Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 11 liepos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

Po Velykų liko maisto? V. Radzevičiaus receptas, kaip skaniai panaudoti šventinius likučius

Paulius Liškauskas
2025-04-21
Aktualijos, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Vytaras Radzevičius

Vytaras Radzevičius

FacebookTwitterLinkedin

Per Velykas prie stalo susiburia artimiausi žmonės, o vaišių gausa tampa neatsiejama šventės dalimi – nuo margučių ir keptos mėsos iki mišrainių bei desertų. Visgi pasibaigus šventėms, dažnai tenka sukti galvą, ką daryti su likučiais: šaldytuve vietos mažai, o ir svečiams į namus pavyko įdėti tik dalį vaišių. Žinomas keliautojas ir kulinaras Vytaras Radzevičius pasakoja, kaip jo šeima planuoja Velykų stalo patiekalus ir dalijasi receptu, padėsiančiu sunaudoti šventinių patiekalų likučius.

Pasak žinomo keliautojo ir kulinaro, jo šeima itin atsakingai planuoja šventinio stalo vaišes, o dažniausiu sprendimu tampa vienas universalus, tačiau sotus pagrindinis patiekalas.

„Mano šeimoje tai būna keptas paukštis – višta, žąsis ar antis. Tai labai patogu, kadangi patiekalo užtenka visiems, o ir paruošimas nereikalauja daug laiko ir pastangų. Taip pat galima orkaitėje kepti didesnį gabalą kiaulienos arba jautienos. Puikiu pasirinkimu gali tapti ir virta arba kepta kiaulienos karka. Visus šiuos patiekalus paprasta ruošti – užtenka įtrinti prieskoniais ir palikti orkaitėje ar krosnyje ilgesniam laikui. Mes taip pat dažnai verdame rūkytą kiaulienos kumpį – tai tradicinis, iš kartos į kartą keliaujantis Velykų patiekalas“, – pasakoja kulinaras.

Įdomupaskaityti

Radiacija – nebaisu, kai žinai!

Radiacija – nebaisu, kai žinai!

2025-07-10
Išplėstas mokamų kelių tinklas

Išplėstas mokamų kelių tinklas

2025-07-09

Likučiai gali atgimti naujai

Jei net ir kruopščiai suplanavus šventinį meniu, maisto likučių išvengti nepavyko, svarbu pasirūpinti tinkamu jų sandėliavimu ir laikymu.

„Patiekalų nereikėtų laikyti ant stalo kambario temperatūroje pernelyg ilgai, geriau sudėkite į sandarius indus ir padėkite šaltai – rūsį ar šaldytuvą. Kai kuriuos patiekalus – keptą mėsą, paukštieną ar troškinius – galima ir užšaldyti. Visgi geriausia gaminti tiek, kiek suvalgysite arba po švenčių pasikviesti ką nors į svečius“, – teigia V. Radzevičius.

Po Velykų likusią pagamintą mėsą ir virtus kiaušinius saugu vartoti iki 3–4 dienų, jei jie laikomi sandariuose induose šaldytuve. Mišraines su majonezu ar grietine rekomenduojama suvalgyti per 1–2 dienas. Desertai, ypač su pieno produktais, taip pat turėtų būti laikomi šaltai ir būti suvartoti per 2–3 dienas.

Radzevičius sako, kad velykinių patiekalų likučius taip pat galima panaudoti kitiems patiekalams ir dalijasi receptu, kurio ingredientus visi greičiausiai ras po švenčių ras savo šaldytuve:

Mėsos ir kiaušinių apkepas

Mėsos ir kiaušinių apkepas

Reikės:

  • 300 g nuo Velykų stalo likusios keptos mėsos (supjaustytos arba suplėšytos);
  • 4 virtų kiaušinių (supjaustytų griežinėliais);
  • 4 nevirtų kiaušinių;
  • 200 ml pieno arba grietinėlės;
  • 100 g tarkuoto sūrio;
  • 1 vnt. smulkinto svogūno;
  • Druskos, pipirų, prieskonių pagal skonį;
  • Aliejaus arba sviesto kepimo indui patepti.

Gaminame:

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių temperatūros, o kepimo indą ištepkite aliejumi arba sviestu. Tuomet mėsą ir virtus kiaušinius sudėkite į kepimo indą. Nevirtus kiaušinius išplakite su pienu arba grietinėle, suberkite sūrį ir prieskonius. Gautą masę pilkite į kepimo indą ant mėsos ir kiaušinių. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 30-40 minučių, kol apkepas taps auksinės spalvos.

Prie maisto švaistymo mažinimo prisideda ir prekybos tinklai

Mažinti maisto švaistymo problemą – ne tik pavienių gyventojų tikslas, tačiau ir maistu prekiaujančių prekybos tinklų siekis. „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovės Monikos Anilionės teigimu, „Lidl Lietuva“ ne tik aktyviai prisideda prie maisto tausojimo, bet ir ragina pirkėjus priimti aplinkai draugiškesnius sprendimus.

