Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Pirmadienis, 13 spalio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Laisvalaikis » Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

Ilgasis savaitgalis – su skaniu maistu: 3 žinomo šefo gudrybės ir receptai

Paulius Liškauskas
2025-08-13
Laisvalaikis, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Iki šefo D. Špakausko patiekalai_Virginijos Bareikytės nuotr.

Iki šefo D. Špakausko patiekalai_Virginijos Bareikytės nuotr.

FacebookTwitterLinkedin

Čia pat – paskutinis ilgasis vasaros savaitgalis. Jį dovanoja Žolinė, tad norisi jį leisti su kuo daugiau gaivos, šviežumo, o laiką skirti gamtoje bendraujant su artimaisiais užuot triūsius virtuvėje. Tai visai paprasta, įsitikinęs prie „Iki“ komandos prisijungęs žymus virtuvės šefas Dainius Špakauskas. Jis išduoda kelias savo amato gudrybes ir dalijasi paprastais, bet nepaprastai skaniais receptais.

 

„Vasara neatsiejama nuo draugų, artimųjų susibūrimų – kai dalijamasi ne tik gera nuotaika, bet ir gardžiu maistu. Todėl kaskart prieš šventines dienas pirkėjai ieško ne tik šviežios mėsos, jau marinuotų gaminių, bet ir įvairių užkandžių: marinuotų alyvuogių, tradicinių bei gurmaniškų salotų, sumuštinių, dairosi įdomybių, tokių kaip mini čeburekai ar suktinukai „spring rolls“.Lietuviams ypatingos progos ir skanėstai – lyg sinonimai“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

 

Jai antrina ir D. Špakauskas. Kaip ir daugeliui lietuvių, jam laikas gamtoje, piknike ar paprasčiausiai terasoje su šeima, bičiuliais dažniausiai siejasi su grilyje čirškinamu maistu – vištiena, jautiena, kiauliena, o ypač jis mėgsta šviežią žuvį. „Tai tampa pagrindiniu akcentu, o dėl kitko tikrai nebūtina verstis per galvą“, – tikina virtuvės profesionalas ir dalijasi naudingais patarimais.

Iki šefas Dainius Špakauskas, IKI nuotr.

Nepersistenkite su daržovėmis – šviežios jos ir taip skanios. Dabar tas metas, kada uogos, vaisiai, daržovės – prinokę, saldūs, skanūs ir geros kainos. Pasak D. Špakausko, sezoninėms gėrybėms skaniai paruošti nieko daug nereikia – papjaustykite pomidorų, agurkų, paskaninkite sultingais svogūnų laiškais, kitais šviežiais žalumynais, pagardinkite trupučiu prieskonių ir alyvuogių aliejaus, pagrilinkite baklažaną, cukiniją. Jeigu norisi šiek tiek šventiškiau – užsukite į sūrių skyrių ir prie jų pridėkite, pavyzdžiui, mocarelos, buratos ar ožkos sūrio. Čia lengva eksperimentuoti ir sunku suklysti.

 

Nevarkite su viskuo patys. „Maistas mano aistra, todėl viską stengiuosi ne tik pats gaminti, bet ir padėti kitiems su savo patirtimi, žiniomis. Bet tikrai ne visi turi tam noro, laiko, o gal ir kantrybės. Tikrai ne kiekvienas turi tapti namų šefu – neverta savęs apkrauti nereikalingais darbais, kad svečius pasitiktumėte nuvargę ir suirzę“, – ramina restorano šefas.

 

Todėl jo patarimas – neapkraukite savęs papildomais rūpesčiais. Koncentruokitės į pagrindinį patiekalą, o įvairių priedų galima nusipirkti. „Užkandžių pasirinkimas šiais laikais tikrai gausus, tad lengva pritaikyti prie savo mitybos stiliaus. Galima rinktis jau paruoštus, taip pat ir kliautis klasikų klasika – nusipirkti šviežios duonos kepalą (savo mylimos ar įmantresnės, tokios kaip fokačija) ir patiekti su užtepėle – humusu, adžika ir kitu mėgstamu pagardu“, – pataria D. Špakauskas.

Baklažanai_Virginijos Bareikytės nuotr.

