Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Šeštadienis, 28 birželio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Tradiciniai patiekalai pavasarį – ir lengvesni, ir skanesni

Tradiciniai patiekalai pavasarį – ir lengvesni, ir skanesni

Paulius Liškauskas
2017-04-01
Gyvenimas
Laikas: 5 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Atėjus pavasariui imame galvoti apie liesesnį maistą, nes rūpinamės savo savijauta ir figūra. Tačiau nepulkite maitintis tik salotomis ar žaliavalgiškais kokteiliais. Mėgstamus patiekalus, neretai gaminamus iš riebios ir sočios mėsos, gaminti galima ir kitaip – parinkti jiems liesesnius ingredientus, pavyzdžiui liesesnę mėsą.

Žinoma virtuvės šefė ir grilio meistrė Halina Bovčevič, net ir sukdamasi prie grilio, labai dažnai siūlo gaminti liesesnius patiekalus ir jiems naudoti liesesnę mėsą – pavyzdžiui, smulkintą vištieną. Mūsų šalyje iš maltos mėsos dažniausiai gaminami kotletai, kibinai, įvairūs kukuliai, balandėliai, o jų įdarui naudojamas kiaulienos faršas. Tačiau Halina teigia, kad net ir šiems tradiciniams patiekalams tinka malta vištiena, jei ji tinkamai paruošta.

Gaminti iš maltos vištienos geriau dėl kelių dalykų: visų pirma, tai liesesnė mėsa, o pavasarį daugelis susirūpina figūra ir dietomis. Antra, vištiena yra geriau virškinamas produktas, todėl maltos vištienos patiekalai tinka tiems, kas turi skrandžio problemų. Be to, iš maltos vištienos taip pat patogu gaminti patiekalus vaikams, kurie dar patys negali gerai sukramtyti mėsos.

Įdomupaskaityti

Daržovės

10 geriausių daržovių Jūsų sveikatai

2025-06-09
Kaip tinkamai planuoti ir tvarkyti sklypą, kad išvengtumėte teisinių pažeidimų ir nesutarimų su kaimynais

Kaip tinkamai planuoti ir tvarkyti sklypą, kad išvengtumėte teisinių pažeidimų ir nesutarimų su kaimynais

2025-06-09

Halina Bovševič pasakoja, kad sultingumas bei patiekalų skonis priklauso ir nuo to, iš kokios vištienos dalies gaminsite –vištienos filė ar šlaunelių mėsos. Smulkinta šlaunelių mėsa yra šiek tiek riebesnė, labiau tinkanti kepamiems patiekalams, be to, jos išraiškingesnis skonis. Ji tinkama, pavyzdžiui, kibinams, įvairioms tortilijoms ar koldūnams įdaryti, na o pačiai vištienai pagardinti tinka ne tik tradiciniai prieskoniai, bet ir egzotiškieji, tokie kaip šafranas.

Pati šefė labai mėgsta gaminti chinkalius, kurie yra su maltos vištienos įdaru – labiau dietiniu, taip pat chačapuri.

Na, o smulkinta vištienos filė – yra šiek tiek sausesnė, be to, yra liesesnė už šlaunelių mėsą. Tiesa, gaminant iš vištienos filė, ji pataria daugiau naudoti padažų. Smulkinta vištienos filė geriau formuojama, geriau sulimpa, tad tinkama gaminti įvairius kukulius, taip pat zrazus.

Halina neslepia, kad mėgsta ir eksperimentuoti, iš smulkintos vištienos ji gamina net keksiukus:

„Receptas labai paprastas: į vištieną reikia įdėti smulkiai pjaustytų cukinijų, paprikų, kitų daržovių, kurias turite, taip pat įpilti grietinėlės, įdėti krakmolo. Pati masė turi būti nei per tiršta, nei per skysta. Tuomet sudėti ją į keksiukų formeles. Kepti orkaitėje 185 laipsnių temperatūroje 15-20 min. Tokius keksiukus galite valgyti ir karštus, ir jau atvėsusius, o prie jų labai tiks įvairūs padažai ir salotos. Pats paprasčiausias padažas – iš trintų žolelių ir alyvuogių aliejaus. Tereikia sutrinti turimas prieskonines žoleles, įpilti alyvuogių aliejaus, įspausti citrinos, įpjaustyti česnako, įdėti druskos ir pipirų. Viską išmaišę patiekite šalia keksiukų,“ – teigia Halina.

