvirtadienis, 13 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Žinios » Akmenė » Kaimą garsina kulinarai

Kaimą garsina kulinarai

Paulius Liškauskas
2016-05-06
Akmenė, Gyvenimas
Laikas: 4 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Brožių kaimo bendruomenė Motinos dieną pažymėjo netradiciškai – iškepė rekordinį pyragą. Toks sumanymas neatsitiktinis: brožiečiai garsėja ne tik puikiomis virėjomis, bet ir sėkmingu verslu – gamina ir pristato vaišes įvairiausioms progoms.

Nenuleido rankų

Brožiai – nedidelis kaimas Vėžaičių seniūnijoje (Klaipėdos r.). Bendruomenės pirmininkė Vida Riaukienė skaičiuoja, kad sudėjus seniūnijai priklausančius dar du kaimus – Ruigius ir Stirbius oficialiai čia gyvena 300 žmonių, bet faktiškai liko mažiau. Emigracijos pasekmes pirmiausia pajuto mokykla: gyvavusi 90 metų, uždaryta 2009-aisiais. Šiuo metu kaime nėra nei bibliotekos, nei kultūros namų, neliko ir parduotuvėlės. Tačiau brožiečiai nepasidavė.

„Kol veikė mokykla, su vaikais rengdavome labai gražias Motinos dienos šventes. Šiemet nusprendėme vėl atgaivinti šią tradiciją. Susėdę pasitarėme ir sugalvojome mamas ne tik gėlėmis ar dainomis pradžiuginti, bet ir nustebint pačių iškeptu pyragu. Ir ne bet kokiu – rekordiniu, didžiausiu Klaipėdos rajone“, – pasakoja bendruomenės pirmininkė.

Pyrago idėja kilo neatsitiktinai. Brožių kaimas garsėja puikiomis virėjomis ir duonos kepėju. Veiklios bendruomenės moterys pagal programą gavusios Europos Sąjungos lėšų nenaudojamose seniūnijos patalpose įsirengė modernią virtuvę. Pastatė konvekcinę krosnelę, dujinę viryklę, du šaldytuvus, nerūdijančiojo plieno stalus, nupirko įrankius, indus ir ėmėsi išvežiojamojo maitinimo verslo.

„Bendruomenės virtuvėje dirba penkios darbuotojos pagal darbo sutartį ir dar keletas žmonių, turinčių individualios veiklos pažymėjimus. Aš pati dvidešimt metų sukuosi maisto gamybos srityje. Tarp mūsų yra ir daugiau
patyrusių kulinarių, taip pat diplomuotas duonos kepėjas Mantas Virbauskas“, – negaili pagyrų bendradarbiams V. Riaukienė.

Darbo nestinga

Bendruomenės pirmininkė neslepia, kad imtis naujos veiklos – išvežiojamojo maitinimo kaimo bendruomenei buvo didelis iššūkis. Brožiečiai išsimokėtinai nusipirko automobilį, nes viską įsigyti iš karto dar neužtenka lėšų.

Įdomupaskaityti

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

2025-11-09
Akmenėje ir Ventoje vyksta sporto aikštynų atnaujinimo darbai

Akmenėje ir Ventoje vyksta sporto aikštynų atnaujinimo darbai

2025-11-08

Maistas užsakovus pasiekia karštas – jis atvežamas šilumą sulaikančiose dėžėse, be to, į stalą karštieji patiekalai patiekiami ant specialių padėklų, po kuriais uždegamos žvakutės, taip šiluma palaikoma dvi valandas.

„Stengiamės, kad mūsų maistas būtų kokybiškas, sveikas, skanus ir šviežias. Užsakymų sulaukiame net iš kaimyninių rajonų, neretai patiekalus vežame ir į Klaipėdą. Stalus padengiame baltomis staltiesėmis, išdėliojame  patiekalus. Po vaišių atvažiuojame surinkti indų, staltiesių. Virtuvėje turime pramoninę indaplovę, tai palengvina darbą. Staltiesių namuose irgi nepriskalbsi, vežame į skalbyklą. Vienu metu galime paruošti vaišes 200 žmonių. Žinoma, toks darbo krūvis ne kasdien ir ne kiekvieną savaitgalį. Daugiausia užsakymų gauname vasarą, nors ir visus metus ruošiame proginius, gedulingus pietus“, – pasakoja V. Riaukienė.

