Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Sekmadienis, 28 gruodžio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » Lietuvos paukštynai: lietuvių įpročiai tampa vakarietiški

Lietuvos paukštynai: lietuvių įpročiai tampa vakarietiški

Paulius Liškauskas
2015-08-13
Gyvenimas
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Spartėjantis gyvenimo tempas, laiko namų ruošai ir maisto gaminimui trūkumas pamažu formuoja ir kitokius lietuvių įpročius. Pusę dienos darbuotis virtuvėje tampa savaitgalio prabanga, na o kasdienai tautiečiai renkasi greičiau paruošiamus, taip vadinamus „paruoštus gaminti” (angl. „ready to cook”) produktus, tačiau jų kokybė ir įvairovė ne mažiau svarbi. Tai liudija ir Lietuvos gamintojai, rinkai siūlantys vartotojų laiką taupančius produktus.

Paruošti gaminti produktai jau seniai populiarūs Vakarų Europos šalyse, Skandinavijoje. Jų mažmeninės prekybos tinklų lentynose, palyginus su šviežia mėsa, dauguma. Nors Lietuvoje vis dar vyrauja požiūris, kad  parduotuvėje parduodamas paruoštas gaminti produktas neprilygtsa paruoštam namuose, tyrimai ir vartojimo tendencijos rodo augantį jų populiarumą.

Kad laiko maisto gaminimui turime vis mažiau, rodo vartotojų tyrimai. Antai šviežios mėsos ir mėsos gaminių vartotojų apklausos parodė, kad mažėja maisto gaminimui skirtas laikas ir auga paruoštų gaminti produktų poreikis. Remiantis „TNS LT“ tyrimų duomenimis, prieš ketverius metus, t.y. 2011 m., 5 proc. tyrime dalyvavusių Lietuvos gyventojų maisto ruošai skirdavo iki pusvalandžio, 2015 m. ši vartotojų dalis išaugo iki 20 proc. Analogiškos apklausos atliktos 2011 m. ir 2014 m. pabaigoje,  jų metu tiesioginio interviu metodu apklausta 1 000 Lietuvos gyventojų.

Įdomupaskaityti

Palangos kavinėje kalėdinė socialinė akcija „Caffè sospeso – kava draugui“!

Palangos kavinėje kalėdinė socialinė akcija „Caffè sospeso – kava draugui“!

2025-12-17
Madoje įsitvirtina tvarus, paprastas ir nuoširdus dovanų pakavimas

Madoje įsitvirtina tvarus, paprastas ir nuoširdus dovanų pakavimas

2025-12-11

Praėjusių metų pabaigoje atlikta apklausa taip pat parodė, kad keičiantis požiūriui į mitybą ir maisto gaminimą, vartotojams tapo svarbu, ne tik kokią mėsą ir kokio gamintojo produktus jie renkasi, bet ir per kiek laiko maistą paruoš.

Apie mėsos pusgaminių ir gaminių populiarumą liudija ir didieji Lietuvos paukštynai. Antai AB Vilniaus paukštynas gaminamų vištienos pusgaminių pardavimai kasmet auga apie dešimtadalį. Pasak šio paukštyno generalinio direktoriaus Gintaro Martinkaus, itin auganti pusgaminių dalis – marinuotos vištienos produktai. Pirmojo pusmečio pardavimų apimtys rodo, kad marinuotos vištienos produktų augimas siekia 13,8  proc., palyginus su 2014 m. I pusmečiu. Nors marinuoti produktai perkami visus metus, pirmą pusmetį ženkliausias augimas – gegužės ir birželio mėn.

„Populiarėjant grilio kultūrai Lietuvoje, pirkėjai renkasi ne tik tradicinio skonio šašlykus, bet ir naujų gurmaniškų skonių marinatuose paruoštą vištieną. Nors šiais metais didžioji dalis vasaros nelepino itin šiltu oru, kai kurių skonių marinuoti vištienos produktai, tiesiog, graibstomi, – įžvalgomis dalinasi paukštyno vadovas, – Atsižvelgdami į vartotojų poreikį gaminti ne tik greitai, bet ir skaniai, kasmet pasiūlome keletą naujų marinatų skonių. Mūsų šalies vartotojų skoniai skiriasi nuo kitų šalių: lietuviai pamėgo įvairių uogų, žolelių marinatus, tuo tarpu kaimynai latviai – acto marinatus, estams labiau patinka jogurtiniai marinatai.“ – teigia G. Martinkus.

Paukštyno vadovas tiki, kad likusią vasarą ir rugsėjį marinuotos vištienos pardavimai dar labiau augs.

Kad laiko maisto ruošai skiriama vis mažiau, rodo vištienos faršo pardavimų augimas. Palyginus I pusm. pardavimų apimtis, faršo pardavimai išaugo taip pat 50 proc.

