Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Sekmadienis, 13 liepos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Telšiai
  • Plungė
  • Klaipėda
  • Šiauliai
  • Kretinga
  • Tauragė
  • Mažeikiai
  • Kelmė
  • Rietavas
  • Akmenė
  • Palanga
  • Raseiniai
  • Skuodas
  • Jurbarkas
  • Šilutė
Žemaitijos gidas
  • Įdomu
  • Kriminalai
  • Sportas
  • Kultūra
  • Politika
  • Laisvalaikis
  • Technologijos
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
Žemaitijos gidas
Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus

Pradžia » Netikro zuikio istorija arba kaip senas tradicijas turintis patiekalas atgimsta naujai

Netikro zuikio istorija arba kaip senas tradicijas turintis patiekalas atgimsta naujai

Paulius Liškauskas
2016-03-27
Įdomu
Laikas: 8 min skaitymo
FacebookTwitterLinkedin

Netikras zuikis – tai kepinys, kurio pavadinimas ne vienam jaunos kartos atstovui sukelia nuostabą ir kelia klausimą „kas tai“? Ar jis pagamintos iš zuikienos? Iš kur kilęs šis patiekalas ir kaip jis gaminamas? Į visus šiuos klausimus galima atsakyti šiek tiek pasigilinus į patiekalo istoriją, na o jo gaminimo būdas išliko nepakitęs iki šiol. Labai dažnai Netikras zuikis gaminamas per Šv. Velykas, o kaip dar įdomiau jį paruošti, pasakoja žinoma virtuvės meistrė Liucija Makovska.

Taigi, kas yra Netikras zuikis? Taip vadinamas keptas maltos mėsos patiekalas, pagardintas įvairiais ingredientais: žolelėmis, daržovėmis, vaisiais ar grybais. Šį patiekalą nuo seno gamina daug tautų, o įvairių receptų galima rasti ir labai senose kulinarijos knygose. Dažnai šį patiekalą galima rasti prie Šv. Velykų stalo patiekalų.

Netikro zuikio istorija

Įdomupaskaityti

Vasara Palangoje ir Šventojoje

Vasara Palangoje ir Šventojoje

2025-07-08
Žemaitijos nacionaliniame parke įkurdintas niūriaspalvis auksavabalis

Žemaitijos nacionaliniame parke įkurdintas niūriaspalvis auksavabalis

2025-07-08

Malta mėsa patiekalams gaminti naudojama gan seniai. Mūsų kraštuose tokių patiekalų galima rasti jau XVIII a. istoriniuose įrašuose, kai į mūsų kraštus atkeliavo ir prancūziškos virtuvės patiekalai. Na, o Netikro zuikio pavadinimas greičiausiai kilo iš Vokietijos. Istoriniuose šios šalies šaltiniuose pirmąjį Netikro zuikio (vok. „Falschen Hase“) paminėjimą galima rasti XIX a. įrašuose. Tais laikais jis buvo gaminamas iš veršienos, jautienos ir kiaulienos, maišomas su smulkintu svogūnu, gardinamas pipirais druska ir gvazdikėliais. Dažniausiai šis iš maltos mėsos gaminamas kepsnys buvo formuojamas pyrago formos, o kadangi padailinus jį forma primena zuikį, tai galėjo būti viena iš priežasčių, kodėl jam suteiktas toks pavadinimas. Taip pat, kaip nurodo G. Vilpišausko redaguojamas kulinarinis almanachas „À La Carte“ (www.alacarte.lt), Netikru zuikiu patiekalas greičiausiai vadinamas dėl panašių vokiškų žodžių: vokiečių kalboje faršo kepsnys „Hachébraten“ skamba panašiai kaip zuikio kepsnys „Hasenbraten“, tad šis žodžių žaismas irgi gali būti pavadinimo kilmė – „Falsche Hase“ arba „Netikras zuikis“.