Slaptas ingredientas gali būti ir medus. D. Špakauskas išduoda ir dar vieną gudrybę, kuri gali pagerinti įvairių patiekalų skonį. Tikras natūralus lobis – medus – gelbsti ne tik saldinant arbatą ar desertus. „Tai puikus priedas norint subalansuoti skonį. Jei daržovės per rūgščios – įdedu šaukštelį medaus. Jei marinuoju šviežią mėsą, vištieną, žuvį – keliauja net keli šaukštai. Tuomet mėsa, žuvis labai gražiai karamelizuojasi, atsiranda papildomų skonio natų“, – pataria virtuvės profesionalas.

Įdomupaskaityti

„Polifonija“ Turkijoje: Lietuviškos muzikos sklaida ir dalyvavimas tarptautinėje TENSO konferencijoje

„Polifonija“ Turkijoje: Lietuviškos muzikos sklaida ir dalyvavimas tarptautinėje TENSO konferencijoje

2025-10-06
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01

 

Jis siūlo ir tris receptus, kuriems reikės visai paprastų ingredientų, mažai darbo, o įspūdžio nepalikti jie tiesiog negali.

 

Vienas marinatas griliui – ir skaniai žuviai, ir baklažanams

 

Reikės: šviežios išdarinėtos žuvies, alyvuogių aliejaus, česnako, druskos, medaus, sojų padažo, saujos šviežių žalumynų (krapų, kalendrų, čiobrelių, raudonėlių ir pan.), citrusų sulčių (apelsinų, greipfrutų ar žaliosios citrinos), citrinos, greipfruto arba apelsino skiltelių. Garnyrui: baklažanų.

Gaminkime:

  1. Žuvį įpjaunu keliose vietose įstrižai, kad marinatas geriau susigertų.
  2. Į trintuvo indą pilu aliejaus, dedu išspausto česnako, kelis šaukštus medaus, šlakelį sojų padažo, pagardinu druska, pipirais, sudedu gerą saują žalumynų, šliūkšteliu šviežiai spaustų citrusinių vaisių sulčių. Kai norisi aštriau – ir šiek tiek aitriosios paprikos. Viską gerai sutrinu.
  3. Tuomet į žuvies vidų pridedu dar šviežių žalumynų ir citrinos, greipfruto ar apelsino skiltelių. Su marinatu ištrinu visą žuvį, sudedu į dubelį palaikau bent 30 min., galima ir pernakt.
  4. Likus geram pusvalandžiui iki kepimo, tuo pačiu marinatu aplieju ir riekelėmis arba pusiau supjaustytus baklažanus. Juos gerai ir įpjauti kvadratukais, kad sugertų skonį.
  5. Baklažanus kepu tiesiai ant grotelių, o žuvį suvynioju į foliją arba bananų lapus. Tokiu būdu žuvį lengviau apversti, ji skaniai iškepa ir išlieka sultinga.
Baklažanai grilyje_Virginijos Bareikytės nuotr.

Šviežio avokado salotos prie žuvies

 

Reikės: avokadų, svogūnų, kalendrų, pomidoro, druskos, pipirų, medaus, alyvuogių aliejaus.

Gaminkime:

Šalia žuvies dažnai gaminu gvakamolę arba tiesiog šviežias avokado salotas. Sutrinu gerai prinokusius avokadus, sukapoju saujelę kalendrų, kubeliais supjaustau pomidorą. Įdedu smulkinto svogūno ir svogūnų laiškų. Druska, pipirai, šaukštelis medaus ir alyvuogių aliejaus – tiek prieskonių tereikia. Spalvinga ir labai gardu.

 

Gaivi vasariška alyvuogių užtepėlė

 

Reikės: stiklainio alyvuogių be kauliukų, 200 – 300 ml alyvuogių aliejaus, 1 šaukštelio pipirų, 100 g bazilikų, 1 česnako skiltelės, 2 šaukštelių acto, 3 šaukštų medaus, 250 g vyšninių pomidorų.

Gaminkime:

  1. Alyvuoges naudoju arba juodas, arba žalias, arba jas maišau. Nupilu skystį, sudedu į trintuvo indą, įpilu aliejaus ir sudedu likusius ingredientus, išskyrus pomidorus. Viską sutrinu, supilu į indelį ir sumaišau su per pusę perpjautais vyšniniais pomidorais.
  2. Papuošiu keliais šviežio baziliko lapeliais ir patiekiu su šviežia duona.

