Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Ketvirtadienis, 18 gruodžio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Įdomu » Kaip teisingai paruošti žuvį?

Kaip teisingai paruošti žuvį?

Paulius Liškauskas
2016-05-28
Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Daugelis šeimininkių ruošdamos žuvį ją ruošia panašiai kaip mėsos patiekalus. Dažnai pasitaiko, kad termiškai apdoroja, pavyzdžiui kepant orkaitėje, ilgiau nei valandą laiko. Kas gi lieka iš tiek laiko apdorotos žuvies? Koks žuvies apdorojimo būdas yra sveikatai palankus?

Visi žino, kad žuvį valgyti yra sveika, o ypač riebią žuvį, pavyzdžiui, lašišą, eršketą, doradą, stambią silkę, skumbrę ir pan., dėl jose esančių omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių ir riebaluose tirpių vitaminų A, D, E. Polinesočiąsias riebalų rūgštis gauname tik su maistu ir nuo jų pakankamo santykio mūsų organizme priklauso, ar uždegiminiai procesai alins mūsų organizmą ir ar imuninė sistema funkcionuos gerai. Tačiau retas žino, kad kalbama tik apie tinkamai paruoštą žuvį.

Pirmiausia, reiktų pamiršti tokius žuvies apdorojimo būdus, kaip kepimą tešloje, gruzdinimą, skrudinimą, nes susidaro ne tik kancerogeninės medžiagos, bet naudojamas papildomas rafinuotas aliejus, kurio tuščios kalorijos nėra naudingos mūsų organizmui.

Tausojantis žuvies apdorojimas, kas tai?

„Rekomenduoju teikti pirmenybę šviežiai žuviai, o ne šaldytai ir iš jos gaminti sveikatai palankius patiekalus ne rečiau kaip kartą per savaitę. Išdorotą žuvį būtina nuplauti po tekančiu vandeniu, nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Marinavimui naudoti džiovintas prieskonines žoleles, šviežius krapus ir petražoles, taip pat tinka pipirai. Būtinai apšlakstyti šviežiomis citrinos sultimis, ypatingai ruošiant riebias žuvis, nes tokiu būdu valgant išvengsite riebumo pojūčio ir nesutrikdysite virškinimo proceso. Druskos rekomenduojama naudoti mažiau nei 1 g 100 gramų žuvies. Rekomenduoju rinktis nerafinuotą jūros druską, kuri ne tik sustiprins žuvies skonį, bet praturtins ją mineralinėmis medžiagomis. Marinuoti patartina valandą laiko prieš apdorojant ar ilgiau”, – teigia sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Pirmenybę teikime tausojantiems patiekalams, tai yra, šiltas maistas, pagamintas maistines savybes tausojančiu gamybos būdu: virtas vandenyje ar garuose, troškintas, pagamintas konvekcinėje krosnelėje. Tokio terminio apdorojimo metu nesusidaro kancerogeninės medžiagos. Norint atskleisti kuo daugiau natūralaus žuvies skonio, virti ir troškinti ne ilgiau negu būtina.

„Sveikiausias maisto ruošimo būdas – žuvies virimas garuose. Kuo trumpesnis virimas garuose – tuo geriau. Verdant garuose žuvis išlaiko sultingumą, struktūrą, skonį, kvapą ir spalvą, išlieka daugiau vitaminų. Žuvies virimas priklauso nuo žuvies dydžio. Jei verdama žuvis apie 500 g, tai užvirus vandeniui virti apie 25 min., jei sveria apie 800 g virti apie 35 min. Jei verdamas 250 g žuvies gabaliukas, tai virimo laikas apie 10 min. Mes ne tik konsultuojame šeimas, kokius maisto produktus rinktis kasdieninėje mityboje, bet mokome jų tinkamo patiekalų paruošimo ir valgymo kultūros“, – informuoja VšĮ „Sveikatai palankus” įkūrėja Raminta Bogušienė.

„Žuvį siūlyčiau marinuoti ir troškinti su daržovėmis. Taip pat puikus pasirinkimas – troškinti keptuvėje, įpylus šiek tiek vandens ir uždengus dangtį, tačiau kaip bebūtų, labiausiai rekomenduočiau ruošti garuose. Visada patariu naudoti šiek tiek prieskonių, virti vandenyje su žolelėmis arba garuose ant daržovių, kad visos maistinės medžiagos išsiskiriančios iš žuvies nutirptų į jas. Taip pat skanu ir sveikatai palanku, kai žuvis kepama krosnyje ar konvekciniame pečiuje, tokiu atveju ji turėtų būtu folijoje ar pavyzdžiui, uždarama stikliniame inde, paprieskoniuota ir troškinama su daržovėmis”, – sako sveikatai palankaus maisto virtuvės šefė Aida Matulevičiūtė.

Jei vis gi kepate

Jei pasirinkote vis tik žuvį kepti, rekomenduojama sutrumpinti terminio apdorojimo laiką ir, pagal galimybes, sumažinti temperatūrą tam, kad pagamintas produktas būtų kiek įmanoma mažiau apskrudęs. Nepatartina žuvies apvolioti tešloje ir kepti keptuvėje gausioje aliejaus, ne tik dėl to, kad patiekalas bus kaloringesnis, įsigėrus riebalams į maisto produktą, bet apskrudinus susidarys kenksmingos medžiagos mūsų organizmui.

