Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Trečiadienis, 5 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Laisvalaikis » Grilio sezonas prasideda: patarimai debiutuojantiems ir trys lengvi receptai

Grilio sezonas prasideda: patarimai debiutuojantiems ir trys lengvi receptai

Paulius Liškauskas
2025-04-09
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
„Grill“ vištiena | Freepik

„Grill“ vištiena | Freepik

FacebookTwitterLinkedin

Pagaliau atėjus pavasariui, kiemuose ima sklisti ne tik paukščių giesmės, bet ir pirmieji grilio dūmai. Tiesa, kai kuriems grilio sezonas kelia ne vien džiaugsmą, bet ir klausimų laviną: kiek kaitinti groteles, kada apversti mėsą ir kokį marinatą rinktis? Grilinimas išties gali atrodyti kaip mokslas, bet iš tikrųjų tai – malonus ritualas, kurio galima lengvai išmokti. Kad kepimo procesas sietųsi su geromis emocijomis, „Lidl“ dalinasi svarbiausiais patarimais kepėjams.

Grilio pradžiamokslis: ką darome ne taip?

Viena iš dažniausių pradedančiųjų klaidų –nepakankamai įkaitintas grilis. Daugelis pradeda čirškinti mėsą, vos uždegęs anglis ar įjungęs dujinę kepsninę, nepalaukęs, kol grotelės įkais iki reikiamos temperatūros. O tada – liūdna seka: mėsa prilimpa ir kepa netolygiai.

Net jei viskas paruošta tinkamai ir grilis įkaitintas iki reikiamos temperatūros, rezultatą įprastai pablogina pernelyg dažnas mėsos vartymas. Neretai manoma, kad kuo dažniau apversime kepsnį, tuo greičiau ir tolygiau jis iškeps. Tačiau iš tikrųjų tai gali trukdyti mėsai gražiai apskrusti. Geriausia mėsą versti tik kartą ar du – kai pirmoji pusė jau pakankamai apskrudusi ir lengvai atsiskiria nuo grotelių. Jei jaučiate, kad mėsa vis dar limpa ar sunkiai nusiima, vadinasi, ji dar nėra pasiruošusi būti apversta.

Dar viena dažnai nepastebima klaida – netinkamas marinato naudojimas. Nors jis gali būti puikus būdas pagyvinti mėsos skonį, per ilgas marinavimas, ypač su rūgščiais ingredientais, tokiais kaip actas ar citrinų sultys, gali pakeisti mėsos struktūrą. Tokiu atveju mėsa ima „virti“ dar prieš patekdama ant grilio, o rezultatas – per minkšta ar net guminė tekstūra.

„Grill“ vištiena | Freepik

Grilyje kepti viščiukų sparnelių peteliai su pikantišku jogurto padažu

Įdomupaskaityti

Šio rudens derinys – moliūgas ir makaronai: 2 receptai, kurie bus suteiks komfortą

2025-10-22
Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

Granatų sezonas: kaip išsaugoti rudens gausą – receptai Ir patarimai, leidžiantys sutaupyti

2025-10-21

Kai norisi greito ir gardaus patiekalo – marinuoti „Grill & Fun“ viščiukų sparnelių peteliai yra puikus pasirinkimas. Jie jau paruošti kepimui, tad belieka pasiruošti tinkamus priedus.

Jums reikės:

  • 1 pakelio viščiukų sparnelių peteliai su paprikų marinatu
  • Šlakelio alyvuogių aliejaus
  • 150 g natūralaus graikiško jogurto
  • 1 šaukštelio citrinos sulčių
  • Žiupsnio druskos, pipirų
  • Smulkinto česnako skiltelės
  • Kapotų krapų (pagal skonį)
  1. Grilį įkaitinkite iki vidutinės kaitros. Jei kepate ant grotelių, patepkite jas alyvuogių aliejumi, kad mėsa nepriliptų.
  2. Sudėkite sparnelius ir kepkite apie 6–7 minutes iš kiekvienos pusės, kol mėsa bus gražiai apskrudusi, o vidus – visiškai iškepęs.
  3. Laiką, kol kepa sparneliai, išnaudokite padažui paruošti: jogurtą sumaišykite su citrinos sultimis, druska, pipirais ir kapotais žalumynais. Jeigu norite, kad skonis būtų šiek tiek intensyvesnis – įdėkite česnako.
  4. Sudėkite iškepusius ir apskrudusius sparnelių petelius į lėkštę, šalia – dubenėlį jogurto padažo. Galite papildyti keliomis citrinos skiltelėmis ir saujele žalumynų.

Garnyras: gaivios bulvės su žalumynais ir citrina

Šis lengvas, šviežias ir kvapnus garnyras puikiai papildys bet kokį grilio patiekalą – nuo keptų sparnelių iki dešrelių ar net žuvies. Be to, jam pagaminti nereikia nei daug laiko, nei ilgo sąrašo ingredientų, o rezultatas – nepaliks abejingų.

Jums reikės:

  • 500 g virtų mažųjų bulvių (geriausia – su lupenomis)
  • 2–3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • Saujos šviežių kapotų krapų (arba petražolių)
  • 1–2 šaukštų šviežiai spaustų citrinos sulčių
  • Druskos pagal skonį

Bulves išvirkite ir leiskite šiek tiek atvėsti. Tuo metu dubenyje sumaišykite alyvuogių aliejų su citrinos sultimis ir žiupsneliu druskos. Sudėkite bulves, apibarstykite kapotais krapais ir viską atsargiai, bet gerai išmaišykite, kad prieskoniai pasiskirstytų tolygiai. Patiekti galima tiek šiltas, tiek visiškai atvėsusias.