Vokietijoje zuikiena buvo mėgiama mėsa, tačiau ne visi galėjo sau leisti tokius kepsnius gaminti, tad tenkinosi Netikru zuikiu iš maltos mėsos. Antrojo pasaulinio karo metais kepsniai iš triušienos ir zuikienos buvo vokiečių ypač mėgiami – tai buvo dažnas sekmadienio pietų patiekalas. Tačiau karo metais zuikių populiacija stipriai sumažėjo, todėl buvo draudžiama juos medžioti, o taip pamėgtam patiekalui buvo naudojama kita mėsa, karo metais – net kačių (jų buvo itin daug, o gyvūno forma priminė zuikį). Ilgainiui taip mėgiamą zuikieną pakeitė kitos mėsos, dažniausiai jautiena. Tad ir maltos mėsos kepsnio pavadinimas toks išliko iki šiol.

Tiesa, vokiečiai labai mėgo į šį kepinį įdėti ir visą virtą kiaušinį, kad perpjovus matytųsi ir gražus kiaušinio pjūvis. Šis ingredientas išliko kaip vienas iš būdingiausių gaminant Netikrą zuikį.

Netikras zuikis šiuolaikinėje virtuvėje

Keptą mėsos maltinį arba vadinamą Netikrą zuikį iki šiol gamina daug tradicinės virtuvės restoranų, pasikeitė tik jo pateikimas ir gaminant jį naudojami vis įvairesni bei egzotiškesni ingredientai. Kad šis patiekalas išliko populiarus iki šiol, atsakymas paprastas – jis lengvai paruošiamas, lengvai pritaikomas įvairiais laikais ir įvairiose tautose, nesvarbu, kurioje šalyje ir kuriuo istoriniu laikotarpiu buvo gaminamas.

Lietuvos restoranų vyr. virėjų ir konditerių asociacijos narė, restoranų „Čili Pica“, „Forest”, „Soya“ gamybos  kūrybos vadovė Lucija Makovska pasakoja, kad Netikras zuikis populiarus visų pirma iš gamybinės pusės – jį pagaminti nėra labai sudėtinga, be to, tai tikrai skanus patiekalas. Jei jis teisingai gaminamas, visuomet bus gardus, minkštas, o valgyti jį galima ir karštą, ir atvėsusį.

Liucija Makovska pasakoja, kad Netikras zuikis mūsų šalies restoranuose ne taip dažnai gaminamas, veikiau – per įvairius furšetus ir patiekiamas supjaustytas griežinėliais. Tai labiau namuose gaminamas patiekalas, ir ypač – per šventes.

Prisimindama vaikystę, žinoma virtuvės meistrė pasakoja, kaip Netikrą zuikį gamino jos teta. Nepraeidavo nei viena šeimos šventė be jo – didelis, ką tik iš orkaitės ištrauktas kepinys buvo dedamas tiesiai ant stalo, papuošiamas ridikėliais, svogūnais ar kitomis daržovėmis. Liucija prisimena, kad jis buvo tikrai labai didelis, maždaug 1,5 – 2 kg svorio, tad primindavo keptą įdarytą viščiuką.

Kad Netikras zuikis būtų tikras ir skanus

Liucija Makovska pasakoja, kad iš maltos mėsos ar jau paruošto faršo gaminamas Netikras zuikis būtų skanus, reikia laikytis kelių taisyklių. Pasak Liucijos, visų pirma labai svarbi mėsos struktūra: mėsos faršas turėtų būti ne per daug smulkaus malimo, jo konsistencija – ne per daug skysta. Ruošiamą masę labai svarbu gerai išdaužyti, na o gaminant didesnį kiekį ar norint labai taisyklingos formos, galima naudoti formeles.

„Kad Netikro zuikio masė nebūtų per skysta, ją ruošiant reikėtų gerai išdaužyti: jei maišote dubenyje, pakelkite visą masę ir tiesiog stipriai meskite atgal į dubenį, tai pakartokite iki penkių kartų. Taip daužant mėsytę išeina visas oras ir paskui iškepęs kepinys bus vientisas, be jokių oro erdvių“ – pasakoja virtuvės meistrė.

Nors Netikras zuikis dažnai gaminamas iš kiaulienos, pati virtuvės meistrė labiau mėgsta gaminti iš paukštienos: kalakutienos ar vištienos. Na, o parenkami ingredientai priklauso nuo nuotaikos ar noro, koks bus kepinys: labiau tradicinis, pikantiškas ar egzotiškas. Ruošiant Netikro zuikio masę prie mėsos dera įvairios prieskoninės žolelės, tinka ir alyvuogės, ir džiovinti pomidorai, džiovinti baravykai. Kas mėgsta valgyti saldžiau, gali įdėti morkų ir obuolių, džiovintų slyvų, abrikosų ar spanguolių, įvairios uogos ypač tinka prie vištienos.

