Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Penktadienis, 7 lapkričio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » Sveikatai palankaus maisto technologė R. Bogušienė: neraginkime vaikų suvalgyti viską!

Sveikatai palankaus maisto technologė R. Bogušienė: neraginkime vaikų suvalgyti viską!

Žemaitijos gidas
2016-01-04
Gyvenimas
Laikas: 5 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Praūžus šventiniam laikotarpiui, vieni girdėjome, kiti jautėme persivalgymą, net gi tokį, kai atsiduriama ligoninėse. Ne paslaptis, kad mūsų šventiniai stalai, prekybos centrai „lūžta“ nuo maisto. Bijome ištuštėjusiomis lentynomis palikti šaldytuvą vienai dienai. Pasitikus 2016 metus, organizacijos „Tikra mityba“ sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė dalinasi įžvalgomis apie saikingumą, kuris yra sveikatai palankios mitybos svarbiausias komponentas. Tačiau retai suprantamas teisingai, juk kaip kiekvienas žmogus yra skirtingas, taip ir porcijos dydis – turi skirtis. Bet kaip žinoti kiek yra saikinga? O gal yra kas žino, iš jų tik reikia pasimokyti?!

Žinoma, kalba neina apie alkoholinių gėrimų saikingumą, tai atskira tema ir visiškai nesuderinama su sveikatai palankia mityba. Nekalbėsiu ir apie maisto pramonės gudrybes, tokias kaip skonio ir kvapo stiprikliai, druskos, cukraus, riebalų kiekiai ar nekramtomos konsistencijos maisto produktai, kad suvalgytume daugiau. Šį kartą visa atsakomybė skirta Jums, juk pokyčiai turi prasidėti nuo savęs.

Vis dar valgymo kultūra – svarbiausia sotūs

Mes lietuviai, išgyvenę laikus, kai maisto tikrai trūko, vis dar ieškome maiste sotumo. Ar žinoma, kad sotumas ateina tik tuomet kai dėmesys nukreiptas į tai ką darome? Tuo tarpu mes valgome greitai, retai mėgaujamės maistu, dažnai valgymas vyksta žiūrint televizijos laidas ar naršant socialiniuose tinkluose. Kai mūsų dėmesys nėra nukreiptas į maistą, kaip mes galime pajusti saiką ir pasakyti – „gana“?

Daugelis suaugusiųjų ir ypač ankstesnės kartos atstovų pasakytų, maisto švaistymas –  „nelegalu!”. Tai tiesiog ne tik kad nemandagu, bet dažnai sakoma – „Dievas nubaus“. Taip ir prarandama mūsų tikrieji pojūčiai, kurie veda ne tik į persivalgymą, bet gresia ligomis. Kaip su tuo kovoti?

Kovoti su niekuo nereikia, juk net Motina Teresė pasisakė – tik už taiką. Taigi pavadinimas „maisto švaistymas” turėtų būti pakeistas į „maisto tausojimą”. Čia kalba liečia ne tik mūsų šiūkšliadėžes, bet pirmiausia mūsų skrandžius, kurie XXI amžiuje, drįstu teigti, tapo šiukšliadėžėmis. Juk perteklinis nesuvirškintas maistas ne tik, kad nenaudingas, bet veikia žalingai, žino visi. Valgoma ne tik, kad nežiūrint ką, bet dažnai ir kaip, o svarbiausia kiek.

