Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Ketvirtadienis, 23 spalio
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Pagėgiai
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Gyvenimas » Ilgųjų savaitgalių per šventes neturėsime. Kaip suspėti joms pasiruošti?

Ilgųjų savaitgalių per šventes neturėsime. Kaip suspėti joms pasiruošti?

Paulius Liškauskas
2016-12-18
Gyvenimas
Laikas: 3 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Įdaryta višta, kalakutas, žąsis – patiekalai, jau daugelį metų neužleidžiantys svarbiausių pozicijų ant šventinio stalo. Tiesa, kitokio pasirinkimo anksčiau ir nebuvo – pasak virtuvės šefės Galinos Bovševič, parduotuvių lentynose ilgą laiką vienintelis paukštienos produktas buvo šaldytas neišpjaustytas viščiukas, trūko ir prieskonių. O mėsos atšildymas, ilgas marinavimas ir kepimas iš šeimininkių pareikalaudavo bent kelių dienų darbo, tad dažna šventes sutikdavo vos spėjusi nusijuosti prijuostę.

Dabar tiek moterys, tiek vyrai pamėgę virtuvėje suktis dažnai – sparčiai populiarėja maisto gaminimas namuose. Deja, bet šiais metais tokios prabangos teks atsisakyti, mat didžiųjų žiemos švenčių dienos sutampa su savaitgaliu.

„Tikėtina, kad per šias šventes ypač skubėsime. Todėl noriu atkreipti dėmesį, kad jei įsigysite šaldytą viščiuką, vis tiek turėsite skirti laiko jį atšildyti, po to bent 6 valandas marinuoti ir dar kiek daugiau nei pusvalandį kepti. Taigi, tokį patiekalą reikės pradėti planuoti iki švenčių likus bent kelioms dienoms, – pastebi Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos narė G. Bovševič. – Skubantiems išeitis yra pirkti jau marinuotą atvėsintą vištą ar jos dalis ir greitai iškepti orkaitėje. Norintys įdomesnių skonių, tiek visą vištą, tiek jos dalis įdaro mėgstamais priedais.“ Virtuvės šefė pastebi, kad šiandien galimybes skubiai pasiruošti šventiniams pietums žmonės turi kur kas geresnes nei anksčiau.

Laikai, kai parduotuvėje buvo tik šaldytas viščiukas ir česnako prieskoniai

Juodieji pipirai, čiobreliai, česnakas ar jau bendriniu žodžiu tapęs prieskonių mišinys „Vegeta“ – tuo, anot G. Bovševič, dažniausiai būdavo gardinama mėsa maždaug prieš dvidešimtmetį: „Prieskonių ir marinatų pasirinkimas buvo ypač skurdus, tad norint nustebinti šeimą ar svečius patiekalo skoniu, reikėjo turėti drąsos eksperimentuoti. Tiesa, tam dažniausiai ryždavosi tik restoranų šefai. Įsigiję visą vištą, kalakutą ar žąsį, jie patys skersdavo, pjaustydavo gabalėliais, marinuodavo ar įdarydavo priedais.“

Virtuvės šefei antrina bendrovės „Vilniaus paukštynas“ generalinis direktorius Gintaras Martinkus, primindamas, kad 1990 m. bendrovė pirmoji Lietuvoje pasiūlė dalimis pjaustytos šaldytos vištienos, dar po metų – atvėsintų mėsos gaminių ir pusgaminių.

„Tada į parduotuvę užsukę žmonės galėjo rinktis vos iš dešimties vištienos gaminių, o šiandien Lietuvoje galima įsigyti daugiau nei 300 skirtingų vištienos produktų: pradedant šviežia mėsa, baigiant virtais, rūkytais gaminiais bei marinuotais pusgaminiais. Pastarieji sparčiai populiarėja ir tai natūralu – pagreitėjęs gyvenimo tempas reikalauja ir greitų sprendimų virtuvėje, todėl net ir šventiniams patiekalams ruošti ne visada pavyksta skirti tiek laiko, kiek norisi“, – sako G. Martinkus.

