Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Šeštadienis, 12 liepos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » „Michelin“ restorano šefė dalijasi pyrago receptu, kurį kiekvienas galime pasigaminti namuose

„Michelin“ restorano šefė dalijasi pyrago receptu, kurį kiekvienas galime pasigaminti namuose

Paulius Liškauskas
2024-11-16
Receptai
Laikas: 3 min skaitymo
Bemiltis šokoladinis pyragas

Bemiltis šokoladinis pyragas

FacebookTwitterLinkedin

Kakava turi virš 600 aromato junginių, todėl jos skonis toks kompleksiškas. Ši įvairovė leidžia šokolado gamintojams kurti įvairių skonių produktus, atsižvelgiant į kakavos kilmės vietą ir perdirbimo būdą. Prekybos tinklo „Rimi“ ryšių su visuomene ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė sako, jog ragaujant šokoladą svarbu pasitelkti visas jusles – taip geriausiai atsiskleidžia saldumyno skonis. 

Kaip ragauti šokoladą?

Eglė Krasauskienė sako, kad ragaujant šokoladą svarbu pasitelkti visas jusles. Kokybiškas šokoladas turi blizgėti, o laužiant jį turi pasigirsti aiškus pokštelėjimas, bet svarbiausia – jis turi tirpti burnoje.

Įdomupaskaityti

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

Šie vaisiai gelbės visą karštą savaitę – išbandykit 3 gaivius ir pigius receptus

2025-07-01
Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

Skonis – lyg mamma mia! „Running Vita“ pataria, kaip į savo virtuvę lengvai įnešti dalį Italijos

2025-06-22

„Jį ragaujant reikėtų pasitelkti visas jusles: regą, uoslę, lytėjimą ir skonį. Pirmiausia, atsilaužus gabalėlį šokolado, verta atkreipti dėmesį į jo blizgesį ir vientisą paviršių, o paskui jį pauostyti. Aromate galima pajusti kakavos, riešutų, uogų ar prieskonių natas, kurios suteikia šokoladui jo unikalų charakterį. Tuomet šokolado gabalėlį galima dėti į burną, lėtai leisti jam ištirpti ant liežuvio, pajusti jo tekstūrą ir atskiras skonio natas, kurios atsiskleidžia, kai šokoladas pradeda šilti ir tirpti. Pirmaisiais kąsniais gali būti juntamas kartumas ar rūgštumas, o vėliau atsiskleidžia saldumo ir kreminio poskonio sluoksniai“, – pasakoja E. Krasauskienė.

Goda Juknaitė

Geriausiai išsilaiko sausoje vietoje

Ekspertė pataria šokoladą laikyti sausoje, tiesioginių saulės spindulių nepasiekiančioje vietoje, kad jis išlaikytų savo skonį ir tekstūrą. Taip pat atidarius pakuotę, šokoladą geriausia laikyti sandariame inde – tai apsaugo nuo šviesos, pašalinių kvapų ir kenkėjų, kurie gali atsirasti buityje.

„Taip pat svarbu vengti šokoladą laikyti šaldytuve, nes drėgnose sąlygose cukrus ima kristalizuotis, o ant paviršiaus gali atsirasti matomos baltos dėmelės. Tokios dėmelės gali atsirasti ir dėl staigių temperatūros pokyčių, kai dėl šilumos išsiskiria kakavos sviestas. Nors tokie paviršiaus pokyčiai gali atrodyti nepatraukliai, jie neturi įtakos nei šokolado skoniui, nei kokybei, ir produktas lieka tinkamas vartoti“, – pažymi E. Krasauskienė.

Ji priduria, jog šokolado tinkamumo vartoti terminas visada nurodomas ant produkto pakuotės: pavyzdžiui, juodasis šokoladas gali galioti nuo 12 iki 24 mėnesių, todėl jis puikiai tinka kaupti atsargai.

„Vis dėlto, kitų šokolado rūšių, ypač tų, kurių sudėtyje yra augalinių priedų ar kitų papildomų ingredientų, galiojimo terminas paprastai yra trumpesnis. Dėl šios priežasties rekomenduojama prieš vartojant patikrinti tinkamumo datą“, – atkreipia dėmesį ekspertė.

Kokį šokoladą mėgsta lietuviai?

Krasauskienė pastebi, jog nors pirkėjai dažniausiai renkasi juodąjį šokoladą, ne ką mažiau populiarus išlieka ir pieniškas. Tuo tarpu rausvojo („Ruby“) ar baltojo šokolado įsigyjama rečiau.

„Pastebime, kad mūsų pirkėjai parduotuvių lentynose ieško ne tik aukštos kokybės juodojo šokolado, bet ir saldainių su įvairiais įdarais, pavyzdžiui, pistacijomis ar šampano skonio natomis. Taip pat jie ypač vertina šokoladą su įvairiais riešutais, vaisiais ir uogomis – tokie skonio deriniai laikomi turtingais ir praturtinančiais saldumynų skanavimo patirtį.

Be to, vis daugiau žmonių atranda gurmaniškus, net egzotiškus skonius, tokius kaip šokoladas su pipirais, žaliąja arbata, levandomis, kanapių sėklomis ar rožių žiedlapiais. Sparčiai auga ir susidomėjimas veganišku bei ekologiškų žaliavų šokoladu, populiarėja ir gaminiai su mažesniu cukraus kiekiu – vis daugiau pirkėjų renkasi sveikesnius saldumynų variantus“, – vardija tendencijas.