Maisto švaistymas – ne tik į šiukšliadėžes, bet ir į mūsų kūnus

Įdomupaskaityti

Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu

Berniukai vis dar spaudžiami savo vertę įrodyti jėga, o mergaitės – nuolankumu

2025-11-04
Pirmoji ponia D. Nausėdienė kviečia moteris pasirūpinti sveikata: laiku pasitikrinti – pasirinkti gyvenimą

Pirmoji ponia D. Nausėdienė kviečia moteris pasirūpinti sveikata: laiku pasitikrinti – pasirinkti gyvenimą

2025-10-31

Sutinku su maisto tausojimo problematika, kad šiais laikais tai opi problema. Vakarų šalyse, pagaminama per daug, suvalgoma, žinoma, taip pat per daug, bet švaistoma ne ką mažiau. Juk ant kiekvieno žingsnio dygsta prekybos centrai, kaip grybai po lietaus, net sezoniškumas ir tas nesvarbus. Prekybos centrų „dygimas“ vyksta ištisus metus.

Kiek juose yra maisto produktų, kurių tinkamumo vartoti terminas labai mažas? Juk tikrai daug: pieno produktai, duona, šviežia žuvis, mėsa, vaisiai ir daržovės. Vartotojai pageidauja, kad lentynos kiekvieno produkto būtų užpildytos ir vis šviežiais maisto produktais, nenori vaikščioti po prekybos centrą kaip Sovietiniais laikas, kai lentynose buvo vienos ar dviejų rūšių duona, o atvežtinių vaisių apskritai nebuvo. Kur dedami pasibaigusio galiojimo maisto produktai? Dažniausiai nukreipiami gyvūnų šėrimui, biokuro ar komposto gamybai.

O kur dedamas maistas, kuris mūsų organizmui nereikalingas, perteklinis? Dažnu atveju suvalgomas. Kas virsta riebalais, ar pasišalinama kaip nesuvirškintos atliekos. Perteklinės kalorijos šiais laikais tapo kasdienybe. Persivalgome ne tik švenčių, bet ir kasdieninių valgymų metu. Kelis kartus ištampyti skrandžiai, judėjimas ženkliai sumažėjęs, lyginant su mūsų senoliais. Jiems gauti kąsnį ant stalo, reikėdavo ne už kampo nueiti į prekybos centrą, o žemę arti. Keldavosi anksti, dirbdavo fizinius darbus. Dabar norime valgyti taip pat sočiai kaip mūsų senoliai, bet judėti nėra tikslo, juk viskas už kampo, arba pakanka paspausti vieną pelės klavišą. Miegoti norime daug, valgyti ne tai kad skaniai, bet labai skaniai.

Maisto švaistymas tiesiogine šio žodžio prasme ir perkeltine, kai persivalgome yra ne kas kita, kaip laiko, pinigų ir sveikatos eikvojimas.

Išmokime ne valgyti, o ragauti!

Daugeliui nėra naujiena, kad vaikai jaučia saiką ir intuityviai žino ką, kaip ir kiek valgyti, vos tik išvysta šį pasaulį. Tai kas gi atsitinka, kai paauga? O gi tai, kad mes juos augindami bijome, kad jei pakankamai nepavalgys (kiekis nustatytas mūsų ne visada teisingas) – nusilps, susirgs. Bet dažniausiai atsitinka atvirkščiai, vaikai verčiami, raginami valgyti ne tada kada jie nori, o tada kada reikia. Juk suaugusieji žino geriau!? Dažnai raginama suvalgyti tai kas lėkštėje, nes juk rūpinamės, kad vaikas būtų sotus. O tai atveda prie to, kad vaikai laikui bėgant nebejaučia nė saiko, nė ką ir kaip valgyti. Mūsų rūpestis įgauna atvirkštinį efektą. Viskas tik dėl to, kad mus taip augino, mūsų tėvus taip augino, o seneliai augo karo metu. Bet brangieji, atsimerkime karo nėra, maisto turime tiek, kad jo net netausojame ne tik išmesdami į šiūkšliadėžes, bet jomis paverčiame ir savo kūnus. Visų blogiausia taip auginame savo vaikus. Ar jums teko girdėti, kad šiuolaikinės civilizacijos šalyse nors vienas vaikas būtų susirgęs iš bado (suprantama, kalba neina apie asocialias šeimas)? Man rodos, dažniausiai juk suserga – iš pertekliaus?!