Kitas populiarus ir mėgstamas patiekalas – liulia kebabai, kuriuos ji taip pat siūlo gaminti iš smulkintos vištienos. Ruošiant masę reikėtų nepamiršti įdėti kiaušinio, grietinėlės ir labai gerai išmušti pačią masę. Tuomet ji geriau laikysis ant iešmelio. Į pačią masę galite įdėti ir smulkinto svogūno, geriau sumalto. Ant iešmelių suformuotus lulia kebabus Halina kepa arba orkaitėje, padėjusi ant sviestinio popieriaus ir įjungusi grilio rėžimą, arba ant grilio. Dalindamasi patirtimi, grilio meistrė pasakoja apie naujovę – specialius silikoninius kepimo kilimėlius, dedamus ant grilio, tai priemonė, padedanti iškepti ne tik liulia kebabus, bet ir mėsainius, daržoves.

Užsukus svečiams virtuvės šefė gamina arba Kijevo kotletus, arba zrazus, na o kibinai – patiekalas, kuris yra labai praktiškas. Jis lengvai gaminamas, galima paruošti įvairius įdarus, juos galima valgyti ir šiltus, ir atvėsusius, o kai kurios šeimininkės jų pagamina daugiau ir paskui užšaldo.

Kitas patiekalas, kurį Halina siūlo pasigaminti – vištienos kukuliai. Tai gan paprastas, tradicinis patiekalas, tačiau kas kartą jį galima paruošti vis kitaip.

Halinos Bovševič receptai šiam pavasariui

  1. Smulkintos vištienos filė kukuliai troškinti grietinėlėje su čiobreliais, morkų patale

4 porcijų kukuliams paruošti reikės:

450 g smulkintos vištienos filė
1 vnt. svogūno
1 vnt. saldžios raudonos paprikos
3 vnt. didelių morkų
50 g sviesto
200 g grietinėlės
2 vnt. kiaušinių
Poros riekelių batono
20 g šviežių čiobrelių (jei neturite, tiks ir džiovinti)
Druska, pipirai

Gaminame kukulius:

Į vištienos filė įmuškite kiaušinius, sudėkite porą batono riekelių, druskos, pipirų, čiobrelių lapelių, kubeliais pjaustytos paprikos ir pusę svogūno. Gerai išminkykite. Kitą pusę svogūno smulkiai supjaustykite, apkepkite svieste, kai jis suminkštės, dėkite ilgomis juostelėmis pjaustytą morką, įpilkite šlakelį vandens ir troškinkite apie 10 min. Sudėkite čiobrelių šakeles ir maišant po truputį pilkite grietinėlę. Įberkite pipirų, druskos, sudėkite kukulius. Užvirus troškinkite ant mažos ugnies 15-20 minučių. Kukulius patiekite kartu su troškintomis morkų juostelėmis.

  1. Naminiai kibinai su viščiukų šlaunelių mėsos įdaru

Kibinų tešlai paruošti reikės:

500 g miltų
1/2 arb. šaukštelio druskos
250 g šalto sviesto
200 g grietinės
2 didelių kiaušinių

Vištienos įdarui paruošti reikės:

450 g smulkintos viščiukų šlaunelių mėsos
2 vnt. didelių svogūnų
1 valgomojo šaukšto sviesto
125 ml vandens arba sultinio
1/2 arbatinio šaukštelio druskos
2 valgomųjų šaukštų grietinės
Maltų juodųjų pipirų

Kibinų  paviršiui  reikės:

1 didelio kiaušinio

Gaminame kibinus:

Į miltus įberkite druskos ir gerai išmaišykite. Sudėkite mažais gabaliukais supjaustytą sviestą (galite įtarkuoti). Įtrinkite sviestą pirštais į miltus taip, kad neliktų sviesto gabalėlių.

Viduryje sviesto ir miltų mišinio padarykite duobutę. Kiaušinius gerai išmaišykite su grietine ir supilkite į duobutę. Viską gerai išmaišykite.

Suspauskite rankomis tešlą, kad neliktų sausų miltų ir susiformuotų tešlos rutulys. Porą kartų perminkykite, bet ne daugiau. Padėkite tešlą 30-40 minučių į šaldytuvą.

Svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais. 3/4 svogūnų apkepkite svieste, likusius sudėkite į mėsą nekeptus. Paskui į maltą vištieną sudėkite apkeptus svogūnus, taip pat supilkite sultinį, grietinę, įberkite druskos, daug maltų juodųjų pipirų ir gerai išmaišykite. Palikite pusvalandžiui pastovėti.

Atvėsusią tešlą padalykite į 20 vienodo dydžio gabaliukus, kiekvieną gabaliuką iškočiokite ant miltuoto paviršiaus, kad gautųsi kuo apvalesnė forma.

Ant iškočiotos tešlos gabaliuko dėkite kupiną šaukštą įdaro ir suspaudę tešlos kraštus, juos užraitykite.