Šventiniai pietūs: kaip juos paruošti greitai ir skaniai

Įdomupaskaityti

Teismas dėl neskaidrių viešųjų pirkimų organizavimo kaltais pripažino UAB „Raseinių vandenys“ buvusį direktorių ir kitus du asmenis

Lietuviai atsakė, ką darytų netikėtai gavę 1000 eurų

2025-10-17
Maistas

Lietuviai netaupo ir išmeta tonas maisto: ką galime padaryti?

2025-10-17

Virtuvės šefė tvirtina, kad šiandien išvardyti visas galimas paukštienos produktų, prieskonių ir marinatų variacijas – tiesiog neįmanoma, o visiems prieinamas asortimentas leidžia svečiams kaskart pasiūlyti pasimėgauti vis kitais skoniais. Vis dėlto, atkreipia dėmesį G. Bovševič, ruošiant šventinį patiekalą ir turint nedaug laiko, eksperimentuoti reikėtų atsargiai, todėl dalijasi keliais esminiais dalykais, padėsiančiais geriau suplanuoti šventinio stalo paruošimą.

Prieskoniai ir marinatai. „Pačiam marinuojant mėsą ir išbandant naujus prieskonius, gana sunku iš pirmo karto atitaikyti reikiamą prieskonių kiekį ar marinato sudedamųjų dalių derinį, todėl, jei tik yra galimybė, šventėms reikėtų ruošti bent keletą kartų gamintą patiekalą. Alternatyva – įsigyti jau marinuotos mėsos. Pastarąjį variantą labai mėgsta vyrai, kurie nenori ilgai terliotis su mėsa“, – juokiasi virtuvės šefė.

Laiko sąnaudos. Anot G. Bovševič, vasarą mėsą kepant lauke, dažnas laiko neskaičiuoja, tačiau gaminant namuose, orkaitėje, o dar – per šventes, laikas tampa ypač svarbus. „Nekantriausi renkasi labai greitai iškepančią paukštienos filė, o norintys, kad mėsa dar ir dailiai atrodytų ant stalo – vištienos dalis su odele, kuri, kepant orkaitėje, virsta blizgia, traškia plutele. Siekiant dar greitesnio efekto, galima rinktis jau iškaulintas dalis, kadangi kepant mėsą su kaulu, ją kepti reikia bent 15 minučių ilgiau, kad mėsos vidaus temperatūra pasiektų 75–82 laipsnius“, – pataria virtuvės šefė.

Idėja šventiniam stalui. Šventėms G. Bovševič rekomenduoja išbandyti įdarytas atvėsintos vištienos šlauneles, kurios ne tik sutaupys laiko virtuvėje, bet ir nustebins skoniu: „Kepant visą vištą, žąsį ar kalakutą, galima įdaryti pačiais įvairiausiais vaisiais: apelsinais, mandarinais, mangais ar, pavyzdžiui, spanguolėmis, tačiau ne visi pagalvoja, kad tą patį galima padaryti ir su atskiromis paukštienos dalimis. Smulkiai supjaustytus ir trumpai pakepintus mėgstamus vaisius reikia dėti po šlaunelės odele. Įsigijus jau kepti paruoštų vištienos pusgaminių ir papildžius juos savo mėgstamais priedais, galima sukurti naują, netikėtu skoniu nustebinsiantį patiekalą.“

Mėgstantiems patiems marinuoti mėsą ji rekomenduoja išbandyti čiobrelių, šalavijų, įvairių uogienių – serbentų, vyšnių ar granatų, vyšnių sulčių marinatus.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

Palanga nominuota 2026 metų Europos sporto miestu
Gyvenimas

Palanga nominuota 2026 metų Europos sporto miestu

2025-10-16
Rudens fenomenas sporto salėse: meilė trunka tris savaites
Gyvenimas

Rudens fenomenas sporto salėse: meilė trunka tris savaites

2025-10-15
Vairavimo baimė: kas ją sukelia ir kaip su ja susitvarkyti?
Gyvenimas

Miego svarba: penktadalis sunkių eismo įvykių – dėl mieguistumo ir nekokybiško poilsio

2025-10-13
Gyvenimas

Konservuoti, fermentuoti, šaldyti: kaip išsaugoti vitaminus ir pasirūpinti sveikata rudenį

2025-10-13
Šuo
Aplinka

Nuo „puppuccino“ iki gimtadienio tortų: kur slypi balansas tarp naujų tendencijų ir šuns gerovės?

