Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 5 gruodžio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Laisvalaikis » Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

Paulius Liškauskas
2025-10-14
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Moliūgai ir kava / Freepik nuotr.

Moliūgai ir kava / Freepik nuotr.

FacebookTwitterLinkedin

Kava – tai ne tik rytinis ritualas ar energijos šaltinis. Vis dažniau ji tampa ingredientu, kuris atranda vietą kulinarijoje ir praturtina patiekalų skonį, aromatą bei tekstūrą. Nors daugeliui tai vis dar atrodo netikėta, kavos panaudojimas virtuvėje turi gilias tradicijas, o jos rūšių įvairovė leidžia eksperimentuoti ir atrasti naujus derinius tiek saldžiuose, tiek pikantiškuose patiekaluose.

Ir desertams, ir mėsos marinatui

Subtilioji arabika, pasižyminti švelniu, kartais net vaisišku skoniu, puikiai dera su saldžiais ingredientais. Ji dažnai naudojama desertuose – šokoladiniuose pyraguose, tiramisu, kremuose ar net ledų gamyboje. Jos aromatas sustiprina skonį ir suteikia gilumo. Šviežiai paruoštas espresas iš arabikos pupelių tampa puikiu pagrindu desertų padažams, o maltos kavos milteliai – prieskoniu kepiniuose.

Tuo tarpu robusta – intensyvesnė, kartesnė ir turinti daugiau kofeino – dažniau pasitelkiama pikantiškuose patiekaluose. Jos žemiškas skonis puikiai dera su mėsos marinatais, ypač ruošiant jautieną ar kiaulieną. Kavos pagrindu paruoštas marinatas gali suteikti mėsai sodrumo ir šiek tiek dūminio poskonio, o kartu su prieskoniais, tokiais kaip paprika ar česnakas, sukuria išskirtinį skonio balansą. Robusta taip pat tinka grilio patiekalams, kur jos intensyvumas išryškėja dar labiau.

Yra ir retesnių kavos rūšių, pavyzdžiui, liberica, kuri pasižymi egzotišku, vaisišku ir net medienos poskoniu. Ji dažniausiai naudojama eksperimentiniuose receptuose – desertuose, vegetariškuose troškiniuose ar net sriubose, kur jos aromatas tampa netikėtu, bet maloniu akcentu.

Svarbu ir kavos forma

Šviežiai paruoštas espresas suteikia intensyvų skonį, todėl tinka padažams ar marinavimui. Maltos kavos milteliai dažniausiai naudojami kepiniuose, o kavos ekstraktas – koncentruotas ir aromatingas – idealiai tinka desertams, kur reikia tik nedidelio kiekio, bet stipraus poveikio.

Kava virtuvėje gali būti ne tik rytinis ritualas, bet ir kūrybinis įrankis, leidžiantis atrasti naujus skonius ir tekstūras.

„Kavos pasirinkimas – tai ne tik skonio reikalas, bet ir kasdienė galimybė atrasti naujus aromatus bei derinius, todėl verta rinktis tai, kas geriausiai dera su kiekvieno gyvenimo ritmu. Nors pastaruoju metu stebime augantį pirkėjų susidomėjimą kavos kapsulėmis, tačiau siekiame pasiūlyti platų kavos rūšių pasirinkimą ir suteikti pirkėjams galimybę sutaupyti. Dabar ypatingas nuolaidas taikome ne tik kavos kapsulėlms, bet ir pupelėms, maltai kavai bei kavos gėrimams, tad pirkėjus kviečiame atrasti savo mėgstamą kavą ir nepamiršti drąsiau eksperimentuoti virtuvėje“, – teigia L. Lesauskaitė-Remeikė, „Rimi“ atstovė.

Štai, rudeniškas receptas, kuris leis į kavą pažvelgti kitu kampu.

Moliūgų ir kavos sriubos receptas

Reikės:

  • 2 vnt. sviestinio moliūgo (vidutinio dydžio)
  • 45 g kavos pupelių
  • 1 vnt. didelio valgomojo batato
  • 1 vnt. svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 imbiero šaknų
  • Moliūgų sėklų patiekimui
  • 2 šaukštų kokosų aliejus
  • 1 čiobrelio
  • 300 ml 35 proc. riebumo grietinėlės
  • Druskos pagal skonį
  • Pipirų pagal skonį
  • Prancūziško batono patiekimui

Gaminimo eiga

Įdomupaskaityti

Telšių rajono jaunimo forumas „Tu patriotas ar…?“ su Gabrieliumi Liaudansku

2025-11-25
Paaiškino, kodėl „viral“ turinys traukia it magnetas: veikia stipriau, nei manome

Paaiškino, kodėl „viral“ turinys traukia it magnetas: veikia stipriau, nei manome

