Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 16 gegužės
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Mėsos technologas pataria – kaip išsirinkti ir nusipirkti šviežią kiaulienos mentę

Mėsos technologas pataria – kaip išsirinkti ir nusipirkti šviežią kiaulienos mentę

Paulius Liškauskas
2025-03-24
Gyvenimas, Receptai
Laikas: 5 min skaitymo
Kiaulienos patiekalas

Kiaulienos patiekalas

FacebookTwitterLinkedin

Šviežia kiaulienos mentė yra vienas universaliausių ir nebrangiausių mėsos variantų. Mėsos technologas Vitold Fedaravičius pastebi, kad mentė kartais nuvertinama, baiminantis jos tvirtumo – tačiau tinkamai paruošta, šios rūšies mėsa yra itin minkšta ir sultinga.

 

Kiauliena – nuo seno mėgstamiausias lietuvių pasirinkimas šviežios mėsos skyriuje, sako Gintarė Kitovė. Panašu, kad taip dar liks ilgai – kiaulienos pardavimai netgi nuosekliai auga.

Įdomupaskaityti

Liucina Rimgailė – apie šeimos ritualus ir sūnaus mėgstamą dviejų dalių patiekalą

Liucina Rimgailė – apie šeimos ritualus ir sūnaus mėgstamą dviejų dalių patiekalą

2025-05-14

Trys originalūs receptai „Eurovizijos“ vakarėliui su spalvingosiomis paprikomis

2025-05-13

 

„Mentė mėgstama, nes suteikia begalę galimybių ruošti gardžius patiekalus – guliašus, troškinius, plėšytą kiaulieną ar paprasčiausiai su minimaliai darbo iškepti ją orkaitėje ir patiekti su padažu. Be to, kadangi ji paprastai yra pigesnė už kitas kiaulienos dalis, pavyzdžiui, nugarinę ar kumpį, tai puikus pasirinkimas tiems, kurie sočius patiekalus paruošti nori sutaupydami“, – sako G. Kitovė.

 

Šviežumui įtakos turi net kilmė

 

Kaip pasakoja V. Fedaravičius, iš mentės dažnai gaminamas faršas, ji puikiai tinka troškiniams, ilgam ir lėtam kepimui. Kadangi mentė turi kolageno ir tarpraumeninių riebalų, teisingai kepama ji neišsausėja, lieka sultinga ir malonios tekstūros. Tinkamas jos ruošimas prasideda dar parduotuvėje, sako mėsos technologas – renkantis šviežią, kokybišką mėsą.

 

„Kad ir kokį receptą turėsite ir kokiais įgūdžiais virtuvėje galite pasigirti, skanų galutinį rezultatą visų pirma lemia kokybiška šviežia mėsa. Kai perkate kiaulienos mentę, svarbu atkreipti dėmesį į keletą detalių, kad įsitikintumėte, jog gaunate kokybišką produktą“, – sako tinklo mėsos technologas.

 

  • Šviežumas. Mėsa turi būti ryškiai rausvos spalvos, be pilkų ar tamsių plotų. Taip pat svarbu, kad ji neskleistų nemalonaus kvapo.
  • „Marmuras“. Ieškokite mentės su dideliu kiekiu tarpraumeninių riebalų (tai tos baltos vietos, kurias matote mėsoje). Šis marmurinis sluoksnis yra labai svarbus, kad mėsa būtų minkšta ir aromatinga po kepimo – kepant šie riebalai lydysis ir užtikrins sultingumą.
  • Tekstūra. Mėsa turi būti tvirta, bet ne kieta. Jei mentė yra per minkšta ar lipni, tai ženklas, kad ji nėra geriausios kokybės.
  • Su kaulu ar be kaulo? Pasak V. Federavičiaus, mentė su kaulu idealiai tinka ilgam kepimui, nes kaulas suteikia skonio ir padeda mėsai išlikti sultingai. Tuo tarpu mentę be kaulo lengviau tvarkyti ir pjaustyti, todėl ją paprasčiau naudoti troškiniams ar greičiau paruošiamiems patiekalams.
  • Kilmė. „Kai įmanoma, rinkitės šviežią kiaulienos mentę iš Lietuvoje gamintojų. Tai, visų pirma, svarbu dėl šviežumo, nes kuo trumpesnė jos pristatymo grandinė, tuo mėsa greičiau pasiekia pirkėjų stalą. Be to, glaudžiai bendradarbiaujant su Lietuvos tiekėjais paprasčiausiai lengviau užtikrinti kontrolę ir aukštą kokybę“, – sako „Iki“ mėsos technologas.
  • Kaina. Nuolaida ar akcija nereiškia, kad produktas yra prastesnis. Gamintojai dažnai gali turėti produkcijos perteklių, todėl parduotuvėms mėsą parduoda pigiau, dėl to ji palankesne kaina siūloma ir pirkėjams. Perkant ją dar kartą įsitikinkite mėsos šviežumu pagal aukščiau įvardytus kriterijus ir nepamirškite įvertinti kainos už kilogramą – ji geriausiai atskleidžia piniginei palankiausią variantą.