Išplakite kiaušinį su trupučiu vandens. Kibinus dėkite į kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą, atidžiai aptepkite kiaušinio ir vandens plakiniu. Kepkite iki 185 C įkaitintoje orkaitėje 20-25 minutes, kol gražiai apskrus.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Lietuvininkas Helmutas Lotužis pasveikintas jubiliejaus proga - Klaipėdos rajono savivaldybės administracija
Gyvenimas

Lietuvininkas Helmutas Lotužis pasveikintas jubiliejaus proga

2025-06-09
Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi
Gyvenimas

Saldikliai: bijoti, ar vartoti? Dietistė Trusovė paaiškina, kada jie gali būti naudingi

2025-06-06
Ką daryti, jei jau nudegėte saulėje? Keletas gudrybių padės išvengti diskomforto
Gyvenimas

Ką daryti, jei jau nudegėte saulėje? Keletas gudrybių padės išvengti diskomforto

2025-06-05
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Nematomos būsto remonto grėsmės: kaip išvengti nuostolių ir konfliktų su kaimynais?
Gyvenimas

Nematomos būsto remonto grėsmės: kaip išvengti nuostolių ir konfliktų su kaimynais?

2025-06-02
Saulėtieji serenčiai: kaip sėkmingai auginti ir džiaugtis gausiais žiedais visą vasarą
Gyvenimas

Saulėtieji serenčiai: kaip sėkmingai auginti ir džiaugtis gausiais žiedais visą vasarą

2025-06-01
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
TOP 5 daiktai, kurie gali išgelbėti jūsų atostogas, bet dažnai lieka namuose
Gyvenimas

TOP 5 daiktai, kurie gali išgelbėti jūsų atostogas, bet dažnai lieka namuose

2025-05-28
Kiek pinigų jaunavedžiams dovanoja lietuviai?
Aktualijos

Kiek pinigų jaunavedžiams dovanoja lietuviai?

2025-05-27
Kaip išsirinkti patogią, saugią ir stilingą motociklininko aprangą?
Gyvenimas

Kaip išsirinkti patogią, saugią ir stilingą motociklininko aprangą?

2025-05-27

Skaitomiausia

Didžiosios Joninės Mažeikiuose – jau greitai
Laisvalaikis

Didžiosios Joninės Mažeikiuose – jau greitai

2025-06-18
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Iš stalčiaus traukiama sena idėja: ministerija vertina galimybę viešinti neblaivių vairuotojų pavardes
Kriminalai

Autostradoje ties Raseiniais – greitosios pagalbos automobilio avarija: sužeisti du medikai ir abu vairuotojai

2025-06-23
Prieš teismą stos senjorių santaupas pasisavinę telefoniniai sukčiai
Kriminalai

Įžūlus išpuolis Telšių parduotuvėje: girtas jaunuolis ne tik vogė, bet ir sužalojo policininką

2025-06-23
Lemtingas išvažiavimas į priešpriešinę juostą Kelmės rajone: žuvo „Opel“ vairuotoja
Kelmė

Lemtingas išvažiavimas į priešpriešinę juostą Kelmės rajone: žuvo „Opel“ vairuotoja

2025-06-20

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Rasų šventė prie Kubilių piliakalnio

Rasų šventė prie Kubilių piliakalnio

2025-06-27
Palanga taps pasaulio lietuvių sporto sostine

Palanga taps pasaulio lietuvių sporto sostine

2025-06-27
XIII tarptautinis M. K. Čiurlionio muzikos festivalis Palangoje

XIII tarptautinis M. K. Čiurlionio muzikos festivalis Palangoje

2025-06-27
Vasaros sporto žaidynės Valstybės dienai paminėti

Vasaros sporto žaidynės Valstybės dienai paminėti

2025-06-26
IV tarptautinis Mažeikių vargonų muzikos festivalis

IV tarptautinis Mažeikių vargonų muzikos festivalis

2025-06-26
Vanduo

Preiliškiai pastebėjo, kad vandens skonis ar kvapas tapo neįprastas

2025-06-25

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Didžiosios Joninės Mažeikiuose – jau greitai

Didžiosios Joninės Mažeikiuose – jau greitai

2025-06-18
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Koks sportas gali padėti prailginti gyvenimo trukmę?

Koks sportas gali padėti prailginti gyvenimo trukmę?

2025-06-28
Plungėje vyko tarptautinis vaikų futbolo turnyras

A lygos turo apžvalga: sumaištis tarp rezultatyviausiųjų – aštuoni futbolininkai yra pelnę po 6 įvarčius

2025-06-27
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.