Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Šeštadienis, 13 rugsėjo
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Įdomu » Baravykai ant Jūsų stalo – geriausi receptai!

Baravykai ant Jūsų stalo – geriausi receptai!

Paulius Liškauskas
2025-07-29
Įdomu, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Grybai |

Grybai | Freepik

FacebookTwitterLinkedin

Baravykas, tituluojamas grybų karaliumi, vilioja į miškus ne vieną grybautoją. Jo sodrus aromatas ir išskirtinis skonis atsiskleidžia įvairiausiuose patiekaluose. Nuo tradicinės keptuvėje čirškinamų baravykų su svogūnais iki gurmaniškų sriubų ir rizotų – šis miško perlas gali tapti bet kurio stalo puošmena.

Šiame straipsnyje pateiksime populiariausius ir laiko patikrintus baravykų receptus, taip pat patarimus, kaip tinkamai paruošti šiuos grybus, kad patiekalai būtų gardžiausi.

 

Baravykų paruošimas

Prieš pradedant gaminti, svarbu tinkamai paruošti baravykus.

  • Valymas: Baravykus geriausia valyti sausu būdu – peiliuku nugramdyti kotelį, o kepurėlę nuvalyti švelniu šepetėliu ar popieriniu rankšluosčiu. Plauti rekomenduojama tik esant būtinybei, po tekančiu vandeniu, ir iškart nusausinti, nes grybai greitai prisigeria vandens.
  • Pjaustymas: Baravykus galima pjaustyti griežinėliais, kubeliais ar stambesniais gabalėliais, priklausomai nuo pasirinkto patiekalo. Jaunus, nedidelius baravykus galima kepti ar marinuoti ir nepjaustytus.
  • Apdorojimas: Šviežius baravykus geriausia suvartoti kuo greičiau. Jei planuojate gaminti vėliau, juos galima apvirti, užšaldyti, džiovinti ar marinuoti.

 


 

Klasikiniai ir mėgstamiausi receptai

1. Svieste Kepti Baravykai su Svogūnais

Grybai | Freepik
Baravykai | Freepik

Tai – bene populiariausias ir paprasčiausias būdas mėgautis baravykų skoniu.

Ingredientai:

  • 500 g šviežių baravykų
  • 1 didelis svogūnas
  • 50 g sviesto
  • Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • Saujelė šviežių krapų (nebūtina)
  • Grietinės arba grietinėlės (nebūtina)

Gaminimas:

  1. Nuvalytus baravykus supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Svogūną susmulkinkite.
  2. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Suberkite svogūnus ir kepinkite ant vidutinės ugnies, kol taps permatomi ir švelniai auksinės spalvos.
  3. Sudėkite baravykus ir kepkite, kol gražiai apskrus ir suminkštės.
  4. Pagardinkite druska ir pipirais. Prieš patiekiant galima įmaišyti smulkintų krapų.
  5. Norintiems sodresnio skonio, baigiant kepti galima įdėti porą šaukštų grietinės ar įpilti šlakelį grietinėlės ir patroškinti kelias minutes.

Patiekite su karštomis bulvėmis, bulvių koše ar tiesiog su rieke juodos duonos.

 

2. Kreminė Baravykų Sriuba

Švelni ir aromatinga sriuba – puikus pasirinkimas pietums ar vakarienei.

Ingredientai:

  • 400 g šviežių arba šaldytų baravykų
  • 1 litras daržovių arba vištienos sultinio
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 2 vidutinio dydžio bulvės
  • 200 ml grietinėlės (10-30% riebumo)
  • Sviesto arba aliejaus kepimui
  • Druskos, pipirų pagal skonį
  • Skrebučių ar šviežių žolelių patiekimui

Gaminimas:

  1. Puode įkaitinkite sviestą ar aliejų. Pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką, kol suminkštės.
  2. Sudėkite kubeliais pjaustytas bulves ir smulkintus baravykus (pas Chumour saujelę gražiausių griežinėlių papuošimui). Kepkite kelias minutes.
  3. Supilkite sultinį, užvirkite ir virkite ant mažos ugnies apie 15-20 minučių, kol daržovės ir grybai suminkštės.
  4. Sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
  5. Supilkite grietinėlę, pagardinkite druska, pipirais ir dar kartą užkaitinkite, bet neužvirkite.
  6. Atskirai keptuvėje ant sviesto apskrudinkite likusius baravykų griežinėlius.
  7. Patiekite sriubą karštą, papuoštą keptais baravykais ir skrebučiais.

 

3. Baravykų Rizotas (Risotto)

Grybai
Grybai | Freepik

Itališkos virtuvės įkvėptas patiekalas, kuriame baravykų skonis atsiskleidžia visu gražumu.

Ingredientai:

  • 300 g šviežių arba džiovintų baravykų (džiovintus iš anksto išmirkyti)
  • 300 g Arborio arba Carnaroli ryžių
  • 1.2 litro karšto daržovių arba grybų sultinio
  • 1 nedidelis svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 100 ml baltojo sauso vyno (nebūtina)
  • 50 g tarkuoto parmezano sūrio
  • Sviesto ir alyvuogių aliejaus
  • Druskos, pipirų

Gaminimas:

  1. Didelėje keptuvėje ar puode įkaitinkite alyvuogių aliejaus ir sviesto mišinį. Pakepinkite smulkintą svogūną ir česnaką.
  2. Suberkite ryžius ir maišydami kepinkite apie minutę, kol ryžiai taps permatomi.
  3. Supilkite vyną ir kaitinkite, kol jis nugaruos.
  4. Sudėkite pjaustytus baravykus ir kepkite kelias minutes.
  5. Po samtį pilkite karštą sultinį ir nuolat maišykite. Kai ryžiai sugeria sultinį, pilkite kitą samtį. Taip virkite apie 18-20 minučių, kol ryžiai bus al dente (iškepę, bet dar šiek tiek kieti viduje).
  6. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite sviesto ir tarkuotą parmezaną. Pagardinkite druska ir pipirais. Palikite kelioms minutėms pastovėti uždengus.

