Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Ketvirtadienis, 4 rugsėjo
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

Šventiški ir sotūs receptai tėvo dienos proga

Paulius Liškauskas
2025-05-29
Gyvenimas, Receptai
Laikas: 4 min skaitymo
Dešrelės

Dešrelės

FacebookTwitterLinkedin

Įdomupaskaityti

Kaip pasiruošti pirmai savarankiškai vaiko kelionei į ar iš mokyklos?

Kaip pasiruošti pirmai savarankiškai vaiko kelionei į ar iš mokyklos?

2025-09-02
Jaunas darbuotojas

Po atostogų – į „smegenų rūką“: kaip lengviau sugrįžti į darbo ritmą?

2025-09-02

Sekmadienis, vasaros pradžia ir dar tėčio diena – toks malonus sutapimas nutinka tikrai ne kasmet, todėl šventinė nuotaika yra tiesiog užprogramuota. Ką jau ką, bet švęsti Lietuvos gyventojai moka – tereikia gero nusiteikimo, sąlyginai gero oro ir, žinoma, gardžiais patiekalais nukrauto stalo. „Lidl“ dalinasi dviem lengvais ir nebrangiais, bet itin šventiškais receptais, kurie yra subalansuoti tėčiams, bet tiks ir visai šeimai.

Tėtį, vyrą ar draugą vis dažniau galima sutikti virtuvėje – vieni sukasi aplink savo „firminius“ receptus, kiti tiesiog yra atradę gaminimo džiaugsmą. Vis dėlto yra vieta, kur susitinka šefai profesionalai ir tie, kurių prie puodų nė su žiburiu nerasi. Taip, tai – grilis. Iš kartos į kartą arba nuo iešmo prie iešmo lydinti tradicija sufleruoja bene geriausią šventinio savaitgalio scenarijų.

Norintiems mesti iššūkį ne tik sau, bet ir šios šventės „kaltininkams“ – kviečiame pasigaminti du patiekalus, kuriems paruošti prireiks šiek tiek laiko, bet rezultatas atpirks pastangas, o grilio mėgėjus pakylės laipteliu aukščiau profesionalų. Žinoma, paruošti ingredientus ir prisidėti prie proceso galės visa šeima, tad, susėdus ragauti, kiekvienas bus pelnytai užsidirbęs kąsnelį kitą.

Kiaulienos šonkauliai: restoranas savo kieme

Nenorintiems ilgai terliotis ir tiesiogine to žodžio prasme – nesitepti rankų, rekomenduojama įsigyti jau paruoštų kiaulienos šonkaulių marinate. Tuomet beliks mėgautis tuo, dėl ko visi ir susirinko – lėtu kepimu ant grilio bei laiku drauge. Vieniems kepant pagrindinį dienos patiekalą, kiti galės paruošti šventinį garnyrą ir svarbiausia – kokybiškai pabendrauti su tėčiais ir ne tik.

Šonkauliai

Jums reikės:

  • 1 kg kiaulienos šonkaulių barbekiu marinate
  • 500 g smidrų
  • 1 pakelio fetos sūrio
  • Čiobrelių ar šalavijo pagal skonį
  • 100 g sviesto
  • 1 citrinos
  • 3 v.š. barbekiu padažo
  • 2 v.š. medaus
  • Folijos

Gaminimas:

Įkaitinkite grilį iki maždaug 120–140 laipsnių. Apvyniokite šonkaulius folija (dviem sluoksniais). Į vidų galima įpilti šlakelį vandens arba obuolių sulčių (nebūtina, bet padeda išlaikyti mėsos drėgmę). Kepkite apie valandą, netiesioginėje kaitroje.

Kol šonkauliai kepa – pasiruoškite glazūrą. Sumaišykite barbekiu padažą su tirpintu medumi ir šaukšteliu sviesto. Nuimkite foliją ir paruošta glazūra padenkite jau apkepusius šonkaulius. Tuomet padėkite juos atgal ant grotelių ir palikite kepti dar 30–45 minutes, kad ant viršaus susidarytų lipni, karamelizuota glazūra. Išimkite iš grilio, leiskite pailsėti 5–10 minučių prieš pjaustydami ir patiekdami ant stalo.

Smidrai citrininiame svieste: prie šonkaulių arba net vietoje jų

Smidrai

Pirmiausiai nulaužkite kietus smidrų galiukus. Apšlakstykite smidrus alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Šiek tiek sviesto (palikite nedidelį gabalėlį pabaigai) sumaišykite su tarkuota citrinos žievele, trupučiu jos sulčių, smulkintais čiobreliais ar šalaviju. Sudėkite smidrus ant grotelių (arba ant folijos), kepkite apie 4–6 minutes, kol gražiai apskrus, bet išliks traškūs. Nepatingėkite kelis kartus pavartyti. Ant karštų smidrų uždėkite likusį sviestą, gausiai apibarstykite fetos sūriu. Skanaus!

Elnienos dešrelės: lengviau nebūna, gardžiau – irgi

Skirtingai nei šonkauliai – elnienos dešrelės yra greitas, bet irgi puikaus skonio patiekalas, idealiai tinkantis šiam šventiniam tėčio dienos savaitgaliui. Šiais laikais ir už itin gerą kainą jų įsigyti galima parduotuvėse, o mėgautis išskirtiniu skoniu privilegiją turi kiekvienas, ne tik medžiotojai ar jų bičiuliai.

