Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 21 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » Lietuvos paukštynai: lietuvių įpročiai tampa vakarietiški

Lietuvos paukštynai: lietuvių įpročiai tampa vakarietiški

Paulius Liškauskas
2015-08-13
Gyvenimas
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Spartėjantis gyvenimo tempas, laiko namų ruošai ir maisto gaminimui trūkumas pamažu formuoja ir kitokius lietuvių įpročius. Pusę dienos darbuotis virtuvėje tampa savaitgalio prabanga, na o kasdienai tautiečiai renkasi greičiau paruošiamus, taip vadinamus „paruoštus gaminti” (angl. „ready to cook”) produktus, tačiau jų kokybė ir įvairovė ne mažiau svarbi. Tai liudija ir Lietuvos gamintojai, rinkai siūlantys vartotojų laiką taupančius produktus.

Paruošti gaminti produktai jau seniai populiarūs Vakarų Europos šalyse, Skandinavijoje. Jų mažmeninės prekybos tinklų lentynose, palyginus su šviežia mėsa, dauguma. Nors Lietuvoje vis dar vyrauja požiūris, kad  parduotuvėje parduodamas paruoštas gaminti produktas neprilygtsa paruoštam namuose, tyrimai ir vartojimo tendencijos rodo augantį jų populiarumą.

Kad laiko maisto gaminimui turime vis mažiau, rodo vartotojų tyrimai. Antai šviežios mėsos ir mėsos gaminių vartotojų apklausos parodė, kad mažėja maisto gaminimui skirtas laikas ir auga paruoštų gaminti produktų poreikis. Remiantis „TNS LT“ tyrimų duomenimis, prieš ketverius metus, t.y. 2011 m., 5 proc. tyrime dalyvavusių Lietuvos gyventojų maisto ruošai skirdavo iki pusvalandžio, 2015 m. ši vartotojų dalis išaugo iki 20 proc. Analogiškos apklausos atliktos 2011 m. ir 2014 m. pabaigoje,  jų metu tiesioginio interviu metodu apklausta 1 000 Lietuvos gyventojų.

Praėjusių metų pabaigoje atlikta apklausa taip pat parodė, kad keičiantis požiūriui į mitybą ir maisto gaminimą, vartotojams tapo svarbu, ne tik kokią mėsą ir kokio gamintojo produktus jie renkasi, bet ir per kiek laiko maistą paruoš.

Apie mėsos pusgaminių ir gaminių populiarumą liudija ir didieji Lietuvos paukštynai. Antai AB Vilniaus paukštynas gaminamų vištienos pusgaminių pardavimai kasmet auga apie dešimtadalį. Pasak šio paukštyno generalinio direktoriaus Gintaro Martinkaus, itin auganti pusgaminių dalis – marinuotos vištienos produktai. Pirmojo pusmečio pardavimų apimtys rodo, kad marinuotos vištienos produktų augimas siekia 13,8  proc., palyginus su 2014 m. I pusmečiu. Nors marinuoti produktai perkami visus metus, pirmą pusmetį ženkliausias augimas – gegužės ir birželio mėn.

„Populiarėjant grilio kultūrai Lietuvoje, pirkėjai renkasi ne tik tradicinio skonio šašlykus, bet ir naujų gurmaniškų skonių marinatuose paruoštą vištieną. Nors šiais metais didžioji dalis vasaros nelepino itin šiltu oru, kai kurių skonių marinuoti vištienos produktai, tiesiog, graibstomi, – įžvalgomis dalinasi paukštyno vadovas, – Atsižvelgdami į vartotojų poreikį gaminti ne tik greitai, bet ir skaniai, kasmet pasiūlome keletą naujų marinatų skonių. Mūsų šalies vartotojų skoniai skiriasi nuo kitų šalių: lietuviai pamėgo įvairių uogų, žolelių marinatus, tuo tarpu kaimynai latviai – acto marinatus, estams labiau patinka jogurtiniai marinatai.“ – teigia G. Martinkus.

Įdomupaskaityti

Švarūs namai iki švenčių: patarimai taupantiems pinigus ir laiką

Švarūs namai iki švenčių: patarimai taupantiems pinigus ir laiką

2025-11-14
Sveikatos specialistai: daugelio lietuvių mitybos įpročiai verčia sunerimti – kur klystama dažniausiai

Sveikatos specialistai: daugelio lietuvių mitybos įpročiai verčia sunerimti – kur klystama dažniausiai

2025-11-11

Paukštyno vadovas tiki, kad likusią vasarą ir rugsėjį marinuotos vištienos pardavimai dar labiau augs.

