Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Šeštadienis, 12 liepos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Mėsos technologas pataria – kaip išsirinkti ir nusipirkti šviežią kiaulienos mentę

Mėsos technologas pataria – kaip išsirinkti ir nusipirkti šviežią kiaulienos mentę

Paulius Liškauskas
2025-03-24
Gyvenimas, Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
Kiaulienos patiekalas

Kiaulienos patiekalas

FacebookTwitterLinkedin

Šviežia kiaulienos mentė yra vienas universaliausių ir nebrangiausių mėsos variantų. Mėsos technologas Vitold Fedaravičius pastebi, kad mentė kartais nuvertinama, baiminantis jos tvirtumo – tačiau tinkamai paruošta, šios rūšies mėsa yra itin minkšta ir sultinga.

 

Kiauliena – nuo seno mėgstamiausias lietuvių pasirinkimas šviežios mėsos skyriuje, sako Gintarė Kitovė. Panašu, kad taip dar liks ilgai – kiaulienos pardavimai netgi nuosekliai auga.

Įdomupaskaityti

Specialistė apie 15-mečio mirtį nuo elektroninių cigarečių: tėvai patys nuperka dovanų, manydami, jog taip apsaugos vaiką nuo cigarečių rūkymo

Specialistė apie 15-mečio mirtį nuo elektroninių cigarečių: tėvai patys nuperka dovanų, manydami, jog taip apsaugos vaiką nuo cigarečių rūkymo

2025-07-11
Išmokos vaikams nuo 2025 m.: kas priklauso?

Kelionės su vaikais – išsiruošti sunku, bet įspūdžiai atperka viską

2025-07-09

 

„Mentė mėgstama, nes suteikia begalę galimybių ruošti gardžius patiekalus – guliašus, troškinius, plėšytą kiaulieną ar paprasčiausiai su minimaliai darbo iškepti ją orkaitėje ir patiekti su padažu. Be to, kadangi ji paprastai yra pigesnė už kitas kiaulienos dalis, pavyzdžiui, nugarinę ar kumpį, tai puikus pasirinkimas tiems, kurie sočius patiekalus paruošti nori sutaupydami“, – sako G. Kitovė.

 

Šviežumui įtakos turi net kilmė

 

Kaip pasakoja V. Fedaravičius, iš mentės dažnai gaminamas faršas, ji puikiai tinka troškiniams, ilgam ir lėtam kepimui. Kadangi mentė turi kolageno ir tarpraumeninių riebalų, teisingai kepama ji neišsausėja, lieka sultinga ir malonios tekstūros. Tinkamas jos ruošimas prasideda dar parduotuvėje, sako mėsos technologas – renkantis šviežią, kokybišką mėsą.

 

„Kad ir kokį receptą turėsite ir kokiais įgūdžiais virtuvėje galite pasigirti, skanų galutinį rezultatą visų pirma lemia kokybiška šviežia mėsa. Kai perkate kiaulienos mentę, svarbu atkreipti dėmesį į keletą detalių, kad įsitikintumėte, jog gaunate kokybišką produktą“, – sako tinklo mėsos technologas.

 

