Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Šeštadienis, 18 spalio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » Mamos dieną atšvęskite terasoje: su šiais patarimais lašišą iškepsite tobulai

Mamos dieną atšvęskite terasoje: su šiais patarimais lašišą iškepsite tobulai

Paulius Liškauskas
2024-05-01
Gyvenimas, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Ant grotelių kepta lašiša

Ant grotelių kepta lašiša

FacebookTwitterLinkedin

Tik spėjome apsidžiaugti atgimusia gamta, kai netikėtai vyšnių žiedus nuklojo sniegas. Bet žiemos grimasos pavasario neišgąsdino ir grįžus šiltiems orams vėl terasoje galime užkurti kepsnines. Artėjant vienai gražiausių pavasario švenčių – Mamos dienai – pagaminkime šį tą ypatingo ir nudžiuginkime mamas, močiutes ir visus artimuosius sveikais ir lengvai pietumis – ant grotelių kepta lašiša. Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad lašiša – ypač vertinga žuvis, turtinga Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis. Prekybos tinklo „Rimi“ grilio technologas Vidas Nadzeika lašišą rekomenduoja gardinti citrinos sultimis ir kepti ant gerai įkaitintų grotelių. Be to, šventinį stalą padengsite pigiau, iki gegužės 6 d. pasinaudodami 40 proc. nuolaida skrostoms atlantinėms lašišoms su galvomis – jos kainuos 8,99 Eur / kg, perkant su lojalumo kortele.

Lašiša: gausybės vertingų medžiagų šaltinis

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad žuvis yra didelės biologinės vertės, baltymais turtingas produktas, turintis daug Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių. „Lašiša yra riebi žuvis, o šios rūšies žuvys veiksmingos mažinant lėtinių ligų riziką, taip pat prisideda prie cholesterolio mažinimo. Lašišos riebaluose yra ypač daug Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių. Jos svarbios mažinant trigliceridų ir cholesterolio kiekį kraujyje, padeda koreguoti kraujospūdį, mažina sergamumą širdies bei kraujagyslių ligomis“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, lašišos taip pat naudingos smegenims bei nervų sistemai. „Įrodyta, kad žuvų, turinčių daug Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių vartojimas gerina atmintį, mažina riziką susirgti Parkinsono ir Alzheimerio ligomis. Sveikatai naudingi riebalai kartu su vitaminais A ir D stiprina sąnarius bei nervų sistemą, lėtina senėjimo procesus, reguliuoja kalcio kiekį kraujyje, mažina akių ligų riziką. Kitos svarbios maistinės lašišų medžiagos yra geležis, baltymai, kalcis, kalis, jodas, selenas, cinkas, magnis, natris bei fosforas.“

Žuvies valgome per mažai

Pasak dr. E. Gavelienės, daugelio mūsų mityboje žuvies vis dar trūksta: per savaitę jos reikėtų valgyti bent 2–3 kartus. Sveikatai palankios mitybos specialistė taip pat atkreipia dėmesį, kad jūrinių ir gėlavandenių žuvų maistingumas skiriasi: nors mineralinių medžiagų ar baltymų kiekis panašus, tačiau Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių jūrinės žuvys turi daugiau.

„Nuo pakankamo Omega-3 polinesočiųjų rūgščių kiekio organizme priklauso, kaip funkcionuoja širdis, kraujagyslės ir imuninė sistema, jos saugo ir nuo uždegiminių procesų. Dėl to geriausia valgyti įvairias žuvis – ir jūrines, ir gėlavandenes. Jei kartą per savaitę valgote jūrinę žuvį, antrą kartą pasigaminkite patiekalą iš sugautos upėse, ežeruose ar tvenkiniuose. Taip bus gaunama maksimali nauda iš žuvies ir kartu racionas bus pakankamai įvairus“, – pataria gydytoja dietologė.

Medaus glazūra suteiks traškumo

Lašišą prekybos tinklo „Rimi“ grilio technologas Vidas Nadzeika siūlo gardinti paprastais bei pigiais prieskoniais: druska, pipirais, pašlakstyti citrinos sultimis. Žuviai dar galima naudoti ir medaus arba sojos padažo glazūras: taip iškepta žuvis turės dar traškesnę plutelę, o vidus išliks minkštas ir sultingas.

„Ruošdamiesi kepti žuvį ant grilio pirmiausia gerai įkaitinkite kepimo groteles ir jas šiek tiek patepkite aliejumi, nes tik tokiu atveju žuvis prie jų neprilips. To nepadarius greičiausiai prireiks nemažai pastangų ją bandant nuimti nuo grotelių nesubyrėjusią. Be to, žuvies filė be odos nėra tinkama kepimui ant grilio, nes greitai praranda sultingumą ir tampa ypač trapi. Prisiminkite ir tai, kad žuvies kepimui tinkama aukštesnė temperatūra ir trumpesnis kepimo laikas nei mėsos, todėl jos nereikėtų perkepti bei suskrudinti“, – patarimais dalijasi V. Nadzeika ir primena, kad iki gegužės 6 d. pasinaudodami 40 proc. nuolaida skrostoms atlantinėms lašišoms su galvomis – jos kainuos 8,99 Eur/kg, perkant su lojalumo kortele.

Taip pat planuojantiems šventinį Mamos dienos meniu visų reikiamų ingredientų pigiau įsigyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas. O nusprendus šventinį sekmadienį praleisti kepant mėgstamus patiekalus lauke, verta iki gegužės 6 d. pasinaudoti 30 proc. nuolaida, taikoma BBQ įrankiams ir priedams „Good Cook“, perkant su lojalumo kortele. Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.