2025-10-09
Vaistinėlė prieš gimdymą: ką svarbu turėti mamai ir naujagimiui pirmosioms savaitėms
Gyvenimas

Vaistinėlė prieš gimdymą: ką svarbu turėti mamai ir naujagimiui pirmosioms savaitėms

2025-10-08
Vienatvė ryšio amžiuje: tyrimai atskleidžia, kas gali padėti vyresniems šeimos nariams
Gyvenimas

Vienatvė ryšio amžiuje: tyrimai atskleidžia, kas gali padėti vyresniems šeimos nariams

2025-10-07
Šalčio sezonas čia pat: kaip užtikrinti augintinio sveikatą ir komfortą
Gyvenimas

Šalčio sezonas čia pat: kaip užtikrinti augintinio sveikatą ir komfortą

2025-09-25
„Senjorų savaitė“ sugrįžta į Palangą
Gyvenimas

„Senjorų savaitė“ sugrįžta į Palangą

2025-09-24
Šiauliai pasveikino Omahą (JAV)
Gyvenimas

Šiauliai pasveikino Omahą (JAV)

2025-09-19

Skaitomiausia

Elektrostatinio filtro diegimo projektas Palangoje – investicija į švaresnį orą ir tvaresnę šilumos gamybą
Aplinka

Elektrostatinio filtro diegimo projektas Palangoje – investicija į švaresnį orą ir tvaresnę šilumos gamybą

2025-10-18
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Laukai
Naujienos

Pradėtos mokėti avansinės išmokos, susijusios su plotu ir ūkiniais gyvūnais

2025-10-17
Pinigai
Kriminalai

Pareikšti įtarimai Akmenės rajono Seimo nariui Tomui Martinaičiui

2025-10-17
Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras
Gyvenimas

Praktiniai patarimai, kaip rūkyti šalto rūkymo dešras

2025-06-02

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Mažeikių savivaldybės Bugenių kaime – nauja vaikų žaidimų aikštelė

Mažeikių savivaldybės Bugenių kaime – nauja vaikų žaidimų aikštelė

2025-10-23
Uosto direkcija Klaipėdos miesto gatvėms skiria daugiau nei 3 mln. eurų

Uosto direkcija Klaipėdos miesto gatvėms skiria daugiau nei 3 mln. eurų

2025-10-23
Naujovė vykdantiems individualią veiklą

Naujovė vykdantiems individualią veiklą

2025-10-23
Antrankiai

Klaipėdos apskrities įvykių suvestinė

2025-10-23
Tytuvėnų bendruomenė įgyvendino projektą bendruomenės narių tarpusavio ryšių stiprinimui

Tytuvėnų bendruomenė įgyvendino projektą bendruomenės narių tarpusavio ryšių stiprinimui

2025-10-23
Mažeikiškiai ugniagesiai – tarp geriausiųjų Pasaulio čempionate

Mažeikiškiai ugniagesiai – tarp geriausiųjų Pasaulio čempionate

2025-10-23

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Elektrostatinio filtro diegimo projektas Palangoje – investicija į švaresnį orą ir tvaresnę šilumos gamybą

Elektrostatinio filtro diegimo projektas Palangoje – investicija į švaresnį orą ir tvaresnę šilumos gamybą

2025-10-18
Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25

Naujausi

Platelių ežeras

Pasaulio turizmo organizacija Platelius išrinko „Geriausiu turizmo kaimu 2025“!

2025-10-23
Onikso akmuo

Onikso akmuo – išskirtinis grožis interjere ir kaip jį pritaikyti ilgaamžiškai

2025-10-23
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.