 

Kiaulienos mentę, kaip ir kitą šviežią mėsą, geriausia ruošti vos nusipirktą, primena V. Federavičius. Vis dėlto, jeigu iš karto to padaryti nepavyksta, šaldytuve ją laikyti saugu dar bus apie 2-3 dienas. Be to, ji tinka ir užšaldymui, todėl patogu pasirūpinti didesniu jos kiekiu per akcijas ir pasidėti į šaldiklį. Ten kiaulienos mentė gali būti apie šešis mėnesius.

 

„Iki“ kulinarijos šefė Elvyra Semaška sako, kad kiaulienos mentė yra dėkinga mėsa net nepatyrusiems maisto gamintojams – ją sugadinti yra sunku, nereikia jaudintis dėl perkepimo. Kai pabos įprastas guliašas, ji siūlo išbandyti 3 naujus receptus su šviežia kiaulienos mente.

 

Keptuvėje ruošta kiaulienos mentė grybų padaže

 Reikės:

  • 500 g kiaulienos mentės,
  • 300 g grybų,
  • 1 svogūno,
  • 250 ml sultinio,
  • 2 šaukštų sviesto,
  • druskos ir pipirų,
  • 3 grūdelių kvapiųjų pipirų,
  • 2 lauro lapų.

Gaminame:

  1. Mėsą supjaustykite griežinėliais, pabarstykite druska, pipirais ir apkepkite įkaitintame aliejuje iš abiejų pusių, kol taps auksinės spalvos. Iškeptus gabalėlius išimkite iš keptuvės ir atidėkite.
  2. Svogūną supjaustykite plunksnelėmis, grybus – griežinėliais. Svogūną pakepinkite riebaluose, likusiuose kepant mėsą, kol jis taps permatomas, tada sudėkite grybus ir viską kepkite 5 min.
  3. Prie svogūnų ir grybų sudėkite pakepintus mentės griežinėlius, kvapiuosius pipirus, lauro lapus ir supilkite sultinį. Kartu troškinkite apie 15-20 minučių. Galiausiai padažą pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais.
  4. Patiekite su bulvėmis, kruopomis arba ryžiais, nepamiršdami šviežių daržovių salotų.

 

Kiaulienos mentė su pomidorais ir morkomis

 Reikės:

  • 500 g kiaulienos mentės,
  • 400 g pomidorų,
  • 250 g morkų,
  • 4-5 skiltelių česnako,
  • maždaug 2 litrų vandens,
  • aliejaus kepimui,
  • prieskonių pagal skonį: baziliko, Provanso žolelių, aštriosios ir saldžiosios paprikos, šviežiai maltų spalvotų pipirų, druskos.