Mamos dienos proga ant grotelių iškepę lašišos turėsite ne tik šventinį, bet ir sveikatai palankų patiekalą.

RECEPTAS

Ant grotelių kepta lašiša 

Patiekalui reikės:

800 g lašišos;

Įdomupaskaityti

Palanga nominuota 2026 metų Europos sporto miestu

Palanga nominuota 2026 metų Europos sporto miestu

2025-10-16
Rudens fenomenas sporto salėse: meilė trunka tris savaites

Rudens fenomenas sporto salėse: meilė trunka tris savaites

2025-10-15

2 v. š. medaus;

Pusės citrinos sulčių;

2 v. š. sojos padažo;

2 v. š. garstyčių;

2 v. š. aliejaus;

Druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimo eiga:

  1. Iš medaus, garstyčių, sojos padažo, citrinos sulčių ir aliejaus sumaišykite pigesnį marinatą, pagardinkite druska ir pipirais.
  2. Lašišos gabalėlius užpilkite marinatu, pavartykite, kad pasidengtų iš visų pusių, palikite marinuotis bent pusvalandžiui.
  3. Gerai įkaitinę kepsninę kepkite ant grotelių maždaug po 4 min. iš kiekvienos pusės.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas
Laisvalaikis

Kava, kaip dar jos neragavote: kodėl ji vis dažniau atsiduria ne tik puodelyje ir sriubos receptas

2025-10-14
Vairavimo baimė: kas ją sukelia ir kaip su ja susitvarkyti?
Gyvenimas

Miego svarba: penktadalis sunkių eismo įvykių – dėl mieguistumo ir nekokybiško poilsio

2025-10-13
Gyvenimas

Konservuoti, fermentuoti, šaldyti: kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį

2025-10-13
Šuo
Aplinka

Nuo „puppuccino“ iki gimtadienio tortų: kur slypi balansas tarp naujų tendencijų ir šuns gerovės?

2025-10-09
Vaistinėlė prieš gimdymą: ką svarbu turėti mamai ir naujagimiui pirmosioms savaitėms
Gyvenimas

Vaistinėlė prieš gimdymą: ką svarbu turėti mamai ir naujagimiui pirmosioms savaitėms

2025-10-08
Vienatvė ryšio amžiuje: tyrimai atskleidžia, kas gali padėti vyresniems šeimos nariams
Gyvenimas

Vienatvė ryšio amžiuje: tyrimai atskleidžia, kas gali padėti vyresniems šeimos nariams

2025-10-07
Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam
Receptai

Rudeniški bulvių apkepo receptai, kuriuos pavyks pasigaminti kiekvienam

2025-10-01
Šalčio sezonas čia pat: kaip užtikrinti augintinio sveikatą ir komfortą
Gyvenimas

Šalčio sezonas čia pat: kaip užtikrinti augintinio sveikatą ir komfortą

2025-09-25
„Senjorų savaitė“ sugrįžta į Palangą
Gyvenimas

„Senjorų savaitė“ sugrįžta į Palangą

2025-09-24
Šiauliai pasveikino Omahą (JAV)
Gyvenimas

Šiauliai pasveikino Omahą (JAV)

2025-09-19

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?
Receptai

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Laukai
Naujienos

Pradėtos mokėti avansinės išmokos, susijusios su plotu ir ūkiniais gyvūnais

2025-10-17
R. Lomažas – apie Europos čempionatą, patirtį Eurolygoje ir malonų jausmą atvykti į Klaipėdą
Klaipėda

R. Lomažas – apie Europos čempionatą, patirtį Eurolygoje ir malonų jausmą atvykti į Klaipėdą

2025-10-16
Pinigai
Kriminalai

Pareikšti įtarimai Akmenės rajono Seimo nariui Tomui Martinaičiui

2025-10-17

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Prasideda Ispanijos kultūros dienos Klaipėdoje

Prasideda Ispanijos kultūros dienos Klaipėdoje

2025-10-18
Netrukus atvers duris paliatyviosios pagalbos dienos centras vaikams Klaipėdoje

Netrukus atvers duris paliatyviosios pagalbos dienos centras vaikams Klaipėdoje

2025-10-18
Elektrostatinio filtro diegimo projektas Palangoje – investicija į švaresnį orą ir tvaresnę šilumos gamybą

Elektrostatinio filtro diegimo projektas Palangoje – investicija į švaresnį orą ir tvaresnę šilumos gamybą

2025-10-18
Danų dvarų tyrinėtojai Kretingos muziejuje aptiko paveikslus, pretenduojančius į sensaciją

Danų dvarų tyrinėtojai Kretingos muziejuje aptiko paveikslus, pretenduojančius į sensaciją

2025-10-17
Žemaitijos derbyje vietos „Telšiai“ dramatiškai pratęsė pergalių seriją

Žemaitijos derbyje vietos „Telšiai“ dramatiškai pratęsė pergalių seriją

2025-10-17
„Tarp sienų, tarp kūnų“ Patyriminis šokio spektaklis

Tarptautinis Mažeikių meno festivalis: dar vienas renginys – šokio spektaklis

2025-10-17

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22

Naujausi

Prasideda Ispanijos kultūros dienos Klaipėdoje

Prasideda Ispanijos kultūros dienos Klaipėdoje

2025-10-18
Netrukus atvers duris paliatyviosios pagalbos dienos centras vaikams Klaipėdoje

Netrukus atvers duris paliatyviosios pagalbos dienos centras vaikams Klaipėdoje

2025-10-18
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.