Lengvas garnyras: grilio daržovės su fetos trupiniais

Kai grilis jau įkaitęs ir ant jo kepa viščiukų sparnelių peteliai, puikus metas pasirūpinti ir daržovėmis. Šis patiekalas – lengvas, spalvingas ir puikiai derantis su įvairiais grilio skanėstais. Jame dera švelnus daržovių saldumas, žolelių aromatas ir lengvas fetos sūrumas.

Jums reikės:

  • 1 nedidelės cukinijos
  • 1–2 paprikų
  • 1 vidutinio dydžio raudonojo svogūno
  • 2–3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 80–100 g fetos sūrio
  • Šviežiai maltų juodųjų pipirų (pagal skonį)
  • Šlakelio citrinos sulčių
  1. Cukiniją supjaustykite griežinėliais ar juostelėmis, paprikas – stambesniais gabalėliais ar juostelėmis, o raudonąjį svogūną – skiltelėmis. Svarbu, kad gabalėliai būtų panašaus dydžio – taip jie tolygiai iškeps.
  2. Sudėkite visas daržoves į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, pabarstykite raudonėliu, čiobreliais, šviežiai maltais pipirais. Gerai išmaišykite, kad prieskoniai tolygiai pasiskirstytų.
  3. Paruoštas daržoves sudėkite tiesiai ant grilio grotelių. Kepkite apie 3–5 minutes iš kiekvienos pusės, kol daržovės švelniai apskrus, bet išlaikys savo struktūrą ir spalvą.
  4. Viską sudėkite į serviravimo lėkštę, apibarstykite trupinta feta ir užlašinkite kelis lašus citrinos sulčių.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos
Įdomu

Lietuvių dizainerės pripažinimas Japonijoje – sukurtos geriausios gidų aprangos

2025-10-13
Miuziklas „Mažasis princas“ vėl scenoje: kultūros bendruomenės palaikymui skambėjo M. K. Čiurlionio „Jūra“
Kultūra

Miuziklas „Mažasis princas“ vėl scenoje: kultūros bendruomenės palaikymui skambėjo M. K. Čiurlionio „Jūra“

2025-10-07
„Polifonija“ Turkijoje: Lietuviškos muzikos sklaida ir dalyvavimas tarptautinėje TENSO konferencijoje
Kultūra

„Polifonija“ Turkijoje: Lietuviškos muzikos sklaida ir dalyvavimas tarptautinėje TENSO konferencijoje

2025-10-06
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Vokiečių kultūros savaitgalis Neringoje: panirkite į tradicijas, istoriją ir kūrybą
Laisvalaikis

Vokiečių kultūros savaitgalis Neringoje

2025-09-24
Jau šį savaitgalį - festivalis „Sveika, Neringa!“
Laisvalaikis

Jau šį savaitgalį – festivalis „Sveika, Neringa!“

2025-09-19
Baltų vienybės diena Šventojoje
Laisvalaikis

Baltų vienybės diena Šventojoje

2025-09-19
Plungės turizmo informacijos centras kviečia į žygį M. K. Čiurlionio keliais ir takeliais
Laisvalaikis

Plungės turizmo informacijos centras kviečia į žygį M. K. Čiurlionio keliais ir takeliais

2025-09-18
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje
Kultūra

Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

2025-10-28
Policijos keturatis
Mažeikiai

Mažeikių rajono policijos komisariatui – naujas keturratis

2025-10-31
Sporto inventorius
Naujienos

Neringa kviečia sporto bendruomenę teikti paraiškas 2026 metų projektų finansavimui

2025-10-30
Sukčiai
Klaipėda

Sukčiai, prisistatę policijos ir banko darbuotojais, apgaulės būdu išviliojo apie 20 000 eurų

2025-10-30

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Neringos savivaldybė perdavė humanitarinę paramą Ukrainai

Neringos savivaldybė perdavė humanitarinę paramą Ukrainai

2025-11-05
Kretingos bažnyčios šventoriuje aptikta iki šiol nežinota kripta

Kretingos bažnyčios šventoriuje aptikta iki šiol nežinota kripta

2025-11-04
cigaretės

Pareigūnai užkardė nelegalią cigarečių prekybą Mažeikiuose

2025-11-04
Šiauliečiai pritaria Lieporių parko atnaujinimui

Šiauliečiai pritaria Lieporių parko atnaujinimui

2025-11-03
Iš dviženklio deficito išlipę šiauliečiai įspūdingu ketvirtuoju kėliniu parbloškė „Neptūną“

Aštuntasis šiauliečių laimėjimas tarpusavio mačuose su Klaipėdos „Neptūnu“

2025-11-03
Žvakės

Artėjant Vėlinėms aplankyti išėjusių Palangos savivaldybės tarybos narių, miesto garbės piliečių kapai

2025-11-03

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

Moterų choras Plungė suskambo Karpatų papėdėje

2025-10-28

Naujausi

Mūšos tyrelio durpyne vyks priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo lauko pratybos

Mūšos tyrelio durpyne vyks priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo lauko pratybos

2025-11-05
Neringos savivaldybė perdavė humanitarinę paramą Ukrainai

Neringos savivaldybė perdavė humanitarinę paramą Ukrainai

2025-11-05
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.