  • Šviežumas. Mėsa turi būti ryškiai rausvos spalvos, be pilkų ar tamsių plotų. Taip pat svarbu, kad ji neskleistų nemalonaus kvapo.
  • „Marmuras“. Ieškokite mentės su dideliu kiekiu tarpraumeninių riebalų (tai tos baltos vietos, kurias matote mėsoje). Šis marmurinis sluoksnis yra labai svarbus, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga po kepimo – kepant šie riebalai lydysis ir užtikrins sultingumą.
  • Tekstūra. Mėsa turi būti tvirta, bet ne kieta. Jei mentė yra per minkšta ar lipni, tai ženklas, kad ji nėra geriausios kokybės.
  • Su kaulu ar be kaulo? Pasak V. Federavičiaus, mentė su kaulu idealiai tinka ilgam kepimui, nes kaulas suteikia skonio ir padeda mėsai išlikti sultingai. Tuo tarpu mentę be kaulo lengviau tvarkyti ir pjaustyti, todėl ją paprasčiau naudoti troškiniams ar greičiau paruošiamiems patiekalams.
  • Kilmė. „Kai įmanoma, rinkitės šviežią kiaulienos mentę iš Lietuvoje gamintojų. Tai, visų pirma, svarbu dėl šviežumo, nes kuo trumpesnė jos pristatymo grandinė, tuo mėsa greičiau pasiekia pirkėjų stalą. Be to, glaudžiai bendradarbiaujant su Lietuvos tiekėjais paprasčiausiai lengviau užtikrinti kontrolę ir aukštą kokybę“, – sako „Iki“ mėsos technologas.
  • Kaina. Nuolaida ar akcija nereiškia, kad produktas yra prastesnis. Gamintojai dažnai gali turėti produkcijos perteklių, todėl parduotuvėms mėsą parduoda pigiau, dėl to ji palankesne kaina siūloma ir pirkėjams. Perkant ją dar kartą įsitikinkite mėsos šviežumu pagal aukščiau įvardytus kriterijus ir nepamirškite įvertinti kainos už kilogramą – ji geriausiai atskleidžia piniginei palankiausią variantą.

 

Kiaulienos mentę, kaip ir kitą šviežią mėsą, geriausia ruošti vos nusipirktą, primena V. Federavičius. Vis dėlto, jeigu iš karto to padaryti nepavyksta, šaldytuve ją laikyti saugu dar bus apie 2-3 dienas. Be to, ji tinka ir užšaldymui, todėl patogu pasirūpinti didesniu jos kiekiu per akcijas ir pasidėti į šaldiklį. Ten kiaulienos mentė gali būti apie šešis mėnesius.

 

„Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška sako, kad kiaulienos mentė yra dėkinga mėsa net nepatyrusiems maisto gamintojams – ją sugadinti yra sunku, nereikia jaudintis dėl perkepimo. Kai pabos įprastas guliašas, ji siūlo išbandyti 3 naujus receptus su šviežia kiaulienos mente.

 

Keptuvėje ruošta kiaulienos mentė grybų padaže

 Reikės:

  • 500 g kiaulienos mentės,
  • 300 g grybų,
  • 1 svogūno,
  • 250 ml sultinio,
  • 2 šaukštų sviesto,
  • druskos ir pipirų,
  • 3 grūdelių kvapiųjų pipirų,
  • 2 lauro lapų.

Gaminame:

  1. Mėsą supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska, pipirais ir apkepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos. Iškeptus gabalėlius išimkite iš keptuvės ir atidėkite.
  2. Svogūną supjaustykite plunksnelėmis, grybus – griežinėliais. Svogūną pakepinkite riebaluose, likusiuose kepant mėsą, kol jis taps permatomas, tada sudėkite grybus ir viską kepkite 5 min.
  3. Prie svogūnų ir grybų sudėkite pakepintus mentės griežinėlius, kvapiuosius pipirus, lauro lapus ir supilkite sultinį. Kartu troškinkite apie 15-20 minučių. Galiausiai padažą pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
  4. Patiekite su bulvėmis, kruopomis arba ryžiais, nepamiršdami šviežių daržovių salotų.

 

Kiaulienos mentė su pomidorais ir morkomis

 Reikės:

  • 500 g kiaulienos mentės,
  • 400 g pomidorų,
  • 250 g morkų,
  • 4-5 skiltelių česnako,
  • maždaug 2 litrų vandens,
  • aliejaus kepimui,
  • prieskonių pagal skonį: baziliko, Provanso žolelių, aštriosios ir saldžiosios paprikos, šviežiai maltų spalvotų pipirų, druskos.