„Netikras zuikis – labai dėkingas kepinys, kadangi tinka ir šaltam užkandžiui ir šventiniam stalui, kai galime patiekti jį ką tik iškepusį. Galime suformuoti įvairias formas: mažus kepinukus formuoti naudojant mažas formeles, suteikti jam zuikio ar pusmėnulio formą. Norėdami išgauti įdomesnį pjūvį, visuomet galima įdėti ne tik smulkius ingredientus, bet ir pavyzdžiui visą virtą kiaušinį. Prie Netikro zuikio tinka įvairiausi garnyrai: košė su pastarnokais, gruzdintos bulvytės, batatai ar tiesiog tradicinė bulvių košė. Tinka ir karamelizuotos morkos“, – apie Netikro zuikio gaminimą pasakoja Liucija.

Ruošiant Netikrą zuikį, kad mėsa ir kiti ingredientai geriau suliptų vientisoje masėje, galima įmušti kiaušinį. Galime šiek tiek įdėti baltos duonos, tai pat visa virtą vištos ar net putpelės kiaušinį, kuris paskui gražiai matysis per pjūvį. Padažui prie Netikro zuikio galima naudoti ir voveraites, ir kaparėlius.

Netikro zuikio formą galime suformuoti rankomis, jei bijote, kad kepdamas formos neišlaikys, suvyniokite į foliją ar kepimo popierių. Netikro zuikio kepimo laikas priklauso nuo jo dydžio ir aukščio. Kepant 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, 1 kg svorio kepinys keps apie valandą. Kad patikrintumėte, ar jau iškepė, galite pamatuoti maistiniu termometru – kepinio temperatūra turėtų būti 75 laipsniai, jei tokio neturite, tiesiog įsmeikite mediniu pagaliuku ir jei neišeina sultys, kepti nebereikia, jei sulčių liko, dar pakepkite. Patikrinti galite ir tiesiog paspausdami – iškepęs netikras zuikis neturi būti minkštas.

Kad Netikras zuikis apskrustų, prieš kepimo pabaigą galima jo paviršių patepti majonezu ar garstyčiomis bei medumi. Jei naudosite grūdėtąsias garstyčias, ant apskrudusios plutelės matysis grūdeliai.

Kitas būdas – dekoruoti jau iškeptą kepinį. Tam jums prireiks majonezo ar smulkinto sūrio, konservuotų daržovių, marinuotų pievagrybių. Kad jis primintų zuikį, susmeigus lauro lapus galima suformuoti ausytes, iš daržovių ar uogų – akytes, nosytę.

Artėjančių šv. Velykų proga Liucija Makovska siūlu du Netikro zuikio receptus. Vienas jų – tradicinis, kitas – šiek tiek įmantresnis eksperimentuoti mėgstančioms šeimininkėms.

 

Netikro zuikio receptai pagal Liuciją Makovską

  1. Netikras zuikis su putpelių kiaušiniais

 

Patiekalui paruošti reikės:

Vištienos šlaunelių mėsos faršo, 1 kg

Smulkiais kubeliais pjaustytos vištienos filė, 200 g

Kiaušinių, 2 vnt.

Džiūvėsėlių, 2 valgomųjų šaukštų

Grietinėlės, 200 ml

Morkos, 1 vnt.

Svogūnų, 2 vnt.

Česnako, 2 skiltelių

Putpelių kiaušinių, 12 vnt.

Šalto rūkymo šoninės

Viduržemio jūros prieskonių, žiupsnelio

Druska, žiupsnelio

Juodųjų šviežiai maltų pipirų, žiupsnelio

Sviesto, 1 valgomojo šaukšto

Kepimo formos, folijos

Gaminame patiekalą:

Sutarkuokite morkas, svogūnus supjaustykite 5 mm dydžio kubeliais ir apkepkite svieste kol suminkštės.