2025-11-24
  1. Daržoves nuskuskite. Moliūgus (pašalinę sėklas) ir valgomąjį batatą smulkiai supjaustykite. Svogūną ir česnaką susmulkinkite, imbierą sutarkuokite.
  2. Įkaitintoje iki 180 °C orkaitėje paskrudinkite moliūgų sėklas apie 5 min. Dideliame puode nesvylančiu dugnu įkaitinkite aliejų. Suberkite svogūną, imbierą, česnakus, čiobrelius ir trumpai pakepinkite. Tuomet suberkite moliūgus ir valgomąjį batatą. Pamaišydami kepkite 5 min.
  3. Kavos pupeles sumalkite ir išvirkite 100 ml kavos. Į puodą supilkite kavą ir tiek vandens, kad apsemtų daržoves. Troškinkite 35 min. arba kol moliūgai ir valgomieji batatai pakankamai suminkštės. Išimkite čiobrelius. Supilkite grietinėlę ir užvirkite.
  4. Virtuviniu kombainu sutrinkite viską iki vientisos masės. Pagardinkite druska ir pipirais. Sriubą patiekite su prancūzišku batonu. Ant viršaus pabarstykite skrudintų moliūgų sėklų.

Skanaus!

 

Žymos: Kava
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Lapkričio 23 d. Palangoje bus minima Lietuvos kariuomenės diena
Laisvalaikis

Lapkričio 23 d. Palangoje bus minima Lietuvos kariuomenės diena

2025-11-12
Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje
Receptai

Mangai: kaip tinkamai išsirinkti, supjaustyti ir panaudoti virtuvėje

2025-11-11
Receptai

Pusryčiams, pietums ir vakarienei: 3 išradingi receptai iš bulvių

2025-11-06
Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu
Receptai

Britiškas sūris, užkariavęs lietuvių virtuves: 2 paprasti receptai su čederiu

2025-11-04
Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais
Laisvalaikis

Paskutinės minutės idėjos Helovinui: sukurkite šiurpią atmosferą ir pasilepinkite skanėstais

2025-10-31
Receptai

Šio rudens derinys – moliūgas ir makaronai: 2 receptai, kurie bus suteiks komfortą

2025-10-22
Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti
Receptai

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

2025-10-21
Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos
Įdomu

Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos

2025-10-13
Miuziklas „Mažasis princas“ vėl scenoje: kultūros bendruomenės palaikymui skambėjo M. K. Čiurlionio „Jūra“
Kultūra

Miuziklas „Mažasis princas“ vėl scenoje: kultūros bendruomenės palaikymui skambėjo M. K. Čiurlionio „Jūra“

2025-10-07
„Polifonija“ Turkijoje: Lietuviškos muzikos sklaida ir dalyvavimas tarptautinėje TENSO konferencijoje
Kultūra

„Polifonija“ Turkijoje: Lietuviškos muzikos sklaida ir dalyvavimas tarptautinėje TENSO konferencijoje

2025-10-06

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?
Receptai

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti
Gyvenimas

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

2016-10-21
Tris su puse kėlinio atsilikinėję suvalkiečiai nugalėjo „Telšius“
Sportas

Tris su puse kėlinio atsilikinėję suvalkiečiai nugalėjo „Telšius“

2025-12-05

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Marijampoliečiai įveikė „Jurbarko-Kario-Manvesta“ krepšininkus

Marijampoliečiai įveikė „Jurbarko-Kario-Manvesta“ krepšininkus

2025-12-05
Tritaškius lieję Plungės „Olimpo“ krepšininkai iškovojo triuškinamą pergalę

Tritaškius lieję Plungės „Olimpo“ krepšininkai iškovojo triuškinamą pergalę

2025-12-05
„Jurbarkas-Karys-Manvesta“ po pratęsimo nugalėjo Vilkaviškio „Perlas Go“

„Jurbarkas-Karys-Manvesta“ po pratęsimo nugalėjo Vilkaviškio „Perlas Go“

2025-12-05
„Telšiai“ atlaikė kretingiškių šturmą ir įsirašė aštuntąją pergalę „URBO-NKL“

„Telšiai“ atlaikė kretingiškių šturmą ir įsirašė aštuntąją pergalę „URBO-NKL“

2025-12-05
Nė karto neatsilikinėję klaipėdiečiai svečiuose nugalėjo Stambulo „Bahcesehir“ ekipą

Nė karto neatsilikinėję klaipėdiečiai svečiuose nugalėjo Stambulo „Bahcesehir“ ekipą

2025-12-05
Nidoje vyks prestižinės jaunųjų buriuotojų regatos „Baltic Sea Trophy“ etapas

Nidoje vyks prestižinės jaunųjų buriuotojų regatos „Baltic Sea Trophy“ etapas

2025-12-05

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Marijampoliečiai įveikė „Jurbarko-Kario-Manvesta“ krepšininkus

Marijampoliečiai įveikė „Jurbarko-Kario-Manvesta“ krepšininkus

2025-12-05
Tritaškius lieję Plungės „Olimpo“ krepšininkai iškovojo triuškinamą pergalę

Tritaškius lieję Plungės „Olimpo“ krepšininkai iškovojo triuškinamą pergalę

2025-12-05
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.