Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Sekmadienis, 22 birželio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Kaip Ina picų krosnį statė

Kaip Ina picų krosnį statė

Paulius Liškauskas
2016-06-16
Gyvenimas
Laikas: 5 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Jurga Sajenkienė

Šiaulietė menininkė Ina Pauliukonienė  realybe paverčia beprotiškiausias idėjas: sumaniusi išsikepti šakotį namuose elektriniu grąžtu išmaišė kibirą tešlos, raguotį iškepė statybiniu karšto oro pūtikliu… Prieš porą metų užsigeidė picų kepimo krosnies. Pasistatė, tiksliau, susidėliojo iš plytų kaip lego ir dabar vasaromis rengia picų vakarėlius.

Picų maniakė

Įdomupaskaityti

Kaip tinkamai planuoti ir tvarkyti sklypą, kad išvengtumėte teisinių pažeidimų ir nesutarimų su kaimynais

Kaip tinkamai planuoti ir tvarkyti sklypą, kad išvengtumėte teisinių pažeidimų ir nesutarimų su kaimynais

2025-06-09
Lietuvininkas Helmutas Lotužis pasveikintas jubiliejaus proga - Klaipėdos rajono savivaldybės administracija

Lietuvininkas Helmutas Lotužis pasveikintas jubiliejaus proga

2025-06-09

„Ragavusieji malkinėje krosnyje keptos picos puikiai žino, kaip ji skiriasi nuo keptos elektrinėje orkaitėje. Ilgai nedavė ramybės mintis, kad man, tikrų tikriausiai picų maniakei, mirtinai reikalinga picų kepimo krosnis. Viena nemigo naktis internete naršant, savaitėlė pasiruošimo, pora – renkant plytas, ir su visais galiu pasidalyti savo patirtimi“, – šelmiškai šypsosi Ina.

Iš pat pradžių ji pasirūpino tvirtu pagrindu, ant kurio stovės krosnis – juk nepatogu picą kepti pažemy. Pirmaisiais metais naudojo seną virtuvinį stalą, bet vidurys nuo didelio karščio išdegė. Tuomet pasistatė metalinį. Modama jo pusėn, moteris atvirauja: ir jis nėra tobulas, stalviršis per plonas, įlinksta.

Kad virtuvinis stalas nesudegtų, ant jo galima dėti specialias karščiui atsparias plokštes, bet Ina pasirinko pigesnį varian­tą. Sukalė specialų padėklą, jį išcementavo, o jau tada rikiavo aštuoniasdešimt plytų: išdėliojo krosnies padą, nugarą, šonus. Viršui sustatyti panaudojo septynis 70 cm ilgio kampainius. Žinoma, picų krosnies dydį galima keisti, prisitaikyti pagal save.

Krosnies pagrindas turi būti labai lygus, mat vėliau net mažiausias nelygumas gali erzinti, o ir plytos nesusideda lygiai.

Pasak Inos, picos iškepa tobulos. Krosnį galima išardyti ar perkelti į kitą vietą, pervežti į sodybą. Nusprendus visai atsisakyti, plytos tiks židiniui ar tikrai krosniai mūryti. Tiesa, yra ir vienas trūkumas. Iš plytų sudėliota krosnis, kitaip nei mūryta, ilgai nelaiko karščio, todėl reikia kiek daugiau malkų.

Per vasarą iškepa kelis šimtus

Ina picas kepa, kai sulaukia svečių. „Mažiausiai reikia 4–5 žmonių. Vienas kūrena krosnį, kitas daro picas, trečias neša į kiemą, ketvirtas parneša. Veiksmo būna daug, visiems tenka suktis vilkeliu, bet niekas tokio smagumo neatsisako“, – pasakoja Ina.

Spėriai darbuotis tenka dėl kelių priežasčių. Visų pirma, vos žarstekliu nustumiamos malkos ir pašluojamas krosnies paviršius, pica iškart turi būti pašauta į krosnį. Iškepa ji per kelias minutes, todėl negali miegoti – per tą laiką ant ližės turi uždėti naują plonytį paplotį su visais priedais. Antra, picų kepama gana daug, viena ar dvi šeimininkės visų darbų neaprėptų. Be to, būryje darbuotis smagu, pokštaujant, juokiantis net nepajunti, kai ateina laikas sėstis prie krosnis1stalo ir skanauti gardžių kepinių.

