Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Sekmadienis, 1 birželio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Žiemą ant stalo karaliauja vištiena

Žiemą ant stalo karaliauja vištiena

Paulius Liškauskas
2016-02-14
Įdomu
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Su malonumu prisimename šiltą vasarą ir iškylas gamtoje, kurios neatsiejamos nuo skanių ant grilio keptų patiekalų. Tačiau kepti ant grilio populiaru ne tik vasarą: skanią traškią mėsytę net ir žiemos metu galime pasigaminti namuose, naudodami orkaites, specialiai pritaikytas keptuves ar stalo grilius, o esant šiltesniam orui – mielai sukamės prie kepsninės lauke.

Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas pasakoja, kad lietuviai ne tik dažniau kepa ant grilio, pamažu formuojasi ir kepimo ant grilio tradicijos mūsų šalyje. Vis daugiau žmonių domisi, kokius produktus, kaip teisingai ir įdomiau iškepti.

„Maisto gaminimo tendencijos rodo, kad kepti ant grilio populiaru visus metus: pažvelkite į įvairius žiemos renginius ar šventes, juose visuomet rasite maisto, kepto ant laužo ar kepsninės, na, o vis šiltėjantis oras žiemą neretai išvilioja mus į lauką ir savaitgaliais praleisti laiką gamtoje ar sodyboje bei pasimėgauti grilio patiekalais,“ – pasakoja jau dešimtmetį Lietuvoje veikiančios asociacijos prezidentas.

Įdomupaskaityti

Iš Raseinių – Į Everestą: Vlado Vitkausko Žygdarbis prieš 32 metus

Iš Raseinių – Į Everestą: Vlado Vitkausko Žygdarbis prieš 32 metus

2025-05-17
Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

2025-05-15

Grilio meistras, kalbėdamas apie įvairius kepimo būdus, pasakoja, kad jei vasarą dažnai kepame ant kepsninių naudodami iešmus ar groteles, tai žiemą pasirinkimas iš tiesų įvairus: išlieka visi įprasti kepimo ant grilio būdai lauke, o namuose mėsą grilinti galima ir ant specialios keptuvės su rifliuotu paviršiumi, taip pat orkaitėje įjungus specialų grilio režimą ar stalo griliuose. Anot J.Kaminsko, naudojamos ir specialios plokštumos, skirtos orkaitėms ar elektrinėms viryklėms, arba elektrinės kepimo plokštumos, pastatomos bet kur. Tačiau stalo griliai – vis dar naujovė Lietuvoje, mat mūsų šalies gyventojams vis dar trūksta informacijos apie tai, kaip juos naudoti ir ką juose galima kepti.

Kad kepti ant grilio vis populiariau, parodė ir AB Vilniaus paukštynas užsakymu atlikta Lietuvos gyventojų apklausa, per kurią paaiškėjo, kad vasaros sezonu kas penktas Lietuvos gyventojas bent kartą per savaitę maistą kepa ant ugnies (grilio, grotelių, šašlykinės ir pan.), ketvirtadalis – kartą per dvi savaites.

Vasaros metu dažniausiai kepama kiauliena – ją kepa net 89 proc. bent kartą per mėnesį kepančių ant ugnies respondentų. Tačiau žiemą kiauliena užleidžia vietą vištienai – ją šaltuoju metų laiku kepa 84 proc. bent kartą per mėnesį kepančių mėsą respondentų, kiaulieną – rečiau. Šaltuoju sezonu mėsa dažniausiai kepama orkaitėje – taip atsakė 49 proc. kepančių mėsą šaltuoju metų laiku bent kartą per mėnesį respondentų, arba keptuvėje – 41 proc., o stalo grilį renkasi vos 1 proc.

Įvairius vištienos produktus gaminančios AB Vilniaus paukštynas generalinis direktorius Gintaras Martinkus teigia, kad marinuotų vištienos pusgaminių pardavimai jau keletą metų auga.

„Paskutinius trejus metus marinuotų vištienos pusgaminių pardavimai auga apie trečdalį kasmet. Nors visai neseniai kepti ant grilio buvo populiaru tik vasarą, dabar tiek vasarą, tiek žiemą griliui paruošti produktai tiesiog šluojami: jei vasarą populiaresni vištienos šašlykai, įvairios viščiuko dalys (sparneliai, blauzdelės), žiemą vis dar mėgiamas visas marinuotas viščiukas, taip pat šviežios dešrelės iš faršo bei specialiame įpakavime orkaitei skirti marinuoti produktai“,– teigia G.Martinkus.

Paukštyno vadovas tikina, kad tiek Vakarų šalyse, tiek Skandinavijoje grilis namuose – įprastas kepimo būdas, o jei oras leidžia – grilinama lauke. Kai kuriose šalyse žiemos metu net galima pamatyti iš balkonų ar terasų kylantį dūmelį – gaminama skani vakarienė ant grilio.

