Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 23 gegužės
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Triušiena, aviena, antiena – nepelnytai primirštos, nepaprastai gardžios ir naudingos

Triušiena, aviena, antiena – nepelnytai primirštos, nepaprastai gardžios ir naudingos

Paulius Liškauskas
2017-04-05
Įdomu
Laikas: 4 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Nors tokia mėsa kaip aviena, triušiena ar antiena lietuviams pakankamai gerai pažįstama, tačiau iki šiol vartojama gana santūriai. Mitybos specialistai sako, kad mūsų tautiečiai be reikalo yra tokie atsargūs, nes ir iš šių mėsos rūšių galima paruošti puikių patiekalų. O be to jos turi ir daug sveikatai naudingų savybių.

Tinklaraščio apie maistą MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė sako, kad tokį atsargų požiūrį į kai kurias mėsos rūšis galėjo lemti keletas priežasčių.

„Dažnai įsivaizduojama, kad ėrieną, avieną ar triušieną paruošti bus sudėtinga ir ilgai truks, baiminamasi specifinio mėsos kvapo. Tačiau jei viską darysite teisingai, neužtruksite ir pasigaminsite puikių patiekalų bei praturtinsite savo racioną“, – sakė I. Juciūtė.

Įdomupaskaityti

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

Lietuvių kūrėjai žengė į nišinę parfumeriją: kuria ne masėms, o ieškantiems išskirtinumo

2025-05-15
Žemaičių dailės muziejus plungiškius kvietė į paskaitą apie istorines Prancūzijos ir Žemaitijos sąsajas

Žemaičių dailės muziejus plungiškius kvietė į paskaitą apie istorines Prancūzijos ir Žemaitijos sąsajas

2025-05-15

Pasak jos, pavarčius senas receptų knygas, akivaizdu, kad ten dominuoja aviena – ir būten ji, o ne kiauliena anksčiau buvo pagrindinė mėsa. Gal ir nenuostabu, nes avienos mėsa ypač vertinga, ji daug sveikesnė – žmogaus organizmas pasisavina ne tiek daug avienos riebalų, kaip kiaulienos.

Dietologė Daiva Markauskaitė sako, kad avieną ypač aktualu valgyti vaikams ir vyresniems žmonėms.

„Avienoje gausu fluoro, kuris apsaugo dantis nuo ėduonies, o jos riebaluose mažai cholesterolio, todėl ji neužkemša kraujagyslių. Avieną naudinga valgyti ir norint išvengti diabeto, nes ji puikiai stimuliuoja kasos darbą. Šioje mėsoje gausu kalio, magnio, jodo, geležies, B grupės vitaminų, o taip pat – karotino, fosforo, geležies, vario, seleno ir cinko“, – vardijo specialistė.

„Vertingiausia avienos mėsa yra nugarinė, šonkauliai. Iš kumpio visada puikiai pavyksta plovas, troškiniai, kibinai. Renkantis erieną, reikėtų rinktis kuo jaunesnio gyvulio mėsą, kuri nebeik neturi kvapo. Artėjant šiltajam metų sezonui, aktualūs ėrienos šonkauliai, kurie lengvai ruošiami ir labai skanūs. Avienai marinuoti labiausiai tiks rozmarinai, citrinos, kalendros, česnakai“, – patarimais dalijosi tinklaraštininkė.

Tuo tarpu triušiena, pasak D. Markauskaitės, yra laikoma ypač naudinga sveikatai mėsa, ją net rekomenduojama įtraukti į kūdikių racioną. Triušienoje ypač gausu baltymų, ją žmogaus organizmas lengviau virškina. Be to, ši mėsa daug švelnesnio skonio ir turi mažiau cholesterolio net už vištieną. Tad, vėlgi, ji labai tinkama ir vyresnio amžiaus žmonėms. Triušio mėsą valgyti itin sveika, todėl ji rekomenduojama sergantiems onkologinėmis ligomis.

Vienas svarbus dalykas – prieš ruošiant triušieną ją reikia pamirkykite šaltame vandenyje 2–3 val.