Kad laiko maisto ruošai skiriama vis mažiau, rodo vištienos faršo pardavimų augimas. Palyginus I pusm. pardavimų apimtis, faršo pardavimai išaugo taip pat 50 proc.

Kita vištienos produktų kategorija, itin išpopuliarėjusi Lietuvoje – virtos kepamosios vištienos dešrelės, kurių sudėtyje nėra natrio nitrito, todėl jos tinkamos kepti ant grilio. Palyginus su praėjusių metų I-uoju pusmečiu, šių dešrelių pardavimai augo daugiau kaip 50 proc.

Paukštyno atstovas pasakoja, kad jei pažvelgtume į Europos šalių prekybos tinklų lentynas, jose mėsos pusgaminiai sudaro gan didelę dalį. Be jau mums įprastų marinuotų produktų, vis didesnį populiarumą įgauna iš faršo suformuoti produktai: įvairūs suvožtiniai (angl. „burger“), kepsneliai, kotletai, kukuliai, kurių mada ateis ir į mūsų šalį.

Nuotr. vistienos pusgaminiai Vistienos farsas

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Stresas
Gyvenimas

Imunitetas ir stresas – kaip išlaikyti vidinį balansą?

2025-11-10
Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?
Gyvenimas

Skalbinių psichologija: ką švaros įpročiai sako apie kiekvieną?

2025-11-09
Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių
Gyvenimas

Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

2025-11-07
Kaip pasirūpinti odos sveikata patiriant šlapimo nelaikymą
Gyvenimas

Kaip pasirūpinti odos sveikata patiriant šlapimo nelaikymą

2025-11-05
Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu
Gyvenimas

Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu

2025-11-04
Pirmoji ponia D. Nausėdienė kviečia moteris pasirūpinti sveikata: laiku pasitikrinti – pasirinkti gyvenimą
Gyvenimas

Pirmoji ponia D. Nausėdienė kviečia moteris pasirūpinti sveikata: laiku pasitikrinti – pasirinkti gyvenimą

2025-10-31
Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas
Grožis

Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas

2025-10-31
Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas
Grožis

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

2025-10-28
Onikso akmuo
Gyvenimas

Onikso akmuo – išskirtinis grožis interjere ir kaip jį pritaikyti ilgaamžiškai

2025-10-23
Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo
Aktualijos

Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo

2025-10-20

Skaitomiausia

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti
Gyvenimas

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

2016-10-21
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Šiandienos „Cloudflare“ sutrikimai: Kas nutiko ir kodėl pusė interneto „lūžo“?
Aktualijos

Šiandienos „Cloudflare“ sutrikimai: Kas nutiko ir kodėl pusė interneto „lūžo“?

2025-11-18
Naujiena Lietuvos parduotuvėse: pirkėjų amžių tikrins dirbtinis intelektas
Aktualijos

Kodėl „Black Friday“ pavirto į „Black November“, o Kalėdos prasideda spalį?

2025-11-19

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Šilutės ekipos pergalė prieš klaipėdiečius

Šilutės ekipos pergalė prieš klaipėdiečius

2025-11-20
Raseiniuose – naujas žaliasis plotas prie Stonų ir Garažų gatvių

Raseiniuose – naujas žaliasis plotas prie Stonų ir Garažų gatvių

2025-11-20
Kretingos rajone – dar vieno lopšelio-darželio rekonstrukcija

Kretingos rajone – dar vieno lopšelio-darželio rekonstrukcija

2025-11-20
Seinų delegacijos vizitas ir bendri ugniagesių mokymai Raseiniuose

Seinų delegacijos vizitas ir bendri ugniagesių mokymai Raseiniuose

2025-11-20
Šiuolaikiniai spąstai –  priklausomybės– kaip nepamesti savęs?

Šiuolaikiniai spąstai – priklausomybės– kaip nepamesti savęs?

2025-11-20
Tęsiama Klaipėdos rajono parama Lymanui: miestą pasiekė humanitarinės pagalbos siunta

Tęsiama Klaipėdos rajono parama Lymanui: miestą pasiekė humanitarinės pagalbos siunta

2025-11-19

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

Versliausia Lietuvos bendruomenė: neužteko lydekai paliepti

2016-10-21
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Šilutės ekipos pergalė prieš klaipėdiečius

Šilutės ekipos pergalė prieš klaipėdiečius

2025-11-20
Atskleistos 2025 m. kalėdų dekoro tendencijos: madoje išlieka kaspinai, dekoruokite ir veidrodžiais

Atskleistos 2025 m. kalėdų dekoro tendencijos: madoje išlieka kaspinai, dekoruokite ir veidrodžiais

2025-11-20
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.