Užsiaugina pačios

Brožiečiai maisto produktus stengiasi pirkti iš savo kaimo ar kaimyninių bendruomenių. Pirmininkė ragina moteris jau dabar sėti ir sodinti laisvose lysvelėse salotas, krapus, laiškinius svogūnus, nes pavasarinių daržovių labai reikia. Virėjoms lengviau, nereikės toli ieškoti, o augintojoms – papildomas uždarbis.

Kaime perkami ir mėsos, pieno gaminiai. Tik jau vis sunkiau rasti žmogų, kuris savo tvarte laikytų karvutę.

Firminis Brožių kaimo patiekalas – paukštienos ar kiaulienos kepsnys. Tai senoviškai pagal kaimo šeimininkių receptą pagamintas mėsos vokas su įvairiais įdarais: daržovių, sūrio, sviesto. Jei užsakovai pageidauja, vištų krūtinėlės gali būti su špinatų kišenėmis.

Pirmininkė labai džiaugiasi, kad bendruomenė garsina kaimo vardą, užsitikrino nuolatines pajamas. Ateityje planuojama kaimo virtuvę plėsti. Dar yra apleistų patalpų, kurias suremontavus būtų galima įrengti konditerijos cechą.

Kepė dvi dienas

Rekordinis pyragas buvo kepamas pagal Manto Virbausko receptą. „Šis mielinis pyragas mūsų šeimoje kepamas nuo seno. Per keletą metų savo nedidelėje kepyklėlėje receptą ištobulinau. Pynės formos pyragas Motinos dienai labai tinka, nes pinamas kaip ir moterų kasos“, – pasakoja patyręs duonos kepėjas.

Pasak jo, apskaičiuoti tikslų produktų kiekį dideliam kepiniui lengviau nei vienai pynutei. „Kepame tik iš natūralių produktų. Žmonės tai jaučia ir įvertina. Jie sako, kad naminio skonio pyragų parduotuvėje nenusipirksi“, – netveria džiaugsmu M. Virbauskas.

Pyragas pradėtas gaminti balandžio 29-ąją, penktadienį, 6 val. ryto, o baigtas vėlai vakare. Iškeptos 60 cm ilgio pynutės šeštadienį buvo sujungtos į vieną apie 50 metrų ilgio pyragą. „Net širdis sustojo, kaip jaudinomės, iki paskutinės akimirkos nežinojome, ar užteks iki rekordinio ilgio“, – šypsosi V. Riaukienė.

Lietuvoje ilgiausias iškeptas pyragas siekė daugiau kaip 130 metrų, bet Klaipėdos rajone dar niekas nepasiekė brožiškių rekordo.

Ant žarijų

M. Virbauskas pasakoja anksčiau kepęs duoną savo mažoje kepyklėlėje, bet greitai supratęs, kad mažam gamintojui sunku konkuruoti didelėje rinkoje. Dabar savo kepyklėlę jis naudoja edukacinėms programoms.

Motinos dienos šventėje Mantas surengė vaikams edukacinę programą, ji įtraukė ir suaugusiuosius. Iš duonos tešlos vaikai kočiojo maždaug dviejų sprindžių virveles, susuko jas ant ilgos lazdos galo ir kepė virš laužo žarijų.

„Tokią pramogą pamačiau Latvijoje, kartu su Klaipėdos rajono gamintojais nuvykęs į kulinarinę kelionę. Duonos suktinukai labai skaniai iškepa. Viduje lieka skylutė, į kurią galima pridėti medaus ar uogienės. Prie laužo telpa apie 15 vaikų ar suaugusiųjų, visus bendras duonos kepimas suburia, skatina bendrauti“, – pasakoja patyręs kepėjas.

