Vis daugiau užsieniečių atranda mūsų šalį kaip patrauklią ne tik gyventi, bet ir imtis bei plėtoti vienokį ar kitokį verslą. Vienas tokių – iš Turkijos kilęs verslininkas Utku Boyra, Lietuvą pirmiausia atradęs kaip krepšinio šalį, o vėliau – kaip puikią vietą imtis sėkmingo maisto verslo.
Į Lietuvą atviliojo krepšinis
Utku Boyra – profesionalus krepšininkas, savo laiku žaidęs garsiajame Stambulo „Bešiktaš“ (turk. ,,Beşiktaş”) krepšinio klube. Būtent šis sportas ir atviliojo Utku į Lietuvą: ,,Visuomet stengiuosi tobulėti, ne išimtis ir šis sportas – jūsų šalį pasirinkau neatsitiktinai, juk krepšinis garsina Lietuvą visame pasaulyje: turite puikius trenerius, sėkmingas komandas.’’
Prieš penkerius metus į Lietuvą atvykęs krepšininkas žaidė sostinės „Perlo“ komandoje ir pradėjo studijuoti Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykloje.
,,Nors krepšininko karjera nesiklojo taip sėkmingai, kaip tikėjausi, studijos čia sekėsi puikiai, o ir šalis man labai patiko. Tad baigęs mokslus, nusprendžiau ne tik likti Lietuvoje, bet ir imtis savo verslo’’, – pasakoja buvęs krepšininkas.
Pristatė naują verslo koncepciją Lietuvoje
Ypatingai vertindamas savo šalies maisto kultūrą bei puikiai žinodamas turkų bei Viduržemio jūros regionų virtuvių populiarėjimą visame pasaulyje, po ilgų rinkos tyrimų, Utku Boyra nusprendė imtis verslo maisto srityje bei pristatyti Lietuvai visai naują verslo koncepciją – išskirtinių Viduržemio regionų maisto produktų parduotuvę, sujungtą su restoranu.
Nors šį verslą Utku Boyra įkūrė tik praeitais metais, jau džiaugiasi vis didėjančiu jo populiarumu ne tik mūsų šalyje, bet ir svetur. ,,Daugiau nei 90 proc. savo parduotuvės produkcijos importuojame iš Viduržemio regionų šalių. Jau dalį jos tiekiame ir tokiems prekybos tinklams kaip ,,Maxima’’, ,,Rimi’’, taip pat kitoms Lietuvos parduotuvėms, restoranams. Dalis produkcjos iškeliauja ir į kitas Baltijos šalis’’, – savo verslo ypatumus pasakoja Utku, kasdien svarstydamas naujas verslo logistikos linijos galimybes.
Parduotuvėje ,,Eastanbul’’ prekių pasiūla išties stulbina – galima rinktis iš daugiau nei 1700 skirtingų produktų. Ir nors dalį jų lietuviai gausiai perka bei naudoja, vistik yra tokių produktų, kuriuos tenka išvysti ir pirmąkart. ,,Mūsų parduotuvėje yra nemažai nišinių maisto produktų, tad nenuostabu, kad lietuviai dažnai nežino, kaip ir kur jie vartojami. Todėl tose pačiose patalpose ir įkūrėme restoraną – norime parodyti bei supažindinti dar neatrastų produktų skonius bei naudojimo įvairiems patiekalams galimybes’’, – atskleidžia verslininkas.
Atsižvelgia į lietuvių valgymo ypatumus
Restorano ,,Meze’’ sienas puošia įspūdinga Stambulo miesto panorama, projektoriaus pagalba rodoma kvapą gniaužianti Turkijos gamta, ant stalų išdėlioti autentiški, šalį visame pasaulyje garsinantys turkiški prieskoniai. Apsilankius dažną klientą maloniai nustebina maisto kokybės ir draugiškų kainų santykis.
Restorane skirtingu dienos metu maistą galima rinktis net iš trijų valgiaraščių (pusryčių, pietų ir a la carte). Restorano virtuvei vadovauja šefas Christos Georgogiannopoulos, čia dirbti atvykęs iš gimtosios Graikijos. Šefas atskleidžia, kad visų valgiaraščiuose esančių patiekalų kokybė vienoda, o skirtingu metu siūlomas kitoks maistas dėl keleto priežasčių: tinkami patiekalai pusryčiams svarbūs visos dienos produktyvumui, pietų metu, taupydami klientų laiką, patiekalus siūlo išsirinkti iš dienos metu veikiančio bufeto. Vakarienei siūlomi patiekalai iš keptos mėsos, ypatingai avienos.
,,Tenka dažnai susidurti su svečiais, kuriems neteko ragauti tinkamai paruoštos avienos, tad į ją vis dar žiūrinčiais įtariai. Tačiau paragavę avienos pas mus, iškart pajaučia skirtumą – mes ją mokame paruošti taip, kad atsiskleistų geriausios mėsos savybės’’, – pasakoja šefas Christos.
Restoranas – ne tik vieta pavalgyti
,,Esame svetinga tauta ir mums šis restoranas nėra tik maisto patiekimo vieta – savo svečius norime matyti bendraujančius, besijuokiančius ir laimingus. Taip, kaip ir mūsų gimtojoje šalyje’’, – šypsosi Utku Boyra.
Šią vietą ypatingai pamėgo sveiko gyvenimo būdo šalininkai, šeimos, draugų kompanijos. Taip pat mėgstantys gaminti, bent kartą lankęsi Turkijoje ar Graikijoje, ten ragavę tradicinių patiekalų ir iki šiol prisimenantys jų skonį, norintys šiuos patiekalus pasigaminti namuose. Restorane yra organizuojami ir turkų bei Viduržemio virtuvių patiekalų gaminimo vakarai.
Utku Boyra pasakoja, kad Turkijoje vakarienių metu prie stalo praleidžiama išties daug laiko: ,,Prie stalo mes ne tik valgome, bet kartu ir bendraujame, diskutuojame, juokaujame, žaidžiame žaidimus. Šią savo tradiciją norime perduoti ir savo svečiams. Dėl to labai džiugu, kad į mūsų restoraną vis dažniau užsuka šeimos su vaikais, draugų kompanijos, kurie čia praleidžia tikrai nemažai laiko. Neretai pasitaiko, kad žmogus, pirmąkart atėjęs pas mus dieną papietauti, čia sugrįžta savaitgalį su draugais vakarienei.’’
Didžiąją savo laiko dalį Utku Boyra mielai leidžia restorane: bendrauja su klientais, supažindina juos su patiekalais valgiaraštyje, paaiškina, iš ko jie gaminami, taip pat mielai priima klientų pastebėjimus – tai leidžia įvairiapusiškai tobulinti savo verslą.
,,Ši verslo koncepcija buvo mano svajonė, mačiau, kad Lietuvoje turkiškas maistas tikrai mėgstamas ir vertinamas, tik ši niša dar buvo neišnaudota. Džiaugiuosi, kad pavyko įkurti tokią vietą, kurioje susipina gilios kulinarinės tradicijos, meilė maistui ir bendravimo kultūra’’, – pasakoja buvęs krepšininkas, savo verslo planus ateityje planuojantis sieti ir su kitomis Baltijos šalimis.
Nuotr. D.Lopetaičio