Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 18 liepos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

Paulius Liškauskas
2025-05-30
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Blauzdelės | iStock nuotr.

Blauzdelės | iStock nuotr.

FacebookTwitterLinkedin

Šventiniam Tėvo savaitgaliui ar tiesiog oficialiai vasaros pradžiai norisi ko nors ypatingo ir išskirtinio. Planuoti ilgų valandų virtuvėje visai nebūtina – grilyje iškepkit tiek išvaizda, tiek skoniu įspūdį paliekančių vištienos „ledinukų“. Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, šį įdomų receptą įvertins ir norintys sutaupyti, nes jam reikės vienos pigiausių vištienos dalių – blauzdelių.

 

Nauji receptai visuomet pravers – dėl savo universalumo ir geros kainos vištiena apskritai yra viena mėgstamiausių mėsų visame pasaulyje, ypač grilio sezono metu. Šios tendencijos akivaizdžios ir Lietuvoje – ji sveikas pasirinkimas skubantiems ir taupantiems, taip pat reguliarus ingredientas ir vaikų racione.

Įdomupaskaityti

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai

2025-07-12
Patinka svogūnų žiedai? Tuomet šitaip grilyje keptų svogūnų tiesiog neatsivalgysit

Patinka svogūnų žiedai? Tuomet šitaip grilyje keptų svogūnų tiesiog neatsivalgysit

2025-07-11

 

„Statistika rodo, kad šviežios mėsos skyriuje vištiena pagal paklausą nusileidžia tik kiaulienai, o jos populiarumas vis auga, jį stiprina ir patrauklūs pasiūlymai. Pavyzdžiui, vien blauzdelių pernai gyventojai nupirko apie dešimtadaliu daugiau lyginant su ankstesniais metais. Jos lietuvių ypač mėgstamos, ir ši vištienos dalis pagal populiarumą nusileidžia tik filė. Šylant orams apskritai stipriai išpopuliarėja tie pasirinkimai, kurie gali keliauti ant grotelių – lietuviai mielai grilina ne tik vištienos šašlykus, bet ir sparnelius, petelius, tas pačias blauzdeles, kepsnelius“, – atskleidžia G. Kitovė.

 

Primena svarbų dalyką – ar reikia plauti vištieną?

 

Mėsos technologas Vitold Federavičius sako, kad įvairiausias vištienos dalis paruošti nesudėtinga. Tinkamai marinuota ir iškepta vištiena išliks sultinga, neišsausės, gražiai apskrus, o mėsa skaniai sugers visus jai suteikiamus prieskonius ir marinatus. Vištienos privalumas ir tai, kad jos marinuoti ilgai nereikia – skubant pakaks 20-30 minučių. Visgi, verta atsiminti keletą vištienos ruošimo taisyklių, kad grilio vakarėlis neapkarstų.

 

„Visų pirma – laikas atsikratyti seno mokymo žalią vištieną prieš ruošimą nuplauti. Tyrimai parodę, kad kaip tik darote meškos paslaugą – bakterijos nuo žalios mėsos su besitaškančiu vandeniu pasklinda žymiai plačiau“, – aiškina ilgametę patirtį turintis technologas.

 

Tačiau būtina kruopščiai plauti rankas tiek prieš imant žalią vištieną į rankas, tiek ir darbus baigus. Neplautomis rankomis nelieskite kitų produktų, jeigu vištieną pjaustote – to paties peilio, lentelės nenaudokite kitam maistui prieš tai gerai jų nenuplovus. Taip išvengsite kryžminės taršos.

 

„Labai svarbus momentas – priešingai nei jautieną ar antieną, vištieną tiesiog privalu iki galo iškepti. Tik tuomet galėsite būti tikri, kad ją saugu valgyti. Geriausią tuo įsitikinti su mėsos termometru – vidinė temperatūra turi siekti 75 laipsnius. Jeigu jo neturite, įdurkite ją šakute ar peiliu ir pažiūrėkite, ar iš jos teka skaidrios arba baltos sultys, tekstūra yra tvirta, o ne guminė. Jei jos yra rausvos, tai reiškia, kad vištiena nėra visiškai iškepusi ir reikia daugiau laiko“, – pabrėžia V. Federavičius.

 

Kas tie vištienos „ledinukai“?

 

Ieškantiems naujų idėjų, kaip paruošti nebrangias ir net vaikų mėgstamas blauzdeles, šefė Elvyra Semaška siūlo išbandyti metodą, ypač tinkantį grilio vakarėliui.

 

„Vištienos „ledinukai“ tokį pavadinimą gavo dėl to, kaip patiekalas atrodo. Skani mėsytė lieka pūpsoti ant kaulo, o jis pats nuvalomas nuo odelės ir kremzlių. Tuomet blauzdelės atrodo lyg saldainis ant pagaliuko – žaisminga ir originalu. Šitoks patiekimas ir labai patogus valgymui – nebūtinos net atskiros lėkštės ir įrankiai gausiam vakarėliui, galima valgyti ne prie stalo. Paėmus už „pagaliuko“ blauzdelę galima ją tiesiog pamerkti į mėgstamą padažą ir mėgautis“, – pasakoja E. Semaška.