„Turiu puikų troškinto triušio receptą, kuriuo ir pasidalinsiu. Triušį supjaustykite gabalais, apvoliokite miltuose ir apkepkite keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Tada į puodą sudėkite smulkintą saliero stiebą, svogūną, morką, triušienos gabalėlius, čiobrelius, pagardinkite druska, pipirais, paprikos milteliais. Užpilkite 150 g  konservuotų pomidorų, įdėkite arbatinį šaukšteliu kario pastos, šliūkštelkite trečdalį puodelio balto vyno. Pagardinkite čiobreliais ir raudonėliais. Uždengus dangčiu dėkite į iki 190 C laipsnių įkaitintą orkaitę ir troškinkite 1,5 val. Bus nuostabu, apsilaižysite pirštukus!“, – garantavo MaistoKlubas.lt autorė.

Antiena, pasak D. Markauskaitės nėra laikoma itin sveika mėsa, nes turi nemažai riebalų. Tačiau anties mėsoje gausu folio rūgšties, kuri ypač reikalinga besilaukiančioms moterims. Be to, ją vertina gurmaniškų patiekalų mėgėjai.

Centriniame Kauno turguje šviežia mėsa prekiaujančių prekybininkų pastebėjimai apie aptariamų mėsos rūšių pirkimo įpročius rodo, kad žmonės yra susipažinę su triušienos, avienos ar antienos savybėmis ir žino apie jų naudą, tačiau perka saikingai.

„Triušieną daugiausia perka mamos, mažiems vaikams arba senjorai. Sako, sveikiau maitintis reikia, kiaulienos „nepavežam“ jau. Panašiai yra ir su ėriena, aviena. Tiesa, jos dar labiau ieško vasarą, kai nori išsikepti šonkauliukų ar tradicinių kaukazietiškų šašlykų. Antis perka Kalėdoms ar Velykoms kepti ir dėti ant stalo, kaip išskirtinį dalyką“, – pasakojo kalbinti prekiautojai.

Tiesa, daugelis jų svarstė, kad tokiu būdu žmonės tarsi pavėluoja savimi rūpintis.

„Rūpinasi jau tada, kai sveikata ne per geriausia. Bet reikėtų ir profilaktiškai galvoti apie sveikesnį maistą, kol dar jauni, kad išsaugotų tą sveiktą ilgiau“, – svarstė prekybininkai.

Dietologė Daiva Markauskaitė pritarė jų išsakytoms mintims teigdama, kad rūpintis sveikata reikėtų ne tik tada, kai ji sušlubuoja.

„Taip, mes sakome, kad štai, vienas ar kitas produktas tinka kažkuriai labiau pažeidžiamai grupei, kaip vaikai, ar senoliai. Tačiau, žinoma, būtų dvigubai puiku, jei žmonės iš anksto rūpintųsi savo sveikata, rinktųsi kuo sveikatai naudingesnius produktus,  sveikesnį gyvenimo būdą ir tokiu būdu iš anksto užkirstų kelią daugeliui negalavimų“, – linkėjo mitybos specialistė.

Su vynu ir konservuotais pomidorais troškintas triušis

Patiekalui reikės:

  • Triušio
  • 0.5 arb. šaukštelio druskos
  • Pipirų
  • 3 šaukštai miltų
  • 0.5 arb. šaukštelio paprikos miltelių
  • 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus
  • 1/3 puodelio balto vyno
  • Arb. Šaukštelis kario pastos
  • Morka
  • Svogūnas
  • Saliero stiebas
  • 150 g konservuotų pomidorų savo sultyse
  • Arbatinis šaukštelis džiovintų raudonėlių
  • Čiobrelių

Triušį supjaustykite gabalais ir apvoliokite miltuose.

Apkepkite keptuvėje ant šlakelio aliejaus.