Atkreipkite dėmesį, kaip valgo mažyliai. Maistas jiems, tai ne tik būtinybė, bet malonumas. Jie kiekvieną kąsnį sukramto, neskuba, mėgaujasi akimirka ir tik tada deda kitą kąsnį. Kai jaučiasi sotūs, sako – „gana“. Būkite mieli, nesiūlykite – „dar gal truputėlį“ arba blogiausia „suvalgyti turi viską!“. Mokykimės iš vaikų nevalgyti, o ragauti ir pasimėgauti pačiu procesu.

 Suprantama, kad tai nėra paprasta, juk mums aiškino, kad turime būti sotūs iki soties! Bent jau pabandykime, šiais 2016 metais. Tėveliai, seneliai, auklėtojos ir kiti suaugusieji, kurie ugdo mūsų vaikų valgymo kultūrą – nesugadinkime vaikų įgimto saikingumo jausmo, kurį jie atsineša ir mokytis jiems nereikia. Jie puikiai žino ir pasakys, kada jie yra sotūs, tik saugokime jų sąmoningumą. Įstaigos „Tikra mityba“ vykdomas socialinės atsakomybės projektas „Sveikatai palankūs“ ikimokyklinio ugdymo įstaigose formuoja valgymo kultūrą ne tik suteikdami teorinių žinių, bet praktinių įgūdžių visai ugdymo įstaigos bendruomenei.

Saikingumas turi išlikti ne tik valgant įprastus patiekalus, bet ir sveikatai palankius, žiūrėkite skeptiškai į tokius pasisakymus, kad vaisius ir daržoves galima valgyti tiek kiek nori, žinoma, tai galioja vaikams, kurie nepraradę saikingumo sąmoningumo, bet tikrai retam suaugusiam.

Raginu šeimininkes, viešojo maitinimo sektoriaus virėjas, ugdymo įstaigų maitinimo organizatorius gaminti mažiau, bet kokybiškiau ir skaniau. Atkreipti dėmesį į maisto pateikimą ir valgymo kultūros formavimą. Šeimose moterys turi suprasti, kad nuo Jų priklauso ateities kartų valgymo kultūra, o po to seka ir sveikata.

Viskas labai paprasta, valgyti reikia ne tada, kada reikia, o tada, kada nori. Ne tą ką siūlo, o tą ką nori tavo organizmas. Ne tiek kiek nori kiti, bet tiek kiek reikia tau, kad gyventum sveikai.

VšĮ „Tikra mityba“ siekia didinti visuomenės ir maisto pramonės bei viešojo maitinimo sektoriaus sveikos mitybos raštingumą. „Mes sukūrėme „Sveikos mitybos standartą”, kurį įvertino profesionalai. Tai kriterijų rinkinys, kurie įeina į sveikatai palankios mitybos apibrėžimą – ką valgyti, kaip valgyti ir kiek suvalgyti?

„Sveikos mitybos standarto” tikslas – inicijuoti pokyčius viešojo maitinimo sektoriuje, maisto pramonėje, kad atsirastų daugiau sveikatai palankių produktų bei patiekalų ir vartotojui būtų paprasta juos atpažinti. Siekdami šio tikslo, sukūrėme ne tik sveikos mitybos kriterijų rinkinį, bet ir atpažinimo ženklą vartotojams – „Sveikos mitybos standartas”. Turime viziją, kad norėdami valgyti sveikatai palankų maistą „čia ir dabar“, turėsime pasirinkimą ne tik viešojo maitinimo sektoriuje, bet ir prekybos centruose“, – įsitikinusi R. Bogušienė

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas
Grožis

Rudens sezonas: ką verta žinoti apie grožio rutiną ir makiažo tendencijas

2025-10-31
Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas
Grožis

Agnė Kuzmickaitė sukūrė aprangą besirūpinantiems senjorais: orumo ir pokyčio ženklas