 

Vištienos „ledinukams“ galite naudoti kokį tik norite marinatą – BBQ, su medumi, garstyčiomis, kario prieskoniais, saldžiarūgštį, su aštriais meksikietiškais prieskoniais, pirktiniu prieskonių mišiniu ar gaiviomis žolelėmis. „Iki“ kulinarijos šefė siūlo išbandyti ir įkvėptą Azijos skonių, kurie primins artėjančias atostogas.

 

Vištienos „ledinukai“ ant grilio

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min. (+ laikas marinavimui ir kepimui)

Reikės:

  • 12 vištienos blauzdelių,
  • 3 šaukštų Dižono garstyčių,
  • 1 šaukštelio aliejaus,
  • 2 šaukštų sojų padažo,
  • druskos, pipirų,
  • sezamo sėklų.

Gaminame:

  1. Paruoškite vištienos blauzdeles – sukurkite „ledinukų“ efektą. Apipjaukite kaulą ten, kur mėsa susiaurėja. Nuo apatinės blauzdelės dalies nuimkite odelę, švariai nuvalykite kaulą nuo mėsos likučių ir kremzlių.
  2. Sumaišykite garstyčias, aliejų ir sojų padažą, marinatu aptepkite blauzdeles ir palikite marinuotis bent pusvalandį. Prieš kepant ant grotelių, blauzdeles pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Paruoškite grilį netiesioginiam kepimui ir įkaitinkite jį iki 180–200 °C. Sudėkite vištienos „ledinukus“ į netiesioginio kepimo zoną ir kepkite apie 40-50 minučių, priklausomai nuo blauzdelių dydžio.
  4. Prieš baigiant kepti, dar kartą aptepkite blauzdeles marinatu ir pabarstykite sezamo sėklomis. Baikite kepti ir patiekite su mėgstamu padažu, šviežiomis salotomis ar kitu mėgstamu garnyru.

Skanaus!

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus
Receptai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos
Laisvalaikis

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Receptai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Laisvalaikis

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Blynai su špinatais
Receptai

Trys gardūs ir paprasti receptai su špinatais

2025-06-15
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29

Skaitomiausia

Kaip pavasarį pasirūpinti veja, kad ši žaliuotų be vargo: laistymas, pjovimas ir tręšimas
Aplinka

Tvarka – visų atsakomybė: kada ir kaip pjauti žolę savo sklype?

2025-05-23
Šilalėje – dviratininkus džiugins nauja „Pump Track“ trasa
Aplinka

Šilalėje – dviratininkus džiugins nauja „Pump Track“ trasa

2025-07-16
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Neveikia kompiuterio klaviatūra: priežastys ir sprendimo būdai
Technologijos

Neveikia kompiuterio klaviatūra: priežastys ir sprendimo būdai

2024-12-20

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

„Neptūno” priekinę liniją sustiprino J. Karnikas

„Neptūno” priekinę liniją sustiprino J. Karnikas

2025-07-17
D. Songailai Šiauliuose talkins V. Sirvydis

D. Songailai Šiauliuose talkins V. Sirvydis

2025-07-17
Lietuvą merkia liūtys: kokio dydžio nuostolius patiria gyventojai?

Lietuvą merkia liūtys: kokio dydžio nuostolius patiria gyventojai?

2025-07-17
Mažeikiuose Skuodo gatvė gražėja: skiriamojoje juostoje bus pasodinta 3000 augalų

Mažeikiuose Skuodo gatvė gražėja: skiriamojoje juostoje bus pasodinta 3000 augalų

2025-07-16
Birželio 6–7 d. Jurbarko mieste vyks šaulių pratybos

Lietuvos šaulių sąjunga pristato veiklą Kelmėje – vyks ir taktinės pirmosios pagalbos kursas

2025-07-16
„Bažnyčių naktys“ – nuo koncertų iki netikėtų atradimų

„Bažnyčių naktys“ – nuo koncertų iki netikėtų atradimų

2025-07-16

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus

Pikniko ABC: kaip pasiruošti ir kokiais kepsniais nustebinti draugus

2025-07-14
Kaip pavasarį pasirūpinti veja, kad ši žaliuotų be vargo: laistymas, pjovimas ir tręšimas

Tvarka – visų atsakomybė: kada ir kaip pjauti žolę savo sklype?

2025-05-23

Naujausi

Didvyčių darželis po nauju stogu!

Didvyčių darželis po nauju stogu!

2025-07-17
Kai orai nedžiugina, ūpą pakels 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

Kai orai nedžiugina, ūpą pakels 4 greitos ir pigios idėjos tiems, kas dievina sūrį

2025-07-17
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.