„Nuo 2018 metų bendradarbiaujame su paramos ir labdaros fondu „Maisto bankas“ – perduodame vartojimui tinkamas bakalėjos prekes, duonos gaminius, įvairias kosmetikos ir higienos priemones. Taip pat prisidedame ir finansiškai – skiriame paramą produktų surinkimo, vežimo, paskirstymo kaštams padengti. Be to, praėjusiais metais „Maisto bankui“ įteikėme specialų autobusiuką, kuriuo organizacija gali efektyviau išvežioti paaukotus maisto produktus ir užtikrinti, kad parama pasiektų kuo daugiau maisto stokojančių gyventojų visoje Lietuvoje“, – pasakoja M. Anilionė.

Jos teigimu, ne visi nurašyti maisto produktai dar yra tinkami vartoti žmonėms, todėl prekybos tinklas maisto švaistymą taip pat mažina bendradarbiaudamas su ūkininkais. Nuo 2018 metų „Lidl“ gyvulių šėrimui perduoda gyvūnų pašarui vartoti tinkamus kepinius, dalį vaisių ir daržovių. Visiškai nebetinkamus vartoti maisto produktus „Lidl Lietuva“ perduoda biodujas gaminantiems atliekų tvarkytojams.

„Šiais metais taip pat pristatėme naujovę – galimybę pigiau įsigyti praėjusią dieną iškeptus ir neparduotus duonos gaminius bei kepinius. Taip pat mūsų parduotuvėse galima įsigyti ir „Geradarių maišelius“, kuriuose – netobulos išvaizdos, bet puikiai vartoti tinkami švieži vaisiai ir daržovės už mažesnę kainą“, – tvirtina „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė.

Žymos: Velykos
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Nida – ypatinga vieta kultūros dialogui
Aktualijos

Nida – ypatinga vieta kultūros dialogui

2025-07-08
Plungėje priimami prašymai dėl socialinės paramos mokiniams
Aktualijos

Plungėje priimami prašymai dėl socialinės paramos mokiniams

2025-07-04
Istorinė diena Nidoje: Thomo Manno muziejuje – Prezidentų susitikimas ir apdovanojimas kultūros...
Aktualijos

Thomo Manno muziejuje – Prezidentų susitikimas ir apdovanojimas kultūros puoselėtojai

2025-07-03
TAIVANO AMBASADORĖS DELEGACIJOS ATVYKIMAS Į PLUNGĘ
Aktualijos

TAIVANO AMBASADORĖS DELEGACIJOS ATVYKIMAS Į PLUNGĘ

2025-07-03
Klaipėdos Turgaus aikštės atnaujinimas
Aktualijos

Klaipėdos Turgaus aikštės atnaujinimas

2025-07-03
Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus
Receptai

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Palangoje pagerbtos pirmosios žydų žudynių aukos
Aktualijos

Palangoje pagerbtos pirmosios žydų žudynių aukos

2025-06-29
Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos
Laisvalaikis

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Receptai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Traukinys piqsels.com
Akmenė

Savaitei bus uždaroma kelio Šiauliai–Gruzdžiai atkarpa

2025-06-20

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Šventinis Liepos 6-osios savaitgalis Klaipėdos rajone
Įdomu

Šventinis Liepos 6-osios savaitgalis Klaipėdos rajone

2025-07-04
Mažeikiuose išbandomas elektrinis autobusas
Aplinka

Klaipėdoje palei Šilutės plentą nuo triukšmo ir taršos saugos naujas parkas

2025-07-10
Kaip pavasarį pasirūpinti veja, kad ši žaliuotų be vargo: laistymas, pjovimas ir tręšimas
Aplinka

Tvarka – visų atsakomybė: kada ir kaip pjauti žolę savo sklype?

2025-05-23
Mažiau streso, daugiau poilsio: kaip suplanuoti šeimos biudžetą vasaros atostogoms
Gyvenimas

Mažiau streso, daugiau poilsio: kaip suplanuoti šeimos biudžetą vasaros atostogoms

2025-07-08

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Rolandas Rastauskas

Rolando Rastausko literatūrinei premijai pasiūlyta vienuolika kandidatų

2025-07-10
Ilgalaikė metalų vagystė Ventoje: sulaikytas įtariamasis, žala siekia dešimtis tūkstančių

Ilgalaikė metalų vagystė Ventoje: sulaikytas įtariamasis, žala siekia dešimtis tūkstančių

2025-07-10
Mažeikiuose išbandomas elektrinis autobusas

Mažeikiuose išbandomas elektrinis autobusas

2025-07-10
Sendvario seniūnijoje – svarbūs infrastruktūros darbai

Sendvario seniūnijoje – svarbūs infrastruktūros darbai

2025-07-10
Mažeikiuose išbandomas elektrinis autobusas

Tauralaukio gyventojai turi saugius ir patogius šaligatvius

2025-07-10
Valstybiniai brandos egzaminai Mažeikių rajone

Valstybiniai brandos egzaminai Mažeikių rajone

2025-07-10

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Šventinis Liepos 6-osios savaitgalis Klaipėdos rajone

Šventinis Liepos 6-osios savaitgalis Klaipėdos rajone

2025-07-04

Naujausi

Rolandas Rastauskas

Rolando Rastausko literatūrinei premijai pasiūlyta vienuolika kandidatų

2025-07-10
Skuodo rajono garbės ambasadoriaus vardas įteiktas Gintautui Skiudului

Skuodo rajono garbės ambasadoriaus vardas įteiktas Gintautui Skiudului

2025-07-10
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.