 

Įdomupaskaityti

Skelbiamas sėkmingiausiai dirbančių tradicinių amatininkų ir amatų centrų konkursas

Skelbiamas sėkmingiausiai dirbančių tradicinių amatininkų ir amatų centrų konkursas

2025-09-10
Atsitiktinumas ar strategija: kaip gimsta viral turinys?

Atsitiktinumas ar strategija: kaip gimsta viral turinys?

2025-09-10

Kiti Baravykų Panaudojimo Būdai

 

  • Džiovinti baravykai: Puikiai tinka sriuboms (ypač Kūčių barščiams), padažams, troškiniams. Prieš naudojant juos reikia išmirkyti. Džiovintų baravykų milteliai – puikus prieskonis įvairiems patiekalams.
  • Marinuoti baravykai: Gardus užkandis ir puikus ingredientas mišrainėms. Populiariausia – mišrainė su pupelėmis ir skrudinta duona.
  • Šaldyti baravykai: Teisingai užšaldyti baravykai išlaiko didžiąją dalį savo skonio ir aromato. Juos galima naudoti taip pat kaip ir šviežius – kepti, virti sriubas, gaminti padažus. Geriausia juos atšildyti tiesiog keptuvėje su įkaitintu sviestu.
Grybai
Baravykai | Freepik

Baravykai – universalus ir vertingas grybas, kurio panaudojimo galimybės virtuvėje yra beribės. Eksperimentuokite ir atraskite savo mėgstamiausią baravykų patiekalą!

Žymos: GrybavimasPatiekalai
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Menų festivalis vaikams „Kurhauzo nykštukas“
Įdomu

Menų festivalis vaikams „Kurhauzo nykštukas“

2025-09-09
Didžiausia „Turizmo gatvė“ ir Šiaulių miesto gimtadienis
Įdomu

Didžiausia „Turizmo gatvė“ ir Šiaulių miesto gimtadienis

2025-09-08
Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu
Laisvalaikis

Ar galima picą išsikepti sveikiau? Tikrai taip – futbolininkas P. Širvys nustebino firminiu receptu

2025-09-07
Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą
Laisvalaikis

Šviežias vynuogių derlius: norintiems pasimėgauti jų skoniu siūlo pasigaminti gaivų desertą

2025-09-03
Rekordas Akmenų karaliui
Įdomu

Rekordas Akmenų karaliui

2025-09-02
Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Šie metai Rietavo savivaldybei – ypatingi
Įdomu

Šie metai Rietavo savivaldybei – ypatingi

2025-08-29
Motociklo dizainas: papildoma vertė ar antraeilis kriterijus?
Įdomu

Motociklo dizainas: papildoma vertė ar antraeilis kriterijus?

2025-08-26
Pasiektas rekordinis lietuviškų grūdų krovinys Nemune – 1250 tonų
Įdomu

Pasiektas rekordinis lietuviškų grūdų krovinys Nemune – 1250 tonų

2025-08-25
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25

Skaitomiausia

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!
Kriminalai

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

2025-09-10
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Čiurlionio diena tampa kultūros švente
Kultūra

Čiurlionio diena tampa kultūros švente

2025-09-10
Žaliojo kurso link Tauragėje
Investicijos

Žaliojo kurso link Tauragėje

2025-09-10
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Prie „Olimpo“ jungiasi Vokietijoje žaidęs puolėjas

Prie „Olimpo“ jungiasi Vokietijoje žaidęs puolėjas

2025-09-13
DĖL GYVENTOJŲ SKAITMENINIŲ ĮGŪDŽIŲ TOBULINIMO

DĖL GYVENTOJŲ SKAITMENINIŲ ĮGŪDŽIŲ TOBULINIMO

2025-09-13
Mažesnės sąskaitos ir švaresnė aplinka

Mažesnės sąskaitos ir švaresnė aplinka

2025-09-13
Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone

Faktoriai, kurie lems šilumos kainas artėjančiame šildymo sezone

2025-09-13
Preilos kepyklėlė „Smaližių namai“ – svetingiausias 2025-ųjų Neringos turizmo verslas

Preilos kepyklėlė „Smaližių namai“

2025-09-13
Prasideda tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“

Prasideda tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“

2025-09-12

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

Muzika, šokis ir poezija vienoje scenoje: „Regina Libertas Vol.2“ – tik Šiaulių dienose!

2025-09-10
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Prie „Olimpo“ jungiasi Vokietijoje žaidęs puolėjas

Prie „Olimpo“ jungiasi Vokietijoje žaidęs puolėjas

2025-09-13
DĖL GYVENTOJŲ SKAITMENINIŲ ĮGŪDŽIŲ TOBULINIMO

DĖL GYVENTOJŲ SKAITMENINIŲ ĮGŪDŽIŲ TOBULINIMO

2025-09-13
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.