Pirmaisiais metais picų vakarėliai pas Iną ir Saulių Pauliukonius vykdavo kone kiekvieną savaitgalį. Šeimininkai užrašų knygoje net pasižymėjo, kas po ko atvažiuos. Pasisvečiuoti ir pasibūti malonioje, draugiškoje sutuoktinių kompanijoje norinčiųjų niekuomet netrūkdavo, pasistačius picų krosnį jų gretos dar labiau padidėjo. „Viskas dėl draugų ir bendravimo, širdžiai malonių akimirkų“, – sako menininkė. Per vasarą bičiuliams, draugams ir kaimynams ji iškepa po kelis šimtus picų.

Picos tešlą Ina minko pagal patikrintą receptą: iš 280 ml vandens, 2 šaukštų aliejaus, 450 g miltų, 1,5 šaukštelio druskos, 0,5 šaukštelio cukraus, 1 šaukštelio sausų mielių.

„Nežinau, kokį picos paplotį jūs pavadintumėte tobulu. Mano tobulybę apibūdina žodžiai „plonas, minkštas, traškus“, – sako I. Pauliukonienė.

Pagal jos receptą išeina 3–5 picos. Užminkiusi ir pakildinusi tešlą Ina iškočioja 1–2 mm storio paplotį. Ant jo pila savo gamintos pomidorų tyrės, deda įvairiausių produktų: dešros, šoninės, pievagrybių, aitriųjų paprikų, daug pomidorų (kuo jų daugiau, tuo pica sultingesnė), raudonėlio, baziliko, mairūno, sūrio. Viskas turi būti pjaustoma labai plonai, sūris sutarkuojamas.

Be ližės neišsiversi

Pica krosnin pašaunama ant ližės. Kadangi parduotuvėje ližės brangios, Ina pasirūpino, kad būtų pagaminta iš metalo lakšto. Dar reikia ir mažesnės apvalios ližės kepamai picai pasukioti. Ji turėtų būti maždaug 15 cm skersmens.

Inos žodžiais, pirmąkart su liže krosnin pašauti labai ploną picą nėra lengva. Tačiau kiek pasitreniravęs įgundi ir šis darbas nebeatrodo labai sunkus.

Dalydamasi patirtimi šiaulietė atskleidžia dar kelis niuansus. Produktai ant iškočioto papločio dedami prieš pat kepant, mat ilgiau palaikius bus sunku uždėti ant ližės ir pašauti į krosnį. Pica kepa labai greitai, tad niekur toli negalima nueiti, ją reikia nuolat stebėti. Vos pamačius, kad kraštas ima smarkiau ruduoti ar juoduoti, mažąja apvaliąja liže picą būtina pasukioti, kai apkepa visi šonai, greitai ištraukti.

„Mano pirmoji pica buvo per stora, kiek padegusi. Antroji susivartė kišant krosnin ir virto šiltu tąsiu gumulu. Daugiau nesėkmių nebepasitaikė“, – šypsosi mielai maisto ruošimu užsiimanti menininkė.

Jau kurį laiką Ina kepa ir įdarytas, vadinamąsias dvipades, picas. Jas paruošti nėra sunku. Iškočioja paplotį, pabarsto sūrio, deda produktus kaip įprastai picai, kitą paplotį. Prie picų kulinarijai neabejinga menininkė patiekia padažo: lygiomis dalimis suplaka majonezą ir kefyrą, prideda prieskoninių žolelių, pipirų, česnako.

Atsisveikindamas Ina pažada: „Kada nors aš vis tiek susimūrysiu tikrą krosnį. Pati! Tokią, kurioje bus galima ne tik picas, bet ir kugelį, ir mėsą, ir duoną kepti.“

Idėjų generatorius

Prie žmonos Inos nesibaigiančių eksperimentų Šiaulių dramos teatro aktorius Saulius Eduardas Pauliukonis jau pripratęs. Žinodamas, kad jai nėra didesnio džiaugsmo už bendravimą, susitaikė su nuolat draugų pilnais namais. Čia vieši ne tik picų paskanauti pakviesti bičiuliai. I. Pauliukonienė nuolat suburia bendramintes išmokti naujų kūrybinių technikų, audinių dažymo, vilnos vėlimo subtilybių. Jos rankose vilna virsta juvelyriškomis sagėmis, šaliais, skaromis, drabužiais, kepurėmis, rankinėmis. Inai įdomiausia velti neįprastus dalykus, pavyzdžiui, katiną, dantyse laikantį pelę, ar lapę, įsikandusią žąsį. Menininkė nekantrauja išbandyti naujas technikas, todėl jos kūrinių sąraše atsirado burbulinės skaros, lėlės, deginimas ant medžio, tapyba ant šilko.

