Špinatai – universali ir maistinga daržovė, puikiai tinkanti įvairiausiems patiekalams. Nuo sočių pusryčių iki gardžių pietų ar lengvos vakarienės – špinatai praturtins jūsų stalą ne tik spalva, bet ir vitaminais. Siūlome išbandyti tris laiko patikrintus ir nesudėtingai paruošiamus receptus.
1. Purūs špinatų ir varškės blyneliai
Šie žalieji blyneliai – puikus pasirinkimas sotiems savaitgalio pusryčiams ar lengviems pietums. Jų švelnus skonis patiks tiek suaugusiems, tiek vaikams.
Ingredientai:
- 200 g šviežių špinatų
- 250 g varškės (geriausia riebesnės)
- 2 kiaušiniai
- 3-4 valg. š. miltų
- 2 skiltelės česnako (nebūtina)
- Druskos, pipirų pagal skonį
- Aliejaus kepimui
- Grietinės ar natūralaus jogurto patiekimui
Paruošimas:
- Špinatus nuplaukite ir sudėkite į verdantį vandenį. Palaikykite vos minutę, kol sukris. Nukoškite ir gerai nuspauskite vandens perteklių. Smulkiai supjaustykite.
- Dideliame dubenyje ištrinkite varškę su kiaušiniais.
- Į varškės masę sudėkite smulkintus špinatus, įspauskite česnako skilteles, berkite miltus, pagardinkite druska ir pipirais. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės.
- Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Šaukštu formuokite blynelius ir kepkite ant vidutinės ugnies iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
- Patiekite šiltus su grietine ar jogurtu.
2. Kreminė vištiena su špinatais ir saulėje džiovintais pomidorais
Greitai paruošiamas ir labai gardus patiekalas, kuris puikiai tiks pietums ar vakarienei. Kreminis padažas, švelni vištiena ir išraiškingo skonio priedai sukuria puikią skonių harmoniją.
Ingredientai:
- 2 vištienos filė (apie 500 g)
- 200 g šviežių špinatų
- 8-10 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje
- 200 ml grietinėlės (10-30% riebumo)
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 50 g tarkuoto parmezano sūrio
- Druskos, pipirų, mėgstamų vištienos prieskonių
- Aliejaus kepimui
Paruošimas:
- Vištienos filė supjaustykite norimo dydžio gabalėliais, pagardinkite druska, pipirais ir mėgstamais prieskoniais.
- Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir apkepkite vištieną, kol gražiai pagels. Išimkite iš keptuvės ir atidėkite į šalį.
- Toje pačioje keptuvėje pakepinkite smulkintą svogūną, kol taps permatomas. Sudėkite smulkintą česnaką ir kepkite dar minutę.
- Suberkite nuplautus špinatus ir kaitinkite, kol jie sukris.
- Supilkite grietinėlę, sudėkite smulkintus saulėje džiovintus pomidorus ir tarkuotą parmezano sūrį. Kaitinkite padažą ant silpnos ugnies, kol sūris ištirps ir padažas sutirštės.
- Sudėkite atgal į keptuvę apkeptą vištieną ir viską kartu patroškinkite dar kelias minutes.
- Patiekite su makaronais, ryžiais ar bulvių koše.
3. Graikiškas špinatų pyragas „Spanakopita“
Tradicinis graikų virtuvės pyragas, kurio pagrindą sudaro traški filo tešla ir sultingas špinatų bei fetos sūrio įdaras. Puikus pasirinkimas tiek užkandžiui, tiek kaip pagrindinis patiekalas.
Ingredientai:
- 1 pakuotė filo tešlos (apie 450 g)
- 500 g šviežių arba šaldytų špinatų
- 200 g fetos sūrio
- 1 didelis svogūnas
- 2-3 valg. š. smulkintų šviežių krapų
- 2 valg. š. smulkintų šviežių petražolių
- 2 kiaušiniai
- Druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų
- 100 g tirpinto sviesto arba alyvuogių aliejaus tešlai aptepti
Paruošimas:
- Jei naudojate šaldytus špinatus, juos atšildykite ir labai gerai nuspauskite skysčio perteklių. Jei naudojate šviežius – nuplikykite verdančiu vandeniu, nusausinkite ir smulkiai supjaustykite.
- Keptuvėje įkaitinkite šiek tiek aliejaus ir pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, kol suminkštės. Atvėsinkite.
- Dideliame dubenyje sumaišykite paruoštus špinatus, trupintą fetos sūrį, kepintą svogūną, smulkintas petražoles ir krapus.
- Kitame dubenėlyje lengvai išplakite kiaušinius ir supilkite juos į špinatų masę. Pagardinkite pipirais (dėl fetos sūrumo druskos gali nereikėti arba reikės labai mažai). Gerai išmaišykite.
- Kepimo formą (apie 20×30 cm) ištepkite sviestu arba aliejumi.
- Atsargiai klokite filo tešlos lakštus į formą, kiekvieną jų aptepdami tirpintu sviestu ar aliejumi. Paklokite maždaug pusę pakuotės lakštų.
- Ant tešlos tolygiai paskleiskite paruoštą špinatų įdarą.
- Ant viršaus klokite likusius tešlos lakštus, vėlgi kiekvieną aptepdami riebalais. Viršutinį sluoksnį taip pat gausiai aptepkite.
- Aštriu peiliu įpjaukite pyrago viršų norimo dydžio gabalėliais (neprapjaukite iki galo).
- Kepkite iki 180°C įkaitintoje orkaitėje apie 40-50 minučių, kol paviršius taps auksinės spalvos ir traškus.
- Prieš pjaustydami leiskite šiek tiek atvėsti. Skanaus!