2025-10-28
Onikso akmuo
Gyvenimas

Onikso akmuo – išskirtinis grožis interjere ir kaip jį pritaikyti ilgaamžiškai

2025-10-23
Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo
Aktualijos

Kaip ir kasmet: vos prasidėjo šildymo sezonas – gaisrų vėl padaugėjo

2025-10-20
Teismas dėl neskaidrių viešųjų pirkimų organizavimo kaltais pripažino UAB „Raseinių vandenys“ buvusį direktorių ir kitus du asmenis
Finansai

Lietuviai atsakė, ką darytų netikėtai gavę 1000 eurų

2025-10-17
Maistas
Gyvenimas

Lietuviai netaupo ir išmeta tonas maisto: ką galime padaryti?

2025-10-17
Palanga nominuota 2026 metų Europos sporto miestu
Gyvenimas

Palanga nominuota 2026 metų Europos sporto miestu

2025-10-16
Rudens fenomenas sporto salėse: meilė trunka tris savaites
Gyvenimas

Rudens fenomenas sporto salėse: meilė trunka tris savaites

2025-10-15
Vairavimo baimė: kas ją sukelia ir kaip su ja susitvarkyti?
Gyvenimas

Miego svarba: penktadalis sunkių eismo įvykių – dėl mieguistumo ir nekokybiško poilsio

2025-10-13
Gyvenimas

Konservuoti, fermentuoti, šaldyti: kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį

2025-10-13

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Policijos keturatis
Mažeikiai

Mažeikių rajono policijos komisariatui – naujas keturratis

2025-10-31
Kelmės rajone aptikti neteisėtai laikomi šaunamieji ginklai ir sprogmenys
Kriminalai

Kelmės rajone aptikti neteisėtai laikomi šaunamieji ginklai ir sprogmenys

2025-10-31
Sporto inventorius
Naujienos

Neringa kviečia sporto bendruomenę teikti paraiškas 2026 metų projektų finansavimui

2025-10-30
Sukčiai
Klaipėda

Sukčiai, prisistatę policijos ir banko darbuotojais, apgaulės būdu išviliojo apie 20 000 eurų

2025-10-30

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Pirmąsias „URBO-NKL“ sezono pirmenybes laimėjo Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ krepšininkai

Pirmąsias „URBO-NKL“ sezono pirmenybes laimėjo Klaipėdos „Neptūno-Akvaservis“ krepšininkai

2025-11-07
Jurbarkiečiai išvykoje pranoko Šakių „Vytį-VDU“

Jurbarkiečiai išvykoje pranoko Šakių „Vytį-VDU“

2025-11-07
M. Gecevičiaus ir T. Balčiūno vedami „Telšiai“įveikė Ukmergės „Steką“

M. Gecevičiaus ir T. Balčiūno vedami „Telšiai“įveikė Ukmergės „Steką“

2025-11-07
Šiauliai užbaigia sovietinio memorialo istoriją

Šiauliai užbaigia sovietinio memorialo istoriją

2025-11-06
Šiaulių karate klubas „KATANA“ – tarp pasaulio stipriausių

Šiaulių karate klubas „KATANA“ – tarp pasaulio stipriausių

2025-11-06
Apsaugota nuo elektros tinklų poveikio laukinių paukščių buveinė Šiaulių mieste

Apsaugota nuo elektros tinklų poveikio laukinių paukščių buveinė Šiaulių mieste

2025-11-06

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Policijos keturatis

Mažeikių rajono policijos komisariatui – naujas keturratis

2025-10-31

Naujausi

L. Antalis – antrą mėnesį iš eilės geriausias žaidėjas

L. Antalis – antrą mėnesį iš eilės geriausias žaidėjas

2025-11-07
Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

Verslininkė L. Rimgailė įvardijo triukus, kurie padeda į sūnaus mitybą įtraukti daugiau daržovių

2025-11-07
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.