Vištienos šlaunelių mėsos faršą ir apie 5 mm dydžio kubeliais supjaustytos vištienos filė gabaliukus sumaišykite su kiaušiniais ir kepintomis daržovėmis, taip pat įdėkite grietinėlėje išmirkytus dziūvėsėlius, išspaustą česnaką, visą masę paskaninkite viduržemio jūros prieskoniais, druska ir juodais maltais pipirais. Tuomet viską gerai išmaišykite ir paruoštą masę palikite 10 min. pastovėti. Tuomet kelis kartus išmuškite masę – meskite iš aukštai į indą, kuriame ji buvo mašyta, tai pakartokite 5 kartus, kad išeitų visas oras.

Folija išklokite kepimo formą, ant dugno iki pusės išklokite plonai pjaustytais šalto rūkymo šoninės griežinėliais, tuomet ant dugno iki pusės formos sudėkite paruoštą Netikro zuikio masę, per vidurį viena eile sudėkite virtus putpelių kiaušinius, ir uždėkite likusią masę. Tuomet užklokite folija ir kepkite iki 180′ C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. priklausomai nuo to, kokio diametro jūsų forma.

Iškeptą Netikrą zuikį galite patiekti karštą su garnyru, arba šaltą supjaustyta riekelėmis kaip užkandį.

2. Netikras zuikis su saulėje džiovintais pomidorais

Patiekalui paruošti reikės:

Vištienos filė faršo arba maltos vištienos filė, 1 kg

Smulkiais kubeliais pjaustytos vištienos šlaunelių mėsos, 200 g

Kiaušinių, 2 vnt.

Džiūvesėlių, 2 valgomųjų šaukštų

Grietinėlės, 200 ml

Svogūnų, 2 vnt.

Česnako, 2 skiltelių

Saulėje džiovintų pomidorų aliejuje, 150 g

Šviežių petražolių, kelių šakelių

Druskos, žiupsnelio

Juodų šviežiai maltų pipirų, žiupsnelio

Kepimo formos, folijos

Gaminame patiekalą:

Vištienos filė faršą arba maltą vištienos filė ir 5 mm dydžio kubeliais supjaustytą vištienos šlaunelių mėsą sumaišykite su kiaušiniais, grietinėlėje išmirkytais dziūvėsėliais, išspaustu česnaku, sutarkuotais svogūnais, pjaustytomis petražolėmis, druska ir juodais maltais pipirais. Tada sudėkite saulėje džiovintus pomidorus, supjaustytus apie 1 cm dydžio gabalėliais. Viską gerai išmaišykite. Paruoštą masę palikite 10 min. pastovėti. Tuomet kelis kartus išmuškite masę – meskite iš aukštai į indą, kuriame ji buvo maišyta, tai pakartokite 5 kartus, kad išeitų visas oras. Paruoštą Netikro zuikio masę išklokite į formą, užklokite folija ir kepkite iki 180′ C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. priklausomai nuo to kokio diametro jūsų forma.

Iškeptą Netikrą zuikį galite patiekti karštą su garnyru, arba šaltą supjaustyta riekelėmis kaip užkandį.

DalintisDalintis

Panašios naujienos

RIETAVO JAUNIMO STOVYKLA
Įdomu

RIETAVO JAUNIMO STOVYKLA

2025-07-08
Muzikinė popietė senjorams
Įdomu

Muzikinė popietė senjorams

2025-07-08
Šventinis Liepos 6-osios savaitgalis Klaipėdos rajone
Įdomu

Šventinis Liepos 6-osios savaitgalis Klaipėdos rajone

2025-07-04
 XII pasaulio lietuvių sporto žaidynes Palangoje
Įdomu

 XII pasaulio lietuvių sporto žaidynes Palangoje

2025-07-03
Projekto „Kuriančios bitutės“ renginiai jaunimui
Įdomu

Projekto „Kuriančios bitutės“ renginiai jaunimui

2025-07-02
Kviečiame pažinti Klaipėdos rajoną.
Įdomu

Kviečiame pažinti Klaipėdos rajoną.