Išmėginkite į „Michelin“ gidą šiemet įtraukto restorano „Pacai“ šefės Godos Juknaitės receptą – pavyks nuostabios tekstūros, šlapias, su traškia plutele ir tirpstantis burnoje šokolado pyragas.

RECEPTAS

Bemiltis šokoladinis pyragas

Pyragui reikės:

  • 250 g juodojo šokolado;
  • 115 g sviesto;
  • 5 vnt. didelių kiaušinių;
  • 100 g cukraus;
  • 2 v. š. kakavos;
  • druskos.

Gaminimo eiga:

  1. Užsikaičiame orkaitę 160 °C.
  2. Garų vonelės pagalba, dubenyje išsitirpiname sviestą kartu su laužytu šokoladu.
  3. Šokolado masei leistant atvėsti, atskirame dubenyje išplakame atskirtus kiaušinio baltymus kartu su cukrumi. Plakame iki morengo tekstūros, kad apvertus dubenį šie nė nesujudėtų.
  4. Į šokolado bazę įmaišome visus kiaušinio trynius. Įmaišome kakavą su žiupsniu druskos.
  5. Išplaktus baltymus atsargiai ir švelniai įmaišome į šokolado bazę.
  6. Supilame į skardą išdegtą sviestiniu popieriumi.
  7. Kepame 45 minutes. Atvėsus barstome kakavos pudra. Galima skaninti braškėmis, ledais ar plakta grietinėle.

Skanaus!

 

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus
Receptai

Joninių laužas suburs bendrai vakarienei: patarimai, kaip pigiai ir lengvai paruošti grilio patiekalus

2025-06-21
Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto
Laisvalaikis

Į gamtą šiltą vasaros dieną: restorano šefė Goda Juknaitė dalijasi pigiais receptais, kurie pavyks iš pirmo karto

2025-06-18
Blynai su špinatais
Receptai

Trys gardūs ir paprasti receptai su špinatais

2025-06-15
Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę
Receptai

Uogos ne tik desertams – paragavę originalių salotų, jas gaminsite kas savaitę

2025-06-14
Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami
Receptai

Daržovių iššūkis: nė dienos be salotų – nepamirškite jų grilindami

2025-06-12
Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei
Receptai

Neilgai truksiančio trešnių sezono startui – 3 nauji, dar neragauti receptai: ką ruošti pusryčiams, pietums ir net vakarienei

2025-06-05
Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai
Laisvalaikis

Greita, lengva ir skanu: ką aktorius Arnas Ašmonas ruošia mylimajai Gabijai

2025-06-04
Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“
Receptai

Nustebs net grilio karalius tėtis: taupus, bet pribloškiantis receptas – vištienos blauzdelių „ledinukai“

2025-05-30
Gyvenimas

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

2025-05-29
Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“
Įdomu

Prof. R. Laužikas: „Šaltibarščių pirmtakai minimi dar K. Donelaičio „Metuose“

2025-05-23

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Mažeikiuose išbandomas elektrinis autobusas
Aplinka

Klaipėdoje palei Šilutės plentą nuo triukšmo ir taršos saugos naujas parkas

2025-07-10
Kaip pavasarį pasirūpinti veja, kad ši žaliuotų be vargo: laistymas, pjovimas ir tręšimas
Aplinka

Tvarka – visų atsakomybė: kada ir kaip pjauti žolę savo sklype?

2025-05-23
Mažiau streso, daugiau poilsio: kaip suplanuoti šeimos biudžetą vasaros atostogoms
Gyvenimas

Mažiau streso, daugiau poilsio: kaip suplanuoti šeimos biudžetą vasaros atostogoms

2025-07-08
Neringos vasaros parkavimo leidimai: kas gali gauti, kaip kreiptis ir kiek laiko galioja?
Naujienos

Neringos vasaros parkavimo leidimai: kas gali gauti, kaip kreiptis ir kiek laiko galioja?

2025-05-13

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Vaikų ir jaunimo populiariosios vokalinės muzikos festivalis „Laumės juosta“

Vaikų ir jaunimo populiariosios vokalinės muzikos festivalis „Laumės juosta“

2025-07-12
Metų proveržis lieka „Neptūne”

Metų proveržis lieka „Neptūne”

2025-07-12
Antras legionierius Klaipėdoje: atvyksta J. Tuckeris

Antras legionierius Klaipėdoje

2025-07-12
Jaunieji Klaipėdos rajono karatistai – Lietuvos čempionai

Jaunieji Klaipėdos rajono karatistai – Lietuvos čempionai

2025-07-12
Aukcione parduodamos įvairios paskirties patalpos

Aukcione parduodamos įvairios paskirties patalpos

2025-07-12
Pasitinkant Durbės mūšio dieną, iškelta Žemaitijos vėliava

Pasitinkant Durbės mūšio dieną, iškelta Žemaitijos vėliava

2025-07-11

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Mažeikiuose išbandomas elektrinis autobusas

Klaipėdoje palei Šilutės plentą nuo triukšmo ir taršos saugos naujas parkas

2025-07-10

Naujausi

Vaikų ir jaunimo populiariosios vokalinės muzikos festivalis „Laumės juosta“

Vaikų ir jaunimo populiariosios vokalinės muzikos festivalis „Laumės juosta“

2025-07-12
3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai

2025-07-12
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.