Yra sakoma, kad prie žvėrienos labai dera saldumo ir rūgštumo turintys produktai, tad šiuo atveju rekomenduojama pasigaminti grilinto mango salotas, kurios nustebins savo gaiviu, bet turtingu skoniu.

Dešrelės

Jums reikės:

  • 2 pakuočių elnienos dešrelių
  • 1 prinokusio mango
  • Pusės raudonojo svogūno
  • 1 mažesnės raudonos paprikos arba čili (švelni ar aštresnė – pagal skonį)
  • Saujos šviežių kalendrų, petražolių arba mėtos
  • Didelės saujos žalių salotų: tinka gražgarstė arba špinatai
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 v.š. laimo (arba citrinos) sulčių
  • 1 a.š. medaus ar agavų sirupo
  • Druskos, pipirų pagal skonį
  • Šiek tiek skrudintų moliūgų arba sezamų sėklų (skanu, bet nebūtina)

Gaminimas:

Kol tėčiai ar bičiuliai grilina dešreles – pasiruoškite salotas. Aptepkite mango griežinėlius aliejumi ir dėkite ant įkaitintų grotelių. Kepkite 2–3 minutes iš abiejų pusių, kol ant vaisiaus atsiras paskrudę ruoželiai. Leiskite mangui šiek tiek atvėsti, tada supjaustykite gabaliukais. Svogūną ir papriką susmulkinkite. Suberkite žalumynus, keptą mangą, svogūną, papriką ir žoleles į dubenį. Sumaišykite laimo, medaus ir alyvuogių aliejaus užpilą ir apšlakstykite juo paruoštas salotas. Gardinkite druska ir pipirais.

Salsa

Dešrelėms iškepus, negailėkite salotų ir mėgaukitės nuostabiu žvėrienos bei gaivių, saldžiai rūgščių mangų deriniu. Gražios šventės, šiltos vasaros ir visada garuojančio grilio.

Skanaus!

Žymos: Tėvo diena
DalintisDalintis

Panašios naujienos

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei
Gyvenimas

Kakavinis varškės pyragas Rugsėjo 1-osios šventei

2025-08-30
Diena naktis romanetės – šviesos ir privatumo balansas kiekvienam kambariui
Gyvenimas

Diena naktis romanetės – šviesos ir privatumo balansas kiekvienam kambariui

2025-08-28
Savaitė pilna atradimų ir įspūdžių Ukrainos vaikams Raseiniuose
Gyvenimas

Savaitė pilna atradimų ir įspūdžių Ukrainos vaikams Raseiniuose

2025-08-26
Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu
Gyvenimas

Kaip sudėti priešpiečių dėžutę vaikams, kad būtų ir sveika, ir skanu

2025-08-25
Lietingos vasaros padariniai kiemams: pareikalavo neplanuotų išlaidų
Finansai

Lietingos vasaros padariniai kiemams: pareikalavo neplanuotų išlaidų

2025-08-21
Jaunas darbuotojas
Gyvenimas

Gydytoja patarė, kaip po atostogų į gyvenimo ritmą įsilieti lengviau ir be streso

2025-08-21
Jaučiate nemalonius simptomus? Gali būti, kad dėl to kaltas sėdimas darbas
Gyvenimas

Jaučiate nemalonius simptomus? Gali būti, kad dėl to kaltas sėdimas darbas

2025-08-20
Gyvenimas

Miego įpročiai atskleidžia, kokiam chronotipui priklausote: atraskite savo vidinį liūtą, delfiną, vilką arba mešką

2025-08-18
Rental storage in Vilnius – a complete, no-stress guide
Gyvenimas

Rental storage in Vilnius – a complete, no-stress guide

2025-08-18
Finansai

Vaikų išlaidos vasarą: kur dingsta kišenpinigiai?

2025-08-18

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02
Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų
Naujienos

Nauja „Vičiūnų grupės“ gamykla Plungėje – prisijungs 800 naujų darbuotojų

2025-05-16
Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?
Receptai

Šių metų superdaržovė salieras – kaip skaniai jį paruošti?

2025-01-22
Blynai su špinatais
Receptai

Trys gardūs ir paprasti receptai su špinatais

2025-06-15

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Futbolas

Turo apžvalga – Gargždų „Banga“ atsilaikė prieš lyderį

2025-09-03
Lėlininkė Monika Mikalauskaitė-Baužienė: būti šalia

Lėlininkė Monika Mikalauskaitė-Baužienė: būti šalia

2025-09-03
Ruošiamasi tarptautinei konferencijai

Ruošiamasi tarptautinei konferencijai

2025-09-03
„Dagilėlio“ mokykla naujus mokslo metus pradeda atnaujintame pastate!

„Dagilėlio“ mokykla naujus mokslo metus pradeda atnaujintame pastate!

2025-09-03
„Jaunimo linija“ emocinę pagalbą internetu teikia ilgiau

„Jaunimo linija“ emocinę pagalbą internetu teikia ilgiau

2025-09-03
Pasirašyta sutartis dėl kelio (gatvės) ir nuotekų šalinimo tinklo rekonstravimo ir statybos darbų

Pasirašyta sutartis dėl kelio (gatvės) ir nuotekų šalinimo tinklo rekonstravimo ir statybos darbų

2025-09-03

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Naujausi

Futbolas

Turo apžvalga – Gargždų „Banga“ atsilaikė prieš lyderį

2025-09-03
Policijos reidai šalies keliuose liepos mėnesį

Rugsėjo pradžia – įvykių suvestinė Klaipėdoje

2025-09-03
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.