Gaminame:

  1. Kruopščiai nuplaukite mentę, nusausinkite ją ir supjaustykite kubeliais. Supjaustytą mėsą sudėkite į dubenį, suberkite prieskonius, aliejų ir griežinėliais supjaustytas česnako skilteles. Viską sumaišykite ir palikite šaldytuve, geriausia per naktį.
  2. Nulupkite morkas, ir sutarkuokite ant tarkos su didelėmis skylutėmis. Pomidorus perpjaukite skersai, užpilkite karštu vandeniu ir palikite 2-3 minutes, tada sudėkite į ledinį vandenį. Kai jie atvės, nulupkite ir supjaustykite mažesniais gabalėliais.
  3. Keptuvėje nedideliame kiekyje aliejaus apkepkite morkas. Išimkite ir į keptuvę sudėkite mėsą (išimkite pjaustytą česnaką, nes jis sudegs. Jo neišmeskite, jis bus naudingas).
  4. Kai mėsa taps auksinė, išimkite ją iš keptuvės. Į keptuvę sudėkite česnaką ir lengvai apkepkite. Kai pajusite jo aromatą, į keptuvę įmeskite susmulkintus pomidorus. Kepkite, kol mišinys taps tirštas. Į gautą padažą sudėkite keptą mėsą ir morkas. Kruopščiai išmaišykite ir šiek tiek pakepinkite, tada įpilkite į keptuvę vandens ir gerai išmaišykite.
  5. Kai skystis užvirs, suberkite prieskonius, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant mažos ugnies, kol padažas sutirštės ir mėsa išvirs. Jei skystis išgaruoja greičiau nei mėsa suminkštėja, įpilkite vandens ir toliau troškinkite. Patiekite, pavyzdžiui, su bulvėmis ir marinuotomis daržovėmis.

 

Pistacijomis įdaryta kiaulienos mentė

Reikės:

  • šviežios kiaulienos mentės,
  • 200 g pistacijų,
  • 1 apelsino,
  • 1 poro,
  • 1 kiaušinio,
  • 1 svogūno,
  • 2 šaukštų medaus.

Sirupui:

  • 100 g rudojo cukraus,
  • 200 ml vandens,
  • 100 ml sojų padažo.
  • Figų padažui:
  • 400 ml raudonojo vyno,
  • 10 vnt. džiovintų figų,
  • 50 g cukraus,
  • 200 ml mėsos sultinio.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C temperatūros.
  2. Puode iš cukraus, sojų padažo ir vandens paruoškite sirupą. Leiskite cukrui ištirpti ir atidėkite į šalį. Tuo tarpu kitame puode išvirkite figas su 50 g cukraus, vynu ir mėsos sultiniu. Troškinkite ant lėtos ugnies, kol gausite karamelizuotą padažą.
  3. Supjaustykite svogūną ir porą. Apkepkite juos keptuvėje su alyvuogių aliejumi ir žiupsneliu druskos. Į keptuvę suberkite pistacijas, apelsino žievelę ir medų. Pagardinkite druska ir pipirais. Palikite atvėsti dubenyje ir atidėkite į šalį. Kai atvės, įmuškite kiaušinį ir išmaišykite.
  4. Tada kiaulienos mentę giliai įpjaukite iš išskleiskite, kad gautųsi mėsos lakštas. Dėkite ant mėsos daržovių mišinį, suvyniokite ir tvirtai suriškite. Padėkite ant kepimo skardos ir apšlakstykite pasigamintu sirupu.
  5. Kepkite orkaitėje 20-30 min. 180 °C temperatūroje, kas 10 min. apšlakstydami sirupu. Tuomet sumažinkite iki 140 °C ir kepkite, kol mėsos vidinė temperatūra pasieks 75 laipsniai.
  6. Išimkite iš orkaitės ir palikite bent 20 minučių uždengę aliuminio folija.
  7. Patiekite lėkštėje su figų padažu.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Vasaros sezono įtaka kainoms ir vartojimui: kaip keisis gyventojų finansinė padėtis?
Finansai

Vasaros sezono įtaka kainoms ir vartojimui: kaip keisis gyventojų finansinė padėtis?