Šventėje prie duonos suktinukų brožietės patiekė naminės uogienės ir kmynų arbatos. O rekordinis pyragas buvo išdalytas renginio svečiams, kurių atvažiavo ir iš aplinkinių seniūnijų, Akmenės rajono ir net Londono.

Rita Šemelytė, „šeimininkės“ korespondentė

Asociatyvi nuotr.

image002

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių
Gyvenimas

Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

2025-11-07
Pirmoji ponia Diana Nausėdienė kviečia prisijungti prie tradicija tapusios kalėdinių žaisliukų kūrimo akcijos
Akmenė

Pirmoji ponia Diana Nausėdienė kviečia prisijungti prie tradicija tapusios kalėdinių žaisliukų kūrimo akcijos

2025-11-05
Kaip pasirūpinti odos sveikata patiriant šlapimo nelaikymą
Gyvenimas

Kaip pasirūpinti odos sveikata patiriant šlapimo nelaikymą

2025-11-05
Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu
Gyvenimas

Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu

2025-11-04
Pirmoji ponia D. Nausėdienė kviečia moteris pasirūpinti sveikata: laiku pasitikrinti – pasirinkti gyvenimą
Gyvenimas

Pirmoji ponia D. Nausėdienė kviečia moteris pasirūpinti sveikata: laiku pasitikrinti – pasirinkti gyvenimą

2025-10-31
Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas
Grožis

Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas

2025-10-31
Vagystė
Akmenė

Akmenės rajono policijos pareigūnai išaiškino įsilaužimą į laikinai negyvenamą namą ir sulaikė asmenį, įtariamą šio nusikaltimo padarymu

2025-10-29
Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas
Grožis

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

2025-10-28
Onikso akmuo
Gyvenimas

Onikso akmuo – išskirtinis grožis interjere ir kaip jį pritaikyti ilgaamžiškai

2025-10-23
Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo
Aktualijos

Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo

2025-10-20

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Palangos miesto savivaldybės viešoji biblioteka
Palanga

Palangos viešosios bibliotekos skaitykloje atidaroma jautri paroda – „Kai skauda – kalba spalvos“

2025-11-07
Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitinge Tauragė – šeštoje vietoje
Aktualijos

Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitinge Tauragė – šeštoje vietoje

2025-11-11
Lietuva

Lietuva pagal pagal naudotų automobilių duomenų klastojimą Europos sąrašo gale

2025-11-07

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Raseinių rajone toliau gerinama kelių infrastruktūra

Raseinių rajone toliau gerinama kelių infrastruktūra

2025-11-12
Šiandien – Neringos 588-ųjų ištakų diena!

Šiandien – Neringos 588-ųjų ištakų diena!

2025-11-12
Lapkričio 23 d. Palangoje bus minima Lietuvos kariuomenės diena

Lapkričio 23 d. Palangoje bus minima Lietuvos kariuomenės diena

2025-11-12
Varniuose pradėjo veikti paliatyviosios pagalbos vaikams ir suaugusiems dienos stacionaras

Varniuose pradėjo veikti paliatyviosios pagalbos vaikams ir suaugusiems dienos stacionaras

2025-11-11
Autobusas

Klaipėdos rajone – pokyčiai viešojo transporto maršrutuose

2025-11-11
Šiauliai Kalėdas pasitiks puoselėdamas tikrumo, natūralumo ir jaukumo tradicijas

Šiauliai Kalėdas pasitiks puoselėdamas tikrumo, natūralumo ir jaukumo tradicijas

2025-11-10

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

2025-11-09

Naujausi

Raseinių rajone toliau gerinama kelių infrastruktūra

Raseinių rajone toliau gerinama kelių infrastruktūra

2025-11-12
Šiandien – Neringos 588-ųjų ištakų diena!

Šiandien – Neringos 588-ųjų ištakų diena!

2025-11-12
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.