Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Sekmadienis, 16 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Naujienos » Sportuojantiems baltymai būtini, tačiau persistengti nereikėtų

Sportuojantiems baltymai būtini, tačiau persistengti nereikėtų

Paulius Liškauskas
2015-07-22
Naujienos, Sportas
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Tiek pažengę, tiek pradedantieji sportininkai žino, kad gerų rezultatų pasiekti nesureguliavus mitybos ir iš valgiaraščio neišmetus kai kurių vengtinų produktų – neįmanoma.

Vienas dažniausiai kylančių klausimų pradedantiesiems – ar prieš ir po galima valgyti mėsą bei jos produktus, taip pat, kokią įtaką mėsa daro sportuojančiojo kūnui. Sertifikuotas mitybos specialistas Gediminas Čižauskas sako, kad sportuojant mėsos, ypač daug baltymų turinčios vištienos, atsisakyti tikrai nereikėtų tiems, kurie valgo mėsos produktus, tačiau būtina atkreipti dėmesį į kelias pagrindines mitybos taisykles.

„Apie 60 proc. baltymų žmogus turėtų gauti iš gyvūninės kilmės produktų, o likusią dalį iš augalinės, tad mėsa yra neabejotinai svarbi. Vis dėlto, vien jos gerai savijautai ir puikiems sporto rezultatams nepakanka, – teigia G. Čižauskas. – Gyvūninės kilmės baltymus galima gauti iš paukštienos, žuvies, pieno ir jo produktų, o augalinės – iš ankštinių ar grūdinių produktų. Baltymų ir amino rūgščių poreikis ypač išauga po treniruotės, taip yra todėl, kad sportuodamas žmogus intensyviai naudoja raumenis, sudarytus iš baltymų. Po treniruotės rekomenduočiau rinktis greičiausiai organizmo pasisavinamus ir biologiškai vertingiausius baltymus, kad greičiau prasidėtų organizmo atsistatymo procesas.“

Įdomupaskaityti

Išretėjusių telšiškių pergalių seriją sustabdė po krepšiais karaliavusi „Sūduva-Mantinga“

Išretėjusių telšiškių pergalių seriją sustabdė po krepšiais karaliavusi „Sūduva-Mantinga“

2025-11-16
Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ nusileido kėdainiškiams

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ nusileido kėdainiškiams

2025-11-16

4 patarimai ką ir kaip valgyti prieš ir po treniruotės:

  1. Mėsos rūšis. Gyvūniniai riebalai žmogui yra nereikalingi ir netgi nerekomenduotini, nes trukdo siekti gerų sporto rezultatų. Patartina rinktis liesą mėsą – vištienos ar kalakutienos krūtinėlę be odos. Jautiena bei kita, jėgų suteikiančios medžiagos kreatino turinti, raudona mėsa taip pat tinka, tačiau ja piktnaudžiauti negalima – mitybos specialistai pataria raudoną mėsą valgyti ne dažniau nei 1-2 kartus per savaitę.
  2. Valgymo laikas. Sportuojant svarbu nejausti apsunkimo, tačiau gurgiantis pilvas irgi ne išeitis – alkio jausmas verčia blaškytis, galvoti apie sultingą kepsnį, o ne rezultatus, be to, nepavalgęs žmogus gali jaustis nusilpęs. Taip organizmas tik dar labiau alinamas. Mėsą, kaip ir kitus maisto produktus, galima valgyti likus bent 90-120 min. iki treniruotės. Mitybos specialistai pataria iki sporto likus 1,5 val. suvalgyti sumuštinį su virta paukštienos krūtinėle bei šviežiomis salotomis, o likus mažiau nei valandai, jeigu jaučiamas alkis, galima sukrimsti javinį batonėlį, vaisių ar atsigerti jogurto. Treniruotės metu valgyti nereikėtų, nebent tai būtų specialūs, sportuojantiems skirti gėrimai ar amino rūgštys. Po treniruotės galima valgyti beveik iš karto, kad kūnas atgautų naudingiausias medžiagas.
  3. Paruošimo būdas. Net ir pačioje liesiausioje mėsoje, tokioje kaip vištiena, pasitaiko vienas-kitas akimi matomas riebaliukas – visus juos prieš terminį apdorojimą reikėtų pašalinti. Taip pat pašalinti reikėtų ir odelę nuo vištienos ar kalakutienos – būtent odelėje kaupiasi daugiausia kalorijų. Kepant mėsą keptuvėje, reikėtų stengtis pilti kuo mažiau aliejaus – pakanka vos vieno valgomo šaukšto, kad maistas neprisviltų ir neįsigertų. Vengti reikėtų ir riebių marinatų, ypač majonezo, kuris įsigeria į mėsą ir prideda dar daugiau kalorijų. Geriausia, pasak specialistų, mėsą virti ar troškinti garuose, nes tokiu būdu nėra tiesioginio kontakto su riebalais.
  4. Garnyras. Didelę klaidą, pasak mitybos specialistų, daro tie, kurie pasirenka netinkamą garnyrą. Jeigu prie virtos vištienos krūtinėlės pasirinksite bulvių ar makaronų garnyrą, sportuojančiam žmogui jis naudos nesuteiks. Reikėtų rinktis garuose virtas arba šviežias daržoves, ypač tinka nemažą baltymų kiekį turintys ankštiniai produktai. Jeigu norisi padažo, reikėtų rinktis namuose gamintą, nekaloringą padažą, tačiau kiekis taip pat turėtų būti nedidelis.

