Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Pirmadienis, 2 birželio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

Paulius Liškauskas
2025-05-30
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Blauzdelės | iStock nuotr.

Blauzdelės | iStock nuotr.

FacebookTwitterLinkedin

Šventiniam Tėvo savaitgaliui ar tiesiog oficialiai vasaros pradžiai norisi ko nors ypatingo ir išskirtinio. Planuoti ilgų valandų virtuvėje visai nebūtina – grilyje iškepkit tiek išvaizda, tiek skoniu įspūdį paliekančių vištienos „ledinukų“. Pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, šį įdomų receptą įvertins ir norintys sutaupyti, nes jam reikės vienos pigiausių vištienos dalių – blauzdelių.

 

Nauji receptai visuomet pravers – dėl savo universalumo ir geros kainos vištiena apskritai yra viena mėgstamiausių mėsų visame pasaulyje, ypač grilio sezono metu. Šios tendencijos akivaizdžios ir Lietuvoje – ji sveikas pasirinkimas skubantiems ir taupantiems, taip pat reguliarus ingredientas ir vaikų racione.

Įdomupaskaityti

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

Į šaltibarščius – kokosų pienas, mineralinis vanduo ar net vyšnių sirupas: lietuvių reakcija pažėrė netikėtumų

2025-05-18

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

 

„Statistika rodo, kad šviežios mėsos skyriuje vištiena pagal paklausą nusileidžia tik kiaulienai, o jos populiarumas vis auga, jį stiprina ir patrauklūs pasiūlymai. Pavyzdžiui, vien blauzdelių pernai gyventojai nupirko apie dešimtadaliu daugiau lyginant su ankstesniais metais. Jos lietuvių ypač mėgstamos, ir ši vištienos dalis pagal populiarumą nusileidžia tik filė. Šylant orams apskritai stipriai išpopuliarėja tie pasirinkimai, kurie gali keliauti ant grotelių – lietuviai mielai grilina ne tik vištienos šašlykus, bet ir sparnelius, petelius, tas pačias blauzdeles, kepsnelius“, – atskleidžia G. Kitovė.

 

Primena svarbų dalyką – ar reikia plauti vištieną?

 

Mėsos technologas Vitold Federavičius sako, kad įvairiausias vištienos dalis paruošti nesudėtinga. Tinkamai marinuota ir iškepta vištiena išliks sultinga, neišsausės, gražiai apskrus, o mėsa skaniai sugers visus jai suteikiamus prieskonius ir marinatus. Vištienos privalumas ir tai, kad jos marinuoti ilgai nereikia – skubant pakaks 20-30 minučių. Visgi, verta atsiminti keletą vištienos ruošimo taisyklių, kad grilio vakarėlis neapkarstų.

 

„Visų pirma – laikas atsikratyti seno mokymo žalią vištieną prieš ruošimą nuplauti. Tyrimai parodę, kad kaip tik darote meškos paslaugą – bakterijos nuo žalios mėsos su besitaškančiu vandeniu pasklinda žymiai plačiau“, – aiškina ilgametę patirtį turintis technologas.

 

Tačiau būtina kruopščiai plauti rankas tiek prieš imant žalią vištieną į rankas, tiek ir darbus baigus. Neplautomis rankomis nelieskite kitų produktų, jeigu vištieną pjaustote – to paties peilio, lentelės nenaudokite kitam maistui prieš tai gerai jų nenuplovus. Taip išvengsite kryžminės taršos.

 

„Labai svarbus momentas – priešingai nei jautieną ar antieną, vištieną tiesiog privalu iki galo iškepti. Tik tuomet galėsite būti tikri, kad ją saugu valgyti. Geriausią tuo įsitikinti su mėsos termometru – vidinė temperatūra turi siekti 75 laipsnius. Jeigu jo neturite, įdurkite ją šakute ar peiliu ir pažiūrėkite, ar iš jos teka skaidrios arba baltos sultys, tekstūra yra tvirta, o ne guminė. Jei jos yra rausvos, tai reiškia, kad vištiena nėra visiškai iškepusi ir reikia daugiau laiko“, – pabrėžia V. Federavičius.

 

Kas tie vištienos „ledinukai“?

 

Ieškantiems naujų idėjų, kaip paruošti nebrangias ir net vaikų mėgstamas blauzdeles, šefė Elvyra Semaška siūlo išbandyti metodą, ypač tinkantį grilio vakarėliui.

 

„Vištienos „ledinukai“ tokį pavadinimą gavo dėl to, kaip patiekalas atrodo. Skani mėsytė lieka pūpsoti ant kaulo, o jis pats nuvalomas nuo odelės ir kremzlių. Tuomet blauzdelės atrodo lyg saldainis ant pagaliuko – žaisminga ir originalu. Šitoks patiekimas ir labai patogus valgymui – nebūtinos net atskiros lėkštės ir įrankiai gausiam vakarėliui, galima valgyti ne prie stalo. Paėmus už „pagaliuko“ blauzdelę galima ją tiesiog pamerkti į mėgstamą padažą ir mėgautis“, – pasakoja E. Semaška.