2025-07-01
XII pasaulio lietuvių sporto žaidynės Palangoje
Įdomu

XII pasaulio lietuvių sporto žaidynės Palangoje

2025-06-30
Įdomu

Ūkininkai Lietuvoje pirmą kartą surengė „Traktorių dakaro“ lenktynes

2025-06-25
Talentingų vaikų piešiniai savivaldybei
Įdomu

Talentingų vaikų piešiniai savivaldybei

2025-06-25
Aš esu šaulys: žymūs Lietuvos žmonės dalijasi savo istorijomis
Gyvenimas

Aš esu šaulys: žymūs Lietuvos žmonės dalijasi savo istorijomis

2025-06-20

Skaitomiausia

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?
Įdomu

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Mažeikiuose išbandomas elektrinis autobusas
Aplinka

Klaipėdoje palei Šilutės plentą nuo triukšmo ir taršos saugos naujas parkas

2025-07-10
Mažiau streso, daugiau poilsio: kaip suplanuoti šeimos biudžetą vasaros atostogoms
Gyvenimas

Mažiau streso, daugiau poilsio: kaip suplanuoti šeimos biudžetą vasaros atostogoms

2025-07-08
Kaip pavasarį pasirūpinti veja, kad ši žaliuotų be vargo: laistymas, pjovimas ir tręšimas
Aplinka

Tvarka – visų atsakomybė: kada ir kaip pjauti žolę savo sklype?

2025-05-23
Neringos vasaros parkavimo leidimai: kas gali gauti, kaip kreiptis ir kiek laiko galioja?
Naujienos

Neringos vasaros parkavimo leidimai: kas gali gauti, kaip kreiptis ir kiek laiko galioja?

2025-05-13

Reklama

Verta pamatyti Verta pamatyti Verta pamatyti

Vietos naujienos

Metų proveržis lieka „Neptūne”

Metų proveržis lieka „Neptūne”

2025-07-12
Antras legionierius Klaipėdoje: atvyksta J. Tuckeris

Antras legionierius Klaipėdoje

2025-07-12
Jaunieji Klaipėdos rajono karatistai – Lietuvos čempionai

Jaunieji Klaipėdos rajono karatistai – Lietuvos čempionai

2025-07-12
Aukcione parduodamos įvairios paskirties patalpos

Aukcione parduodamos įvairios paskirties patalpos

2025-07-12
Pasitinkant Durbės mūšio dieną, iškelta Žemaitijos vėliava

Pasitinkant Durbės mūšio dieną, iškelta Žemaitijos vėliava

2025-07-11
Kitą savaitę pradedami pėsčiųjų ir dviračių takų Klaipėdos plente įrengimo darbai

Kitą savaitę pradedami pėsčiųjų ir dviračių takų Klaipėdos plente įrengimo darbai

2025-07-11

Apie Žemaitijos gidą

Žemaitijos gidas

Žemaitijos krašto naujienų portalas, pateikiantis tiesiai Tau aktualias žinias ir įvykius.

Populiariausi

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

Ką reikia žinoti apie rūkytas dešras?

2023-05-25
Mažeikiuose išbandomas elektrinis autobusas

Klaipėdoje palei Šilutės plentą nuo triukšmo ir taršos saugos naujas parkas

2025-07-10

Naujausi

Vaikų ir jaunimo populiariosios vokalinės muzikos festivalis „Laumės juosta“

Vaikų ir jaunimo populiariosios vokalinės muzikos festivalis „Laumės juosta“

2025-07-12
3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai

3 madingi kopūstų receptai, kuriuos visada norėjote išbandyti: „balandėliai“ be puodo, „TikTok“ salotos ir grilinti pjausniai

2025-07-12
  • Paskelbk naujieną
  • Rašyti redakcijai
  • Reklama
  • Privatumo politika
  • Susisiekite

© Žemaitijos gidas.

Rezultatų nėra
Žiūrėti visus rezultatus
  • Naujienos
  • Aplinka
  • Įdomu
  • Krašto apsauga
  • Kriminalai
  • Kultūra
  • Laisvalaikis
  • Receptai
  • Sportas
  • Sveikata
  • Transportas
  • Žinios
    • Akmenė
    • Jurbarkas
    • Kelmė
    • Klaipėda
    • Kretinga
    • Mažeikiai
    • Palanga
    • Plungė
    • Pagėgiai
    • Raseiniai
    • Rietavas
    • Šiauliai
    • Šilutė
    • Skuodas
    • Tauragė
    • Telšiai

© Žemaitijos gidas.