Vis dėlto, G. Čižauskas pataria nepersistengti bevalgant daug baltymų turinčių produktų – per didelis baltymų kiekis apkrauna kepenis ir skrandį, todėl sportuoti tampa sunkiau ir tai gali kenkti sveikatai. Be to, baltymų perteklius yra paverčiamas riebalais, kurie kaupiasi organizme. Suaugusiems rekomenduojamas kiekis – iki 35 proc. paros kalorijų iš baltyminio maisto. Tikslus reikalingas baltymų kiekis skiriasi priklausomai nuo lyties ir svorio.

Maistas ne tik numalšina alkio jausmą, bet ir padeda palaikyti energiją, aprūpina organizmą gyvybę palaikančiomis medžiagomis, todėl itin svarbu pasirinkti, ką ir kada valgyti. Tik sureguliavus mitybą ir nepiktnaudžiaujant vengtinais maisto produktais ar patiekalais galima tikėtis puikaus rezultato sportuojant ar metant svorį.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Atkakli Jurbarko ekipos kova  prieš Ukmergės „Steką“
Jurbarkas

Atkakli Jurbarko ekipos kova prieš Ukmergės „Steką“

2025-11-16
Pereinamųjų rungtynių serijoje tarp Klaipėdos „Neptūno“ bei Vilniaus „Riterių“ nugalėtojas spręsis antrame susitikime
Sportas

Pereinamųjų rungtynių serijoje tarp Klaipėdos „Neptūno“ bei Vilniaus „Riterių“ nugalėtojas spręsis antrame susitikime

2025-11-16
Europos karatė kiokušin vicečempionas Gargždiškis Jonas Stanevičius
Klaipėdos rajonas

Europos karatė kiokušin vicečempionas Gargždiškis Jonas Stanevičius

2025-11-15
„Kauno Žalgirio“ gretose nekovos profesionalus gynėjas
Sportas

„Kauno Žalgirio“ gretose nekovos profesionalus gynėjas

2025-11-15
„Telšiai“ atlaikė kretingiškių puolimą ir įsirašė aštuntąją pergalę
Sportas

„Telšiai“ atlaikė kretingiškių puolimą ir įsirašė aštuntąją pergalę

2025-11-14
Palangoje duris atvėrė pirmieji uždari teniso kortai
Palanga

Palangoje duris atvėrė pirmieji uždari teniso kortai

2025-11-14
38 naudingumo balus surinkęs G. Matulis pasižymėjo jurbarkiečių pergalėje Vilkaviškyje
Jurbarkas

38 naudingumo balus surinkęs G. Matulis pasižymėjo jurbarkiečių pergalėje Vilkaviškyje

2025-11-14
Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ pratęsė pergalių seriją
Klaipėda

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ pratęsė pergalių seriją

2025-11-14
Turnyro lentelės kaimynų susidūrime „Olimpas“ išsivežė pergalę iš Ukmergės
Palanga

Turnyro lentelės kaimynų susidūrime „Olimpas“ išsivežė pergalę iš Ukmergės

2025-11-14
Šiltnamis
Lietuva

Geros žinios draudžiantiems augalus ir pasėlius

2025-11-14

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų
Naujienos

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

2025-05-16
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitinge Tauragė – šeštoje vietoje
Aktualijos

Lietuvos savivaldybių aplinkosaugos reitinge Tauragė – šeštoje vietoje

2025-11-11
Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo
Grožis

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

2025-05-15

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Išretėjusioje „Neptūno“ įguloje spindintis D. Tarolis nepraranda kovinės dvasios: „Turime išgyventi ir nepasiduoti“

Išretėjusioje „Neptūno“ įguloje spindintis D. Tarolis nepraranda kovinės dvasios

2025-11-16
Kakės Makės šviesų parkas Klaipėdos Danės skvere

Kakės Makės šviesų parkas Klaipėdos Danės skvere

2025-11-15
Raseinių ligoninėje atvertas modernus fizinės medicinos ir reabilitacijos skyrius

Raseinių ligoninėje atvertas modernus fizinės medicinos ir reabilitacijos skyrius

2025-11-15
Švęskime Kalėdas Palangos kultūros centro (kurhauzo) koncertų salėje

Švęskime Kalėdas Palangos kultūros centro (kurhauzo) koncertų salėje

2025-11-14
Ar saugi valstybės sienos perėjimo punktuose taikoma rentgeno kontrolė?

Ar saugi valstybės sienos perėjimo punktuose taikoma rentgeno kontrolė?

2025-11-14
Atnaujinta Palangos Globos namų teritorija

Atnaujinta Palangos Globos namų teritorija

2025-11-14

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

2025-05-16

Naujausi

Solidus startas ir finišas leido „Rytui-2“ triumfuoti pajūryje

Solidus startas ir finišas leido „Rytui-2“ triumfuoti pajūryje

2025-11-16
Klaipėdos „Neptūnas“ palaužė Utenos „Juventus“

Klaipėdos „Neptūnas“ palaužė Utenos „Juventus“

2025-11-16
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.