„Kai spūsteli šaltukas, prie grilio norisi praleisti kuo mažiau laiko. Vištiena iškepa pakankamai greitai, todėl žiemą ji dažniau ir kepama, antra – ji yra liesesnė mėsa, todėl galvojantys apie svorį ir sveikumą, dažniau renkasi šią mėsą, trečia – ją galima labai įvairiai paruošti, ji priima įvairiausių skonių marinatus ir prie jos dera įvairūs garnyrai, – dalinasi grilio meistras Juozas Kaminskas, – Kepdami ant grilio žiemą tiek lauke, tiek namuose nebijokite eksperimentuoti: tiesiog kepkite, ieškokite naujų būdų, skonių, juk vasaros sezoną galima pratęsti ir grilinti visus metus“.

Apklausą apie lietuvių grilinimo įpročius atliko rinkos tyrimų bendrovė UAB „Spinter tyrimai“. Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa Omnibus metodu atlikta 2015 m. spalio mėn., apklausta per 1000 respondentų iš visos Lietuvos, kurių amžius – 18-75 metų.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Žemaičių dailės muziejus plungiškius kvietė į paskaitą apie istorines Prancūzijos ir Žemaitijos sąsajas
Įdomu

Žemaičių dailės muziejus plungiškius kvietė į paskaitą apie istorines Prancūzijos ir Žemaitijos sąsajas

2025-05-15
Įdomu

Paaiškėjo, kurie geriausi šefai atstovaus Lietuvai prestižiniame konkurse

2025-05-09
100 metų jubiliejus – su meile Plungei ir gyvenimui
Įdomu

100 metų jubiliejus – su meile Plungei ir gyvenimui

2025-05-06
Platelių ežeras
Įdomu

Žemaitijos vasaros perliukai: TOP 10 lankytinų vietų

2025-05-06
Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai
Įdomu

Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai

2025-05-05
Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?
Gyvenimas

Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?

2025-04-29
Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą
Gyvenimas

Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą

2025-04-28
Rygoje vyko didžiausia Baltijos šalyse motociklų paroda: stebino dalyviai iš Lietuvos
Įdomu

Rygoje vyko didžiausia Baltijos šalyse motociklų paroda: stebino dalyviai iš Lietuvos

2025-04-18
Kavos ūkiuose Hondūre pluša ir bitės – kuo ypatingas toks medus?
Įdomu

Kavos ūkiuose Hondūre pluša ir bitės – kuo ypatingas toks medus?

2025-04-17
Įspūdingi žali kiaušiniai: nudažysit natūraliai, o bus gražūs kaip pavasario žolė
Įdomu

Įspūdingi žali kiaušiniai: nudažysit natūraliai, o bus gražūs kaip pavasario žolė

2025-04-15

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Giminingos sielos, bet skirtingi veidai: kas pabrėžia automobilių charakterį?
Transportas

Giminingos sielos, bet skirtingi veidai: kas pabrėžia automobilių charakterį?

2025-05-24
rūgštynių nauda sveikatai
Grožis

Rūgštynių nauda sveikatai

2020-10-28
Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?
Laisvalaikis

Mokslininkės patarimai rožiniam savaitgaliui – kaip tinkamai paruošti šaltibarščius?

2025-05-31
Mažeikiai švenčia – šiandien pirmoji miesto šventės diena
Kultūra

Mažeikiai švenčia – šiandien pirmoji miesto šventės diena

2025-05-30

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Pavasario pabaigą vainikavo Mažeikių šventė „Miestas vingyje Ventos“

Pavasario pabaigą vainikavo Mažeikių šventė „Miestas vingyje Ventos“

2025-06-01
„Neptūno” krepšininkai dalyvavo labdaringame renginyje vaikams

„Neptūno” krepšininkai dalyvavo labdaringame renginyje vaikams

2025-06-01
Nuo birželio 1 d. – rinkliava už automobilių statymą Nidoje

Nuo birželio 1 d. – rinkliava už automobilių statymą Nidoje

2025-05-30
Rusnę papuošė net 20 pelkinių ąžuolų

Rusnę papuošė net 20 pelkinių ąžuolų

2025-05-30
Mažeikiuose pradedami pirmieji Sporto ir pramogų centro statybos darbai

Mažeikiuose pradedami pirmieji Sporto ir pramogų centro statybos darbai

2025-05-28
Tragedija Tauragėje: po įtariamo dujų baliono sprogimo ligoninėje mirė sužalota moteris

Tragedija Tauragėje: po įtariamo dujų baliono sprogimo ligoninėje mirė sužalota moteris

2025-05-28

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Giminingos sielos, bet skirtingi veidai: kas pabrėžia automobilių charakterį?

Giminingos sielos, bet skirtingi veidai: kas pabrėžia automobilių charakterį?

2025-05-24

Naujausi

Pavasario pabaigą vainikavo Mažeikių šventė „Miestas vingyje Ventos“

Pavasario pabaigą vainikavo Mažeikių šventė „Miestas vingyje Ventos“

2025-06-01
Saulėtieji serenčiai: kaip sėkmingai auginti ir džiaugtis gausiais žiedais visą vasarą

Saulėtieji serenčiai: kaip sėkmingai auginti ir džiaugtis gausiais žiedais visą vasarą

2025-06-01
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.