Gaminame:

  1. Kruopščiai nuplaukite mentę, nusausinkite ją ir supjaustykite kubeliais. Supjaustytą mėsą sudėkite į dubenį, suberkite prieskonius, aliejų ir griežinėliais supjaustytas česnako skilteles. Viską sumaišykite ir palikite šaldytuve, geriausia per naktį.
  2. Nulupkite morkas, ir sutarkuokite ant tarkos su didelėmis skylutėmis. Pomidorus perpjaukite skersai, užpilkite karštu vandeniu ir palikite 2-3 minutes, tada sudėkite į ledinį vandenį. Kai jie atvės, nulupkite ir supjaustykite mažesniais gabalėliais.
  3. Keptuvėje nedideliame kiekyje aliejaus apkepkite morkas. Išimkite ir į keptuvę sudėkite mėsą (išimkite pjaustytą česnaką, nes jis sudegs. Jo neišmeskite, jis bus naudingas).
  4. Kai mėsa taps auksinė, išimkite ją iš keptuvės. Į keptuvę sudėkite česnaką ir lengvai apkepkite. Kai pajusite jo aromatą, į keptuvę įmeskite susmulkintus pomidorus. Kepkite, kol mišinys taps tirštas. Į gautą padažą sudėkite keptą mėsą ir morkas. Kruopščiai išmaišykite ir šiek tiek pakepinkite, tada įpilkite į keptuvę vandens ir gerai išmaišykite.
  5. Kai skystis užvirs, suberkite prieskonius, uždenkite dangčiu ir troškinkite ant mažos ugnies, kol padažas sutirštės ir mėsa išvirs. Jei skystis išgaruoja greičiau nei mėsa suminkštėja, įpilkite vandens ir toliau troškinkite. Patiekite, pavyzdžiui, su bulvėmis ir marinuotomis daržovėmis.

 

Pistacijomis įdaryta kiaulienos mentė

Reikės:

  • šviežios kiaulienos mentės,
  • 200 g pistacijų,
  • 1 apelsino,
  • 1 poro,
  • 1 kiaušinio,
  • 1 svogūno,
  • 2 šaukštų medaus.

Sirupui:

  • 100 g rudojo cukraus,
  • 200 ml vandens,
  • 100 ml sojų padažo.
  • Figų padažui:
  • 400 ml raudonojo vyno,
  • 10 vnt. džiovintų figų,
  • 50 g cukraus,
  • 200 ml mėsos sultinio.

Gaminame:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 C temperatūros.
  2. Puode iš cukraus, sojų padažo ir vandens paruoškite sirupą. Leiskite cukrui ištirpti ir atidėkite į šalį. Tuo tarpu kitame puode išvirkite figas su 50 g cukraus, vynu ir mėsos sultiniu. Troškinkite ant lėtos ugnies, kol gausite karamelizuotą padažą.
  3. Supjaustykite svogūną ir porą. Apkepkite juos keptuvėje su alyvuogių aliejumi ir žiupsneliu druskos. Į keptuvę suberkite pistacijas, apelsino žievelę ir medų. Pagardinkite druska ir pipirais. Palikite atvėsti dubenyje ir atidėkite į šalį. Kai atvės, įmuškite kiaušinį ir išmaišykite.
  4. Tada kiaulienos mentę giliai įpjaukite iš išskleiskite, kad gautųsi mėsos lakštas. Dėkite ant mėsos daržovių mišinį, suvyniokite ir tvirtai suriškite. Padėkite ant kepimo skardos ir apšlakstykite pasigamintu sirupu.
  5. Kepkite orkaitėje 20-30 min. 180 °C temperatūroje, kas 10 min. apšlakstydami sirupu. Tuomet sumažinkite iki 140 °C ir kepkite, kol mėsos vidinė temperatūra pasieks 75 laipsniai.
  6. Išimkite iš orkaitės ir palikite bent 20 minučių uždengę aliuminio folija.
  7. Patiekite lėkštėje su figų padažu.

Skanaus!

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kaip technologijos keičia mūsų bendravimą ir ko tikėtis ateityje?
Aktualijos

Kaip technologijos keičia mūsų bendravimą ir ko tikėtis ateityje?

2025-05-12
Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?
Laisvalaikis

Nauja interneto sensacija – ar jau išbandėte „itališkus sušius“?