Į puodą sudėkite smulkintą saliero stiebą, svogūną, morką, triušienos gabalėlius, čiobrelius, pagardinkite druska, pipirais, paprikos milteliais ir užpilkite  konservuotais pomidorais, kario pasta, baltu vynu. Pagardinkite čiobreliais ir raudonėliais ir uždengus dangčiu dėkite į 190C orkaitę ir troškinkite 1.5 val. Skanaus.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Įdomu

Paaiškėjo, kurie geriausi šefai atstovaus Lietuvai prestižiniame konkurse

2025-05-09
100 metų jubiliejus – su meile Plungei ir gyvenimui
Įdomu

100 metų jubiliejus – su meile Plungei ir gyvenimui

2025-05-06
Platelių ežeras
Įdomu

Žemaitijos vasaros perliukai: TOP 10 lankytinų vietų

2025-05-06
Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai
Įdomu

Plinkšėse devintą kartą apdovanoti geriausi žvejai

2025-05-05
Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?
Gyvenimas

Kurie zodiako ženklai apdovanoti puikia sveikata, o kuriems ne taip pasisekė?

2025-04-29
Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą
Gyvenimas

Tirpioji kava yra tikra kava: ekspertės siūlo geriau pažinti šį gėrimą

2025-04-28
Rygoje vyko didžiausia Baltijos šalyse motociklų paroda: stebino dalyviai iš Lietuvos
Įdomu

Rygoje vyko didžiausia Baltijos šalyse motociklų paroda: stebino dalyviai iš Lietuvos

2025-04-18
Kavos ūkiuose Hondūre pluša ir bitės – kuo ypatingas toks medus?
Įdomu

Kavos ūkiuose Hondūre pluša ir bitės – kuo ypatingas toks medus?

2025-04-17
Įspūdingi žali kiaušiniai: nudažysit natūraliai, o bus gražūs kaip pavasario žolė
Įdomu

Įspūdingi žali kiaušiniai: nudažysit natūraliai, o bus gražūs kaip pavasario žolė

2025-04-15
Garsus Ispanijos parfumeris atskleidė, kuo kvepia Lietuva
Įdomu

Garsus Ispanijos parfumeris atskleidė, kuo kvepia Lietuva

2025-04-11

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Drąsus išpuolis Kelmėje: naktį susprogdintas bankomatas, policija ieško įtariamųjų
Kelmė

Drąsus išpuolis Kelmėje: naktį susprogdintas bankomatas, policija ieško įtariamųjų

2025-05-21
Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų
Naujienos

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

2025-05-16
Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“
Gyvenimas

Sveikos gyvensenos specialistė G. Smičiūtė: „Dabar jaučiuosi ir atrodau geriau nei prieš 10 metų“

2025-05-21
rūgštynių nauda sveikatai
Grožis

Rūgštynių nauda sveikatai

2020-10-28

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Autobusas

Gera žinia atostogaujantiems pajūryje – atnaujinamas maršrutas

2025-05-23
Kamanių šilelis

Vasarą pasitikime prie jūros – kviečia tradicinis festivalis „Myliu Palangą“

2025-05-22
V. Pauliukėno pagerbimo mače šiauliečiai tik pabaigoje pripažino „Žalgirio“ pranašumą

V. Pauliukėno pagerbimo mače šiauliečiai tik pabaigoje pripažino „Žalgirio“ pranašumą

2025-05-22
„Vilkai“ dar vienu sutriuškinimu užbaigė Mažeikių klubo sezoną

Mažeikių klubas nusileido „vilkams“

2025-05-22
Rietavas išsirinko finansuoti laisvalaikio zoną Labardžiuose

Rietavas išsirinko finansuoti laisvalaikio zoną Labardžiuose

2025-05-21
Mažeikių rajone daugėja priedangų

Mažeikių rajone daugėja priedangų

2025-05-21

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Drąsus išpuolis Kelmėje: naktį susprogdintas bankomatas, policija ieško įtariamųjų

Drąsus išpuolis Kelmėje: naktį susprogdintas bankomatas, policija ieško įtariamųjų

2025-05-21

Naujausi

Autobusas

Gera žinia atostogaujantiems pajūryje – atnaujinamas maršrutas

2025-05-23
Kamanių šilelis

Vasarą pasitikime prie jūros – kviečia tradicinis festivalis „Myliu Palangą“

2025-05-22
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.