 

Vištienos „ledinukams“ galite naudoti kokį tik norite marinatą – BBQ, su medumi, garstyčiomis, kario prieskoniais, saldžiarūgštį, su aštriais meksikietiškais prieskoniais, pirktiniu prieskonių mišiniu ar gaiviomis žolelėmis. „Iki“ kulinarijos šefė siūlo išbandyti ir įkvėptą Azijos skonių, kurie primins artėjančias atostogas.

 

Vištienos „ledinukai“ ant grilio

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 20 min. (+ laikas marinavimui ir kepimui)

Reikės:

  • 12 vištienos blauzdelių,
  • 3 šaukštų Dižono garstyčių,
  • 1 šaukštelio aliejaus,
  • 2 šaukštų sojų padažo,
  • druskos, pipirų,
  • sezamo sėklų.

Gaminame:

  1. Paruoškite vištienos blauzdeles – sukurkite „ledinukų“ efektą. Apipjaukite kaulą ten, kur mėsa susiaurėja. Nuo apatinės blauzdelės dalies nuimkite odelę, švariai nuvalykite kaulą nuo mėsos likučių ir kremzlių.
  2. Sumaišykite garstyčias, aliejų ir sojų padažą, marinatu aptepkite blauzdeles ir palikite marinuotis bent pusvalandį. Prieš kepant ant grotelių, blauzdeles pagardinkite druska ir pipirais.
  3. Paruoškite grilį netiesioginiam kepimui ir įkaitinkite jį iki 180–200 °C. Sudėkite vištienos „ledinukus“ į netiesioginio kepimo zoną ir kepkite apie 40-50 minučių, priklausomai nuo blauzdelių dydžio.
  4. Prieš baigiant kepti, dar kartą aptepkite blauzdeles marinatu ir pabarstykite sezamo sėklomis. Baikite kepti ir patiekite su mėgstamu padažu, šviežiomis salotomis ar kitu mėgstamu garnyru.

Skanaus!

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?
Laisvalaikis

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12
Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų
Receptai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06
Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių
Receptai

Ir skanu, ir sveika – lengvai pasigaminkite šokoladinių bananų batonėlių

2025-04-25
Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius
Laisvalaikis

Vytaras Radzevičius: pavasarį negaiškite laiko virtuvėje, receptas su dešrelėmis išgelbės skubančius

2025-04-24
Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga
Aktualijos

Receptai visam sezonui: 5 šašlykų meistrų kartvelų marinatai, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga

2025-04-24
Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius
Aktualijos

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

2025-04-21
Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis
Aktualijos

Paskutinės minutės Velykų užkandžių idėjos – valgysit net akimis

2025-04-18
Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins
Laisvalaikis

Liežuvis – nebrangi Velykų klasika, kuri kaip reikiant nustebins

2025-04-17
Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis
Receptai

Velykos – prabangios, bet nebrangios: 5 nauji šventiški receptai su žuvimi ar jūros gėrybėmis

2025-04-17
D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis
Laisvalaikis

D. Filmanavičiūtės Velykų stalo hitas: netikras zuikis

2025-04-16

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Giminingos sielos, bet skirtingi veidai: kas pabrėžia automobilių charakterį?
Transportas

Giminingos sielos, bet skirtingi veidai: kas pabrėžia automobilių charakterį?

2025-05-24
Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?
Laisvalaikis

Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?

2025-05-31
Mažeikiai švenčia – šiandien pirmoji miesto šventės diena
Kultūra

Mažeikiai švenčia – šiandien pirmoji miesto šventės diena

2025-05-30
rūgštynių nauda sveikatai
Grožis

Rūgštynių nauda sveikatai

2020-10-28

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

4 išskirtiniai maršrutai norintiems pažinti Šilalės kraštą

4 išskirtiniai maršrutai norintiems pažinti Šilalės kraštą

2025-06-02
Šiauliuose spalvingoje šventėje pagerbti jauniausi miesto gyventojai

Šiauliuose spalvingoje šventėje pagerbti jauniausi miesto gyventojai

2025-06-02
Kretingos rajone vandens kokybė tinkama maudytis

Kretingos rajone vandens kokybė tinkama maudytis

2025-06-02
Rietave nuskambėjo vasaros pasveikinimo šventė

Rietave nuskambėjo vasaros pasveikinimo šventė

2025-06-02
Lietuvos galiūnai stojo į kovą Mažeikiuose: dideli svoriai ir pergalės džiaugsmas

Lietuvos galiūnai stojo į kovą Mažeikiuose: dideli svoriai ir pergalės džiaugsmas

2025-06-02
Tautinių šokių festivalis „Vaikystės glėby“ grįžta į Mažeikius

Tautinių šokių festivalis „Vaikystės glėby“ grįžta į Mažeikius

2025-06-02

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Giminingos sielos, bet skirtingi veidai: kas pabrėžia automobilių charakterį?

Giminingos sielos, bet skirtingi veidai: kas pabrėžia automobilių charakterį?

2025-05-24

Naujausi

4 išskirtiniai maršrutai norintiems pažinti Šilalės kraštą

4 išskirtiniai maršrutai norintiems pažinti Šilalės kraštą

2025-06-02
Šiauliuose spalvingoje šventėje pagerbti jauniausi miesto gyventojai

Šiauliuose spalvingoje šventėje pagerbti jauniausi miesto gyventojai

2025-06-02
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.