2025-07-09
Saugios maudynės mažiesiems
Gyvenimas

Saugios maudynės mažiesiems

2025-07-09
Mažiau streso, daugiau poilsio: kaip suplanuoti šeimos biudžetą vasaros atostogoms
Gyvenimas

Mažiau streso, daugiau poilsio: kaip suplanuoti šeimos biudžetą vasaros atostogoms

2025-07-08
Vėluojančios mėnesinės, kraujavimas dukart per mėnesį ir staigūs nuotaikų svyravimai – ar tai normalu?
Gyvenimas

Vėluojančios mėnesinės, kraujavimas dukart per mėnesį ir staigūs nuotaikų svyravimai – ar tai normalu?

2025-07-08
Valstybės diena Palangoje
Gyvenimas

Valstybės diena Palangoje

2025-07-04
Populiarėja kondicionierių teikiamas komfortas, kiek gali kainuoti?
Gyvenimas

Populiarėja kondicionierių teikiamas komfortas, kiek gali kainuoti?

2025-07-02
Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus
Receptai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?
Gyvenimas

Vasaros palydovė – dehidratacija: kas išduoda skysčių trūkumą ir kodėl vandens gali nepakakti?

2025-07-01
Svorio metimas
Gyvenimas

Kaip suderinti norą sulieknėti ir gerą savijautą? 4 esminės taisyklės

2025-06-29
Koks sportas gali padėti prailginti gyvenimo trukmę?
Gyvenimas

Koks sportas gali padėti prailginti gyvenimo trukmę?

2025-06-28

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Mažeikiuose išbandomas elektrinis autobusas
Aplinka

Klaipėdoje palei Šilutės plentą nuo triukšmo ir taršos saugos naujas parkas

2025-07-10
Kaip pavasarį pasirūpinti veja, kad ši žaliuotų be vargo: laistymas, pjovimas ir tręšimas
Aplinka

Tvarka – visų atsakomybė: kada ir kaip pjauti žolę savo sklype?

2025-05-23
Neringos vasaros parkavimo leidimai: kas gali gauti, kaip kreiptis ir kiek laiko galioja?
Naujienos

Neringos vasaros parkavimo leidimai: kas gali gauti, kaip kreiptis ir kiek laiko galioja?

2025-05-13
Rolandas Rastauskas
Kultūra

Rolando Rastausko literatūrinei premijai pasiūlyta vienuolika kandidatų

2025-07-10

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Pasitinkant Durbės mūšio dieną, iškelta Žemaitijos vėliava

Pasitinkant Durbės mūšio dieną, iškelta Žemaitijos vėliava

2025-07-11
Kitą savaitę pradedami pėsčiųjų ir dviračių takų Klaipėdos plente įrengimo darbai

Kitą savaitę pradedami pėsčiųjų ir dviračių takų Klaipėdos plente įrengimo darbai

2025-07-11
Neringoje – dėmesys vaikų saugumui ir draudžiamam motorinių priemonių eismui krantinėje

Neringoje – dėmesys vaikų saugumui ir draudžiamam motorinių priemonių eismui krantinėje

2025-07-11
Jaunieji Klaipėdos rajono karatistai – Lietuvos čempionai

Jaunieji Klaipėdos rajono karatistai – Lietuvos čempionai

2025-07-11
Kartuvėnų bažnyčia

„Bažnyčių naktis“ – nemokamas renginių ciklas

2025-07-11
Skuodo rajono garbės ambasadoriaus vardas įteiktas Gintautui Skiudului

Skuodo rajono garbės ambasadoriaus vardas įteiktas Gintautui Skiudului

2025-07-10

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Mažeikiuose išbandomas elektrinis autobusas

Klaipėdoje palei Šilutės plentą nuo triukšmo ir taršos saugos naujas parkas

2025-07-10

Naujausi

Pasitinkant Durbės mūšio dieną, iškelta Žemaitijos vėliava

Pasitinkant Durbės mūšio dieną, iškelta Žemaitijos vėliava

2025-07-11
Turo anonsas: šiauliečiai sieks revanšo Vilniuje

Turo anonsas: šiauliečiai sieks revanšo Vilniuje

2025-07-11
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.