Įdomupaskaityti

„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

„Michelin“ pelnęs šefas T. Eidukevičius atskleidė savo firminį kalėdinį desertą

2025-12-12
Mažeikiškių laimėjimai XIV Žemaitijos regiono konkurse „Skaitīmā žemaitėškā“

Radijo stotyje „Mažeikių aidas“ – pirmasis atviras pokalbis

2025-12-10

Kepant žuvį orkaitėje rekomenduojama rinktis 165–180 °C temperatūrą. Tuomet žuvis išlieka minkšta ir sultinga. Kepimo laikas priklauso nuo žuvies dydžio ir svyruoja nuo 10 min iki 30 min. Žuvies kepimui orkaitėje puikiai tinka kepimo rankovė, folija ar kepimo popierius, taip pat stikliniai indai. Papildomai riebalų naudoti nereikia, nebent gaminama liesa žuvis, pavyzdžiui menkė ar lydeka, kurias prieš valgant galima apšlakstyti kokybišku nerafinuotu aliejumi (linų sėmenų, kanapių, alyvuogių) su kuriuo gautume polinesočiųjų riebalų rūgščių.

Įstaiga „Sveikatai palankus“ siekia praplėsti visuomenės požiūrį sveikatai palankios mitybos tematika ir suformuoti pagrindus sąmoningiems mitybos pokyčiams šeimose, formuojant augančios jaunosios kartos įpročius. Socialinio tinklo „Facebok“ bendruomenė „Sveikatai palankus“ plečiasi ir jungia žmones, kuriuos domina tikros žinios sveikos mitybos ir gyvensenos aspektais.

Parengė: VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė, „Sveikos mitybos standartas“ kūrėja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Nuskambėjo „Dainų dainelė“ Kelmės rajone
Įdomu

Nuskambėjo „Dainų dainelė“ Kelmės rajone

2025-12-06
Mažiesiems keliautojams – spalvinimo knygelė apie Kretingą
Įdomu

Mažiesiems keliautojams – spalvinimo knygelė apie Kretingą

2025-12-04
Artėja „Kalėdinis žąsų turgus Mažojoje Lietuvoje“
Įdomu

Artėja „Kalėdinis žąsų turgus Mažojoje Lietuvoje“

2025-12-04
Spindinčios Kalėdos Palangoje – kurortas žada daug stebuklų po žvaigždėtu dangumi
Įdomu

Spindinčios Kalėdos Palangoje – kurortas žada daug stebuklų po žvaigždėtu dangumi

2025-12-03
„Žvaigždėtos Kalėdos“ Šilutėje
Įdomu

„Žvaigždėtos Kalėdos“ Šilutėje

2025-12-02
Jaukus ir vienijantis Padėkos Palangos savanoriams vakaras
Įdomu

Jaukus ir vienijantis Padėkos Palangos savanoriams vakaras

2025-11-28
Skudurinė lėlytė-talismanas Ukrainos kariams!
Įdomu

Skudurinė lėlytė-talismanas Ukrainos kariams!

2025-11-27
Telšiai prisipildys šventinio šurmulio: švęs miesto gimtadienį bei įžiebs Kalėdų eglę
Grožis

Telšiai prisipildys šventinio šurmulio: švęs miesto gimtadienį bei įžiebs Kalėdų eglę

2025-11-26
Šaulių priesaika
Aktualijos

Apsisprendę tapti šauliais: sukauptą patirtį galime panaudoti Tėvynės labui

2025-11-26
Vaikai
Aktualijos

Lietuvos autizmo asociacija „Lietaus vaikai“ kviečia į jautrų susitikimą

2025-11-25

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymas – jau gruodžio 19-ąją
Laisvalaikis

Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymas – jau gruodžio 19-ąją

2025-12-09
Pagerbti iškiliausi palangiškiai – įteikti Palangos miesto garbės ženklai ir premijos
Palanga

Pagerbti iškiliausi palangiškiai – įteikti Palangos miesto garbės ženklai ir premijos

2025-12-15
Iki Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymo tik kelios dienos
Mažeikiai

Iki Kalėdų miestelio Mažeikiuose atidarymo tik kelios dienos

2025-12-15

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Tauragėje diegiama pažangi vaizdo stebėjimo sistema

Tauragėje diegiama pažangi vaizdo stebėjimo sistema

2025-12-17
Ugnis | Freepik asoc. nuotrauka

Klaipėdos apskrities antradienio įvykių suvestinė

2025-12-17
Skiepų nuo erkinio encefalito ir pneumokokinės infekcijos naujovės

Skiepų nuo erkinio encefalito ir pneumokokinės infekcijos naujovės

2025-12-17
Kultūros ministrės vizitas Telšiuose

Kultūros ministrės vizitas Telšiuose

2025-12-17
Palangos kavinėje kalėdinė socialinė akcija „Caffè sospeso – kava draugui“!

Palangos kavinėje kalėdinė socialinė akcija „Caffè sospeso – kava draugui“!

2025-12-17
„Jurbarkas-Karys-Manesta“laimėjo prieš išretėjusius „Alytaus“ krepšininkus

„Jurbarkas-Karys-Manesta“laimėjo prieš išretėjusius „Alytaus“ krepšininkus

2025-12-17

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Sveikinimai Plungėje sportinių šokių pasaulio čempionui

Plungėje pasveikintas sportinių šokių pasaulio čempionas

2025-12-17
Tauragėje diegiama pažangi vaizdo stebėjimo sistema

Tauragėje diegiama pažangi vaizdo stebėjimo sistema

2025-12-17
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.