2025-05-12
Kai namai tampa daugiau nei vieta – svarbiausi žingsniai renkantis butą
Gyvenimas

Kai namai tampa daugiau nei vieta – svarbiausi žingsniai renkantis butą

2025-05-07
Automobilis
Gyvenimas

Netinkamos automobilio padangos gali tapti avarijos priežastimi: ekspertas atsakė, ar tik kaina lemia jų kokybę

2025-05-07
Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai
Finansai

Kaip greičiau susitaupyti pradiniam būsto įnašui: 5 realūs būdai

2025-05-07
saulės baterijos
Finansai

Nutolusias saulės elektrines įsigiję gyventojai prašymus paramai gali teikti iki vasaros pabaigos

2025-05-07
Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų
Receptai

Škotų pasididžiavimas – burnoje tirpstantys sausainiai vos iš 3 ingredientų

2025-05-06
Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena
Gyvenimas

Gerai moters savijautai: 3 medžiagos, kurių atsargomis turi pasirūpinti kiekviena

2025-05-06
Kūdikiai
Aktualijos

2025 m. balandis Plungėje – civilinės metrikacijos statistika

2025-05-05
Sinoptikė: šią savaitę naktimis šalį kaustys šalnos
Gyvenimas

Sinoptikė: šią savaitę naktimis šalį kaustys šalnos

2025-05-05

Skaitomiausia

Kai pilvas tarsi balionas: ko imtis, kad sumažintume dujų kaupimąsi?
Sveikata

Kai pilvas tarsi balionas: ko imtis, kad sumažintume dujų kaupimąsi?

2025-05-06
Platelių ežeras
Įdomu

Žemaitijos vasaros perliukai: TOP 10 lankytinų vietų

2025-05-06
Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai
Įdomu

Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai

2025-05-05
Šiltnamis
Naujienos

Kaip kovoti su piktžolėmis šiltnamyje?

2025-05-08
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Iki birželio 1-osios – paskutinė galimybė savarankiškai pašalinti nelegalius lietaus nuotekų prijungimus

Kretingos miestą ir rajoną stebės daugiau vaizdo kamerų

2025-05-16
Neringos ir Birštono draugystė – dalinasi kurortų aktualijoms ir pasiekimams

Neringos ir Birštono draugystė – dalinasi kurortų aktualijoms ir pasiekimams

2025-05-16
Akmenės tautodailininkų triumfas – trys diplomai Aukso vainiko regioninėje parodoje

Akmenės tautodailininkų triumfas – trys diplomai Aukso vainiko regioninėje parodoje

2025-05-16
Šį savaitgalį Klaipėdoje – gausybė renginių

Šį savaitgalį Klaipėdoje – gausybė renginių

2025-05-15
Žalia šviesa pėsčiųjų ir dviračių takui Tauragėje, Purienų gatvėje

Žalia šviesa pėsčiųjų ir dviračių takui Tauragėje, Purienų gatvėje

2025-05-15
Raseinių rajonas siekia prisijungti prie Europos šventovių elito: žingsnis arčiau Lurdo ir Fatimos

Raseinių rajonas siekia prisijungti prie Europos šventovių elito: žingsnis arčiau Lurdo ir Fatimos

2025-05-15

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Kai pilvas tarsi balionas: ko imtis, kad sumažintume dujų kaupimąsi?

Kai pilvas tarsi balionas: ko imtis, kad sumažintume dujų kaupimąsi?

2025-05-06
Platelių ežeras

Žemaitijos vasaros perliukai: TOP 10 lankytinų vietų

2025-05-06

Naujausi

Iki birželio 1-osios – paskutinė galimybė savarankiškai pašalinti nelegalius lietaus nuotekų prijungimus

Kretingos miestą ir rajoną stebės daugiau vaizdo kamerų

2025-05-16
Gargždų 772-ojo gimtadienio renginiai startuos jau birželio 3 dieną

Gargždų 772-ojo gimtadienio renginiai startuos jau birželio 3 dieną

2025-05-16
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.