Instrukcija. „Mielosios mano, tokią krosnį tikrai galite pasistatyti pačios. Ir tegul vyrai netiki, tegul juokiasi, tegul aiškina, kad gali geriau, bet sakau – krosniai surinkti tereikia 10–15 minučių, picos iškepa tobulos. Nei maldaut reikia, nei paskui dėkot mėnesiais. Pasistatot, ir kepat. Nepatinka – išardot“, – draugėms detalią schemą internete pateikia Ina.

image002

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi
Gyvenimas

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

2025-06-06
Ką daryti, jei jau nudegėte saulėje? Keletas gudrybių padės išvengti diskomforto
Gyvenimas

Ką daryti, jei jau nudegėte saulėje? Keletas gudrybių padės išvengti diskomforto

2025-06-05
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Nematomos būsto remonto grėsmės: kaip išvengti nuostolių ir konfliktų su kaimynais?
Gyvenimas

Nematomos būsto remonto grėsmės: kaip išvengti nuostolių ir konfliktų su kaimynais?

2025-06-02
Saulėtieji serenčiai: kaip sėkmingai auginti ir džiaugtis gausiais žiedais visą vasarą
Gyvenimas

Saulėtieji serenčiai: kaip sėkmingai auginti ir džiaugtis gausiais žiedais visą vasarą

2025-06-01
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
TOP 5 daiktai, kurie gali išgelbėti jūsų atostogas, bet dažnai lieka namuose
Gyvenimas

TOP 5 daiktai, kurie gali išgelbėti jūsų atostogas, bet dažnai lieka namuose

2025-05-28
Kiek pinigų jaunavedžiams dovanoja lietuviai?
Aktualijos

Kiek pinigų jaunavedžiams dovanoja lietuviai?

2025-05-27
Kaip išsirinkti patogią, saugią ir stilingą motociklininko aprangą?
Gyvenimas

Kaip išsirinkti patogią, saugią ir stilingą motociklininko aprangą?

2025-05-27
„Sekmadienio sindromas“: kodėl prieš darbo savaitės pradžią kyla nerimas ir kaip jį sumažinti?
Gyvenimas

„Sekmadienio sindromas“: kodėl prieš darbo savaitės pradžią kyla nerimas ir kaip jį sumažinti?

2025-05-25

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Lemtingas išvažiavimas į priešpriešinę juostą Kelmės rajone: žuvo „Opel“ vairuotoja
Kelmė

Lemtingas išvažiavimas į priešpriešinę juostą Kelmės rajone: žuvo „Opel“ vairuotoja

2025-06-20
Didžiosios Joninės Mažeikiuose – jau greitai
Laisvalaikis

Didžiosios Joninės Mažeikiuose – jau greitai

2025-06-18
Norintiesiems smagiai ir įdomiai praleisti laiką – vasaros edukacijos
Mažeikiai

Norintiesiems smagiai ir įdomiai praleisti laiką – vasaros edukacijos

2025-06-20
Atnaujintas Kuršių gatvės pėsčiųjų takas: patogesniam susisiekimui su pajūriu
Naujienos

Atnaujintas Kuršių gatvės pėsčiųjų takas: patogesniam susisiekimui su pajūriu

2025-06-19

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Mažeikiuose – trečioji katino skulptūra

Mažeikiuose – trečioji katino skulptūra

2025-06-22
Savaitei bus uždaroma kelio Šiauliai–Gruzdžiai atkarpa

Magiškoje Kupolinių šventėje prie Žaliūkių vėjo malūno – tarptautinė atlikėjų komanda

2025-06-20
Po gyventojų skundų įvertinti Kelmės medžiai: bus išsaugoti visi sveiki želdiniai

Po gyventojų skundų įvertinti Kelmės medžiai: bus išsaugoti visi sveiki želdiniai

2025-06-20
Klaipėdoje bus išasfaltuota dar beveik 6 km žvyrkelių

Klaipėdoje bus išasfaltuota dar beveik 6 km žvyrkelių

2025-06-20
Traukinys piqsels.com

Savaitei bus uždaroma kelio Šiauliai–Gruzdžiai atkarpa

2025-06-20
Tauragės apskrities antradienio įvykiai

Nėščią sugyventinę sumušęs mažeikiškis laukia teismo

2025-06-20

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Lemtingas išvažiavimas į priešpriešinę juostą Kelmės rajone: žuvo „Opel“ vairuotoja

Lemtingas išvažiavimas į priešpriešinę juostą Kelmės rajone: žuvo „Opel“ vairuotoja

2025-06-20

Naujausi

Mažeikiuose – trečioji katino skulptūra

Mažeikiuose – trečioji katino skulptūra

2025-06-22
Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.