Kita vištienos produktų kategorija, itin išpopuliarėjusi Lietuvoje – virtos kepamosios vištienos dešrelės, kurių sudėtyje nėra natrio nitrito, todėl jos tinkamos kepti ant grilio. Palyginus su praėjusių metų I-uoju pusmečiu, šių dešrelių pardavimai augo daugiau kaip 50 proc.

Paukštyno atstovas pasakoja, kad jei pažvelgtume į Europos šalių prekybos tinklų lentynas, jose mėsos pusgaminiai sudaro gan didelę dalį. Be jau mums įprastų marinuotų produktų, vis didesnį populiarumą įgauna iš faršo suformuoti produktai: įvairūs suvožtiniai (angl. „burger“), kepsneliai, kotletai, kukuliai, kurių mada ateis ir į mūsų šalį.

Nuotr. vistienos pusgaminiai Vistienos farsas

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Betliejaus taikos ugnis pasiekė Neringą
Gyvenimas

Betliejaus taikos ugnis pasiekė Neringą

2025-12-10
Kviečia Gerumo mugė Palangoje  – padėkite sukurti kalėdinį stebuklą mažajai Lėjai
Gyvenimas

Kviečia Gerumo mugė Palangoje – padėkite sukurti kalėdinį stebuklą mažajai Lėjai

2025-12-08
Būstas lietuviams gali tapti dar labiau neprieinamas: įperkamumas jau siekia Stokholmo, Londono ir Paryžiaus lygį
Finansai

Būstas lietuviams gali tapti dar labiau neprieinamas: įperkamumas jau siekia Stokholmo, Londono ir Paryžiaus lygį

2025-12-08
Didžiausias kačių augintojų galvos skausmas: kaip kraiko dėžė tampa konfliktų priežastimi?
Gyvenimas

Didžiausias kačių augintojų galvos skausmas: kaip kraiko dėžė tampa konfliktų priežastimi?

2025-11-22
Palangos ledas – šventinis atidarymo koncertas
Gyvenimas

Palangos ledas – šventinis atidarymo koncertas

2025-11-21
Atskleistos 2025 m. kalėdų dekoro tendencijos: madoje išlieka kaspinai, dekoruokite ir veidrodžiais
Gyvenimas

Atskleistos 2025 m. kalėdų dekoro tendencijos: madoje išlieka kaspinai, dekoruokite ir veidrodžiais

2025-11-20
Šiauliuose „Maltiečių sriuba“ šiemet 20-oji
Aktualijos

Šiauliuose „Maltiečių sriuba“ šiemet 20-oji

2025-11-19
Švarūs namai iki švenčių: patarimai taupantiems pinigus ir laiką
Gyvenimas

Švarūs namai iki švenčių: patarimai taupantiems pinigus ir laiką

2025-11-14
Sveikatos specialistai: daugelio lietuvių mitybos įpročiai verčia sunerimti – kur klystama dažniausiai
Gyvenimas

Sveikatos specialistai: daugelio lietuvių mitybos įpročiai verčia sunerimti – kur klystama dažniausiai

2025-11-11
Stresas
Gyvenimas

Imunitetas ir stresas – kaip išlaikyti vidinį balansą?

2025-11-10

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Grybai |
Įdomu

Baravykai ant Jūsų stalo – geriausi receptai!

2025-07-29
Modernizuojamas Raseinių rajono šilumos ūkis
Investicijos

Modernizuojamas Raseinių rajono šilumos ūkis

2025-12-21
Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo
Grožis

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

2025-05-15

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Kalėdų dieną  šventinis laimės ratas „Atvirų horizontų“ programėlėje – laukia šaunūs prizai!

Kalėdų dieną šventinis laimės ratas „Atvirų horizontų“ programėlėje – laukia šaunūs prizai!

2025-12-24
Klaipėdos „Neptūnas“ pergale startavo Citadele Karaliaus Mindaugo taurės varžybose

Klaipėdos „Neptūnas“ pergale startavo Citadele Karaliaus Mindaugo taurės varžybose

2025-12-24
Augaliniai narkotikai

Pirmadienio Klaipėdos apskrities įvykių suvestinė

2025-12-23
Naujovė Mažeikiuose – pastatyti išmanieji suoliukai

Naujovė Mažeikiuose – pastatyti išmanieji suoliukai

2025-12-23
Tarptautiniam Mažeikių meno festivaliui skirtas dalinis finansavimas

Tarptautiniam Mažeikių meno festivaliui skirtas dalinis finansavimas

2025-12-23
Naujasis „Vaivorykštės“ aikštynas Gargžduose jau kviečia išbandyti jėgas

Naujasis „Vaivorykštės“ aikštynas Gargžduose jau kviečia išbandyti jėgas

2025-12-23

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Pasitikrinkite, ką žinote apie lietuviškas Kalėdų tradicijas

Pasitikrinkite, ką žinote apie lietuviškas Kalėdų tradicijas

2025-12-25
Kaip paruošti automobilį, kad žiema neužkluptų netikėtai

Kaip paruošti automobilį, kad žiema neužkluptų netikėtai

2025-12-25
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.