Šventinės nuotaikos jau skverbiasi į miestų gatves ir gyventojų namus, kuriuose vis daugiau jaukumo, kalėdinių švieselių, spalvų ir kvapų. Šventinę atmosferą namuose sukurti padeda ne tik papuoštos žaliaskarės, mirksinčios lemputės ar skambančios kalėdinės dainos, bet ir kiti švenčių atributai. Vienas iš jų – šventiniai meduolių sausainiai, kurie gali tapti tiek puikia dovana, tiek išskirtiniu šventinio stalo atributu. Neatsitiktinai šventiniai sausainiai šiemet tapo ir vienu pagrindinių lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kalėdinės reklamos akcentų. Šilumą ir buvimą su artimaisiais kalėdiniai sausainiai simbolizuoja ir pramogų pasaulio atstovei Neringai Zeleniūtei, kuri sutiko pasidalinti savo mėgstamu meduolių sausainių receptu.
Šventes kuriame kartu
Šiųmetėje „Maximos“ kalėdinėje reklamoje prekybos tinklo parduotuvės darbuotojai bendromis pastangomis padeda jaunajam vaizdo klipo herojui padaryti staigmeną savo artimiesiems – iškepti šventiškų kalėdinių sausainių, rūpestingai padekoruotų taip, kad primintų kiekvieną berniuko šeimos narį. Prekybos tinklo Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė sako, kad meduolių sausainiai reklamoje simbolizuoja kalėdinę dvasią ir pagrindinę švenčių prasmę – buvimą su pačiais artimiausiais ir neįkainojamas kartu praleistas akimirkas.
„Šiemet artumas, dėmesys ir rūpestis artimaisiais yra kaip niekad svarbus. Juk metai daugeliui buvo išties nelengvi. Šventiniai sausainiai gali ne tik tapti tokio dėmesio simboliu ir išraiška, bet ir sutelkti šeimą bendrai veiklai. Kartu kepant ir dekoruojant šventinius sausainius neabejotinai galima prasmingai praleisti laiką, mėgautis švenčių laukimu ir patirti daug smagių akimirkų. Žinoma, per visus šventinius rūpesčius laiko patiems išsikepti sausainių gali ir pritrūkti. Dėl to didžiosiose „Maximos“ parduotuvėse pirkėjams šiemet siūlome ir mūsų meistrų paruoštų, tačiau nedekoruotų žmogaus formos meduolių sausainių, kuriuos klientai gali patys papuošti ir suteikti jiems išskirtinę išvaizdą“, – sako E. Dapkienė.
Anot prekybos tinklo atstovės, tokie sausainiai gali tapti tiek individualizuota dovana, tiek išskirtiniu šventinio stalo ar netgi Kalėdų eglutės papuošimu. Visgi, E. Dapkienės teigimu, nepriklausomai nuo jų panaudojimo, džiugiausias gali būti pats sausainių dekoravimo procesas.
Sausainių kepimas – tikra šventė
Su artėjančiomis šventėmis meduolių sausainiai asocijuojasi ir muzikos atlikėjų agentūros direktorei Neringai Zeleniūtei, kurios šeima kiekvienais metais stengiasi jais papuošti savo namus ir sukurti šventinę nuotaiką.
„Sausainių kepimas ir dekoravimas, kaip ir eglutės puošimas ar dovanėlių artimiesiems paieškos, tampa maloniu šventiniu rūpesčiu, kuris neabejotinai prisideda prie šventinės atmosferos kūrimo. Juk Kalėdų laukimas yra ne mažiau smagesnis ir prasmingesnis nei pačios šventės. Tiesą sakant, mūsų namuose pats meduolių kepimas ir dekoravimas tampa tikrų tikriausia švente“, – sako N. Zeleniūtė.
Anot N. Zeleniūtės, sausainių papuošimų „madas“ namuose visuomet diktuoja vaikai – būtent pagal jų norus ir pageidavimus sausainiai atgyja ir tampa išskirtiniais personažais bei nusidažo šventinėmis spalvomis.
Žinoma moteris turi ir savo pamėgtą kalėdinių sausainių receptą, kurį siūlo išmėginti visiems, norintiems pripildyti namus šventine nuotaika ir kalėdiniais kvapais.
N. Zeleniūtės kalėdinių sausainių receptas
Sausainiams pagaminti prireiks:
- 500-600 g speltos miltų
- 2 kiaušinių
- 100 g medaus
- 150 g rudojo cukraus
- 100 g sviesto
- 2 šaukštelių meduolių prieskonių
- 1 šaukštelio druskos
- 1 šaukštelio sodos, nugesinto 1 šaukšteliu acto
Meduoliams papuošti naudojamam glajui pagaminti reikės:
- 1 gerai išplakto kiaušinio baltymo
- 200 g cukraus pudros
- 3-5 šaukštų citrinos sulčių
„Ruošdami meduolius medų, cukrų ir sviestą nuolat maišydami tirpinkite puode iki masė užvirs ir joje nebeliks cukraus kristalų. Miltus sumaišykite su prieskoniais, įmuškite kiaušinius ir supilkite atvėsintą sirupo masę. Tuomet įpilkite šaukštą nugesintos sodos. Iš šios masės suminkykite tešlą ir pusvalandžiui įdėkite į šaldytuvą. Tuomet belieka iš tešlos iškočioti norimo storumo sluoksnį ir išspausti formeles. Jas riekia pašauti į iki 180° C įkaitintą orkaitę ir kepti, kol sausainiai paruduos. Jei sausainiai ploni, jie iškepa labai greitai – to reikėtų nepamiršti. Sausainiams iškepus ir atvėsus, galima imtis smagiausios dalies – jų dekoravimo“, – receptu dalijasi N. Zeleniūtė.
Dekoravimui prireiks glaisto, kuris gaunamas sumaišius jam skirtus ingredientus. N. Zeleniūtė taip pat pataria į glaisto masę įmaišyti keletą lašų maistinių dažų, kurie padės sukurti norimą nuotaiką. Meduolius taip pat galima apibarstyti kitais konditerijai skirtais papuošimais. Anot N. Zeleniūtės, dekoruojant sausainius svarbiausia fantazija ir gera nuotaika!