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Vokiečių kultūros savaitgalis Neringoje: panirkite į tradicijas, istoriją ir kūrybą
Laisvalaikis

Vokiečių kultūros savaitgalis Neringoje

2025-09-24
Jau šį savaitgalį - festivalis „Sveika, Neringa!“
Laisvalaikis

Jau šį savaitgalį – festivalis „Sveika, Neringa!“

2025-09-19
Baltų vienybės diena Šventojoje
Laisvalaikis

Baltų vienybės diena Šventojoje

2025-09-19
Plungės turizmo informacijos centras kviečia į žygį M. K. Čiurlionio keliais ir takeliais
Laisvalaikis

Plungės turizmo informacijos centras kviečia į žygį M. K. Čiurlionio keliais ir takeliais

2025-09-18
Receptai

Ne tik į sriubą, bet ir į pyragą: desertams su mažiau cukraus naudokite moliūgą

2025-09-17
Šiauliai kviečia šokti su visa Lietuva
Laisvalaikis

Šiauliai kviečia šokti su visa Lietuva

2025-09-17
„Švyturių ralis ir Jaunimo festivalis“
Klaipėda

„Švyturių ralis ir Jaunimo festivalis“

2025-09-15
Beatos Nicholson knygos „21 taisyklė geram gyvenimui“ pristatymas
Laisvalaikis

Beatos Nicholson knygos „21 taisyklė geram gyvenimui“ pristatymas

2025-09-15
Prasideda tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“
Laisvalaikis

Prasideda tarptautinis liaudiškų šokių festivalis „Palangos miestely“

2025-09-12
Įspūdžių kupina diena Nidoje – aviacinė šventė „Aero Nida 2025“
Laisvalaikis

Įspūdžių kupina diena Nidoje – aviacinė šventė „Aero Nida 2025“

2025-09-11

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Klaipėdoje lėlės vaidins medžiuose
Kultūra

Klaipėdoje lėlės vaidins medžiuose

2016-05-14
Telšiuose rasta ieškota moteris – pareigūnų profesionalumo dėka paieška baigta sėkmingai
Nelaimės

Telšiuose rasta ieškota moteris – pareigūnų profesionalumo dėka paieška baigta sėkmingai

2025-10-08
Vienatvė ryšio amžiuje: tyrimai atskleidžia, kas gali padėti vyresniems šeimos nariams
Gyvenimas

Vienatvė ryšio amžiuje: tyrimai atskleidžia, kas gali padėti vyresniems šeimos nariams

2025-10-07

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Šiaulių Saulės take – baigiami rekonstrukcijos darbai

Šiaulių Saulės take – baigiami rekonstrukcijos darbai

2025-10-13
Objektų, įtrauktų į kultūros vertybių registrą, tvarkymo darbai Telšių rajone

Objektų, įtrauktų į kultūros vertybių registrą, tvarkymo darbai Telšių rajone

2025-10-13
Kelmę aplankė partneriai iš Vartburgo apskrities

Kelmę aplankė partneriai iš Vartburgo apskrities

2025-10-13
Pajūrio derbyje – triuškinantis „Neptūno“ triumfas

Abejonių nekelianti Klaipėdos „Neptūno“ pergalė

2025-10-12
Po ilgosios pertraukos „Neptūnas-Akvaservis“ šventė pergalę Ukmergėje

Po ilgosios pertraukos „Neptūnas-Akvaservis“ šventė pergalę Ukmergėje

2025-10-12
Dar viena „Šilutės-PDS.lt“ pergalė

Dar viena „Šilutės-PDS.lt“ pergalė

2025-10-12

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
„Polifonija“ Turkijoje: Lietuviškos muzikos sklaida ir dalyvavimas tarptautinėje TENSO konferencijoje

„Polifonija“ Turkijoje: Lietuviškos muzikos sklaida ir dalyvavimas tarptautinėje TENSO konferencijoje

2025-10-06

Naujausi

Šiaulių Saulės take – baigiami rekonstrukcijos darbai

Šiaulių Saulės take – baigiami rekonstrukcijos darbai

2025-10-13
Objektų, įtrauktų į kultūros vertybių registrą, tvarkymo darbai Telšių rajone

Objektų, įtrauktų į kultūros vertybių registrą, tvarkymo darbai Telšių rajone

2025-10-13
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.